Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staking in zorg: alleen applaus lost problemen niet op

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Medewerkers academische ziekenhuizen staken

© LEIDEN - Stakende medewerkers voeren actie voor eerlijkere arbeidsvoorwaarden bij het Leiden University Medical Center. Medewerkers werkzaam bij universitair medisch centra in het hele land l

Academisch ziekenhuizen door het hele land zijn dinsdag begonnen aan ‘de grootste staking ooit’. Honderden operaties zijn afgezegd. Afdelingen zoals de spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraamafdelingen blijven wel gewoon doordraaien. De werknemers eisen in plaats van een applaus en lovende woorden in de troonrede, een betere CAO en een verlichting van de werkdruk.
In totaal doen er zeven ziekenhuizen mee, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam, het Amsterdam UMC en de UMC’s Utrecht, Groningen, Leiden en Maastricht. Tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 laat een woordvoerder van vakbond FNV weten:
"Er moeten concrete maatregelen komen om die te verminderen, zodat niet nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. Het ziekteverzuim was nog nooit zo hoog en daardoor vertrekken steeds meer zorgverleners."
RTV Rijnmond schrijft dat de spanningen in het Erasmus MC al enige tijd oplopen:
"Vorige week botste personeel van de intensive care al met ic-hoofd Diederik Gommers. NRC schreef hoe zeker twintig ic-verpleegkundigen een brandbrief naar de leiding hebben gestuurd. Daarin beschrijven ze hun wanhoop over de ‘uitputtingsslag’ die de coronapandemie voor hen is, en de minachting van de leiding over de klachten."
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week werd bekend dat het demissionaire kabinet een structureel bedrag van 675 miljoen euro heeft vrijgemaakt om onder meer de salarissen in de zorg te verhogen. Voor FNV is dat een stap in de goede richting, maar bij lange na niet voldoende. Ook vakbond CNV laat weten dat er grote onvrede is dat slechts een deel van de medewerkers een loonsverhoging krijgt, maar tegelijkertijd een groot deel niet.
Aan de staking doen duizenden medewerkers mee. Op verschillende plaatsen voeren de zorgmedewerkers lawaaiprotesten uit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

Bert de Vries
Bert de Vries29 sep. 2021 - 13:50

Ziekenhuisbestuurders zelf zijn een hoofdoorzaak van de personeelstekorten. En nu komen ze ook nog met plannen om met minder personeel meer te doen. Een zuiver liberale manier om het probleem op te lossen.

1 Reactie
Libertain
Libertain30 sep. 2021 - 7:48

Hoe zullen ze anders aan hun exorbitànte salarissen kunnen komen?

Markzelluf
Markzelluf29 sep. 2021 - 10:49

Klopt het beeld van die enorme werkdruk inderdaad over de volle breedte? Door omstandigheden zag ik het enige tijd geleden (kort voor Corona) van behoorlijk dichtbij en mij vielen juist de verschillen op tussen functies. Sommigen stonden uren te ouwehoeren met collega’s, terwijl anderen zich de benen onder de kont uit renden.

Ewout Pool
Ewout Pool29 sep. 2021 - 4:36

Ik weet niet zeker of deze staking nu op veel sympathie kan rekenen, Veel mensen wachten nog op uitgestelde behandelingen en als deze nu door deze staking weer worden uitgesteld maak je daarmee geen vrienden. Voor de goede verstaander: De arbeidsomstandigheden en de werkdruk moeten in de zorg omlaag. En dat bereik je door een flink hoger salaris. Dan wordt de baan meteen weer aantrekkelijker. Net zoals in het onderwijs trouwens...

4 Reacties
Paul250371
Paul25037129 sep. 2021 - 11:33

Stakingen wekken bijna nooit sympathie op bij degene die van de dienst afhankelijk zijn. Daarom is het ook zo een goed middel.

Thuiszitter
Thuiszitter29 sep. 2021 - 12:06

E-wood dit zijn de salarissen in de zorg , komt er nog onregelmatigheid en vakantietoeslag en evt. winstdeling bij. https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/wat-verdien-je-eigenlijk-de-zorg-alle-salarissen-op-een-rij-2021 Ik vind de verdiensten niet slecht.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 sep. 2021 - 13:19

je kunt naar het stemhokje gaan maar daar zijn alleen maar neoliberalen en racisten om op te stemmen je kunt een brief sturen naar de krant en dat helpt niet je kunt gaan trommelen op straat en folders uitdelen en ook dat helpt niet wat moet je dan doen?

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend29 sep. 2021 - 15:35

@Thuiszitter: Helemaal mee eens. De handjes blauw klappen of miljarden pompen gaat het probleem niet oplossen. Flink knippen in management en flauwekul budgetten zal voldoende ruimte moeten geven voor een eventuele verhoging van salarissen.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 3:25

Het is me een raadsel waarom de bonden geen aparte CAO voor het verplegend personeel eisen. In de huidige CAO gaan de artsen mee met elke loonsverhoging. En 3% van 120.000 euro is een stuk meer dan 3% van 35.000 euro.

7 Reacties
harmmeijer
harmmeijer29 sep. 2021 - 8:39

Gommers ( afdelingshoofd ic en intensivist verdient bruto zo’n 15 duizend euro per maand), maar krijgt de loonsverhoging, net als de verpleegkundige van 21 jaar (1995 euro bruto per maand) die 3 procent erbij. Voor Gommers en veel andere topfunctionarissen en specialisten is dat 450 euro extra en voor de verpleegkundige 60 euro. En zo worden de verschillen in beloning steeds groter.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 sep. 2021 - 9:03

Absoluut eens, Pater. Voor de medisch specialisten zou het naar mijn idee sowieso zinvol zijn als de werkweek standaard van de 45 of 46 uur (exclusief diensten en overwerk) die het nu volgens de CAO zijn, naar 36 uur zou gaan. Dat maakt een einde aan de discussie normering topinkomens, vermindert de afkap op de aftrekbaarheid van pensioenopbouw, en geeft de talloze 'jonge klaren' die nu geen vastigheid vinden op de arbeidsmarkt, de kans een aanstelling te vinden. Overigens zou de werkweek van arts-assistenten ook naar normale proporties teruggebracht kunnen worden. 46 uur (academisch) of 48 (waarvan 10 onbetaald, in de algemene ziekenhuizen), beide exclusief overuren, en met daarnáást nascholing en zelfstudie, zijn in een tijd waarin de dokter geen moeder-de-vrouw thuis meer heeft, wellicht één van de oorzaken waarom er onder jonge collegae een schrikbarend hoog percentage burnout is, en kwart overweegt daadwerkelijk het vak te verlaten.

Hallo5
Hallo529 sep. 2021 - 11:18

''In de huidige CAO gaan de artsen mee met elke loonsverhoging.'' Werken de artsen dan ook parttime dan gelijk het gros van de verplegers voor een zo hoog mogelijk nettoloon per uur? Verplegers met HBO salaris komen na een halve week werken al op het punt dat ze belasting moeten gaan betalen, artsen e.d. al na 1 dag in de week.

ManekiNeko
ManekiNeko29 sep. 2021 - 11:52

In de huidige CAO gaan de artsen mee met elke loonsverhoging. Dat is altijd al een doorn in mijn oog geweest. Loonsverhogingen in %. Loonsverhogingen en zeker binnen een CAO zou je per cent moeten doen.

Bert de Vries
Bert de Vries29 sep. 2021 - 14:02

Pater, Nu91 bedong voor de UMCs een salarisverhoging van 3,5% per 1-8-22, een uitkering van 3,5% over 21 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. Leden waren akkoord. Voorstel werd verworpen.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 15:06

@Hanneke Absoluut eens. Die werkweken komen uit een ver verleden. dat was 'stoer'. Ik kende ooit een arts-assistente die een kind kreeg. Daardoor kon ze niet meer zoveel uren draaien, met als gevolg dat ze uit haar studie gezet dreigde te worden. Na veel gedoe niet doorgegaan. @Hallo Er zullen vast ook partime-artsen zijn. In de huisartsenpraktijken rukt dat al op. Verder lijk me je opmerking weinig te maken hebben met het meeliften van de hoge salarissen met de loonstijging in de CAO's. @Bert Als ik je goed begrijp zat ook in het NU-voorstel een procentuele verhoging over alle schalen, ook de hoogste. Dat is en blijft geldverspilling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 16:16

Ook medische studenten laten factoren zoals werkdruk, diensten, combinatie met gezin, vrije tijd meewegen bij het kiezen van een specialisme. Al in 2011 wilde een ruime meerderheid (58%) van de studenten parttime (0,8 fte of minder) werken. Daarbij ondervinden ze wellicht in de praktijk moeilijkheden bij het vinden van een baan maar de vacatures zijn er wel en niet alleen voor huisartsen.

Oki Doki
Oki Doki28 sep. 2021 - 19:41

Dit krijg je op een gegeven moment, zo'n gezondheidscrisis, als je een maatschappij hebt waarbij alles alleen maar om de economie draait. Zou het niet veel beter zijn als het welzijn van de mens op de eerste plaats zou staan in onze maatschappij? Dat staat het nu zeer zeker niet. Leer kinderen al vanaf de kleuterschool hoe ze met geld moeten omgaan bijvoorbeeld en hoe je gezond leeft en gezond oud wordt. Zorg er in eerste instantie voor dat het welzijn en de gezondheid van mensen nooit in het geding komen.

4 Reacties
Eid
Eid29 sep. 2021 - 6:43

@Oki Zeker, maar al dat mooie welzijn moet wel ergens uit betaald kunnen worden. Als we met z'n allen nu al meer dan 100 miljard aan gezondheidszorg uitgeven en dat nog verder oploopt, mag ik toch hopen dat we dat ergens verdienen = economie...

Libertain
Libertain29 sep. 2021 - 8:15

@Eid, moet je niet eerst gaan kijken in welke kassa die 100 miljard verdwijnen voordat je over kosten gaat praten? Wat zeker is dat 100 miljard niet bij het zorgpersoneel aankomen, hadden ze dan zeker geen reden meer om te staken.

Rearden9
Rearden929 sep. 2021 - 10:42

@Libertain Daarbij klinkt €100 miljard als een groot bedrag, maar creëerde de ECB in 1,5 jaar tijd al €4.000 miljard uit het luchtledige (waar dacht u dat NOW 1-4 uit betaald werden?), en €2.000 miljard daar bovenop sinds 2015, via opkopen van obligatieleningen, dat gaat nog rustig jaren crescendo tenzij een economische systeemschok optreedt (1). Naïeve zorgmedewerkers die geen benul hebben waar hun salaris vandaan komt zouden zich eens in deze macroeconomische ontwikkelingen moeten verdiepen, kunnen makkelijk 10% salarisverhoging vragen. Beetje belegger haalt makkelijk ~200% rendement over 3 jaar (2). Ook ziekenhuizen kunnen obligaties of aandelen uitgeven om personeel te betalen (3), vraag is alleen of partijen als ECB deze wel willen opkopen, maar dat is overheidsbeleid en kan worden afgedwongen. 1. https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1442999453707907074/photo/1 2. https://hedgefollow.com/top-hedge-funds.php 3. https://nos.nl/artikel/2291611-brabants-ziekenhuis-geeft-obligaties-uit-aan-particulieren

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 sep. 2021 - 15:12

@oki doki doordat geestelijke gezondheid vervangen is door 'ga maar sporten' zullen mensen gewoon ongezond blijven . het neoliberale idee van de perfecte burger is een gebroken geest in een gezond lichaam dat is onhaalbaar dus hou eens op met kinderen proberen te breken en te veranderen in wat door moet gaan voor brave burger . ik spreek zelden nog normale mensen

Thuiszitter
Thuiszitter28 sep. 2021 - 17:51

De werkdruk kan verminderd worden door meer personeel aan te nemen , met een paar tientjes meer in de maand wordt die druk niet weggehaald.

10 Reacties
Oki Doki
Oki Doki28 sep. 2021 - 19:36

Als de zorgmedewerkers extra geld krijgen dan gaan ze misschien minder snel ander werk zoeken en wordt het misschien aantrekkelijker voor mensen om zorgmedewerker te worden.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead28 sep. 2021 - 19:54

Een uitstekend plan. Als u ook nog vertelt waar we dat personeel vandaan moeten halen, is uw uitstekende plan compleet.

Thuiszitter
Thuiszitter28 sep. 2021 - 20:14

Oki- personeelsverloop is tijdens de pandemie gedaald (12%) Rolandb- ik heb het niet over een plan dat maak jij er van . T’is een constatering. De top van de zorg en de politiek zouden met een plan moeten komen , ik heb nog geen wervings spotje gezien op tv om maar voorbeeld te noemen.

Rutger Groot
Rutger Groot28 sep. 2021 - 21:10

Werkdruk kan het beste worden verminderd door zorgpersoneel een aantal uren per week meer te laten werken... beperkte deeltijd is de norm... dat is een vd grootste botllenecks

Pater
Pater29 sep. 2021 - 3:26

@Roland Met het terughalen van de tienduizenden die een ander berope kozen komen we er wel.

nikita72
nikita7229 sep. 2021 - 4:22

Ik denk dat de werkdruk ook een probleem is. Maar het aannemen van meer personeel kost natuurlijk ook meer dan een paar tientjes. Misschien kan op sommige plekken het werk beter georganiseerd worden: minder formulieren, minder controle, minder "overhead" (managers).

Libertain
Libertain29 sep. 2021 - 6:26

@Rolandb, waar denk je dat de immigratie sinds jaren voor dient?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 15:00

Het werHet terughalen van de tienduizenden die een ander beroep kozen kan op een illusie berusten. Het werk van IC-verpleegkundigen is fysiek en emotioneel zwaar. Het vereist andere maatregelen dan salarisverhoging om de uitstroom te verminderen.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 15:09

@Danielle Allicht. Daar ging ik vanuit, omdat we reageren op "De werkdruk kan verminderd worden door meer personeel aan te nemen , met een paar tientjes meer in de maand wordt die druk niet weggehaald."

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 21:20

"meer personeel "is er niet. Er is ook een grens aan het aantal mensen dat voor de zorg kan en wil worden opgeleid.

Phantom3
Phantom328 sep. 2021 - 16:44

Hier kun je alleen maar sympathie voor hebben. De overheid moet in de zorg investeren in plaats van de zorg uitkleden en mensen dwingen te vaccineren.

1 Reactie
Libertain
Libertain29 sep. 2021 - 6:23

@Phantom, moet je naar de definities voor het neoliberalisme gaan kijken.

Wieowie
Wieowie28 sep. 2021 - 16:27

Weer eens wat anders. Ik ben gewend dat ingangen geblokkeerd worden voor personen, dat ze zichzelf vastketenen, etc.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037129 sep. 2021 - 11:49

Oh ja. Ben jij dat gewend. Dapper, ik had je eerder als stakingbreker ingeschaald.

Greendutch
Greendutch28 sep. 2021 - 16:05

???? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ????

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko29 sep. 2021 - 11:56

Emoji's ontdekt. Welkom in de kindergarten

Break on through
Break on through28 sep. 2021 - 15:32

Onze overheid heeft diepe zakken maar onze rechtse politici doen altijd net alsof ze het zelf moeten betalen. Nee, als je jezelf ondernemer noemt en er is sprake van een ramp... Ja, Nee Ho! Dan kan alles, zelfs als je toko op sterven na dood is. Onze rechtse politici zijn uitermate selectief ten nadele van de gewone sterveling en werknemer. 5% in al die jaren best een bescheiden eis hoor....

Verver
Verver28 sep. 2021 - 15:14

Het applaus was grote onzin. Meer een vorm van opgewondenheid onder de bevolking die niet wist wat er op hen af zou komen. Even als een klein kind dat staat te trappelen en de handen in elkaar slaat als er iets spannends gaat gebeuren. Zorgpersoneel dat loonsverhoging moet hebben, omdat er een tijdelijk verhoogde werkdruk is geweest, is natuurlijk onzin. Ja ik heb respect voor de zorgmedewerker, maar niet meer dan voor een politieagent of de bakker op de hoek. Ja, iedereen verdient een fatsoenlijke CAO, ook de zorgmedewerkers. Als een zorgmedewerker toch nog ontevreden is, moet diegene ander werk zoeken en kijken of het gras elders wel groener is. Als je hart in de zorg ligt, doe je blijkbaar werk wat je leuk vindt en dat is ook wat waard.

4 Reacties
ton14024
ton1402429 sep. 2021 - 5:15

´´moet diegene ander werk zoeken´´ Dat is toch wat er gebeurt? Wat snap jij niet?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 sep. 2021 - 9:08

'Als je hart in de zorg ligt, doe je blijkbaar werk wat je leuk vindt en dat is ook wat waard.' Ah, het Floris Nightingale-argument. Het 'het is toch een roeping'-argument. Anderen ondersteunen is je passie, daar hoef je geen geld voor. Gek toch, hoe dat telkens gezegd wordt tegen mensen in maatschappelijk o zo essentiele beroepen in de zorg en het onderwijs. Waar 'toevallig' vooral vrouwen werken. Maar ach, die hóéven ook helemaal geen serieus salaris te verdienen - ze kunnen immers ook een man aan de haak slaan. Vroeger werden ze nota bene van rechtswege ontslagen als ze trouwden. Wat zeuren ze nou?

Paul250371
Paul25037129 sep. 2021 - 11:50

Alleen managers en ander zinloos consultanttuig verdienen natuurlijk een topsalaris.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 16:04

De meeste mensen ook mannen, geven de voorkeur aan werk dat ze leuk vinden.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 sep. 2021 - 14:03

Dag Ton14024. Wat bedoelt u? Leg het uit. Dank✌

1 Reactie
ton14024
ton1402428 sep. 2021 - 15:49

Zoek het maar uit, of lukt zelfs dat je niet?

Hallo5
Hallo528 sep. 2021 - 13:59

''De werknemers eisen in plaats van een applaus en lovende woorden in de troonrede, een betere CAO en een verlichting van de werkdruk.'' Dat CAO overleg hoeft natuurlijk helemaal niet lang te duren. Parttime werken zoals nu massaal gebeurt in de zorg en onderwijs is vreselijk inefficiënt. Zorgt daardoor voor een hogere werkdruk tijdens die zeg 3 dagen per week dat de parttimer werkt. En dat niet alleen, ook nog bij de fulltimer. Daarbij komt ook nog eens dat parttime werken door alle efficiency veel duurder is. En door parttime werken is er een tekort aan gekwalificeerde krachten. Overstappen naar fulltime/meer uren werken en alle problemen zijn opgelost. Hogere werkdruk verdwijnt als sneeuw voor de zon, schaarste aan personeel is opgelost etc. Als beloning kan dan het geld dat wegens inefficiënt parttime werk verloren gaat omgezet in een hoger loon. Wat wil een arbeider nog meer? De regering is niet van plan om fulltime werken te stimuleren. Integendeel, populisten kiezen er met de tweeverdienersubsidie voor om juist parttime werken te stimuleren. En al helemaal als de parttimer met tweeverdienersubsidie ook nog gebruik maakt van de ZZP subsidie. Dan moet ontmoediging van parttime werk inderdaad maar geregeld in de CAO in onderling overleg tussen werkgevers en arbeiders.

14 Reacties
Jozias2
Jozias228 sep. 2021 - 16:28

Eens, En het ziekteverzuim onder full timers ligt lager.

Rutger Groot
Rutger Groot28 sep. 2021 - 17:40

Iets met spijker en kop.... maar deze partime olifant wil bijna niemand zien...

DaanOuwens
DaanOuwens28 sep. 2021 - 18:23

@ Kees Knap hoor. Sinds meer vrouwen in de zorg part-time gingen werken bleven verpleegkundigen en verzorgenden werken nadat ze 30 werden. Na het eerste kind maar zeker na het tweede kind stopten ze met werken. Bijna 50 % van het aantal werkenden was leerling in opleiding. Leerling ziekenverzorgende of leerling verpleegkundige en dan een loopbaan in de zorg die duurde zelden langer dan 15 jaar. De gemiddelde leeftijd in een instelling lag rond de 30 jaar. Dat is jouw glorie tijd. Vrouw thuis en de zorg voor kinderen, het huishouden en het eten. Man aan het werk bij thuiskomst de krant, het voer en de vrouw. Het moet lastig voor je zijn dat die manier van leven 50 jaar achter ons ligt.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 3:32

Zou Hallo zich wel eens afvragen waarom dat parttime werken zo populair is? Wellicht mede door de hoge werkdruk? Zou gratis kinderopvang helpen? Waarom zou partime werken trouwens minder efficiënt zijn? Omdat de roosters schrijven meer tijd kost?

Hallo5
Hallo529 sep. 2021 - 8:05

Gelukkig kunnen we het er over eens dat parttime werken onder de dames heel erg populair is Pater. En dat betreft echt niet alleen dames die een gezin met kinderen hebben maar zelfs gelijk na de HBO opleiding slaat dit fenomeen al toe. https://punt.avans.nl/2020/10/hbo-verpleegkundigen-werken-vooral-parttime-en-vaak-onder-hun-niveau/ En waarom? Mijn privé observatie is omdat ze liever thuis achter het aanrecht staan of op de tennisbaan en het kan financieel uit. Altijd betreft het een tweeverdiener die thuis een mannetje heeft (m/v) die voor het leeuwendeel van de poen zorgt. En het is voor een dame die een dure opleiding op HBO heeft mogen volgen en eindelijk gaat werken met een hoog HBO salaris vanwege de tweeverdienersubsidie aantrekkelijk om parttime te werken. Na een halve week werken zit je dan al op een inkomen waarop je belasting moet gaan betalen en dan kiezen de dames liever voor vrije tijd. Beter betaalde HBO klusjes met zeer hoog netto inkomen per uur als parttimer zijn er niet. Vanochtend op de NPO radio het bericht dat Nederlandse dames de laagste pensioenen van de hele EU hebben. Hoe zou dat nu komen? Die vraag wordt dan weer niet door populisten beantwoord maar misschien weet jij het?

Jozias2
Jozias229 sep. 2021 - 8:31

@pater Meer overdracht van informatie. Meer tijd kwijt voor cursussen, werkoverleg, inwerken, coachen, functioneringsgesprekken, sollicitatiegesprekken en andere p zorg etc etc.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 sep. 2021 - 9:24

@ Pater Dát is de spijker op zijn kop. Ik werk als alleenstaand ouder nagenoeg voltijds (36 uur). Met een slecht geweten, wat gevoed wordt door de maatschappelijke stemming, als er midden op de dag weer eens een theatervoorstelling, oudergesprekken, informatiebijeenkomsten of weet ik veel wat georganiseerd worden - en ik er niet bij kan zijn. Vaders krijgen het commentaar van egoisme of zelfs egocentrisme niet. Er bestaat wel zoiets als een 'pappadag', maar ik heb nog nooit iemand het woord 'mammadag' horen bezigen. Schooltijden sluiten niet aan bij werktijden, zeker als je in een dienstrooster zit waarin er ook 's avonds en 's nachts gewerkt moet worden. De omgeving, vrienden, opa's en oma's kunnen maar en deel opvangen (als ze überhaupt al in de buurt wonen en niet hoeven te werken). In slecht betaalde banen is het bovendien de vraag voor wie je gaat werken - het geld gaat op aan de kinderopvang. Daar komt het huishouden en de mentale werkload bij. Uiteindelijk zijn het de vrouwen die het meerendeel van het huishouden draaiende houden, en bovendien het leeuwendeel van de gezinslogistiek managen. Mannen pakken het veelal gehaaid aan, en drukken zich voor al die rotklussen, geheel gefaciliteerd door de genderspecifieke stereotyperingen die er in de maatschappij heersen. De werkweek van vrouwen is zodoende alles behalve parttime, een groot deel is echter onzichtbaar, ondergewaardeerd en onbetaald. Afgezien van de afmatting, krijgt de doorsnee vrouw de rekening van deze genderassymmetrie gepresenteerd als ze scheidt, of tenminste als ze haar pensioen krijgt uitgekeerd. De emancipatie is alles behalve klaar.

Gerygrr
Gerygrr29 sep. 2021 - 10:31

Hanneke, Precies dit gegeven speelt en speelde in het onderwijs. De werkelijkheid is, dat in beide beroepen werknemers met idealen werken met hart voor degenen, waar zij mee werken. Deeltijd werken met te veel extra uren draaien is in werkelijkheid fulltime werk. De zogenaamde hbo-salarissen zijn netto niet genoeg om met een gezin van te leven. De verhalen zijn identiek, gisteravond Merel van Vroonhoven op tv. De ex-topvrouw van. AFM, zij stapte over naar het onderwijs. Ook gisteren de OES, die zich over het Nederlandse onderwijs negatief uitlaat. Te lage salarissen, te grote klassen….

Hallo5
Hallo529 sep. 2021 - 11:58

''Ik werk als alleenstaand ouder nagenoeg voltijds (36 uur).'' Zo te lezen Hanneke ben jij een slachtoffer van a-sociale ''progressieve'' emancipatiemaatregelen. Wat dat betreft is de emancipatie inderdaad nog verre van compleet. Dankzij de tweeverdienersubsidie worden eenverdieners schandalig benadeeld. Dat is al decennia lang bekend maar daar wordt steeds ''progressief'' van weg gekeken. Hoog tijd dat ze daar in Rutte4 wat aan gaan doen. https://www.rd.nl/artikel/875192-belastingkloof-tussen-eenverdiener-en-tweeverdiener-weer-groter Je zou natuurlijk ook parttime kunnen gaan werken voor het hoogste nettoloon per gewerkt uur zoals de meeste dames doen die thuis een mannetje (m/v) hebben die het leeuwendeel van het gezinsinkomen inbrengt. Maar dan wordt jou bruto en netto inkomen als alleenstaande natuurlijk wel lager en mogelijk onvoldoende om rond te komen. Overigens begrijp ik niet waarom je jezelf als alleenstaande (man of vrouw) zou moeten beklagen om het feit dat je partner (die je niet hebt) alle klusjes op jou afschuift. Dat je absoluut overal alleen voor staat is een zeker nadeel. Maar reken er maar niet op dat je daar ''progressief'' voor gecompenseerd gaat worden als alleenstaande met 1 extra mammadag o.i.d. Helemaal met je eens dat kinderopvang (alleen de openbare) gratis moet worden. Weg met kinderopvang toeslag. Met name voor de laagste inkomens en eenoudergezinnen. Zijn we van een hele hoop gedoe (inclusief al dan niet gepleegde fraude) af. En dat niet alleen, het is ook uitstekend voor integratie. Dat is dan ook gelijk de reden dat gratis openbare kinderopvang wel niet door zal gaan. Racisten segregeren kinderen liever naar religie, ras, afkomst etc. en ik zie dan ook nog niet gebeuren dat in Rutte4 dergelijke maatregelen genomen gaan worden..

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 sep. 2021 - 14:24

@ Hallo, Ik zit in een gepriviligeerde situatie; ik heb een uitstekende opleiding, en kan over enkele maanden mijn tweede specialisatie afronden. Bijgevolg verdien ik, ook als arts-assistent, een bovenmodaal inkomen, en na mijn tweede specialisatie wordt mijn positie alleen maar beter. Dat kunnen maar weinig alleenstaande moeders zeggen. (Omgekeerd zijn er ook wat verzwarende omstandigheden aan mijn situatie waarmee de meeste alleenstaande ouders niet van doen hebben, maar die zijn voor de discussie minder relevant.) 'Overigens begrijp ik niet waarom je jezelf als alleenstaande (man of vrouw) zou moeten beklagen om het feit dat je partner (die je niet hebt) alle klusjes op jou afschuift.' Sorry voor het misverstand! Het gaat niet om mijn persoonlijke situatie, maar om een maatschappelijke trend. Het totale gebrek aan steun van mijn ex, mentaal, logistiek, emotioneel maar zeer zeker ook financieel, waren uiteindelijk (naast het geweld) indicatoren een punt te zetten achter de relatie. Als je dan toch alleen de kar moet trekken, dan liever zonder dode last. Maar toch zie ik ook in mijn persoonlijke omgeving, dat de echtgenotes, zélfs als ze per uur meer verdienen dan hun partner, minder uren betaald werk verrichten, en (vaak: veel) meer onbetaald werk dan hun wederhelft. En afgaand op de statistische gegevens hieromtrent, steekt mijn omgeving ten opzichte van het gemiddelde niet eens slecht af. Dat is echt niet omdat al die hoogopgeleide meiden zo'n genoegen scheppen in poetsen en poepluiers verschonen, noch omdat het zo dankbaar is verjaardagspartijtjes te organiseren, verjaardagscadeautjes voor neefje x en tante y te bedenken, of in het oog te houden wanneer ookalweer het grof afval wordt opgehaald, zodat je het uitzoeken en opruimen van de kelder kunt plannen, rekening houdend met de afspraken van de gezinsleden. In tegendeel. Maar het punt is: iemand moet het doen. En de kerels die ik ken, an sich echt prima mannen!, doen vaak alsof ze twee linker handen hebben en een brein dat niet begrijpt dat een cadeautje kopen betekent: bedenken wat die ander leuk zou vinden, niet wat jijzelf leuk vindt. En na een debacle of twee, drie, inclusief de rollende ogen van de omgeving, is het dan toch vaak weer de vrouwelijke wederhelft die de handschoen oppakt. En weet je, hoezeer ik het ook een verademing vind dat het kind bij mij opgroeit, en niet bij ex, die aangetoond een persoonlijkheidsstoornis heeft, het is toch gek dat de overgrote meerderheid van de alleenstaande ouders, moeder betreft. Persoonlijkheidsstoornissen zijn, als je niet naar type differentieert, namelijk níét seksespecifiek. Dat kinderen in éénoudersituaties zo veel vaker opgroeien bij hun moeder, heeft daarom met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met genderstereotyperingen te maken. Blijkbaar vindt 'men' dat vrouwen beter in staat zijn En het gekke is: desondanks zijn al die mannen van wie de dagelijkse zorg voor hun kroost veelal grotendeels van hun schouders is genomen, in de meerderheid van de gevallen niet in staat de volldige toegewezen kinderalimentatie te betalen, en wel op tijd. Het is schrijnend dat er ook in een dergelijke, zo frequent voorkomende situatie, maatschappelijk geen vangnet geboden wordt. In Duitsland neemt de staat de betaling van de kinderalimentatie, na aftrek van de kindertoeslag, over. Maar in Nederland heerst het sentiment dat moeders dan kinderen zullen krijgen om in de hangmat te gaan liggen terwijl het geld binnen stroomt. Dat alleenstaande moeders daarmee het grootste risico lopen op armoede, met alle gevolgen voor de kinderen van dien, is iets waarvan liever weggekeken wordt. Nogmaals, dit gaat niet over mijzelf. Ik moet zeer zeker voor knokken voor een balans in mijn leven, dat is zeer zeker niet eenvoudig, maar onder de streep geldt toch: ik heb mijn schaapjes op het droge. Dat heb ik alleen aan mijn (aangeboren!) intelligentie te danken en de steun die ik na de scheiding van mijn ouders en mijn bredere omgeving kreeg - bijna niets ervan is volledig mijn eigen verdienste. Doen alsof vrouwen hun financiele ellende aan zichzelf en hun keuzes te danken hebben, is daarom te kort door de bocht zo niet misogyn. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/23/eigen-schuld-want-ambitieloze-mutsen-a4059534

Pater
Pater29 sep. 2021 - 15:46

@Hallo Typerend en erg vervelend, die denigrerende toon over 'de dames'. De ongelijke belastingverhouding 1- en 2-verdieners is expres gecreëerd om werken voor veelal vrouwelijke thuiszittenden aantrekkelijker te maken: emanciperend beleid. Waarom meld je dat er niet even bij? De aanrechtsubsidie (overdracht heffingskorting van de niet- naar de wel-werkende) heeft een tegengesteld effect en wordt geleidelijk afgeschaft. Tegen die tijd moet de verhouding iets worden gecorrigeerd, anders worden de verschillen te groot. De mate waarin je privé-observaties als algemeen ziet ("Altijd betreft het een tweeverdiener die thuis een mannetje heeft (m/v) die voor het leeuwendeel van de poen zorgt.") maakt je redenering niet of nauwelijks valide. 'Gratis' kinderopvang bevordert inderdaad de integratie. Dat geldt ook voor 'gratis' openbaar onderwijs; christelijk dan wel islamitisch onderwijs moeten zichzelf maar bedruipen. We zitten nota bene met een compromis uit 1919! Overigens werkt Hanneke als ik het goed begrijp in Duitsland, daar ligt het financieel anders. Haar analyse: mysogyn, deel ik van harte. @Jozias Ik heb de laatste10 jaar, in die buurt, van mijn werkzame leven gewerkt in een omgeving waarin bijna niemand de hele week werkte, 3 of 4 dagen was standaard. Het voordeel was, dat iedereen redelijk 'fris' is op het werk. Team- en afdelingsvergaderingen werden gepalnd op tijdstippen waarop bijna iedereen aanwezig was. De bureau's werden heel efficiënt medegebruikt. Ik kan het niet narekenen hoor, maar ik schat dat voor- en nadelen dicht bij elkaar zitten. Ziekteverzuim: Parttimers hebben meer stress-gerelateerde klachten hebben dan fulltimers, zoals vastgesteld door onderzoek dat is uitgevoerd door ArboNed. Daaruit blijkt dat met name vier dagen in de week werken stress verhoogt, omdat dan zowel privé als op het werk veel van de persoon wordt verwacht. Daar is dus wel wat aan te doen.

Hallo5
Hallo529 sep. 2021 - 19:31

''Typerend en erg vervelend, die denigrerende toon over ‘de dames’'' Dames is passend voor de soort luxe types die het zich dankzij de tweeverdienerssubsidie financieel kunnen permitteren om slechts parttime te werken Pat. En na een halve week werken met het hoogste netto loon per gewerkt uur liever thuis achter het aanrecht staan. Wel denigrerend is de genoemde term aanrechtsubsidie. Alsof vrouwen onmondige nitwits zijn, niet in staat om op eigen kracht een bewuste keus te maken om niet tegen betaling te gaan werken. En was het daar nu maar mee gedaan. Maar nee, de samenleving gaat dankzij die tweeverdienerssubsidie gebukt aan een tekort aan goede duur opgeleide werkkrachten. Ze zijn er wel maar maar ze hebben er schijt aan dat kinderen naar huis moeten gestuurd omdat er geen onderwijzer is etc. Eigen profijt gaat voor bij a-sociaal.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg30 sep. 2021 - 4:00

@ Hallo Ik snap de opmerking over inefficiëntie wel, waar ik bezwaar tegen maak, is het wijzen naar de individuele persoon. Alsof leraressen vanwege hún beroepskeuze opeens én een partner hebben (en wel een die het huishouden volledig managed zoals de huishoudster dat zou doen), én de financiële ruimte hebben om hun “manneke” ook een paar uur te laten gaan werken. Maar beiden zijn, los van elkaar, een absolute zeldzaamheid. Generaliserend gezegd: mannen drukken zich voor het ondankbare want onzichtbare en ondergewaardeerde werk, vrouwen worden er op aangekeken als het sociale cement niet geregeld is, en mensen in essentiële beroepen worden in het algemeen onderbetaald, terwijl ze knetterhard werken. Mensen in essentiële beroepen verlokken meer te werken, vraagt een maatschappelijke omslag, zowel in beloning, maar vooral in genderstereotyperingen en herwaardering en herverdeling van de onzichtbare werklast. Ik heb overigens om evidente redenen de keuze niet, en het fatsoenlijke deel van de mensheid laat het uit zijn hoofd opmerkingen naar me te maken als “waarom werk je zo veel, als je goed verdient? Je hebt toch geen kind gekregen om het in de opvang de dumpen?” (Alhoewel...) Zodoende werk ik zoveel. Maar je niet te conformeren aan de genderrol die de maatschappij je spiegelt, als moeder, als vrouw, dat voelt toch als falen. (Iets wat objectief gezien volstrekte nonsens is.) Overigens werk ik inderdaad in Duitsland, waar veel de Behörden (instanties) aanzienlijk menselijker zijn, maar het belastingsysteem nog archaïscher. De “Ehegattensplitting” (overdracht belasting vrije voet) bestaat alleen voor gehuwden, en wordt alleen via de zogenaamde Steuerklassen gefaciliteerd mits er een zekere verhouding is tussen het hoofdinkomen en het tweede inkomen. Het gevolg is dat als de minderverdienende (vaak de vrouw) meer gaat verdienen, het paar er als geheel op achteruit kan gaan. Ik ken er die om die reden niet meer kunnen gaan werken. Het is bizar!

Hallo5
Hallo530 sep. 2021 - 22:09

Begrijp ik goed dat je niet tevreden bent met het emancipatie beleid zoals dat in Duitsland gevoerd wordt Hanneke? Dan ben je zeker wel blij dat het gedaan is met de regering van CDU Merkel en SPD Scholz. En wat denk je van het Nederlandse? Dankzij de tweeverdienerssubsidie is er geen ander land in de EU waar dames zo weinig werken als in Nederland. Blijkbaar geven Nederlandse dames er de voorkeur aan om zo weinig mogelijk te werken. Zeker als ze het zich dankzij de tweeverdiener subsidie kunnen veroorloven. Het gaat dan ook meestal om dames die een mannetje hebben dat zich wel de hele week uit de naaf werkt en voor het leeuwendeel van het gezinsinkomen zorgt. Dat door massaal parttime werken er een schrijnend tekort is aan arbeidskrachten in sectoren die door parttime werkende dames gedomineerd worden (en kapot gemaakt) interesseert de dames geen zier. Zijn Nederlandse dames überhaupt wel geïnteresseerd in emancipatie? Bereid om verantwoordelijkheid te nemen. Blijkbaar niet, anders stonden ze wel fulltime voor de klas en/of aan de bedden.

Nina4
Nina428 sep. 2021 - 13:45

Als ik in de zorg zou werken na een pandemie en ik kreeg er 1.5% bij zou ik woedend zijn. Schandalig.

6 Reacties
Jozias2
Jozias228 sep. 2021 - 16:28

Ze hebben er vorig jaar zo’n 10% bijgekregen.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 3:36

@Jozias Bedoel je de éénmalige uitkering? Moet haast wel, want in 2020 zijn dde lonen beslist niet met 5% verhoogd.

Pater
Pater29 sep. 2021 - 4:07

"...lonen beslist niet met 5% verhoogd." moet zijn: "...lonen beslist niet met 10 % verhoogd."

Libertain
Libertain29 sep. 2021 - 6:25

@Jozias, dit na hoeveel jaren neoliberale stagnatie van de lonen?

Jozias2
Jozias229 sep. 2021 - 10:55

@Pater Het betreft wel de algemene ziekenhuizen maar de reactie van Nina betrof ook de zorg in zijn algemeen. Akkoord werd eind 2019 begin 2020 nog door de FNV en 90% van haar achterban juichend onthaald. Betrof oa 8% structurele loonsverhoging + 2,5% verhoging ORT. "In het akkoord is een structurele loonsverhoging van totaal 8% afgesproken over de looptijd van 27 maanden. Ook is er een hogere onregelmatigheidstoeslag (ORT) afgesproken die uitkomt op een extra structurele loonsverhoging van zo’n 2,5%. Verder krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van €1.200,- (naar rato dienstverband) over 2019 in januari. Ook zijn er hogere salarissen afgesproken voor leerlingen en stagiairs. Voor de privé-werkbalans zijn diverse afspraken gemaakt: de hersteltijd na een bereikbaarheidsdienst in de nacht is verruimd van 6 uur naar 8 uur en de toeslag op extra werken krijgen medewerkers als de dienst binnen 72 uur na aanvraag is. Dit was 24 uur. Ook de eerder voorgestelde verslechteringen van de ziekenhuiswerkgevers zijn van tafel. De werkgeversbijdrage aan de ziekenkostenverzekering blijft intact voor huidige deelnemers en bij ziekte wordt het loon aangevuld tot 100% ,in plaats van de eerder voorgestelde 90%." https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2019/12/nieuwe-cao-ziekenhuizen-na-instemming-fnv-leden

ManekiNeko
ManekiNeko29 sep. 2021 - 12:00

@Jozias 29 september 2021 at 12:55 @Pater Het betreft wel de algemene ziekenhuizen maar de reactie van Nina betrof ook de zorg in zijn algemeen. Akkoord werd eind 2019 begin 2020 nog door de FNV en 90% van haar achterban juichend onthaald. Betrof oa 8% structurele loonsverhoging + 2,5% verhoging ORT. Hou daar wel van , van mensen die met onweerlegbare feiten komen ipv natte vingerwerk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 sep. 2021 - 13:38

Hallo. Gezien bijna 80 miljard (!) tot nu toe is al uitgegeven tijdens deze Covid-19 periode, de echte *helden*, namelijk al die mensen die in de hele zorgsector werken, hebben zeker recht om meer salarissen te verdienen. ❤

1 Reactie
ton14024
ton1402428 sep. 2021 - 13:56

Meer salarissen? Je bedoelt dat ze niet moeten zeuren en er een tweede baantje bij moeten zoeken? ???? Jij durft.

RainB
RainB28 sep. 2021 - 13:34

Het bedrag wat de regering hiervoor vrijmaakt is nog geen 40 euro bruto per medewerker in de zorg per maand. En let op, dit geld gaat echt niet naar de mensen aan de bedden hoor, daar zal men wel een stokje voor steken. Het is gewoon vreselijk te zien hoe deze hardwerkende mensen er aan onderdoor gaan. Ook in de thuiszorg waar ze als veredelde schoonmakers en hulp worden gebruikt maar door hun eigen werkgever nog veel minder worden gewaardeerd en eens in de paar jaar gooien de gemeentes weer alles op de schop waardoor deze engelen voor andere bedrijven moeten gaan werken en meteen loonsverlaging krijgen.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 sep. 2021 - 14:25

Dag RainB Is wat ik hierboven schreef ook extreemrechts in uw ogen? You owe me an apology, wat u net elders op dit forum over mij schreef❤

RainB
RainB29 sep. 2021 - 5:36

Dag Gabriel, nee, het gaat over de andere stukken die u schrijft over vaccinatie en over de corona check app. De manier waarop u Rutte braaf volgt als een hondje en in de discussie daarover er nogal een extreme houding op aan houdt.