Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Steeds meer coronamaatregelen worden gedumpt

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51545159866_bbd37c94ca_k

© cc-foto: 7C0 https://flic.kr/p/2mwSqdS

Denemarken schaft vandaag alle coronamaatregelen af, behalve de inreisregels aan de grenzen. De mondkapjes hoeven niet meer op, de CoronaCheck (nu CoronaToegangsBewijs CTB) hoeft niet meer getoond en het nachtleven gaat weer open. De NOS schrijft :
"Volgens premier Mette Frederiksen is Denemarken “door de kritieke fase” heen en kan deze stap nu worden gezet. “We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zei ze vorige week. Denemarken had de afgelopen zeven dagen gemiddeld meer dan 40.000 nieuwe besmettingen per dag."
In september nam Denemarken een soortgelijke stap. De snel om zich heen grijpende delta-variant noopte de sociaaldemocraat Frederiksen de maatregelen in het najaar weer opnieuw in te voeren. Haar Finse collega, de eveneens sociaaldemocratische Sanna Marin, wil ook van de maatregelen af. De Finse regering overlegt woensdag of de versoepeling verder wordt doorgezet. Volgens Marin moet er een betere balans gevonden worden tussen de beperkingen die aan de samenleving zijn opgelegd en de “relatief hoge druk” die de pandemie op de zorg uitoefent. “Daarom wil zo snel mogelijk van de maatregelen af.”
De Finse minister van Justitie Anna-Maja Henriksson, van de SFP een partij die de belangen van de Zweeds sprekende minderheid in het land vertegenwoordigt, stelt dat het CTB moet worden afgeschaft. Volgens Henriksson is het niet langer te rechtvaardigen het controlemiddel in te zetten. Het werd ingevoerd vanuit het idee dat vaccinaties de pandemie tot een einde zouden brengen, zegt ze. “Met de omikron-variant gaat het niet meer om het voorkomen van besmettingen maar om het tegengaan van de ernstige gevolgen van de ziekte.” De noodzakelijkheid om het middel in te zetten vervalt daarmee en verdere toepassing is ongewenst omdat het indruist tegen de basale rechten van ongevaccineerde burgers. Ook de minister van Volksgezondheid wil er vanaf, meldt de Finse publieke omroep.
Het vraagstuk wordt voor Nederland extra actueel omdat het CTB voor ruim een half miljoen mensen vrijdag ongeldig wordt. Het gaat om mensen die niet op tijd geboosterd zijn of waarvan de immuniteit na besmetting is afgenomen, schrijft minister Kuipers aan de Kamer. Het CTB is een half jaar geldig na besmetting en 270 dagen na de tweede vaccinatie. Kuipers denkt dat het verlopen van de geldigheid burgers kan overhalen een booster te nemen.
De oppositie in de Tweede Kamer wil een debat over het verlopen van het CTG. Een aantal partijen, zoals de SP, wil ook dat het wetsvoorstel voor 2G wordt ingetrokken. GroenLinks en regeringspartij ChristenUnie scharen zich daar achter.
Geen video. Klik hier.
Viroloog Bert Niesters verwacht dat ook Nederland op korte termijn kan overgaan tot het afschaffen van alle maatregelen, verklaart hij tegen over RTV Drenthe :
"“Het virus gaat nu massaal rond en we moeten nadenken of al dat testen nog wel iets oplevert. Iedereen zou ook zelftesten kunnen gebruiken. De enige reden om je nu nog te laten testen is dat je dreigt je groene vinkje in je coronapas te verliezen. Al is dat geen goede reden, denk ik persoonlijk”, aldus de viroloog uit Zeegse. Gisteren meldde de GGD in Drenthe meer dan tweeduizend positieve testen op één dag. Niesters denkt daarom ook dat het virus niet meer is tegen te houden. “We komen nu in een situatie dat je niet meer altijd in quarantaine en isolatie hoeft na een positieve test. Dat gebeurt al in sommige landen, zoals Zuid-Afrika.”"
cc-foto: 7C0

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Absentereo
Absentereo1 feb. 2022 - 15:08

Saillant detail is dat Kuipers tijdens de persconferentie Denemarken aanhaalde als reden dat Nederland nog niet open kon. Denemarken heeft veel meer positieve testen per miljoen inwoners. Blijkbaar interpreteren de Denen dat heel anders. Daar zou onze Kuipers wel eens een voorbeeld aan mogen nemen.

Thuiszitter
Thuiszitter1 feb. 2022 - 14:25

Goed plan , open de boel zonder de 2G nog beter. Wonende in de binnenstad struikel ik over de mondkapjes , ze worden massaal achtergelaten daar snap ik niks van !!

itsme3
itsme31 feb. 2022 - 10:27

Volgens experts lopen wij drie weken achter op Denemarken. Dat is mooi, want dan kunnen net voor de carnaval de corona regels worden opgeheven.

1 Reactie
watcher3
watcher31 feb. 2022 - 12:58

Wat een ziek getrol.

frankie48
frankie481 feb. 2022 - 9:54

Gelukkig is van enige dwang om je wel te laten vaccineren of te laten boosteren na alle gedane beloftes van twee vaccinaties verleden jaar in ons land geen spraken!

4 Reacties
watcher3
watcher31 feb. 2022 - 12:59

Voortschrijdend inzicht. Ken je dat begrip? Ik neem aan van niet overigens.

itsme3
itsme31 feb. 2022 - 13:07

Geen idee wanneer u die belofte gehoord heeft. De belofte dat u met twee vaccinaties klaar zou zijn, bestaat alleen in het hoofd van wappies.

frankie48
frankie482 feb. 2022 - 9:11

Beste watcher, Je moet toch echt een Wappie zijn als je de vraag die je aan iemand anders stelt, maar al te graag voor het gegeven antwoord zelf met giswerk wilt beantwoorden!

watcher3
watcher32 feb. 2022 - 22:56

Goed antwoord Frankie. Dat meen ik. Sorry daarvoor.

Fabius
Fabius1 feb. 2022 - 9:53

“ ... en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden” Was dat nu juist niet 'het leven' dat een pandemie als deze mogelijk maakte?

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator1 feb. 2022 - 12:13

@ Fabius (10:53u) - je stelt de juiste vraag. Een terugkeer van 'het leven' van, zeg, de zomer van 2019 zou leuk voor diegenen die dat een bestaan in de beste van alle mogelijke werelden vonden - én ook lollig voor een nog onbekend virusje dat te hier of te daar nog een sluimerend bestaan in deze of gene vleermuis leidt.

EenMening
EenMening1 feb. 2022 - 13:21

"Was dat nu juist niet ‘het leven’ dat een pandemie als deze mogelijk maakte?" Zelfs nu ben je nog negatief. Het virus is waarschijnlijk afkomstig van een verdwaalde vleermuis.