Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stel ecocide strafbaar en stop de vernietiging van de planeet

  •  
28-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-12-28 om 09.28.58

© cc-foto: jbdodane

Hoewel politici al decennia weten van de klimaat- en ecologische crisis nemen ze niet de maatregelen om haar te bestrijden. De wetten van onze landen zijn compleet losgezongen van de wetten van de natuur.
Nu de klimaat- en ecologische crisis wereldwijd om zich heen grijpt, is het tijd het recht daarop aan te passen. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog werden internationale misdrijven als genocide voor het eerst vastgelegd en vervolgd. In 1998 werden in het Statuut van Rome genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven vastgelegd. In 2002 werd het Internationaal Strafhof in Den Haag ingesteld om deze misdrijven te vervolgen. En in 2010 werd het misdrijf van agressie toegevoegd aan het Statuut van Rome. Om de bedreiging van de klimaat- en ecologische crisis het hoofd te bieden is het tijd ecocide te erkennen als vijfde misdrijf tegen de vrede. Bescherm de Aarde en verander de wet.
“De planeet kan wel een goede advocaat gebruiken” was het motto van de vorig jaar overleden advocaat Polly Higgins. Haar levenswerk was het internationaal strafbaar stellen van ecocide: “De grootschalige beschadiging, de vernietiging of het verlies van ecosystemen van een bepaald gebied in zodanige mate dat het vreedzaam gebruik van dit gebied door de inwoners ernstig verminderd is of zal worden.” Om dit voor elkaar te krijgen startte zij in 2017 samen met Jojo Mehta de internationale campagne ‘ Stop Ecocide ’ die sinds 2019 geleid wordt door de in Nederland gevestigde Stop Ecocide Foundation. Stop Ecocide helpt staten die als eerste getroffen worden door de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis met juridisch, strategisch en praktisch advies in de procedure om ecocide strafbaar te stellen.
Hoewel politici al decennia weten van de klimaat- en ecologische crisis nemen ze niet de maatregelen om haar te bestrijden. De wetten van onze landen zijn compleet losgezongen van de wetten van de natuur. Ecocidewetgeving herstelt deze verbinding. Het strafbaar stellen van ecocide zorgt dat bedrijven en overheden wel twee keer zullen nadenken voor ze de planeet schade toebrengen. De belangrijkste functie van ecocidewetgeving is dan ook niet het straffen van degenen die de planeet vervuilen en vernietigen, maar het afschrikken van hen die dit overwegen. Internationale ecocidewetgeving is dé manier om vernietigende en vervuilende bedrijven tot de orde te roepen en overheden te dwingen onze planeet en haar bewoners te beschermen.
Oorspronkelijk zou ecocide gewoon een onderdeel worden van het Statuut van Rome. Maar onder druk van Frankrijk, Engeland en Nederland werd ecocide geschrapt. Frankrijk is hier dit jaar na een burgerberaad van teruggekomen en president Macron pleit nu actief voor ecocidewetgeving. In Nederland heeft Lammert van Raan, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, voor de kerst een initiatiefnota voor het strafbaar stellen van ecocide ingediend in de Tweede Kamer.
Nederland is één van de landen die ecocidewetgeving eerder heeft geblokkeerd en de plek waar het Internationaal Strafhof zetelt. Het zou van grote symbolische waarde zijn als Nederland zich internationaal gaat inzetten voor het strafbaar stellen van ecocide.
Deze zomer kende de wereld hittegolven, droogte, bosbranden, smeltende gletsjers, stormen en overstromingen. Ook de onder andere door ontbossing en onze omgang met dieren veroorzaakte pandemie die over de wereld raast, drukt ons met de neus op de feiten. Actie om de planeet te beschermen kan niet langer op zich wachten. Zoals de Tweede Wereldoorlog leidde tot de oprichting van de Verenigde Naties, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en internationale gerechtshoven, dwingen de klimaat- en ecologische crises ons om onze planeet juridisch te beschermen. Stel ecocide strafbaar en stop de vernietiging van de planeet!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Janko2
Janko228 dec. 2020 - 14:45

Ach, maakt u zich maar geen zorgen om de natuur hoor, die red zich wel prima zonder advocaat. De mensen krijgen nu gewoon steeds meer waarschuwingen dat ze druk bezig zijn met zelfvernietiging en straks gebeurd het gewoon. De natuur zucht dan weer even en gaat weer door zonder mensen. Misschien maar beter ook.

Joop Schouten
Joop Schouten28 dec. 2020 - 14:25

Ecocidewetgeving. Een heel mooi initiatief om totale vernietiging te voorkomen. Dom dat Nederland de wetgeving heeft geblokkeerd. Oerdom zelfs. Ze snijden zichzelf in de vingers maar bovenal die van allen die na hun komen. Het te hopen dat de initiatiefnota wordt aangenomen. Als Rutte dan uitgerangeerd is vanwege de toeslagenaffaire hoop ik dat er mensen zijn naast de partijpolitieke pot pissen. Zijn neoliberaal gedrag past al 40 jaar niet. Er is genoeg kapot gemaakt.

2 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten28 dec. 2020 - 14:26

'het is te hopen' prdn

adriek
adriek28 dec. 2020 - 16:03

Mwa... het halve land lag in een stuip vanwege de stikstofuitstoot. Met de beperkte hoeveelheid natuur die we in Nederland hebben is elke muizenval die ik in de schuur op scherp zet potentieel een poging tot ecocide. Ik begrijp wel waarom Nederland terughoudend is met ondersteunen van (te) stringente wetgeving.

Rick Hofland
Rick Hofland28 dec. 2020 - 14:22

Ik vraag mij altijd af wat en wie er nou bedoeld wordt met "de natuur" en hoe die er optimaal uit zou moeten zien. Zoals ik het zie is de natuur niets anders dan een tijdelijke status van de totale leefomgeveing op aarde is die altijd veranderlijk geweest en zal dat ook altijd blijven, van de dag dat aarde is ontstaan tot de aarde niet meer bestaat. En waar tot het recente verleden alleen zaken als metorieten, vulkanen, aardverschuivingen, ijstijden en dergelijke een grote invloed hadden op staat van de aarde, daar is de mensheid nu bij gekomen. "De natuur" past zich nu ook aan (verandert) door de vele mensen die er zijn en de manier waarop we leven. Uiteraard zijn grote plotselinge veranderingen in de natuur niet erg wenselijk omdat dit altijd gepaard zal gaan met dieren (daar vallen de mensen zelf ook onder) en planten voor wie de veranderingen te snel gaan. Maar verder heeft de natuur geen ziel, het maakt op de tijdschaal van de aarde echt geen zier uit of er in dit korte tijdbestek een verandering op het aardoppervlak is. "De natuur" is geen zielige geest die oneerlijk benadeelt wordt door veranderingen, er is geen grote godheid of iets dergelijks die er persoonlijk door geraakt wordt. Neemt niet weg dat het beter is als we de veranderingen in snelheid kunnen beperken, maar zolang de wereldbevolking nog groeit als kool en iedereen welvaart nastreeft is het misschien beter het een beetje te accepteren dat het helaas niet te voorkomen is.

1 Reactie
ton14024
ton1402428 dec. 2020 - 15:24

Zo is dat, gewoon een beetje accepteren. Rijke stinkers mogen er schijt aan hebben, en slachtoffers moeten niet zeuren.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 dec. 2020 - 13:30

Hmm, zijn we dan niet allemaal individueel strafbaar? Elk ritje met de auto, elk vertier, elke maaltijd?

3 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 dec. 2020 - 14:05

Toch maar niet vaccineren, dan?

ton14024
ton1402428 dec. 2020 - 15:16

Dan? Je bedoelt dat je pas fout bezig bent als iets verboden is?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 dec. 2020 - 11:12

@Dick, Daar is covid niet dodelijk genoeg voor. Het is niet de justiniaanse plaag of de zwarte dood. @Ton, Wat is fout? Ik constateer simpelweg dat alles wat wij doen in het leven impact heeft op de ecologie. Bedoel je kan stoppen met vlees eten, de kleren met de hand en zonder zeep wassen, geen electriciteit meer afnemen, geen kinderen nemen. Zelfs dan heb je nog steeds een (minimale) ecologische footprint. We kunnen moeilijk allemaal zonder kleding in een grot wonen en bessen plukken.

poeslief
poeslief28 dec. 2020 - 12:30

Zo lief al die betrokken eco activisten en hun technische oplossingen om de teloorgang van de natuur tegen te gaan; windmolens, zonnepanelen, biomassacentrales, warmtepompen, elektrische auto's en nu stelt Jelle voor om deze planeet juridisch te gaan beschermen tegen ecocide, en ecocide strafbaar te stellen. Lieve Jelle zie jij zelf werkelijk niet in dat die mensenrechten die jij aanhaalt haaks staan op jouw wensenpakket? De voorspellingen zijn dat we op weg zijn naar 10 miljard mensen op Aarde in het jaar 2050 dus nog zo'n 30% meer vervuilers erbij om deze planeet nog verder onder druk te zetten en alle ecologische plannetjes ten spijt zullen de oceanen verder leeggevist worden, zullen er nog altijd in grote hoeveelheden metalen en mineralen gedolven worden, zal er heel veel de wereld rond vervoerd worden, etc. Als alle mensen recht hebben om zich voort te planten zoals het hen belieft en opvallend vaak juist "groene" activisten ook vinden dat alle mensen recht hebben om ons niveau van welvaart te bereiken hoe ga je dat dan in die juridische codex ter bescherming van de planeet inbouwen en onderbouwen? De Mens is een vloek en geen zegen voor deze planeet = ecologisch bewust startpunt van denken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 dec. 2020 - 10:25

Het probleem is natuurlijk dat er momenteel alles uit de kast gehaald wordt door regeringen en bedrijven wereldwijd om het cofidvirus te bestrijden, terwijl dit nu net het antwoord van de planeet is op de ecocide door de mens gepleegd.

JJP2
JJP228 dec. 2020 - 9:26

Regel 1 van het wetboek tegen Ecocide: "gij zult uw voortplantingsdrang beperken tot max 1 nakomeling".

1 Reactie
Mokker
Mokker28 dec. 2020 - 11:33

Klopt wel dat de enorme bevolkingsgroei de basis is voor de meeste milieuproblemen. In 100 jaar tijd van 2 miljard in 1920 gaan we nu richting de 8 miljard...

Miss Piggy
Miss Piggy28 dec. 2020 - 9:22

Arisch sta ik hier niet onwelwillend tegenover. Kijk bijv. naar bedrijven die willens en wetens giftige stoffen in hun directe omgeving hebben gedumpt. Waar later mens en dier ziek van worden. Rechtszaken hierover zijn meestal civiel, maar zelden tot nooit wordt hier iemand voor vervolgd. Maar wat ziet de schrijver precies voor ogen? Wat moet precies strafbaar worden en wanneer? Dit is allemaal nog iets te vaag.

4 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy28 dec. 2020 - 9:25

*Arisch moet natuurlijk Ansich zijn, ik ben geen racistische milieu-activist :-)

korheiden2
korheiden228 dec. 2020 - 9:54

@MissPiggy : Inderdaad, het doel is sympathiek maar nu de praktijk. Deze mening past bij het op Eerste Kerstdag gepubliceerde voorstel van dezelfde Van Raan om de Klimaatwet aan te passen en al het mogelijke te doen om de opwarming te stoppen. Dit is zo breed gesteld dat je eigenlijk alles hieronder kunt scharen. Helemaal geen vlees meer, of een beperkt rantsoen? Niet meer vliegen? Het autobezit sterk beperken? Alle huizen van het gas af dwingen? Of ook eens nadenken over kernenergie en de ontwikkeling van thoriumcentrales? Bevolkingspolitiek voeren. Want ja, onze ecologische voetafdruk is veel groter dan die van de gemiddelde Afrikaan, maar ook daar wil elke bewoner een auto en een vliegreis en een airco.

The Apple
The Apple28 dec. 2020 - 13:24

Dus omdat de gemiddelde Afrikaan ook wel een auto en een vliegreis en een airco zou willen is dat een reden om onze ecologische voetafdruk niet te verkleinen?

korheiden2
korheiden229 dec. 2020 - 8:06

@TheApple : Zeker is het zaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar ik mis concrete voorstellen.

mjansen2
mjansen228 dec. 2020 - 8:54

Lijkt me een goede actie en wel zo snel mogelijk! Ook graag met terugwerkende kracht zodat grote bedrijven nu eens werkelijk gaan betalen voor de vervuiling die ze produceren. Ook politici die weigeren om bedrijven volgens de nieuwste en schoonste methodes te laten produceren, het verbieden van de producten met onafbreekbare microplastics, toestaan van het besproeien van ons voedsel met kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen e.d. zou goed zijn om die ook strafrechtelijk te kunnen vervolgen zodat er een iets zorgvuldiger denkkader ontstaat om met onze planeet om te gaan.

3 Reacties
Hallahan2
Hallahan228 dec. 2020 - 10:37

Je begrijpt toch wel dat grote (of kleine) bedrijven nergens voor betalen? De enigen die betalen zijn de consumenten.

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 dec. 2020 - 11:58

Dat met terugwerkende kracht is al wettelijk onmogelijk. Je kan ook niet et terugwerkende kracht. ergens de maximale snelheid verlagen of in januari 2020 mondkapjes verplicht stellen en mensen als nog beboeten. Rechtszekerheid is een principe van de rechtsstaat.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker28 dec. 2020 - 15:47

Beste Hallahan, Naast de consumenten is er nog één groep die betaalt: de belastingbetaler. Maar als je de groepen goed bestudeerd dan zie je dat het dezelfde mensen zijn. Dus toch maar één groep die betaald. En beste mjansen, die politici vertegenwoordigen u en mij. Zij besluiten namens ons en hebben daartoe ons mandaat gekregen. Als ze worden vervolgd, vervolgen we eigenlijk onszelf. Als we vinden dat ze het verkeerd doen, dan moeten we bij verkiezingen andere kiezen. Dat is de manier om hen te 'vervolgen', niet de rechtbank.