Joop

Stalker volgt vrouw met Apple AirTag

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
angeltracking
Nieuwe technologieën gaan gepaard met nieuwe gevaren. De AirTag van Apple, een apparaatje dat je kunt gebruiken om je sleutels of fiets mee terug te vinden, blijkt ook te worden gebruikt door stalkers.
De Amerikaanse TikTok-gebruikster @angel.edge95 kreeg de afgelopen dagen miljoenen views op haar video waarin ze laat zien dat ze meldingen op haar iPhone krijgt dat ze wordt gevolgd. Angel.edge95 had aanvankelijk geen idee op welke manier ze in de gaten werd gehouden. Pas na een tip ontdekte ze dat iemand een AirTag met dubbelzijdig plakband in haar tas had verstopt.
Angel.edge95 is niet het eerste slachtoffer van deze vorm van stalking. Eerder dit jaar meldde een andere TikTok-gebruiker ook al dat ze een tracking-tile aantrof in haar tas, nadat ze uit was geweest met vriendinnen.
Om mensen te attenderen op mogelijke AirTag-stalkers geeft Apple waarschuwingen op de iPhones van mensen die worden gevolgd. Wie een Android-toestel heeft, kan de app AirGuard installeren om zich te wapenen tegen stalkers.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Daniel Blank
Daniel Blank3 dec. 2021 - 7:19

Dus heel goed dat de technologie zelf dus meldt dat ze wordt gevolgd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:54

Je moet je gewoon ver houden van allerlei technologie van Apple en dergelijke - als jij iets kan tracen kunnen kwaadwillenden het ook Iedereen weet dat de VS iedereen bespioneert en dat zou al reden genoeg moeten zijn jezelf te ontdigitaliseren.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie2 dec. 2021 - 20:10

Over het algemeen is Apple redelijk goed op het privacy domein. Vergeleken met Google of Feestboek helemaal. Het houdt ook al jaren haar poot stijf waar het gaat om het toestaan en toepassen van sterke eind-tot-eind encryptie waardoor bespioneren een vrij kostbare zaak zal zijn voor de NSA OID. Ik zou me zelf eerder druk maken om je online voetprint als het gaat om websites en telco data die weinig met je apparaat te maken heeft, maar meer met het digitale profiel dat je achterlaat. De VS heeft echt geen zin of resources om een supercomputer een uur te laten kauwen om uiteindelijk te weten waar jouw sleutels gisteren lagen. Die informatie is op andere manieren makkelijker te beredeneren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 dec. 2021 - 11:27

Iedereen weet dat de VS iedereen bespioneert Ik wist dat niet. Heb je een bron?

KM2
KM22 dec. 2021 - 16:11

TikTok is zo'n beetje vragen om problemen gezien het hele privacy beleid, verdienmodel en de hele historie van boetes en procedures tegen het programma. Maar dat gaat op voor alle "social media" vanaf het moment dat je hier aan meedoet. Als het iets aan je leven toevoegt en je bent bereid de prijs er voor te betalen, veelplezier. "The Social Dilemma (2020): "If you're not paying for the product, then you ARE the product".

Winterdepressie
Winterdepressie2 dec. 2021 - 16:02

De anti-stalking features voor de Air-tag zijn wel redelijk uitgedacht. Wanneer je een detecteert kan je deze op een gegeven moment uit zetten. Het apparaat is ook niet voor stalken of opsporen van gestolen goederen bedoelt, desalniettemin heb ik mijn fietsen wel voorzien van deze units. Het is immers beter dan niets.

JJP2
JJP22 dec. 2021 - 15:31

Dank voor de tip!