Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steeds meer gezinnen in de schulden

  •  
03-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
ANP-schulden_300.jpg
Een op zes huishoudens in de schulden … Ook hoger opgeleiden met baan en huis lopen risico … Steeds meer huisverkopers doen beroep op NHG
In Nederland heeft inmiddels één op de zes huishoudens een schuld. Uit een onderzoek va het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat het aantal gezinnen met schulden in de afgelopen jaren flink is gestegen.
Anders dan de jaren daarvoor zijn het nu de hoger opgeleiden met een baan en een huis die een problematische schuld hebben. Ook het aantal jongeren met schulden loopt op en sinds 2010 komen ouderen steeds vaker in de schuldhulpverlening terecht.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma vindt de resultaten van het onderzoek schokkend:  
Iedereen die in de schulden zit is er eigenlijk een te veel. En je ziet dat het nog steeds stijgt. Dus daar ben ik echt bezorgd over.” In het regeerakkoord is afgesproken dat er extra geld naar armoedebestrijding gaat, benadrukt de staatssecretaris: ”In 2014 80 miljoen en in 2015 en verder 100 miljoen. Dus het is ook een behoorlijke slok op een borrel. Maar het is ook nodig en dat blijkt.”
Van de 17,2 procent van de Nederlanders die in de schulden zitten, loopt 11,3 procent van het risico een problematische schuld te krijgen. Het aantal huishoudens dat in de gevarenzone terecht is gekomen is in 2012 gestegen naar ruim 1,2 miljoen. Meer dan de helft van de huishoudens met problematische schulden krijgt geen hulp. In de regio’s Groot Amsterdam, Drechtsteden, Rijnmond, Flevoland, Noord-Overijssel, Haaglanden, Noord-Overijssel, Utrecht Midden en Utrecht Oost wonen relatief veel risicohuishoudens.
Volgens de Nationale Hypotheek Garantie doen ook steeds meer huisverkopers een beroep op hen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag dit aantal 70 procent hoger dan in 2012. Ruim 1300 eigenaren bleven met een restschuld zitten. De stijging komt volgens NHG deels doordat eind vorig jaar meer huizen werden verkocht. Het aantal restschulden steeg door de daling van de huizenprijzen waardoor de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (66)

frankie50
frankie503 apr. 2013 - 6:42

Ja, ja, Staatssecretaris J. Klijnsma die 80-100 honderd miljoen armoedebestrijding opvoeren als een behoorlijke slok op een borrel is natuurlijk in werkelijkheid maar peanuts als je naar de aantallen kijkt en in welk tempo het aantal huishoudens die in de problemen raakt aan het oplopen is door het asociale beleid, maar bij de PvdA blijven ze geloven dat het electoraat uit een stel randdebielen bestaat die niet door zouden hebben wie hun in deze situatie gemanoeuvreerd hebben. Voor de PvdA hebben deze mensen allang een boompje apart neergezet om de schuldige in op te gaan hangen, daar kunt U gerust een slaapmutsje op in gaan nemen!

wvdstraat
wvdstraat3 apr. 2013 - 6:42

Uiteraard gun je niemand dergelijke problemen (als je geen pvvd'er bent) maar wellicht geldt hier het adagium "ieder nadeel hep ze voordeel". Wanneer meer sociale groeperingen last van dezelfde problemen krijgen, komt de boel misschien eindelijk maatschappelijk in beweging, zeker als het ook mondiger burgers met invloedrijkere netwerken raakt. Solidariteit met minima, gepensioneerden en kansarme jongeren is daarvoor echter wel een voorwaarde !

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 apr. 2013 - 6:42

[Staatssecretaris Jetta Klijnsma vindt de resultaten van het onderzoek schokkend] Kijk, dat vind ik nou schokkend. Overal gezellig meebezuinigen en dan zeggen dat de gevolgen schokkend zijn.

steppewolf
steppewolf3 apr. 2013 - 6:42

Ja, en dat wordt ook niet echt beter de komende jaren met het flutakkoord van Blok. Weinig starters die met deze plannen een huis gaan kopen. Hoeveel incompetente bestuurders met hun 3% waanideeen kan dit land nog overleven? Ongelooflijk hoe ze het land steeds dichter naar de rand van de afgrond weten te brengen. Na 20 jaar problemen niet tijdig aanpakken, doen ze het nu eindelijk wel maar dan stompzinnig. Wat een zootje wanbestuur van een stel incompetente politici met oogkleppen op. Ik kan er gewoon niet over uit hoe politici in dit polderland zo de meningen van experts volledig kunnen negeren en maar blijven doordenderen, alles om zich heen kapot makend. NOOIT meer VVD en PVDA alstublieft. Wat een blindheid.

neutralist
neutralist3 apr. 2013 - 6:42

Zomaar een idee: We krijgen toenemende vergrijzing, er staan kantoorpanden leeg, er is haast geen geld meer voor de AOW en de bouw ligt stil. Als de overheid nou de bouw een impuls geeft door kantoorpanden om te bouwen tot bejaardenflats, de AOW iets terugschroeft (of helemaal) en in plaats daarvan geleidelijk over te stappen op gratis standaardunits voor gepensioneerden. Je bent van je lege kantoorpanden af, stimuleert de bouw en vervangt de AOW voor stenen, wat uiteindelijk goedkoper kan zijn. Sommige bejaarden zullen in hun huis willen blijven wonen maar al geef je ze maar de keuze. Nog wel even een business case maken, het is maar een idee.

roher
roher3 apr. 2013 - 6:42

Geld is maar een middel, en er is geen appeltje aan de appelboom waarbij tijdens de rijping een prijsstickertje meegroeit met de tekst: ik ben na de pluk 1 euro waard. Die prijs wordt samengesteld dmv. de afslag, ja inderdaad een systeem met spelregels. En zo gebeurt dit overal. Vaak leg je spelregels contractueel af en zijn er waarnemers die sancties opleggen als het mis gaat. En het is daarom zo flauw om de spelers de schuld te geven die zich altijd aan regels hebben gehouden. Wat moet gebeuren is het zwarte geld, en de onverantwoordelijke investeringen in banen leiden. Én als er door successen grote winnaars zijn (multinationals, grote banken) de spelregels zo weten te 'regelen' dat de verliezers wat ruimte kunnen vrij maken in de portemonnee. (dmv heffingen ed.)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2013 - 6:42

Rutte niet zo lang geleden:'' Armen bestaan niet in Nederland'' Rutte werd toen met rust gelaten, na deze uitspraak. Hoezo ''Steeds meer gezinnen in de schulden'' ? Tips, eerst de armoede bij sommige normaal burgers erkenen in dit land, dan mag je pas de armoede bestrijden. Zo gaat het dus, eerst erkenen dan bestrijden, een soort wiskunde of zeg maar: politiek wiskunde,altijd de basis van het algemeen belang bij een waardige volksvetegenwoordiger: erkenen dan bestrijden.

ElChe
ElChe3 apr. 2013 - 6:42

Vooral veel jongeren bezwijken voor reclame. Dus reclame fors terugdringen, zodat er minder onnodige en onnozele behoeftes aangekweekt worden. Dus bijvoorbeeld stoppen met al die overbodige mobieltjesreclame.

Sternenstaub
Sternenstaub3 apr. 2013 - 6:42

"Bijstandskoning van GeenStijl, wo 03 april 2013 13:13 Je moet wel dom bezig zijn als je in de schulden zit. Te duur huis, te dure auto, kopen op afbetaling of (het allerdomste) een krediet genomen. Teveel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om te overconsumeren. Meer uitgeven dan er binnenkomt. Die schulden heb je dan aan jezelf te danken. Je kunt de schuld geven aan een ander maar daarmee gaan die schulden niet weg. Je zult preventief grotere marges moeten aanhouden en wat soberder leven. Maak van materieel bezit geen fetisjisme. Veel mensen zullen dat saai vinden en nemen het risico op schulden dus op de koop toe. Letterlijk een eigen schuld dus." Je moet wel dom en arrogant zijn om dat te vinden. Als je zélf in een dergelijke situatie terecht mocht komen, waar je dus kennelijk immuun voor meent te zijn, wat een absurde verwaandheid aantoont, zou het geciteerde schrijfsel onverkort op jouzelf moeten worden toegepast, bij wijze van bindend contract, en wellicht leer je dan hoe absurd en inhumanitair je huidige houding, of juister, pose, in feite wel is.

jaapvos
jaapvos3 apr. 2013 - 6:42

Er is een huishouden in Nederland die wij met zijn allen onderhouden met een geschatte inkomsten uit de staatskas van minimaal 100 tot zo'n slordige 140 miljoen euro. Het is een van de rijkste familie's ter wereld & die hoeven in het geheel geen euro belasting hoeft te betalen (inkomstenbelasting en/of vermogensbelasting). Iedereen draagt daar ongevraagd zo'n 6 a 8,5 euro aan bij !?? En wij met zijn allen maar zingen op 30 april als een stelletje achterlijke debielen.....

Sternenstaub
Sternenstaub3 apr. 2013 - 6:42

"Johannes Zeilstra, wo 03 april 2013 19:20 in reactie op Jan-Peter Scheffer Hoi Jan-Peter. Het is zeker niet mijn intentie om mensen met een bijstandsuitkering te schofferen, en het spijt me dan ook als zoiets uit mijn woorden zou blijken. Wel is het zo dat de persoon aan wie mijn reactie bedoeld was heel generaliserend schrijft over iedereen met schulden, en alsof het altijd een kwestie is van eigen schuld dikke bult. Te gemakkelijk, en ongenuanceerd. De algemeenheden die ik dus in mijn antwoord schreef betroffen dan ook slechts deze persoon, en niet een groep mensen." Helemaal begrepen en mee eens, Johannes. Bedankt voor je sympathieke reactie. Waren er maar meer zo consciëntieus.

JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2013 - 6:42

Omdat politici zich vasthouden aan het huidige geldsysteem laten ze mensen lijden. Het criterium van 'goed geld' als efficiënt instrument van uitwisseling is: 1. Dat zij de uitwisseling van goederen veilig te stellen - en afgemeten wordt aan de afwezigheid van economische depressies, crises en werkloosheid. Én: 2. Dat het uitwisseling zal versnellen - beoordeeld aan vermindering van voorraden, het dalende aantal handelaars en winkels, en de navenant vollere voorraadkamers van de consument. 3. Dat door uitwisseling de prijzen verlagen - gemeten aan de kleine verschillen tussen de door de producent ontvangen prijs en de prijs die de consument betaalt. (Voor producenten: allen die goederen vervoeren). Helaas hebben we dromende economen, sociaal darwinisten, neoliberalen en zogenaamde sociaal democraten die denken dat je het huidige systeem nog kan bijsturen terwijl de uitgangspunten duidelijk moeten zijn: welzijn voor iedereen.

GingerTed
GingerTed3 apr. 2013 - 6:42

Jaha... Wie had dat gedacht. Van duizenden euro's op de bank naar één euro in de bank. Gelukkig kunnen ze altijd nog verhuizen naar een heel groot huis met een lift maar waar ook nog andere mensen wonen

Sternenstaub
Sternenstaub3 apr. 2013 - 6:42

"Nihilist #1375, wo 03 april 2013 22:11 Jammer dat de DDR niet meer bestaat. Daar moest je al je beslissingen (inclusief je koopgedrag) door de staat laten regelen. En gelukkig dat die mensen waren. Ze hebben zelfs een muurtje om deze heilstaat moeten bouwen om alle buitenlandse gelukszoekers buiten te laten..." Wedden dat jouw versie van een heilstaat nog erger is. Ik kende iemand uit de DDR, en die zei dat er ook zaken juist beter waren geregeld in de DDR dan in het z.g. vrije Westen. Dus je beeld is vooral projectie van onbenul en angst m.b.t. maatschappelijke systemen die superieur zijn aan jouw, um, wat het vage, asociale iets ook is waar je je heil in denkt te moeten zoeken, maar intelligent of sociaal is het duidelijk niet. Ik zou je ideologische (n)ietsisme, wegens de afwezigheid van intellectuele, humanitaire inhoud, daarom een staat van onheil willen noemen.

Bakoe
Bakoe3 apr. 2013 - 6:42

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3419135/2013/04/03/Paul-Krugman-Hoe-kan-een-beleidsmaker-denken-dat-prominente-economen-allemaal-fout-zitten.dhtml Maar we zitten opgescheept met kortzichtige beleidsmakers die vastgeroest zitten in een boekhouders mantra. Met hun we willen de schuld niet doorschuiven naar volgende generaties zadelen ze juist die generaties op met een enorme achterstand.

1 Reactie
erikbos
erikbos3 apr. 2013 - 6:42

De overheid geeft anders elke jaar nog tientallen miljarden meer uit dan er binnenkomt en zal dit jaar ook weer zo'n 30 miljard euro meer uitgeven dan er binnenkomt. U kunt natuurlijk a la Griekenland dit opvoeren door er nog een keer 30 miljard extra per jaar door te draaien maar het is maar zeer de vraag of dat het gewenste resultaat oplevert.

boswachter2
boswachter23 apr. 2013 - 6:42

Eerst een veel te duur huis kopen, dan scheiden, daarna verplichte verkoop en dan huilie, huilie. Wie is nu schuld? Ja hier op dit forum natuurlijk de overheid.

5 Reacties
Bakoe
Bakoe3 apr. 2013 - 6:42

En als de gramschap van uw rechtvaardig gelijk hebben is neergedaald op al die onbezonnen schuldenaren, en zij allen het boetekleed hebben moeten aantrekken, blijkt dat aanwijzen van schuldenaren geen oplossing blijkt, en er uiteindelijk slechts nog 1 overblijft om uw toorn op te richten. Misschien dat nuance en mededogen dan eindelijk ook tot uw sociale vaardigheden gaan behoren.

JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2013 - 6:42

Doe niet zo simpel man. Wat weet je er nu werkelijk van? Ga het eens onderzoeken. Je stigmatiseert velen met deze kortzichtigheid.

RvDugt
RvDugt3 apr. 2013 - 6:42

Dus ook niet zeuren over de overheidsschulden want daar heb jij ook jaren van geprofiteerd.

toshiba
toshiba3 apr. 2013 - 6:42

De overheid is niet volledig de schuld, al heeft zij wel bijgedragen aan een financieel economisch ordening die hiertoe aanzette[de illusie van groei, groei, groei -cda-vvd] De overheid kan er wel wat aan doen. Ze dient ruimte te scheppen zodat burgers en bedrijven orde op zaken stellen. Dat lukt niet als dit kabinet rucksichloss bezuinigt.

Candide2
Candide23 apr. 2013 - 6:42

'Ja hier op dit forum natuurlijk de overheid.' Zo u kunt gedachten lezen, zoals die van Drammer, Godzilla de Godin... Vervolgens gooit u de meest uiteenlopende meningen op een hoop en komt u tot de bovenstaande sublieme conclusie. Heeft u dat wel vaker? Rationeel denken is u niet toevertrouwd ;-) http://www.youtube.com/watch?v=4MjuEqaSWmk

opgeheven
opgeheven3 apr. 2013 - 6:42

Er zijn dan ook echt enorm veel gezinnen die jarenlang echt op te grote voet hebben geleefd. Nu gaat het allemaal wat minder en zijn we gezegend met een regering die denkt dat de burger eindeloos uitgeknepen kan worden en dan zie je dat de kaartenhuizen één voor één beginnen in te storten. En volgens mij is dit nog maar het topje van de ijsberg.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2013 - 6:42

Er werd veel aangesmeerd met mooie verkooppraatjes. Trek deze 'slachtoffers er van af en je houd een klein percentage echte sufferds over.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

"Anders dan de jaren daarvoor zijn het nu de hoger opgeleiden met een baan en een huis die een problematische schuld hebben." Klaarblijkelijk waren d'r toch niet zoveel managers nodig en degenen die wel een neo-positie bekleden zijn daar in de regel aan gekomen door de 'oude' garde op de werkvloer weg te treiteren. Wie waar 'recht' op zou hebben is al een poosje duidelijk...totaal gestoord!

1 Reactie
Andy40
Andy403 apr. 2013 - 6:42

Er staat toch niet dat deze managers geen baan meer hebben? U leest wat wilt lezen. En dat treiteren is natuurlijk al helemaal een loze kreet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

"Anders dan de jaren daarvoor zijn het nu de hoger opgeleiden met een baan en een huis die een problematische schuld hebben." De kwaliteit van het hoger onderwijs is niet meer wat het geweest is...

2 Reacties
Heberle
Heberle3 apr. 2013 - 6:42

Net als de vmbo,,,,subsidiefabrieken,,,werk zelf op een vmbo..

Heberle
Heberle3 apr. 2013 - 6:42

Eind 70 en de 80ge jaren,,,alles kon, drie keer op vacantie ,twee auto s voor de deur,,,je bent geil gemaakt om een huis te kopen,,kids in de opvang,(sleutelkids),,en nu zit je met de elende,,,tijden zijn veranderd,,,en we zijn er nog lang niet..

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Ik denk dat een aardig deel het aan zich zelf te wijten heeft.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn3 apr. 2013 - 6:42

Met hulp van de louche losgeslagen bankenwereld.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Vaak eigen schuld, in de schulden zitten: Voorbeeld: Je laat je door iedereen opnaaien (RTL4, vrienden) dat je alles moet hebben en je hebt dus een hypotheek voor een huis en geleend voor een nieuwe auto, maar je moet ook weer de nieuwste smartphone hebben met een abonnement van een dikke 50 euro in de maand. Zulk soort mensen werken zichzelf in de schulden!

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19933 apr. 2013 - 6:42

Ik ben het niet eens met je eerste zin, Sjeik. Dat 'vaak' is niet hard te maken, en tendentieus. Maar je hebt een punt. Ik ben ervan overtuigd dat de door jou gesignaleerde mechanismen een spiraal naar beneden veroorzaken, bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De media- en de telecom-industrie kent alle duivelse trucs om mensen te laten consumeren tot ze erbij neervallen. Wanneer die mensen tot de waan-overtuiging zijn gekomen dat, wanneer ze niet meedoen aan de race om te kopen, kopen, kopen (en het belangrijkst: hun aankopen aan anderen te tonen), ze een sociale neergang doormaken, dan kan dat het begin van het einde zijn. De demonische ironie is dan dat je eerst de onterechte angst voor maatschappelijke afdaling hebt (wanneer je niet genoeg consumeert), en dat sluipenderwijs het dempen van deze angst (door je suf te kopen) resulteert in échte sociale neergang. Het lijkt allemaal op de Amerikaanse situatie, wat ik hier neerzet. Tijdens de krediet- en hypotheekcrisis kwamen daar talloze schrijnende situaties aan het licht. In gezinnen bleken gemiddeld 4 tot 6 creditcards te circuleren, en nogal wat mensen vulden het ene gat met het andere (= maniakaal en wanhopig schuiven met bedragen op en neer) om al die deadlines van de kredietverstrekkers nog op het nippertje te halen. Een trieste manier van leven; en het is hier net als in het casino: de bank wint altijd, ook al wentel je jezelf in illusies. De consumptiedwang in de context van het late kapitalisme is een psychiatrische waan, die heel veel ongeluk veroorzaakt. Het is in feite een verslaving als alle andere: kopen is korte-termijnbevrediging, je voelt een aangename roes via de beloningscentra in de hersenen (waar ook alcohol, straatdrugs, lekker eten, en sex hun effect aan ontlenen) - en dan is het gauw weer over: op naar de volgende shopping-sessie, dan maar.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Tegelijkertijd spaart Nederland tegen de klippen op en wordt er massaal extra afgelost op hypotheken.

1 Reactie
frankie50
frankie503 apr. 2013 - 6:42

Beste Piet, Dit soort onvolledige informatie de wereld inslingeren noemen ze over het algemeen 'de waarheid verpakken in een leugentje'.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
lembeck
lembeck3 apr. 2013 - 6:42

Erwin, alweer dankjewel. Je citeert een man met enorme kennis van zaken en hij is sociaal en pro duurzaamheid. Het kan echt.

MichelReiziger
MichelReiziger3 apr. 2013 - 6:42

****...maar is er sprake van een economie die nauwelijks meer groeit omdat de Aarde tegen zijn fysieke grenzen loopt. ...*** Hij formuleert het wat verkeerd. De aarde loopt tegen zijjn fysieke grenzen aan binnen het huidige systeem. De aarde kan makkelijk het dubele aantal bew. aan Het gaat er helemaal om hoe je samenlevingen inricht wat je als samenlevng als prioriteiten stelt. Zolang wereldwijd hier geen afspraken over gemaakt kunnen worden, ja, dan gaan we langzaam kapot.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

De vruchten van Rutte.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19933 apr. 2013 - 6:42

Eerst het zuur, en dan het koningswater.

boswachter2
boswachter23 apr. 2013 - 6:42

De vruchten van Rutte. Toen de huizenprijzen hun toppunt bereikten ( 2008) was er nog geen kabinet Rutte. Het is zo simpel de schuld bij iemand neer te leggen waar je een hekel aan hebt. Rationeel denken is aan u niet toevertrouwd.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Was het niet zo dat we dankzij al die schulden zoveel 'welvaart' hadden...?

2 Reacties
adriek
adriek3 apr. 2013 - 6:42

"Was het niet zo dat we dankzij al die schulden zoveel 'welvaart' hadden...?" Je zegt het precies goed: hadden. Het probleem met schulden is, en dat is altijd al zo geweest, dat je een tijdje kunt blijven stapelen, maar dat ze je op een gegeven moment inhalen. De wereld ontkent het nog steeds, maar het is payback-time, en dat is geen leuke boodschap. De eurocrisis en de bijbehorende steunmaatregelen hebben als voornamelijk doel om de schuldenlast 'beter' te verdelen, niet om deze te reduceren. Dan is er weer een heel klein beetje groeiruimte, tot de volgende klap komt.

MichelReiziger
MichelReiziger3 apr. 2013 - 6:42

Nou, eigenlijk zagen we schulden als welvaart. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een collega had in de VS die trots vertelde dat hij veel meer rood kon staan dan zijn collega's.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Je moet wel dom bezig zijn als je in de schulden zit. Te duur huis, te dure auto, kopen op afbetaling of (het allerdomste) een krediet genomen. Teveel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om te overconsumeren. Meer uitgeven dan er binnenkomt. Die schulden heb je dan aan jezelf te danken. Je kunt de schuld geven aan een ander maar daarmee gaan die schulden niet weg. Je zult preventief grotere marges moeten aanhouden en wat soberder leven. Maak van materieel bezit geen fetisjisme. Veel mensen zullen dat saai vinden en nemen het risico op schulden dus op de koop toe. Letterlijk een eigen schuld dus.

2 Reacties
Candide2
Candide23 apr. 2013 - 6:42

'Je moet wel dom bezig zijn als je in de schulden zit.' Na het verlies van een baan, chronische ziekte, of echtscheiding met kleine kinderen en onverkocht huis, zijn heel wat fatsoenlijke en schuldenvrije mensen in de financiële problemen terecht gekomen. Zijn zij 'dom'?

Bakoe
Bakoe3 apr. 2013 - 6:42

Ja als je al sinds mensenheugenis een bijstands uitkering hebt is er ook helemaal niemand die je een cent krediet geeft. Dan is het schuldenvrij blijven geen kunde maar een gedwongen omstandigheid. Of wringt hem daar de schoen?

Zjenny
Zjenny3 apr. 2013 - 6:42

Schulden staan gelijk aan slavernij. Aan wie hebben wij die schulden? Ga even door tot de top..oke? En kijk dan eens hoe lang die top dat al doet..schuldenaars in slavernij houden? Maak je vrij. Die vrijheid begint van binnen, bij jezelf.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger3 apr. 2013 - 6:42

***Schulden staan gelijk aan slavernij.*** Slavernij is iets waar je zelf niet voor kiest. Leven in een rente-economie (of schuld economie) is iets wat je hebt gekozen o.a. door je stem uit te brengen op partijen die daar achter staan. Als je als kiezer eraan blijft toegeven, zal er ook weinig veranderen. Daarnaast is er nog een ander probleem, dat is dat er nauwelijks nog ontwikkelede alternatieven zijn aan het huidige niet werkende systeem. ***Aan wie hebben wij die schulden? Ga even door tot de top..oke?*** Tot eind 2008 had vrijwel niemand enig probleem met een maatschappij/economie waar banken en overige financiele instellingen en daarmee ook rente het middelpunt van vormen. Nu de bubble is geknapt komen er steeds meer achter dat het toch niet het beste systeem is wat er is. Frapant... De top op papier is natuurlijk de overheid. ***Maak je vrij. Die vrijheid begint van binnen, bij jezelf.*** Dat zijn hele mooie woorden, totdat je iets noodzakelijks nodig hebt.

Michiel Online
Michiel Online3 apr. 2013 - 6:42

Ach, wat zijn schulden. De staat is en blijft verplicht te zorgen voor haar mensen, het maakt daarbij niet uit hoeveel schuld je hebt. Waar het om gaat zijn niet ed schulden, maar de handelingen die we verrichten waardoor we in die schulden terecht komen.

Zjenny
Zjenny3 apr. 2013 - 6:42

Kijk, dit is er aan de hand en gaande op dit moment. Zeer binnenkort zullen 6 van de 6 gezinnen in de schulden zitten. http://www.huffingtonpost.com/2013/04/03/eu-trade-deal_n_2994410.html WASHINGTON -- The Obama administration is pursuing a free trade agreement with the European Union that would grant corporations new political power to challenge an array of regulations both at home and abroad, according to an administration official involved in the negotiations. While the plan is still in its early stages, the effort alarms consumer and environmental advocates who worry it will lead to a roll-back of important rules and ++++++++++!!! put multinational companies on the same political plane as sovereign nations.++++++++++++!!!

1 Reactie
lembeck
lembeck3 apr. 2013 - 6:42

En DAT is het aloude MAI Verdrag in een nieuw jassie... MAI (met een i zoals mai). Google er maar eens op.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder3 apr. 2013 - 6:42

Nederland is een naar land geworden.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2013 - 6:42

Sinds 1982 (...).

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

Nog steeds dragen we grote bedragen af aan de Europese Unie, de Euro, ontwikkelingshulp. Proleratische bank de SNS, die op alle fronten is opgelicht. Onze bejaarden die van alle kanten worden getild, eigen bijdrage van 2 x 350 Euro als beide oudjes beginnen te kwakkelen. Er wordt zo bezuinigd, dat werkloosheid en faillisementen als normaal en met een lachend(Rutte)gezicht wordt verkocht en dat niveleren een feest is. Nu zien we wat er op de huizenmarkt gebeurt, Nederlanders die worden getroffen door blamage bij de banken, de Euro en Zuid Europese landen. Maar deze regering is zo blind en blasé, dat ze de noden in het eigen niet meer zien. Samsom die vindt dat wij nog steeds een rijk land zijn en dat onze ouderen best geplukt mogen worden. Het is alleen de Euro en de Europese Unie die telt. Alle macht weggeven aan een stel burocraten in Brussel. Iedere zicj zelf verzuipende Zuid Europees land bedelven onder "gratis geld". Het komt allemaal met rente terug, we verdienen er dik aan? Kijk eens om je heen. Een op de vijf een op deze gezinnen zitin dikke finaciële problemen. Maar vast blijven houden aan Euro en Europese Unie, al valt de eigen bevolking er ook dood bij neer. Ook begin ik steeds beter te begrijpen, waarom PVV uit het Catshuisoverleg is gelopen. Het aldaar ontwikkelde beleid was dodelijk voor economie en bevolking. Dat daar linkse partijen wel hun goedkeuring aan gaven, blijft verbazen.Terwijl Groen Links nu wel van de 3% norm af wil... Hoe dom...

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 apr. 2013 - 6:42

Mjah...wat is je alternatief?

Sternenstaub
Sternenstaub3 apr. 2013 - 6:42

"Johannes Zeilstra, wo 03 april 2013 16:18 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Ja als je al sinds mensenheugenis een bijstands uitkering hebt is er ook helemaal niemand die je een cent krediet geeft. Dan is het schuldenvrij blijven geen kunde maar een gedwongen omstandigheid. Of wringt hem daar de schoen?" Er wringt zeker een schoen. Twee schoenen, maar elk aan de voet van een ander. Wat die GeenStijl schrijft, heeft inderdaad geen stijl, noch heeft het inhoud, maar wat je in reactie erop zelf schrijft, is ook de grootst mogelijke onzin. Je reactie is namelijk generaliserend en minachtend naar mensen in de bijstand toe, alsof hun uit de schulden blijven altijd maar peanuts is, en dat is het vaak juist niet. Schop naar omhoog, i.p.v. naar beneden. Dat laatste is echt té makkelijk.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe3 apr. 2013 - 6:42

Hoi Jan-Peter. Het is zeker niet mijn intentie om mensen met een bijstandsuitkering te schofferen, en het spijt me dan ook als zoiets uit mijn woorden zou blijken. Wel is het zo dat de persoon aan wie mijn reactie bedoeld was heel generaliserend schrijft over iedereen met schulden, en alsof het altijd een kwestie is van eigen schuld dikke bult. Te gemakkelijk, en ongenuanceerd. De algemeenheden die ik dus in mijn antwoord schreef betroffen dan ook slechts deze persoon, en niet een groep mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 apr. 2013 - 6:42

O. http://www.eudebtclock.org/

denmol
denmol3 apr. 2013 - 6:42

"De eurocrisis is over zijn dieptepunt" Hoe vaak heb jij dit lopen roepen de afgelopen tijd mister positivo?

ElChe
ElChe3 apr. 2013 - 6:42

Heel de EU ligt zowat in een puinhoop en jij schreeuwt het halleluja uit over de EU. Je blijft verwonderen en dat als sportverslaggever.

frankie50
frankie503 apr. 2013 - 6:42

Beste Erwin, Het is toch wel een giller, hoe krijgt U het toch voor mekaar om een bijdrage te gaan beginnen met de woorden "Ondanks alle sombere berichten...." en dan zonder maar één positief bericht te kunnen quoten ons als mederegeerder hier op Joop.nl als een almachtige te gaan zalven met woorden van hoop, geloof en liefde en daarmee de belofte van uw kant dat het daarmee wel allemaal goed gaat komen voor ons alle. Nou amen (het zij zo) Erwin.

lembeck
lembeck3 apr. 2013 - 6:42

Helpt het, Erwin, door zo 'positief' te doen? Zak je er niet verder door in de zorgen en boodsheid? Want dan vind ik het wel knap van je. Alleen werkt jou positivisme niet bij mij. Ik word er kriegel van, omdat je de waarheid niet onder ogen wilt zien. Of is het durft? En eigenlijk begrijp ik dat ook weer heel goed.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2013 - 6:42

"In het regeerakkoord is afgesproken dat er extra geld naar armoedebestrijding gaat, benadrukt de staatssecretaris: ''In 2014 80 miljoen en in 2015 en verder 100 miljoen." En ook dat geld moet natuurlijk weer geleend worden. De overheid staat namelijk ook 400.000.000.000.000 Euro onder water.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart3 apr. 2013 - 6:42

Sorry Donald, Je bent in de war met het kapitaal van je oom Dagobert, 3 nulletjes teveel. Nederland staat 400.000.000.000. rood.