Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Steeds meer Turken herdenken Armeense genocide

  •  
25-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
armenie_300.jpg
Bijeenkomsten in Istanbul, Izmir en Ankara trekken honderden belangstellenden
Tot voor kort was het roepen om erkenning van de Armeense genocide in Turkije nog strafbaar en levensgevaarlijk, nu proberen steeds meer Turken in het reine te komen met de zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Herdenkingsbijeenkomsten in Istanbul (video), Ankara en Izmir werden door honderden bijgewoond.
Het is het tweede jaar dat in Turkije de genocide uit 1915 openlijk herdacht wordt.  De politie zorgde er voor dat het niet tot een confrontatie kwam met een tegendemonstratie van Turkse nationalisten (zie video).
“We moeten onze geschiedenis onder ogen durven zien,” verklaarde een van de organisatoren tegenover CBS News. “De rede is  aan de winnende hand maar de regering zit nog in de ontkennende fase,” zegt een ander.
In 1915 kwamen naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs om bij deportatie en moordpartijen. De gewelddadige campagne begon op 24 april van dat jaar met de arrestatie van honderden vooraanstaande Armeense intellectuelen, journalisten, kunstenaars en handelaren in Istanbul. Het was de eerste genocide van 20ste eeuw op Europese bodem.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 apr. 2011 - 14:43

Wie kan mij wijs maken en één reden noemen dat het doden van meer dan anderhalve miljoen Irakezen en het slopen van het land op basis van God en leugens geen Genocide was? één reden maar!

Fritsje2
Fritsje225 apr. 2011 - 14:43

Nu de Turkse regering nog http://www.welt.de/kultur/article13235492/Denkmal-fuer-die-toten-Armenier-wird-abgerissen.html http://koptisch.wordpress.com/2011/04/25/turkei-bekampft-genozid-denkmal-in-genf/

objectivist
objectivist25 apr. 2011 - 14:43

Toe maar, enkele honderden. Noemen we dat al steeds meer?

Gadamer
Gadamer25 apr. 2011 - 14:43

Wat ook belangrijk is om te weten zijn de Armeense historici en staatsmannen die toegeven massaal Osmanen (vooral Turken en Koerden) te hebben uitgemoord. Denk bijvoorbeeld aan: - de in Istanbul geboren Armeense historicus Levon Panos Dabağyan. Hij vindt het geen genocide, zijn boek ‘Ermeni Tehciri’ is vrij duidelijk daarover. http://www.ilknokta.com/urun/62930/Ermeni-Tehciri–Levon-Panos-Dabagyan.html - Hovhannes Katchaznouni was van 1915 tot 1923 een van de leiders van Tasnak (de guerrillabeweging die verantwoordelijk is voor de moord op vele honderden duizenden Osmanen) en werd in 1923 de allereerste minister-president van Armenië. Ter ere van zijn huldiging had hij een rapport gemaakt waarin hij zijn wreedheden uitlegt en concludeert dat “de Turken gelijk hadden met de relocatie aangezien wij vele honderden duizenden van hen hebben afgeslacht”. Eigenlijk een bekentenis van zijn wandaden en een mooi stuk bewijs dat er geen sprake was van ‘genocide’, maar van een burgeroorlog tussen Armeniërs en Osmanen. Het rapport kan je bestellen via http://www.kaynakyayinlari.com/pinfo.asp?pid=2537 - de Assyrisch-Armeense onderzoeker Edward Tashji (Taşçı) vertelt hooghartig over zijn oom die Griekse soldaten hielp en tevens over zijn Armeense moeder en Assyrische vader (een hoge Osmaanse officier in 1915) die niet gereloceerd werden. Zijn boek: http://www.amazon.com/Am-Called-Friend-Turks-Autobiography/dp/1930574282 - de Sovyet-Armeense historicus A.A. Lalayan. - B.A. Boryan, een Armeens staatsman, en andere Armeense diplomaten zoals A.B. Karinyan en S.G. Pirumyan. Die boeken staan hier: http://www.kaynakyayinlari.com/catinfo.asp?offset=12&kactane=12&cid=15&src=&mrk=&grp=&cmp=&brw=&stock=&typ=&order=&direction= Zie ook: Prof. Dr. Heath Lowry, Prof. Dr. Norman İtzkowitz, Prof. Dr. Norman Stone, Prof. Dr. Justin McCarthy, Prof. Dr. Bernard Lewis, Prof. Dr. Stanford Shaw worden gezien als de beste historici op het gebied van Turkije en/of het Osmaanse Rijk.

sjaakie2
sjaakie225 apr. 2011 - 14:43

Als de moorden van armeniers een genocide wordt genoemd, dan heeft Nederland in haar verleden ook genocides gepleegd en is daar nu dan ook nog deels mee bezig in bijvoorbeeld Afghanistan.

NNenNN
NNenNN25 apr. 2011 - 14:43

Wanneer herdenken we hier de slachtoffers van Nederlands koloniale verleden en slachtoffers van de oorlogen in het heden?

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 apr. 2011 - 14:43

Als het goed is doen we dat al enige jaren, ook op 4 mei. De politionele acties e.d. schijnen door ook aan bod te komen, zo dacht ik gelezen te hebben in de volkskrant van vandaag.

Gelijkhebber
Gelijkhebber25 apr. 2011 - 14:43

Wat is de de gedachte achter deze vraag? De Turken kunnen de moord op de Armeniers gewoon blijven ontkennen? De moord op de Armeniers was niet erg want de Europeanen hebben ook misdaden begaan? Sinds 1968 staan media, politiek en onderwijs in Nederland bol van schuld en boete m.b.t. het koloniale verleden. Turkije is nog niet toe aan ons niveau van schuldbesef en daar ligt precies het probleem. Stel je voor dat jouw denkwijze zou zijn toegepast bij de Neurenbergerprocessen in 1946. " Meneer Göring gaat u maar want de Russen, de Fransen en de Britten hebben zelf miljoenen doden op hun geweten. "

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 apr. 2011 - 14:43

De genocide op Indianen door Amerikanen( Ex-Europeanen) moet ook herkend worden, of komt het wel later?! Wanner later?

1 Reactie
Maastricht2
Maastricht225 apr. 2011 - 14:43

Als ook de naar schatting 15 á 28 miljoen slaven door de Arabieren,waarvan er niemand overleefde.

arieroos
arieroos25 apr. 2011 - 14:43

Door alle stemmingmakerijk begint het begrip 'genocide' nogal uitgehold te worden. Ik lees hier zelfs mensen, die het verkeerd inslaan van een afgezwaaide bom al genocide noemen. Maar dat is eigenlijk niet helemaal correct. Volgens mij is genocide het systematisch en doelbewust uitmoorden van een bepaalde bevolkingsgroep. Dat is inderdaad wat wij 4 eeuwen geleden op de Banda eilanden hebben gedaan, en wat Hitler met de Joden heeft gedaan. Maar dat is zeker niet wat we nu in Afghanistan doen. We hebben daar geen vernietigingskampen, en de bommen die we gooien zijn juist gericht op gewelddadige groepen, en niet op burgers van een bepaalde ethnische of religieuze afkomst. Het hele Armenie verhaal is enigzins complex; daar waren ook geen vernietigingskampen, en er zijn ook niet systematisch wapens gebruikt om de Armenen om te brengen. Wat dat betreft is het geen genocide. Maar als je honderduizenden mensen uit hun huis jaagt, en zonder eten de Anatolische vlaktes opstuurt, dan weet je natuurlijk wel dat ze het niet gaan overleven. Het is geen moord, maar het komt er wel heel erg dicht bij in de buurt. In ieder geval, het is een goede zaak dat er in Turkije kennelijk genoeg mensen zijn dit hier serieus mee willen omgaan.

1 Reactie
NNenNN
NNenNN25 apr. 2011 - 14:43

U zegt: "Maar dat is zeker niet wat we nu in Afghanistan doen. We hebben daar geen vernietigingskampen, en de bommen die we gooien zijn juist gericht op gewelddadige groepen, en niet op burgers van een bepaalde ethnische of religieuze afkomst." Ten eerste genocide betekent niet alleen dood door 'vernietigingskampen'. U zoekt maar uit hoeveel (burger)slachtoffers er 'officieel' zijn gevallen in Irak en Afghanistan. Of dit 'bewust' of 'onbewust' gebeurt is een ander, maar ieder normaal denkend mens kan begrijpen dat bommen droppen op civiele gebieden voor burgerslachtoffers zorgt, dus eigenlijk is het bewust te noemen. Sterker nog, de VS hebben zelfs een 'collateraal damage ratio' per bom, ze berkenenen dus hoeveel burgerslachtoffers er kunnen vallen en bombarderen dan. Daarnaast kunt u eens onderzoeken hoeveel burgerslachtoffers er vallen door doelbewust beleid, namelijk doordat de 'rules of engagement' doelbewust niet duidelijk worden geformuleerd. Er worden zelfs wapens neergelegd, wanneer blijkt dat het doden van mensen die burgers zijn, omdat ze alleen een avondklok hebben overtreden (zie getuigenissen van veteranen). Daarbuiten kunt u ook nog eens kijken naar het aantal sadistische moorden door zogenaamde 'Kill Teams' en deze gebeuren (blijkt uit getuigenissen van veteranen) vaker dan in officiële lijnen wordt toegegeven. Het wordt ook pas toegegeven wanneer de beelden naar buiten komen. Kortom, door een verkeerde of te weinige informatievoorziening moet ik u zeggen; open uw ogen. Ik kan u bijvoorbeeld de getuigenissen van Irak en Afghanistan veteranen aanraden: - Deel 1: http://www.youtube.com/user/IVAWtube#g/c/CDECD7CCA576E299 - Deel 2: http://www.youtube.com/user/IVAWtube#g/c/3B9400A35A2BE96A

arieroos
arieroos25 apr. 2011 - 14:43

Door verkeerde informatievoorziening moet ik u ook zeggen; open uw ogen. Zo moeilijk is de definitie van genocide niet te vinden: http://en.wikipedia.org/wiki/Genocide [U zoekt maar uit hoeveel (burger)slachtoffers er 'officieel' zijn gevallen in Irak en Afghanistan. Of dit 'bewust' of 'onbewust' gebeurt is een ander, maar ieder normaal denkend mens kan begrijpen dat bommen droppen op civiele gebieden voor burgerslachtoffers zorgt, dus eigenlijk is het bewust te noemen.] Het gaat niet om bewust, het gaat om opzettelijk en systematisch. Nu heb ik natuurlijk geen direct inzicht in de orders die aan de piloten worden gegeven, maar volgens mij staat daar nooit in dat de bommen op groepen burgers van een specifieke religieuze of ethnische groep gegooid moeten worden. Integendeel zelfs; voor zover ik heb begrepen zijn ze alleen bedoeld voor de Taliban. Systematisch is het sowieso niet; met de technologie die we nu hebben, zouden we de complete bevolking van Afghanistan in een paar dagen onder de groene zoden hebben. Het feit dat we daar al tien jaar zitten, en het overgrote deel van de Afghanen nog gewoon in leven is, toont aan dat er van genocide absoluut geen sprake is.

2 Reacties
NNenNN
NNenNN25 apr. 2011 - 14:43

U zegt: "...Integendeel zelfs; voor zover ik heb begrepen zijn ze alleen bedoeld voor de Taliban." Taliban, wie zijn dat, bedoelt u de Afghanen die sterven, ja die moet je dan Taliban noemen, dat past in het de-humanisatie proces. "Systematisch is het sowieso niet; met de technologie die we nu hebben, zouden we de complete bevolking van Afghanistan in een paar dagen onder de groene zoden hebben. Het feit dat we daar al tien jaar zitten, en het overgrote deel van de Afghanen nog gewoon in leven is, toont aan dat er van genocide absoluut geen sprake is." Ik heb ook nooit beweerd dat er sprake was van genocide, maar dat maakt het doden van burgers om eigen economisch en geo-politieke belang er niet minder erg op. Als u uw ogen sluit voor de rest van de bewijzen, zij het cijfermatig, fotografisch, video-matig en in woord (wikileaks), dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid en wens ik u veel plezier in uw waan.

TheoJ2
TheoJ225 apr. 2011 - 14:43

[Het feit dat we daar al tien jaar zitten, en het overgrote deel van de Afghanen nog gewoon in leven is, toont aan dat er van genocide absoluut geen sprake is. ] Kijk, daar kan ik me nu helemaal in vinden.

TheoJ2
TheoJ225 apr. 2011 - 14:43

Misschienn was deze genocide niet op Europese bodem, maar dat terzijde. Honderden Turken die de genocide gedenken, dat is mooi. Maar op de 80 miljoen Turken is het nog maar bitter weinig. Zou ooit de Turkse regering tot zulke inzichten komen?

3 Reacties
NNenNN
NNenNN25 apr. 2011 - 14:43

Zul jij ooit tot het herdenken van genociden in naam der Nederlanden komen? Zul jij ooit toegeven dat meedoen aan illegale oorlogen fout is?

sjbelmyd
sjbelmyd25 apr. 2011 - 14:43

"Maar op de 80 miljoen Turken is het nog maar bitter weinig." Het nieuws is dat in Turkije de Armeense Genocide herdacht mag worden. Dat niet veel Turken geïnteresseerd zijn is geen nieuws. Slechts weinig Nederlanders gedenken de massamoorden in Atjeh die ongeveer in dezelfde tijd plaatsvonden. Wij mogen in Nederland de genocide op de Atjehers gedenken (20% van de bevolking vermoord), als wij dat willen. Echter, wij willen dat niet. Integendeel, bijna iedere stad kent wel een Van Heutsz-straat, genoemd naar de militair die behoorlijke verantwoordelijkheid had in het gebeuren.

JoopSchouten
JoopSchouten25 apr. 2011 - 14:43

Wie het kleine niet eert....

Gadamer
Gadamer25 apr. 2011 - 14:43

Over de Armeense kwestie gaat het eigenlijk niet om de doden, maar om de intentie. Bij een genocide moet een overheid de bedoeling hebben om een volk uit te roeien, veelal om racistische redenen. De Holocaust is een goed en tegelijk verschrikkelijk voorbeeld hiervan. Bij de Armeense kwestie is het een heel ander verhaal, omdat ten tijde van de Eerste Wereldoorlog de Armeniërs in opstand kwamen om de oprukkende Russen te steunen in hun strijd tegen de Osmaanse Turken. Toen de Russen zich na hun communistische revolutie terugtrokken uit Oost-Anatolië, lieten ze de Armeniërs achter aan hun lot. De vele Turken (en Koerden) die het slachtoffer waren van de Russisch-Armeense troepen, volgens Prof. Dr. Justin McCarthy 500.000-600.000 Osmaanse doden [in huidige termen Turken en Koerden] in de periode 1910-1922, werden vervolgens gewraakt door hun stamgenoten/familieleden. De overheid had er niks mee te maken, die besloot tot het reloceren van de Armeniërs om zo verdere etnische onrust te voorkomen. De relocatie van de Armeniërs naar Syrië en Libanon (toen nog deel van het Osmaans-Turkse Rijk) is ook goed gedocumenteerd. Er zijn ongeveer 900.000 Armeniërs gereloceerd, waarvan het overgrote deel is aangekomen in Syrië en Libanon. Het feit dat Libanon voor 20% uit Armeniërs bestaat is dan ook een goed voorbeeld ervan. Ook in Turkije wonen er nog bijna 1 miljoen Armeniërs, deze zijn alleen voor een deel ‘geturkificeerd’. Of dit nu assimilatie is door sociale druk kan ik nog een discussieerbaar onderwerp vinden, maar dat er gelijk van ‘genocide’ wordt gesproken vind ik geheel onterecht. Laten we niet vergeten dat ‘genocide’ niet simpel ’etnische zuivering door relocatie’ betekent, maar een internationaal juridische term is wat het zwaarste misdrijf is wat een land kan begaan. Duitsland betaalt de nabestaanden van de Joodse Genocide nog steeds schadevergoeding (geheel terecht natuurlijk), maar in het geval van de Armeniërs is het dus geheel anders. De Joden hebben bijvoorbeeld nooit een massale opstand gehad om de Geallieerden te steunen in hun strijd tegen de Duitsers, noch zijn er een half miljoen Duitsers omgekomen door toedoen van Joodse strijders. Juist hierdoor noemen de meeste serieuze historici het liever een ‘burgeroorlog’ of ‘nasleep van de wereldoorlog’ en geen ‘genocide’. Genocide is te vergelijken met de term ‘moord’, terwijl het hier op zijn hoogst kan gaan door ‘dood door nalatigheid’ omdat de Armeniërs (en Turken en Koerden) in hun interne strijd tegen elkaar niet genoeg beschermd werden. Het Osmaans-Turkse Rijk was verwikkeld in de Eerste Wereldoorlog en kon zo haar onderdanen niet genoeg beschermen/onder controle houden. Dat is natuurlijk flinke nalatigheid, maar geen moord/genocide. Dat is niet alleen mijn mening, de Verenigde Naties erkent de Armeense kwestie ook niet als ‘genocide’ in haar Genocide Conventie van 1948. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, na de VN de grootste internationale organisatie ter wereld, erkent het niet als ‘genocide’.

1 Reactie
NNenNN
NNenNN25 apr. 2011 - 14:43

Ik zal kort en duidelijk zijn: Genocide, volkerenmoord of massamoord, slechts woorden. De daden zijn bekend en dienen dusdanig erkend te worden. Wat ook de redenen ware geweest om 'Armenen' massaal weg te jagen van hun land, je kunt nooit het collectief straffen van een bevolking goed praten.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2011 - 14:43

Dit artikel gaat over de genocide door Tu rken op Armeniers. Aan deze kwestie zitten veel haken en ogen en toch zien een aantal reageerders kans om e.e.a. te bagatelliseren want "irak"is ook erg en "amerika" heeft van alles misdaan..... merkwaardig......

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 apr. 2011 - 14:43

Volgens u, wie mag in de Wereld bepalen of wel of geen genocide is? Bush? Balkenende? Wilders? of toch Blair? ik wil het nu weten, wie bepaalt het? Uw kaasboer daar om de hoek? Haringboer? koelkastenverkopers? de Sint? of de Paus in Roma? ik wil het nu weten.