Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stef Blok (VVD) wordt de sanctiecoördinator die Rusland moet aanpakken

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1333 keer bekeken
  •  
ANP-442286178

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wordt de nationaal coördinator die ervoor moet gaan zorgen dat de sancties tegen Rusland ook in Nederland uitgevoerd gaan worden, meldt De Telegraaf. Dat gebeurt nu amper en tijdens een Kamerdebat vorige week, na de gloedvolle speech van de Oekraïense president Zelenski, werd duidelijk dat minister Wopke Hoekstra ook geen idee heeft hoe hij dat moet aanpakken.

Hoekstra was onder meer niet in staat om de Kamer een overzicht te geven van de maatregelen die reeds genomen zijn. Uiteindelijk bleek slecht zo'n 560 miljoen te zijn bevroren terwijl de Russische oligarchie hier voor tientallen miljarden aan bezittingen heeft. Hoekstra kwam vervolgens met het idee op de proppen voor een 'nationaal coördinator'. Er zijn acht ministeries betrokken bij het uitvoeren van de sancties en zoals gebruikelijk blijken die amper enig idee van elkaar te hebben wat ze doen. Hoekstra wordt als minister geacht die aanpak te coördineren maar doet daarvoor nu dus een beroep op Blok. Hij had aangekondigd dat het iemand zou worden met "groot gewicht".  Het voorstel kwam hem ook kritiek te staan, onder meer van de parlementaire pitbull Pieter Omtzigt. "We hadden al een werkgroep, commissies en een taskforce. Dus dit kan er wel bij hoor!” twitterde jij cynisch.

Afgelopen vrijdag nog besloot het kabinet dat Blok voor Nederland lid wordt van de Europese Rekenkamer. Hij volgt daar Alex Brenninkmeijer op. Blok werd in 2018 minister van Buitenlandse Zaken nadat zijn voorganger Halbe Zijlstra was betrapt op leugens over het hebben van goede connecties met Poetin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.