Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stel dat Hamas de burgers wel had ontzien…

  •  
15-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3778 keer bekeken
  •  
hamasleider

Hoe had de wereld dan gereageerd?

Wie een oorlog begint, is door zijn gedrag normstellend voor het verdere verloop van de strijd. Stel dat Hamas zich op de sabbath van 7 oktober strikt aan het internationale oorlogsrecht had gehouden. Dan was de burgerbevolking in de veroverde dorpen en kibboetzim ontzien. Stel dat Ismael Haniyeh, de politieke leider van Hamas, op de televisie was verschenen omdat hij niet in Qatar woonde maar temidden van zijn volk in Gaza Stad. Stel dat hij op de televisie verscheen om te benadrukken dat non-combattanten niets te vrezen hadden. “Wie de instructies van ons strijders volgt, heeft niets te vrezen. De eigendom en de bezittingen van de burgers zijn gegarandeerd. Wij betalen voor alles wat wij gebruiken”.

En dat hij daaraan zou toevoegen: “Met ingang van heden is in de bevrijde gebieden de opbouw van de republiek Palestina met gelijke rechten voor iedereen begonnen. Sluit U aan bij ons grote project”.

Het zou niet het laatste tv-optreden zijn van Ismael Haniyeh. In navolging van president Zelensky verschijnt hij elke avond op de buis om het verloop van de strijd toe te lichten.

Stelt U zich dat eens allemaal voor. Hoe zou dan de wereldopinie hebben gereageerd op deze nieuwe ronde in de strijd tussen Israël en de Palestijnen? Had dan zelfs een Netanyahu zich kunnen veroorloven Gaza aan te pakken zoals nu gebeurt?

In de echte wereld duiken nog steeds gruwelfoto’s en video’s op. Volgens zogenaamde bronnen uit de generale staf, is D-Day enkele dagen uitgesteld vanwege het weer. Oud-generaal Mart de Kruyff gelooft dat niet zo. Hij denkt dat achter de schermen zeer zware druk op Israël wordt uitgeoefend om er in ieder geval de komende dagen nog niet in te gaan. Er is nog een andere mogelijkheid. Er komen steeds weer verhalen naar buiten over reservisten die onvoldoende beschermingsmiddelen vinden. Die tanks ogen angstwekkend maar de IDF is nog niet klaar. Ze worden onder meer verspreid door Joop Soesan, een rechtse houwdegen die vanuit Israël blogt en podcast. Als deze mediastrijder voor Israël dit soort berichten geloofwaardig vindt, dan wil dat wat zeggen.

Toch, stel dat, stel dat.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas even.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de confessionele politiek.

Meer over:

opinie, hamas, israël
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.