Joop

Stadsbewoners positiever over hun wijk

  •  
19-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_DePijp_HarmWimmenhoven_300.jpg
De leefomgeving in de Nederlandse steden is in het afgelopen decennium sterk verbeterd. Het aantal stadsbewoners dat de eigen buurt als ‘(zeer) negatief’ ervaart, is met bijna 60 procent gedaald: van een half miljoen tot 210.000. Dat is 1,3 procent van de Nederlandse bevolking. Als ook de waardering ‘matig’ wordt meegeteld, gaat het om 5,6 procent van de bevolking. Dit schrijft het NRC Handelsblad naar aanleiding van eigen onderzoek van het dagblad.
Foto Flickr CC: Harm Wimmenhoven

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Klaas2
Klaas219 dec. 2009 - 18:44

Goed nieuws, indrukwekkend ook, en toch weer iets waar sommige politieke partijen niet blij mee zijn. In het onderzoek zijn naast gevoelens van de mensen ook cijfers over misdaad, onderwijs, winkels etc, opgenomen.

ReneeO
ReneeO19 dec. 2009 - 18:44

Dit is geweldig nieuws, en ik hoop van harte dat dit ook zal blijken in de verkiezingsuitslag van een zekere partij - of moet ik zeggen 'stichting' - die tot mijn grote verdriet in mijn geliefde stad aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet en waarvan de voorman hamert op de schier onoverkomelijke problemen van de probleemwijken in mijn stad. Ik zal niet ontkennen dat er problemen zijn, maar lang niet in de mate die deze politicus wil doen geloven. Als ik er doorheen fiets (wat ik vaak doe, en voel me dan totaal niet onveilig) kan ik met eigen ogen zien hoe die wijken zijn verbeterd, wat de gemneente voor een belangrijk deel te danken hebben aan mensen met visie, zoals Adri Duijvestein, zelf uit een van die wijken afkomstig.

frankie48
frankie4819 dec. 2009 - 18:44

Diversiteit is het motto voor de stadsvernieuwing, in de praktijk komt het erop neer dat de oorspronkelijke bewoners worden weggerenoveerd naar de buitenkant van de stad. Koop en duren huurwoningen worden er gecreëerd in hun wijken. Het meest frappante is dat alle grotere sociale huurwoningen, massaal door de woningcorporaties in de verkoop worden gedaan, denk hierbij vooral aan de driekamerwoningen van 55 m2 tot 60 m2, waardoor er totaal geen doorstroming meer is in de sociale huursubsidie woningen. Blank en welgesteld bevolken nu vanuit het centrum en daar omheen hun wijken. (word ook bevestigd door O+S van Amsterdam) Daar waar vroeger totaal niets werd gedaan om de leefbaarheid te bevorderen, worden nu de meest krankzinnige (duren) projecten gerealiseerd, denk hierbij aan het westerpark in Amsterdam. Daar waar eerst allemaal volkswijken omheen lagen, wordt nu bewoond door de elite van de stad, die zich elke dag van de week kunnen vermaken in dit uitgaansgebied, terwijl er vroeger geen cent werd gestoken in de kinderrijken volksbuurten. Het is een schande dat dit onder het kopje van diversiteit kan gebeuren. Daarom blijf ik zeggen dat diversiteit gelijk staat aan ongelijkheid.

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 dec. 2009 - 18:44

--"Daarom blijf ik zeggen dat diversiteit gelijk staat aan ongelijkheid. "-- Natuurlijk, maar wil jij wonen in een socialistische heilstaat waarin iedereen gelijk is? Of kun jij ook vinden in een economie waarin kansrijken en hardwerkenden meer verdienen? Het is in verschillende steden gebleken dat vermening van sociale klassen verpaupering tegen gaan. De klacht was eerst dat de rijken in de grachtengordel geen last hadden van de verpaupering, en nu is de klacht dat de rijken tussen de armen gaan wonen, en wel last hebben van de verpaupering. Wat stel je dan voor? Wat is volgens jou een goede manier om de wijken te verbeteren?