Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steden in protest tegen bezuiniging op achterstandsleerlingen

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-11-om-10.44.36
Het kabinetsplan om meer dan 100 miljoen euro te bezuinigen op het budget voor achterstandsleerlingen, kan op flink wat protest rekenen van de grote steden. Dat meldt de NOS. Daarnaast zijn de vier grote steden boos dat een deel van het budget dat zij nu ontvangen, straks wordt herverdeeld onder kleinere steden.
Donderdag vergadert de Tweede Kamer over het bezuinigingsvoorstel van staatssecretaris Dekker. De grote steden hebben daarom nu een brandbrief aan de betrokken Kamerleden geschreven. De brief is medeondertekend door de onderwijswethouders van de overige 33 grotere steden.
De voorgestelde bezuinigingen van Dekker treffen met name de voorschoolse opvang, zo vreest men. Sinds een aantal jaren wordt met name in de grote stede extra aandacht besteed aan taalonderwijs voor kinderen met een taalachterstand. De vrees is nu dat alleen al in Rotterdam een derde van de meer dan tweehonderd voorschoolse opvanglocaties moeten worden gesloten.
Dekker wil met zijn plan het aantal kinderen dat in aanmerking voor het extra onderwijs krijgt verkleinen. Wat hem betreft is het extra taalonderwijs in de toekomst alleen nog beschikbaar voor kinderen waarvan de ouders alleen basisonderwijs hebben genoten. Een slecht plan, aldus de onderwijswethouders die vrezen dat veel kinderen die het taalonderwijs hard nodig hebben nu buiten de boot vallen. Zo komen kinderen van veel Oost-Europese arbeidsmigranten en Syrische vluchtelingen straks niet meer in aanmerking voor de extra aandacht, omdat hun ouders meer dan alleen basisonderwijs hebben gehad. Toch kampen de kinderen met een taalachterstand die zonder de extra aandacht niet snel ingelopen is.
De wethouders willen dat het kabinet op zoek gaat naar een andere verdeelsleutel dan nu omschreven staat in het plan van de staatssecretaris. Zij vinden dat in de steden per wijk gekeken moet worden naar de hulp die nodig is, zodat maatwerk geleverd kan worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.