Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steeds meer jongeren aan de antidepressiva door bezuinigingen jeugd GGZ

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
depressed
Sinds 2007 is het aantal jongeren onder de 21 jaar dat antidepressiva gebruikt hard gestegen, met maar liefst 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van de stichting farmaceutische kengetallen (SFK). Een zorgwekkende stijging volgens deskundigen, juist omdat gebruik van de nieuwste generatie antidepressiva onder jongeren suïcidaal gedrag kan opwekken. In het VARA-programma ZEMBLA uiten deskundigen hun zorgen. Schrijnend is bovendien het vermoeden van de deskundigen, die vrezen dat de stijging van het gebruik samenhangt met de overheveling van van de Jeugd-GGZ van Rijk naar gemeenten. Door de bezuinigingen zijn er lange wachtlijsten  ontstaan. Om de tijd tot aan de behandeling op te vangen, wordt vast begonnen met antidepressiva. De ‘piekerpil’ als zoethoudertje dus.
“Als je een depressieve adolescent hebt en je moet een aantal weken tot maanden wachten totdat er een therapeut kan beginnen, dan kan ik me voorstellen dat je dan eerder met antidepressiva begint”, aldus Catrien Reichart, kinderpsychiater van het LUMC.
De landelijke huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwde afgelopen najaar al dat door de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten lange wachtlijsten zijn ontstaan in de Jeugd-GGZ.
Professor Derksen, klinisch psycholoog aan de Radboud Universiteit, stelt dat de  overgang van de Jeugd-GGZ naar de gemeente, één van de redenen is dat het gebruik van de antidepressiva onder jongeren stijgt. Derksen:
"Het arsenaal aan psychologische hulp wat beschikbaar zou moeten zijn, is kleiner geworden. En dan hebben die hulpverleners het dus veel drukker. En dan is  medicatie een veel snellere interventie dan cognitieve gedragstherapie, die doorgaans meerdere zittingen en meerdere weken en maanden vaak in beslag neemt."
Al eerder blijkt uit klinisch onderzoek dat SSRI’s suïcidaal gedrag bij jongeren oproepen. Daarom waarschuwden het Europees Geneesmiddelen Bureau (EMA) en het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in 2004 voor het gebruik van antidepressiva bij jongeren. Huisartsen zijn terughoudend in het voorschrijven van antidepressiva aan jongeren onder de 18. Uit cijfers van SFK blijkt dat het onder de 18 jaar zo’n 80 % van de eerste voorschriften van psychiaters afkomstig is.
cc-foto: .S

Meer over:

zembla, ggz, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.