Joop

Steeds meer steun voor vleesloze dag

  •    •  
09-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mccartney_300_o.jpg

Voorstel Tofik Dibi (GroenLinks) krijgt Kamermeerderheid ... overheid gaat voorlichten over gevolgen vleesconsumptie ... Meat Free Monday campagne Paul McCartney ... restaurant voert vleesloze maandag in

De overheid gaat een campagne opzetten die informeert over de milieugevolgen van vleesconsumptie. Een voorstel daartoe van GroenLinks is door de Tweede Kamer aangenomen.
“Het eten van vlees en zuivel draagt voor 15 tot 20 procent bij aan de totale CO2-uitstoot. Net zo alarmerend zijn de gevolgen van het eten van vis. Als we zo doorgaan zijn de oceanen in 2050 leeggevist. Het is een belangrijk signaal dat nu de Klimaattop in Kopenhagen van start is gegaan Nederland kiest voor het eten van minder vlees, vis en zuivel,” aldus kamerlid Tofik Dibi die het voorstel met steun van de PvdA indiende.
Ondertussen krijgt de oproep van ex-Beatle Paul McCartney en de voorzitter van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) om een vleesloze dag in te voeren steeds meer steun. Vorige week stuurden zij dr Rajendra Kumar Pachauri een brief aan alle Europese burgemeesters met het verzoek zich voor een vleesloze dag in te spannen. De milieuwinst van een dag geen vlees eten is enorm, stellen ze. Er zijn al steden die een dergelijk beleid hebben, zoals Gent. Internationaal wordt er campagne gevoerd voor een vleesloze maandag zoals de Meat Free Mondays actie in Engeland en op Facebook.
Omroep Gelderland meldt dat een Italiaans restaurant in Apeldoorn het voorstel van McCartney heeft overgenomen, althans gedeeltelijk. Het restaurant voert na Kerst elke laatste maandag van de maand een vleesloze kaart.
Vorige maand werd een enquête bekend gemaakt waaruit bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders een vleesloze dag steunt.
Update 16-12: De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil dat de gemeente Amsterdam campagne gaat voeren voor een vleesvrije dag in de week. De gemeente kan volgens GroenLinks bij de eigen organisatie beginnen door er voor te zorgen dat kantines meer vegetarische gerechten aanbieden. Dit initiatief kan dan verder worden uitgebreid naar scholen en horecagelegenheden. Een publiekscampagne kan de rest van de Amsterdammers enthousiast maken voor een vleesvrije dag, aldus fractievoorzitter Marieke van Doorninck.
Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari. Sir Paul McCartney en IPCC voorzitter Dr Rajendra Kumar Pachauri

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

StanB.
StanB.9 dec. 2009 - 10:24

Ik eet zelf zelden vlees, maar heb dat zelfstandig besloten, en stoor me eraan dat de overheid weer met het opgeheven vingertje richting de bevolking gaat dreigen. Hou toch op met die bemoeizucht, maar maak strengere regels voor de veehouderij, en hef al hun subsidies op, dan wordt vlees vanzelf duurder.

Floortje3
Floortje39 dec. 2009 - 10:24

Ik denk dat het juist heel belangrijk is, dat de overheid de mensen eindelijk eens gaat voorlichten over de enorme impact van al dat vlees- en vis-eten op het milieu! Veel mensen beseffen gewoon niet wat ze op hun bord hebben en met hoeveel dierenleed en milieuschade die bal gehakt (om maar wat te noemen) gepaard gaat. En dat je juist een vaste dag kiest om met dat vegetarische eten te beginnen, vind ik alleen maar slim. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kun je als het ware automatisch meedoen met het redden van de aarde zonder het te vergeten. Je moet niet alleen aan jezelf denken en je kop in het zand steken, maar als mens hebben wij ook een verantwoordelijkheid tegenover de wereld en onze kinderen en kleinkinderen, voor wie straks niks meer over is, als wij nu met ons allen niks doen. Maandag vegetarisch... Gewoon allemaal meedoen dus. Het is echt belangrijk! Groetjes van Floortje (die al jaren geleden gestopt is met eten van vlees en vis)

ReneeO
ReneeO9 dec. 2009 - 10:24

Ik vind het in principe een goed initiatief in het kader van de bewustwording. Ik heb een tijdje geleden mijn ecologische voetafdruk berekend, en als iedereen zou leven zoals ik, zouden er 2,5 planeten nodig zijn. En, echt, ik leef vrij matig, rijd geen auto, fiets en wandel vooral. Het leven van de gemiddelde Amerikaan vereist zelfs 5 planeten! Tja, we zullen het toch met één moeten doen. Het idee van de Haagse kok Pierre Wind om iedere dag gewoon wat minder vlees te eten, is misschien zelfs wel beter. Dan haal je de schade van die ene vleesloze dag tenminste niet in op andere dagen met 'thick juicy steaks hanging over the edge of the table'! ;-)

pkoen
pkoen9 dec. 2009 - 10:24

Werk aan gewaarwording bij de mensen zelf, en laat ze zelf tot een conclusie komen. Dit soort dingen kunnen wel ondersteund worden door de overheid, maar pas op voor betutteling.

Hoogkamer2
Hoogkamer29 dec. 2009 - 10:24

Een goed idee. Maar waarom niet de vrijdag, dat is pas lef hebben. Maandag is toch de dag dat je niet hoeft te reserveren in een restaurant...

BUTJEDEREUS
BUTJEDEREUS9 dec. 2009 - 10:24

WIE zijn die mensen in dat filmpje ?

max58
max589 dec. 2009 - 10:24

Volgens mij zit het hem niet zozeer in dat ene stukkie vlees, dat je, naar believen, wel of niet eet.Het gaat volgens mij over die massale bio-industrie die we hier, maar ook elders in het Westen hebben. Het valt me altijd weer op wanneer ik de Oostgrens van ons land over rijdt ( niet over de snelweg maar bij de kleine grensovergangen) ik direct kleine boerderijen aantref, waar een paar varkens en/of koeien rondlopen, zeg maar het '60er-jaren landschap uit ons land. Natuurlijk, voor de echte veganisten ook een doorn in het oog, maar niet in het mijne: geen massaproductie, geen grootschalige geiten-ruimerij zoals die nu weer te wachten staat, geen bulk-carriërs vol voer voor onze massa-stallen, etc.etc.. Het is niet voor niets: de Bio-industrie!! We hebben wel meer massa-industrie uit dit land zien verdwijnen, zoals de textiel, de kolenmijnen, de vliegtuig-en scheepsbouw....En als geiten nu weer gevaarlijk blijken, wat gaan we dan weer doen? Kangaroes melken? En wat geeft dat dan weer voor nieuw gevaar? Of te wel: wat mij betreft tijd om geen loze plannen in Kopenhagen te produceren of krokodillentranen te huilen ( zit daar overigens ook geen business in?) maar svp nu eens concrete, Nederlandse stappen om een eind te maken aan de hele bio-industrie, die milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid op allerlei manieren aantast. p.s.: zelf eet ik meerdere dagen per week geen vlees....

matthea
matthea9 dec. 2009 - 10:24

Als ik zou denken dat een dagje zonder vlees, de vleeseters bewuster zou maken, zou ik het een goede actie vinden. Mensen afdwingen om ergens iets van te vinden, werkt echter meestal tegengesteld. Ik hou niet zo van vlees, eet het in beperkte mate. Maar ook ik ben me niet altijd bewust van het dierenleed en de milieuvervuiling die daarmee gepaard gaan. Voorlichting is een eerste vereiste, daarna pas een actie, zoals vleesloze dagen. Ik vind dat ze met deze oproep voor de muziek uit lopen.

WilliamP
WilliamP9 dec. 2009 - 10:24

Tja, Wat moet je nu zonder vlees? Wij zijn nu eenmaal omnivoor, dus eet je ook vlees (of niet dat is aan jezelf). Prima als mensen besluiten om minder vlees te eten, ik ben echter benieuwd naar hoeveel deze linkse hobby nu weer gaat kosten (want dit gaat natuurlijk niet uit zichzelf) en hoeveel dat nu daadwerkelijk oplevert.

adriaan4
adriaan49 dec. 2009 - 10:24

Ja! Ik heb de oplossing! Een drietrapsraket. Laten we geiten verbieden! 3 voordelen: 1) Dat helpt meer dan die vleesnochvisoproep van Tofu (u mag lachen) Dibi. 2) We zijn van die Qkoorts af. 3) Mijn vrouw koopt geen geitenprodukten meer. (ik houd dr niet van.) Voor meer informatie kijk binnenkort op www.verbieddegeit.nl.

wimeverwijn
wimeverwijn9 dec. 2009 - 10:24

Of je het eten van vlees moet matigen of niet, daar heb ik geen oordeel over. Waar ik mij wel aan erger is dat zo'n Paul mcCartney als vegetariër meent ieder ander die verplichting te kunnen opleggen. Ook van zijn personeel eist hij, op straffe van ontslag, deze leefwijze. En waar ik mij het meest aan erger is,dat een en ander wordt opgelegd door een figuur die in het verleden al door een veelvoud aan verlichtingen is getroffen zoals: LSD - en ander drugsgebruik, overmatige alcoholconsumptie en verder maling had aan alles wat God verboden heeft. Ook ten tijde van deze verlichtingen riep hij met kracht zijn aanhang op om hem te volgen. Mijn advies: deze man gewoon negeren, met name in het Europarlement!

mattiman
mattiman9 dec. 2009 - 10:24

Mensen, interpreteer de boodschap nou niet verkeerd. 1) Er is GEEN sprake van dat jouw recht om te eten wat je wilt in gevaar komt. Heus niet. 2) Dit is een oproep om mensen bewust te maken van de problematiek rond de grote over consumptie van vlees. 3) Het is een oproep om te overwegen iets minder vlees te eten That's all! @ton: natuurlijk wordt het stuk vlees wat ik niet eet op maandag niet naar afrika verscheept. Daar gaat het niet om. Wat wel verscheept wordt is dat stuk argentijse biefstuk. Of dat reepje parmezaanse ham. Met alle energieverspilling gepaard gaande. En wat ook gebeurt is dat de Amazone platgegooid wordt om mais te verbouwen waar die koeien waar onze stukjes vlees van gemaakt worden van eten. Dus nogmaals: waarom zou je nou zo verontwaardigd zijn, zo lopen te stijgeren om een paar bekende mensen die een oproep doen om iets minder vlees te eten? Iets minder vlees eten kan voor veel mensen gewoon een heel makkelijke manier zijn om fors in CO2 uitstoot te minderen, iets te doen aan de excessen in de bioindustrie, een kleine bijdrage te leveren aan hopelijk minder ontbossing, een betere gezondheid, etc

sjors-sen
sjors-sen9 dec. 2009 - 10:24

Waar bemoeien ze zich in vredesnaam mee!!!

1 Reactie
sam tosha
sam tosha9 dec. 2009 - 10:24

Met je eens Sjors, beetje patronaliserend. Vleestax de beste oplossing. De vervuiler / ontbosser betaald, klaar.

TheRealHandyman
TheRealHandyman9 dec. 2009 - 10:24

Dat betekend dus dat reeds voorbereid vlees wordt weggegooid, ik zie daar het voordeel niet van in. Echt weer zo'n halfslachtig iets zodat de bedenkers van zich zelf kunnen zeggen; Kijk eens hoe goed ik ben? Geef mijn porsie maar aan Fikkie, ik eet regelmatig vleesloos en niet uit principe maar omdat er ook vleesloze gerechten bestaan die lekker zijn, ik laat mij dan toch echt niet vertellen dat dat op een bepaalde dag moet gaan gebeuren.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha9 dec. 2009 - 10:24

Nee hoor Any de bedenkers willen alleen aangeven: kijk eens hoe jij met een eenvoudige gedragsverandering als deze, goed kan doen. En .... reeds voorbereid vlees wordt weggegooid...... die snap ik niet.

PietPaaltjes
PietPaaltjes9 dec. 2009 - 10:24

En nu moeten ook de Keur- en halal slagers de winkel sluiten. Café's hebben we inmiddels aardig aangepakt met het rookverbod. Nu de drank nog.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha9 dec. 2009 - 10:24

Goed plan Piet, overdadige alcohol gebruik van vandaag de dag is een veroorzaker van grote schade aan mens en economie.

mattiman
mattiman9 dec. 2009 - 10:24

Ongelofelijk hoe mensen op hun teentjes getrapt zijn als iemand gewoon heel netjes, vriendelijk en voorzichtig suggereert dat het wel eens een goed idee zou zijn om ietsje minder vlees te eten. Een paar miljard mensen op deze aarde zouden maar al te liefst in staat zijn uberhaupt één dag per week een stukkie vlees te eten. En dan gaan mensen stuiteren omdat iemand het lef heeft te vragen of het iets minder kan? CDA op hoge toon verontwaardigd dat we aan het gesubsidieerde inkomen van boeren durven tornen! Gewoon heel, heel erg triest. M'n eetlust ben ik wel weer even kwijt. Prima idee trouwens. Misschien maak ik er wel drie dagen van.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO9 dec. 2009 - 10:24

"Een paar miljard mensen op deze aarde zouden maar al te liefst in staat zijn uberhaupt één dag per week een stukkie vlees te eten. Helemaal mee eens, Matthijs. Helaas is de mens een egoïstisch wezen, anders zouden de rijkdommen in de wereld allang veel eerlijker verdeeld worden. Met name de westerse wereld is in sneltreinvaart de planeet aan het uitputten, maar zolang er mensen - en partijen - zijn die blijven ontkennen dat er überhaupt iets aan de hand is, verandert er vrees ik niets tot het werkelijk te laat is. :(

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2009 - 10:24

Denk dat als de restaurants allemaal gedwongen worden een dag vleesloos te serveren, dat die dag voor hun een rustige dag gaat worden

1 Reactie
sam tosha
sam tosha9 dec. 2009 - 10:24

ZIn in wat vegetarische recepten? Je zult verrast staan.

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2009 - 10:24

"Een paar miljard mensen op deze aarde zouden maar al te liefst in staat zijn uberhaupt één dag per week een stukkie vlees te eten." dat is geen argument, het vlees wat ik niet zou eten vliegt niet zo ineens in die monden dus waarom dan ineens egoïstisch? Dat is nu precies mijn punt, iemand vind dat het zo moet en dan ben je egoïstisch als je niet meedoet.

1 Reactie
Klaas2
Klaas29 dec. 2009 - 10:24

Dat klopt Ton, er is maar een paar goede redenen, volgens mij, om minder vlees te eten: - Vlees is graanveredeling, een kilo vlees maken kost vijf kilo graan, daarvoor worden regenwouden gekapt, dat is heel kwalijk en onherstelbare schade. - Veel vlees is voor de meeste mensen helemaal niet gezond. Het bevat verzadigde vetzuren, die het lichaam ondermijnen.

frankie48
frankie489 dec. 2009 - 10:24

Schitterend initiatief, maar volgens mij kunnen we het geld wat deze voorlichtingscampagne gaat kosten, beter gaan besteden om onze kinderen beter opvang te bieden, zodat ze niet op straat belanden, of aan mensen gaan besteden die al jaren lang maar één keer per week vlees kunnen eten om dat hun inkomen dat van ze verlangt, of besteed het aan gezinnen die hun hypotheeklasten of huur niet meer kunnen opbrengen zodat zij hun kinderen zonder brood naar school moeten sturen, of pot het op, zodat mensen eerder kunnen stoppen met werken of houd het desnoods achter de hand voordat Zalm en zijn kornuiten langskomen, om onze bank verder te ondersteunen. Maar laten we onze knuffelbeer van Groen links, Tofik Dibi, a.u.b. aan zijn verstand brengen dat er op dit ogenblik belangrijkere zaken spelen in onze samenleving, anders komt hij elke week met een briljant idee die klauwen vol geld gaat kosten, die op andere terreinen veel beter besteedt kunnen worden.

1 Reactie
Klaas2
Klaas29 dec. 2009 - 10:24

1 dag per week geen vlees is 15% vermindering van vleesconsumptie. Vleesconsumptie is de belangrijkste oorzaak van de kap van het Amazone woud. In 2050 zal deze kap voltooid zijn als die neit wordt gestopt. Dus prima dat hier aandacht voor is. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer problemen die aandacht behoeven, daar heb je gelijk in. Maar om dat van Tofik Dibi te eisen, me dunkt dat hij genoeg doet. Er zijn meer mensen in de politiek