Joop

Statenlid SGP: 'Ik heb geen pijn om brandende moskee'

  •  
11-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
eppie-klein-sgp.jpg

Gereformeerd statenlid meent dat islam de wereld niets goeds heeft gebracht

Fractievoorzitter Eppie Klein van de SGP in de Provinciale Staten Gelderland heeft gezegd dat hij liever geen moskeeën ziet en dat de islam tot nu toe niets goeds heeft gebracht. “Ik heb geen pijn van een foto van een brandende moskee.”
Statenlid Klein deed zijn uitspraken op de radio bij Omroep Gelderland. Dat kwam hem op felle kritiek te staan. Vanmorgen heeft hij voor aanvang van de statenvergadering zijn excuses aangeboden voor wat hij heeft gezegd.
Fractievoorzitter Markink van de Gelderse VVD noemt de uitspraken van Klein kwetsend voor islamitische Statenleden. De fractievoorzitters van het CDA en PvdA zijn verbaasd over de uitspraken van Klein, maar vinden dat die vallen onder vrijheid van meningsuiting.
Klein doet een op zijn minst bijzonder ongelukkige uitspraak over moskeeën die in brand staan. In de radio-uitzending wordt hij geconfronteerd met een eerdere uitspraak hierover. Klein zegt vervolgens letterlijk:
Ik heb er geen pijn van dat een foto van een moskee die in brand staat op dat moment, naar het instituut van islamitische godsdienst, dat ie daar dan is.
Gevraagd naar positieve aspecten van de islam, antwoordt Klein in het radio-interview ( hier te beluisteren ):
Ik heb er nog niks goeds van gezien, dat is correct. (…) Tot en met vandaag kan ik niets goeds noemen dat de islamitische godsdienst heeft gebracht op deze aarde.
De Unie van de Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland keurt de uitspraken van Klein af, aldus Omroep Gelderland. Volgens de unie is het een illusie dat er geen moskees in Nederland moeten zijn. Waarschijnlijk deed SGP’er Klein de uitspraken uit frustratie, zegt woordvoerder Boujoufi.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

EStoppel
EStoppel11 nov. 2009 - 11:02

Spreekt Malle Eppie een keer vanuit z'n Gristenhart is het weer niet goed. Een beetje slap ook om gelijk je excuus aan te bieden voor iets waar je in volle overtuiging je mening over hebt gegeven. Dan verloochen je toch je eigen gedachtegoed. Misschien is het godvrezende SGP deel van ons land bang voor een fatwa. Voorvechter voor Vrijheid en Democratie voor het Volk, Markink, gooit er nog een schepje huichelzucht bovenop. Vrijheid, maar blijkbaar niet voor iedereen. Welke positief ding heeft religie in het algemeen ons gebracht Eppie? Nou ja okay...de wapenhandel heeft er flink van geprofiteerd maar verder niets wezelijks bijgedragen lijkt mij.

ReneeO
ReneeO11 nov. 2009 - 11:02

Merkwaardig dat deze meneer niets positiefs over de Islam als geloof kan bedenken, want zijn eigen overtuiging vertoont toch heel wat overeenkomsten, met name waar het gaat om de rechten van de vrouw, of, liever gezegd, het gebrek eraan. Hoewel, wat zeg ik nu...? In dat opzicht is de Islam juist een stuk verder dan het christelijk fundamentalisme waarvan deze meneer een exponent is. Tenslotte zijn er vrouwelijke volksvertegenwoordigers die moslim zijn. SGP vrouwen mogen niet eens een bestuursfunctie binnen de eigen partij bekleden! Ik was dan ook zeer verheugd toen de subsidie aan deze partij aanvankelijk werd ingetrokken. Helaas werd dit door de Raad van State later herroepen.

Lucid2
Lucid211 nov. 2009 - 11:02

"Fractievoorzitter Eppie Klein van de SGP in de Provinciale Staten Gelderland heeft gezegd dat hij liever geen moskeeën ziet en dat de islam tot nu toe niets goeds heeft gebracht." Terwijl de SGP een progressieve en tolerante partij is? Waarom kunnen kerk en staat in dit land niet gewoon worden gescheiden en komt er een verbod voor religieuze politieke partijen? De geschiedenis leert dat politiek vanuit religie, desastreus is voor vooruitgang, tolerantie en realiteitszin..

PartijVanVerraad
PartijVanVerraad11 nov. 2009 - 11:02

Als dit niet aanzetten tot haat is dan weet ik het ook niet meer. Oppakken die idioot zou ik zeggen!

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek11 nov. 2009 - 11:02

Alsof Calvijn ons zoveel goeds gebracht heeft...

hetklopt
hetklopt11 nov. 2009 - 11:02

Is hier geen sprake van een tikfout? Dit is toch een Gedeformeerd Statenlid?

ongeval
ongeval11 nov. 2009 - 11:02

Een boodschap van iemand uit een partij die nog weinig goeds heeft gebracht in ons land. Hoe zit/zat het ook weer met het vrije kiesrecht van vrouwen binnen de SGP. Laat meneer Klein liever pleiten voor een Scheiding tussen Kerk en Staat in plaats van opmerkingen maken die hatelijk zijn naar andere geloven. Denk daar maar eens over na meneer Klein, over dit advies van iemand met geen geloof in een God.

Binnenkijker
Binnenkijker11 nov. 2009 - 11:02

En toch vind ik de krampachtige reflex op deze uitspraak opvallend. De SGP en andere christen-fundamentalisten roepen wel vaker iets extreems, en daar wordt een stuk minder heftig op gereageerd. De reactie "ja, maar Christendom heeft ook niks gebracht" voegt ook helemaal niets toe. Alsof dat dan een excuus voor de Islam is om ook maar een gek geloof te mogen zijn. Als Paul Witteman schrijver Kluun aanvalt op zijn onredelijke geloof in God gaan we hier een stuk minder in de spagaat. Waarom lijken we de neiging te hebben bij de Islam en Moslims een stuk voorzichtiger te blijven? Waar blijft een serieus antwoord op de vraag: "Wat voegt de Islam toe aan de Nederlandse samenleving?"

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2009 - 11:02

Wat de heer Klein doet is:''Andere wang toekeren'' á la Chinees.

marcolammers
marcolammers11 nov. 2009 - 11:02

"Wat voegt de Islam toe aan de Nederlandse samenleving?" Ach, geloof is als Sonja Bakker - een hulp om beter te leven. Ik zou persoonlijk noch het geloof noch sonja bakker missen, maar er zijn mensen in Nederland die er mee geholpen zijn, dus dan is het toch waardevol voor hen? En die kinderachtige discussie over Islam vs Christendom: dat is alsof twee mannen discussieren welk automerk de beste is, terwijl ze toch het merk zullen kiezen waar ze nu al in rijden.

pieter49
pieter4911 nov. 2009 - 11:02

bij de SGP zijn vrouwen ook uitgesloten van allerlei funkties binnen de partij. Dat tekent de SGP zo\\\'n beetje.Ik begrijp ook niet de vraag van verschillende mensen:\\\"wat heeft de islam ons gebracht\\\". Ik denk net zoveel als het katholisisme.Binnen elk geloof zijn er extremisten die een ander uitleg geven aan uitspraken in Koran en Bijbel.Elk geloof predikt ook veel goeds. De extremisten hebben de ruimte gehad in het middenoosten om zich te \\\"ontwikkelen\\\" tot godsdiensten-terroristen met bijbehorende westenwereldhaat.

Renato2
Renato211 nov. 2009 - 11:02

Eppie Klein kent de "Wortel van het Kwaad" niet, dat is het probleem! "Root of All Evil" van Prof. Richard Dawkins, bioloog Oxford University; http://www.youtube.com/watch?v=X2epvSAGuLc

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 nov. 2009 - 11:02

Ik kan de heer Klein, om z'n woorden te overdenken, de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan aanraden, om nog eens na te gaan wat zijn eigen geloof over deze kwestie zegt. Of zou de bijbel niet gelden voor zwaar-gereformeerden? Ik ben niet gelovig, maar met wat Jezus zegt ben ik het eigenlijk altijd eens. De heer Klein blijkbaar niet...

ponder
ponder11 nov. 2009 - 11:02

@D.E. Buitenstaander één van die linkjes die ik bijvoegde moest eigenlijk deze zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_art

pietjeprec
pietjeprec11 nov. 2009 - 11:02

Nu snap ik wat mijn katholieke grootvader bedoelde met 'gereverkeerden'.... wat erg dit....... Als Urk ooit eens uitbrandt... dan zal ik ook niet treuren...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 nov. 2009 - 11:02

Eppie Klein heeft natuurijk gelijk. De islam heeft de wereld nog nooit iets goeds opgeleverd. Dus excuses voor deze uitspraak lijken mij niet op z'n plaats. Excuses voor het feit dat hij vergeet erbij te vermelden dat geen enkele religie ooit iets goeds heeft opgeleverd inclusief het christendom zouden meer op z'n plaats zijn.

markvoorn
markvoorn11 nov. 2009 - 11:02

De stroming binnen het christendom die de heer Klein vertegenwoordigt heeft ook niet altijd even veel goeds gebracht. Maar daar wil ik het moslim fundamentalisme net min goed praten. Beide stromingen staan voor intolerantie ten aan zien van andersdenkenden. Zo kan God of Allah dat natuurlijk nooit bedoeld hebben natuurlijk. Verder beschouw ik beide stromingen als representant van het heidendom, van de duivel bezeten. Beide stromingen discrimineren homosexuelen. Terwijl deze mensen toch ook gewoon geschapen zijn naar God's of Allah's evenbeeld. Wat een rare God of Allah van deze mensen. Hij schept deze mensen naar zijn evenbeeld, maar zegt hen tegelijkertijd dat ze niks met hun gevoelens mogen doen. Vreemd! Dus kan de conclusie niet anders zijn dat deze mensen geen christenen of moslims zijn maar gewoon heidenen, omdat ze tegen God's wil handelen.

1 Reactie
keck66
keck6611 nov. 2009 - 11:02

Wie heeft het hier over moslimfundamentalisme? Het gaat om een gewone moskee. Ik ken zat mensen die (in Alphen) daar wekelijks zijn. Zij gaan zeer relaxed met hun geloof om. Het biedt ze, net als veel christenen, steun en geborgenheid. Volgens mij is dat meer dan 'iets goeds', maar een groot goed!! Ik denk dat dhr. Klein nog nooit een moskee van binnen gezien heeft, laat staan iets weet van haar bezoekers.

marbill
marbill11 nov. 2009 - 11:02

Alsof het Gristendom/Katholisisme veel goeds gebracht heeft op deze aarde.

1 Reactie
martinutrecht
martinutrecht11 nov. 2009 - 11:02

Wetenschap, kunst, ziekenzoorg, armenzorg, de grondwet en daarmee onze democratie.Christendom heeft veel goeds opgeleverd en ook veel zwarte bladzijden in geschiedenisboekjes. Laat joop.nl toch a.j.b. geen forum worden om ongenuanceerd tegen religie te ageren. Dat is net zo kort door de bocht als de uitlaingen van deze SGP-er.

Funda2
Funda211 nov. 2009 - 11:02

Is het omdat het verkiezingstijd is dat Nederlandse politici doordraaien? Of nee wellicht is de SGP-bestuurder vergeten dat zoveel moskeeën in kerken gevestigd zijn. En dat het een Huis van God is wat dan in brand staat? Wat een vredelievende christen moet je zijn als een brandend huis van God je niets doet.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO11 nov. 2009 - 11:02

Inderdaad, Fatima, als je sommige christenen hoort, lijken 'naastenliefde' en 'compassie' slechts holle begrippen.

magikeven
magikeven11 nov. 2009 - 11:02

Al heb ik niets met die meneer Klein of welke religie dan ook maar wat voor positiefs heeft de Islam ons dan gebracht in het Westen, bijvoorbeeld de afgelopen 100 jaar?

1 Reactie
marcolammers
marcolammers11 nov. 2009 - 11:02

Ik begrijp de relevantie van die vraag niet precies. Ik neem aan dat het geloof gelovigen goeds heeft gebracht, als is het maar omdat het voor hen een hulp is om een Goed Leven te leiden. Maar voor de rest is de vraag wat Christendom, de Islam of het Jodendom in het algemeen het Westen voor goeds heeft gebracht toch net zo zinloos als vragen wat voetbal voor goeds heeft gebracht? Voor iedereen die geen voetbal kijkt of geen voetbal speelt is dat niet meer dan de architectuur van de voetbalstadiums.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2009 - 11:02

Deze man is het bewijs dat ook het Christendom zijn radicalen kent en niet alleen de Islam. Het is ook niet gek dat ook veel SGP-ers aanhangers van Wilders zijn. Het onderdruken van vrouwen en en het ontnemen van hun rechten als vrije mensen, tot met vrouwen mogen geen TV kijken, past niet met een rechtstaat zoals Nederland, wel in Iran of Saoudi Arabie. Naturlijk heeft de SGP hun eigen Sharia, de Wetten van God. Deze gelovige moet niet gaan roepen dat hij als Chtisten De enige man op Aard die De Ware Islam kent,terwijl hij nog nooit zijn broeders snapt,de Khatolieken, die in het zelfde boek geloven, de Bijbel. Protestanten snappen de Khatolieken niet, zij hebben dezelfde boek. Ga eerst uw heilige boek goed begrijpen en je geloofsgenoten allemaal respecteren, dan mag je pas gaan op zoektocht naar de Ware Islam, die geen Moslim op Aard kent, iedereen zegt maar wat en roept maar wat over wat God zou het bedoelde.....net zoals ook bij de Christenen.

2 Reacties
Binnenkijker
Binnenkijker11 nov. 2009 - 11:02

@Mostafa Met alle respect, ik kan niet volgen wat je zegt. "Deze gelovige moet niet gaan roepen dat hij als Chtisten De enige man op Aard die De Ware Islam kent" Wat bedoel je hiermee? "Ga eerst uw heilige boek goed begrijpen en je geloofsgenoten allemaal respecteren, dan mag je pas gaan op zoektocht naar de Ware Islam, die geen Moslim op Aard kent" Ook dit kan ik niet volgen. Wat zeg je hier nou precies?

Darkland
Darkland11 nov. 2009 - 11:02

Uh, dat met die protestanten en katholieken, dezelfde heilige boek begrijpen en respecteren elkaar...., daarmee bedoelt u dus ook dat de soenieten en de sjieieten eerst maar elkaar en hun dezelfde boek koran moeten leren begrijpen en moet ophouden, in bijvoorbeeld irak, elkaar op te blazen en dood te schieten voor ze ons met de islam z'n alle ellende mogen komen lastigvallen? Of was een een baard-verwijt-de-bidlip reactie meer?

ponder
ponder11 nov. 2009 - 11:02

de mening dat de Islam nog 'niets goeds' heeft gebracht bewijst eens te meer hoe absoluut essentieel het is om je cultuur- en kunstgeschiedenis op peil te houden ..

2 Reacties
Binnenkijker
Binnenkijker11 nov. 2009 - 11:02

@Mirthe. Het is misschien een goed idee om een aantal van die zaken te noemen. Ik heb het dan over de bijdrage van de Islam als religie, dus niet over het feit dat algebra een Arabische vinding is, of de uitvinding van het papier. Dat heeft volgens mij geen direct verband met de Islam. Misschien vergis ik me, maar dat hoor ik dan graag.

magikeven
magikeven11 nov. 2009 - 11:02

Gelijk heb je. Het eigenaardige is toen deze vraag bij de VK in één van de opiniestukken aan de orde kwam er niemand iets kon melden wanneer het ging om positieve invloeden van de Islam. Sommigen probeerden het nog met wat algebraïsche zaken maar die bleken weer uit India te komen. Maar wat heb ik gemist in de geschiedenisboeken over positieve invloeden van de Islam op het westen, voor het gemak gedurende de laatste 100 jaar. Alvast dank...........

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek11 nov. 2009 - 11:02

Waarom zie ik toch de hele tijd het beeld van twee brandende wolkenkrabbers als ik de reacties lees?

4 Reacties
CemileMerhamet
CemileMerhamet11 nov. 2009 - 11:02

Kweet niet. Rorschach?

CemileMerhamet
CemileMerhamet11 nov. 2009 - 11:02

Bart, wat bedoel je precies met twee brandende wolkenkrabbers?

CemileMerhamet
CemileMerhamet11 nov. 2009 - 11:02

Tjah. De SGP. Wat heeft een excuus nou voor zin als je bepaalde dingen al gezegd hebt? Dat snap ik gewoon niet. Dat je een *fout* kan maken, dat begrijp ik. Dat je rare dingen kunt zeggen als je boos bent, dan begrijp ik dat ook. Maar waarom wil je uberhaupt je excuses bieden als je zo iets extreems zegt? UIt compassie? Dacht het niet. *Ik heb er nog niks goeds van gezien, dat is correct. (...) Tot en met vandaag kan ik niets goeds noemen dat de islamitische godsdienst heeft gebracht op deze aarde* Nou prima. Maar welke bijdragen heeft de SGP dan gemaakt? Aan bijv. vrouwenemancipatie. Of homoseksuelen? Omdat *de Islam* niks heeft bijgedragen heeft het dus geen recht om te mogen bestaan? Is dat wat hij bedoeld? Totaal zinloos.

ponder
ponder11 nov. 2009 - 11:02

@Bart - gek eigenlijk: ik zie boze gezichten van daders en niet de islam als geheel, als ik aan de twee brandende wolkenkrabbers denk en nu zie ik bovendien (voor het eerst) mijnheer Klein naar aanleiding van een brandende moskee .. http://www.flickr.com/photos/absolutwade/1363795297/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2009 - 11:02

David, Irak en haar bewoners zijn in brand gestoken door zwaar gelovige Chistenen, Bush had zelfs met God gesproken en moest van God ook een heilige Kalkoen in Irak tussen zijn militairen opeten voor de grote overwining, alles was namens God. weet u het nog David? Het is geen grap maar feiten en realiteit. Moslims kennen zeker ook hun duivels, maar ga mij niet wijsmaken door te roepen dat het Christendom kent geen duivels. De liefhebbers van het VOC-mentaliteit zijn ook geen moslims. De Tweede Wereld oorlog is niet door moslims gevoerd werd, wel hadden de moslims een menselijke hulp gegeven aan de gevluchte joden uit Europa, Marokko bijvoorbeeld, dat staat in ons geschiedenis en daar ben ik trots op.

1 Reactie
Darkland
Darkland11 nov. 2009 - 11:02

De meeste doden in irak vallen in de BURGERoorlog tussen de soenieten en sjieieten en niet door de amerikanen. Dat zeg ik niet, dat zijn gewoon statistische cijfers. Bovendien zijn die slachtpartijen van moslim tegen moslim extreem wreed en bloedig. Door de soenieten en sjieieten zijn er inmiddels helemaal geen christenen meer in irak behalve de vertrekkende amerikanen. En zie, het geweld neemt direct toe. De 2e wereld oorlog kende o.a. de moslim SS divisie 'Hanjar' (Kromzwaard) die uitsluitend uit moslims bestond en voor vreselijke slachtpartijen verantwoordelijk weren en de groot mufti van jeruzalem was een vriend van Reichsfuhrer SS Himmler. Hier zijn archieven en foto's van. Van opvangen van joden in marokko is mij, daarentegen niets bekend.

gnotke
gnotke11 nov. 2009 - 11:02

Jij komt vast in de hemel Eppie. Goed zo jongen. Jij houdt je rug recht. Als de dag des oordeels komt zal de Here jou uitverkiezen. Al die miljarden Chinezen en Indianen en Islamieten. Wat denken ze wel. Ons Veluwenaren is het paradijs. Wij zijn uitverkoren omdat wij de rechte rug hebben en de juiste teksten. Wij hebben Hem steeds een Hoofdletter gegeven. Eppie, jij bent mijn held en ik ben er trots op een Veluwenaar te zijn. En Eppie, onze Godshuizen zijn veel mooier dan hun gedrochten met die minneretten. En onze liederen -in de nieuwe berijming- man, Eppie daar komen ze toch niet aan. Ze kunnen niet eens van links naar rechts lezen Eppie. Hoor je dat! En die islammers gaan rustig op zondag zwemmen en ijsjes eten. Het is toch niet te geloven Eppie. Ik vind jou Top Eppie. Het neusje van de Veluwse zalm. Man wat ben ik blij met je. Ik denk de Here ook. Ach Eppie, ik weet het zeker. Hier is geen geloof voor nodig. Dit is gewoon zeker weten.

1 Reactie
CemileMerhamet
CemileMerhamet11 nov. 2009 - 11:02

Volgens de animatieserie Southpark zijn het de Mormonen die in de hemel komen. Yep, de Mormonen. En God schijnt een Boeddhist te zijn. De rest wordt dry roasted in hell. ;-) Dus helaas jongens. We zitten er allemaal naast.

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2009 - 11:02

Ach, dat kleine groepje dat de Bible Belt bevolkt nemen we toch allang niet meer serieus? 'n Zielig overblijfsel uit de donkere beeldenstormjaren dat nog steeds niet kan velen dat zij het alleenrecht op overheersing en heerschappij kwijt is in Nederland.

1 Reactie
jdvdborg
jdvdborg11 nov. 2009 - 11:02

Jammer, Nelma, ik vind het niet gepast dat je mensen niet meer serieus neemt. Op z'n minst kun je je medemens serieus nemen. Op de manier dat je spreekt over deze groep kun je in deze tijd demoniserend noemen. De uitspraken van Klein zijn ernstig, en getuigen niet van veel respect. Goed dat hij zijn excuses heeft aangeboden. Dat de SGP en de Islam niet door een deur kunnen, is al langer bekend, maar dan zijn deze uitspraken nog niet nodig.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 nov. 2009 - 11:02

Meneer Balkenende, u bent ook de premier van 1 miljoen moslims Nederlanders. Zeg en doe is een minimaal wat ik als moslim van u vraag. Waarom worden de moslims beledigers met uw rug gekijken? Onze kinderen die hier geboren zijn! Hebben uw menselijke en democratische woorden brood nodig, althans als Nederland nog steeds in de rechten van kinderen gelooft. Met Verdonk was het wel een zootje. Ik kijk niet in naar de toekomst van mezelf, maar van mijn kinderen, zij voelen zich Nederlanders en houden van Nederland... Hoe zou ik de verhaaltjes van Wilders aan mijn kind van 8 gaan uitleggen?? Heeft Wilders kinderen?

1 Reactie
KeesMaf
KeesMaf11 nov. 2009 - 11:02

Islambeledigers worden wat mij betreft hetzelfde behandeld als Christendombeledigers. Je lacht om ze, als je het humor vindt. Je negeert ze, als het je niet interesseert. Of je spreekt er openlijk schande van. Hoe dan ook, in dit land heb je de vrijeheid om elke godsdienst te beledeigen. Of het respectvol is, is een tweede, maar het mág. En dat moet vooral zo blijven.