Joop

Stam Ecuador vecht om regenwoud te beschermen

  •  
14-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Kichwa300.jpg
Vierhonderd dorpelingen binden de strijd aan met olie-multinational en het leger
Een kleine gemeenschap van 400 dorpelingen bindt de strijd aan met een olie-multinational en het Ecuadoriaans leger. De leden van de Kichwa-stam verklaren dat ze zelfs bereid zijn om te sterven voor het beschermen van hun leefgebied: 70.000 hectare regenwoud.
Het Zuid-Amerikaanse oliebedrijf Petroamazonas heeft de gemeenschap verteld dat ze op 15 januari onder begeleiding van veiligheidsagenten gaan boren naar olie. Mari Muench, een Britse zakenvrouw die getrouwd is met de lokale sjamaan, verklaart dat de stam zich teruggetrokken heeft uit onderhandelingen over een financiële compensatie. Volgens Muench maakten de bewoners zich zorgen over de schade op de lange termijn. Het hoofd van de stam heeft desalniettemin toch zijn handtekening onder het contract gezet, volgens de bewoners was hij daartoe niet gemachtigd omdat 80% tegen het plan is.
De oliemaatschappij zou aangeboden hebben om 40 dollar per hectare te compenseren. Verder zou er een school moeten komen en betere gezondheidszorg.
De dorpelingen vinden de wijze waarop ze worden behandeld beschamend. Zo zegt Klider Gualinga, een vooraanstaand lid van de gemeenschap: ‘De oliemaatschappij behandelt ons als honden. Ze respecteren het land niet, noch de planeet. Er is geen overeenkomst, niets is afgesproken. We hebben ervoor gekozen om te vechten tot het einde. Elke landeigenaar zal zijn leefgebied beschermen. We zullen schouder aan schouder staan en ze ervan weerhouden om ons te passeren.’
Mocht het tot een conflict komen, dan is de kans minimaal dat de stam succesvol zal zijn. Ze staan tegenover een goed getraind militair apparaat: “we zijn bang, maar vastbesloten,” aldus een bewoner.
Het gebied van de Kichwa-stam is een ecologisch gezien een van de meest diverse gebieden ter wereld. Het ligt vlakbij het nationale park Yasuni. Volgens wetenschappers bevat één hectare regenwoud een grotere variëteit aan levenssoorten dan heel Noord-Amerika bij elkaar.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Moogle
Moogle14 jan. 2013 - 15:26

regenwoud is niet te compenseren met geld de indianen ZIJN het regenwoud

sam tosha
sam tosha14 jan. 2013 - 15:26

En weer zitten een stelletje luie indianen onze vooruitgang in de weg. We hebben die olie hard nodig, om deze wereld nog beter te maken. En dan zo'n Hindu chick erbij halen met haar schijnheilige lach. Ze zijn gewoon op geld uit. En hoe komen WIJ ondertussen aan ONS fruit in de winter? Weten ze van hoe ver die verdomde druiven in januari moeten komen? En hoe voorzien WIJ de wereld van ONZE wapentuig, om haar veiliger te maken? Juist dat kost allemaal brandstof. Dus niet lopen zeveren over kleine vliegjes en ondertussen je eigen zakken vullen. WIJ zijn met belangrijkere zaken bezig. Namelijk de wereld zo rapido mogelijk leeg te roven en kaal te slaan, want WIJ leven maar 1 keer en dat is NU potjandorie. En alles wat ONS in de weg zit moet gewoon opzouten. Comprende? Hier jullie voorland, leer er mee leven, want niemand houdt ONS tegen. http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/The-dangers-of-Arctic-oil/Black-ice--Russian-oil-spill-disaster/?accept=060d0c3bc9c2eb951ba7fd631445ae73 drill baby drill !!!

DebroervanNico
DebroervanNico14 jan. 2013 - 15:26

Gaan we dit toestaan? I am a Kichwa!

1 Reactie
lembeck
lembeck14 jan. 2013 - 15:26

Dan zeggen zij daarna: AHO !! Dat houdt in dat ze eigenlijk zeggen: Ik heb gezegd! Het moet gewoon niet mogen. Vernielen van het regenwoud is voor de hele wereld zeer schadelijk! En waarom wordt het vernield? Vanwege dat ROTGELD.

techneutje2
techneutje214 jan. 2013 - 15:26

Diederik Samsom zal zijn afschuw hierover snel kenbaar maken aan de regering van Ecuador, hoop ik.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 jan. 2013 - 15:26

Waahahaaa.... denk je echt dat Samsom zal ageren of zelfs alleen maar reageren? Wat lief dat je nog in sprookjes gelooft. Samsom, Spekman en al die andere PvdA ers die links praatten, die vullen nu rechts hun zakken. Ze zouden zich moeten doodschamen, maar ja, meeregeren, macht en een aardig inkomen en geen sjoege meer van wat er in het land leeft bij de mensen zijn toch aantrekkelijker dan ECHT ergens voor staan.