Joop

Staatssteun-ontvanger Booking past regels aan om miljoenenbonus toch uit te keren

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Exterieurs Booking.com

© AMSTERDAM - Exterieur van het hoofdkantoor van Booking.com. ANP SEM VAN DER WAL

Booking.com heeft zijn eigen beloningsregeling aangepast, om zo de miljoenenbonussen voor de topmensen alsnog uit te kunnen keren. Dat meldt NRC. Vorig jaar ontving het door de coronacrisis in moeilijkheden gekomen Booking een overheidssteun van 100 miljoen euro, voornamelijk uit Nederland. Net als bij Air France-KLM liet minister van Financiën Wopke Hoekstra hierbij weten dat het uitkeren van bonussen daarbij ongepast en ongewenst is.
Aan die vermaning heeft Booking dus nauwelijks een boodschap gehad. Het Amerikaanse bestuur van Booking Holdings, bestaand uit drie personen, ontving over 2020 een bonuspakket van ruim 28 miljoen euro. Dat bestaat vooral uit aandelenpakketten die de komende drie jaar verzilverd kunnen worden. NRC laat zien hoe die pakketten eruit zien:
"De beloning van topman Fogel bedroeg 5,8 miljoen euro (aandelen en cash), tegen 2,8 miljoen euro voor Peter Millones. Voor financieel topman David Goulden werd een nieuwe categorie bedacht – de ‘Strategic PSU award’, een speciale aandelenbonus wegens exceptionele prestaties. De beloning van Goulden, die sinds 2018 bij Booking werkt, kwam vorig jaar uit op een kleine 20 miljoen euro, vooral in aandelen die hij de komende jaren kan verzilveren. Booking doet dit onder meer om Goulden voor het bedrijf te behouden, staat in de documenten. „Zonder deze speciale regeling, vanwege factoren buiten zijn controle, was zijn verwachte compensatie ver beneden het bedrag uitgekomen dat paste bij zijn uitstekende prestatie.”"
Het niet uitkeren van bonussen was overigens door het ministerie van Financiën niet als harde eis vastgelegd in de voorwaarden voor de NOW-regeling waar Booking gebruik van maakte. Hoekstra had simpelweg de Kamer laten weten dat het “niet de tijd voor het toekennen en uitkeren van bonussen” is. Wel een harde eis was dat ontvangers van de staatssteun ten minste drie maanden lang niemand mochten ontslaan. Booking hield zich hier exact drie maanden aan, direct erop volgde een reorganisatie waarbij bijna 26.000 mensen hun baan verloren. Dit betrof ook zo’n duizend mensen op het kantoor in Amsterdam, de meesten van hen maakten gebruik van een vrijwillige vertrekregeling.
De overige medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam ontvingen in 2020 ook een bonus, gemiddeld zo’n 80 procent van het normale bedrag (doorgaans zo’n 15 procent van een jaarsalaris). Volgens Booking geldt bij zowel de bonussen voor de medewerkers, als de aangepaste regeling voor de topmensen, dat het noodzakelijk was om deze mensen voor het bedrijf te behouden.
De beslissing Booking.com staatssteun te verlenen, was van meet af aan omstreden. Booking, dat door diverse landen wordt beschuldigd van belastingontduiking, ontving de afgelopen jaren bijna 2 miljard euro dankzij zogenoemde  tax rulings van de Belastingdienst. Ook de Volkskrant constateerde vorig jaar al dat Booking de benarde financiële positie aan zichzelf te danken had: het bedrijf ging de crisis in met schulden, ondanks miljardenwinsten over de jaren ervoor. Joop schreef daar destijds over:
"De reden hiervoor is dat het bedrijf voor miljarden de eigen aandelen opkoopt. Dit wordt ook wel stock buybacks genoemd, een controversiële praktijk waarmee bedrijven de prijs van hun aandelen kunstmatig ophogen, en daarmee ook hun in aandelen uitbetaalde bonussen. Zo deed CEO Glenn Fogel voorkomen of hij vanwege de crisis het voortouw nam in het tijdelijk verlagen van zijn eigen salaris, normaal zo’n 750.000 dollar per jaar. Maar tegelijkertijd wist Fogel dankzij die stock buybacks ruim 20 miljoen dollar op zijn eigen rekening bij te schrijven. En dat is direct de reden waarom het dus Amerikaanse bedrijf Booking in de VS geen beroep doet op staatssteun: de Amerikaanse regering stelt als voorwaarde voor het ontvangen van die steun, dat het bedrijf vervolgens een jaar lang geen aandelen mag kopen."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2021 - 7:30

De ene zak vult de andere en vice versa!

adriek
adriek28 mei 2021 - 16:59

De zegeningen van de vrije markt. Zorgcowboys frauderen er op los met uitkeringen die voor klanten bedoeld zijn, miljoenenbonussen worden uitgekeerd ongeacht de staat van bedrijven, als het even tegenzit springt de overheid van alle kanten bij en de BTW zal volgend jaar wel verhoogd worden.

Joop den Uil
Joop den Uil28 mei 2021 - 16:36

Volgende maand de Bilderberg conferentie , dan ontmoeten de bonuselites elkaar voor de strategie voor 2022. Rutte en Kaag hebben zich al opgeworpen als boegbeeld.

Cruise
Cruise28 mei 2021 - 15:01

Booking.com heeft enkele jaren geleden voor bijna 200 miljoen euro de bouwsom ( inclusief 21%btw) voor het huidige nieuwe grote hoofdkantoor in Amsterdam Oosterdokseiland , dat nu bijna af is , cash afgetikt bij de bouwer. Dat kon toen makkelijk met de miljardenwinst die ze toen nog maakte. Ze willen het nu echter te gelde maken en voor 10 jaar terughuren ( sale en leaseback). Zou in ieder geval wel een mooi gebaar zijn als ze met de opbrengst de €65,- miljoen NOW terugbetalen aan de Nederlandse Staat !

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2021 - 13:58

In een kabinet van VVD en CDA kun je van alles verwachten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 mei 2021 - 16:28

Nou nee, ze doen precies wat ik verwacht had - gemeenschapsgeld aan de hypperrijken geven

Greendutch
Greendutch28 mei 2021 - 11:45

gewoon altijd bij hotel of camping direct boeken, vinden die mensen leuk, kost ze niks en bovendien hebben zij zelf een naam hoog te houden en zullen dus betere service verlenen. het hele concept van een overzichtssite heeft bewezen niet nodig te zijn , corrupt te zijn, ouderwets uit-de-tijd te zijn. daar waar geld verdient wordt ligt altijd bedrog en ook corruptie op de loer.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman28 mei 2021 - 12:29

Ik heb vaak via booking.com een hotel gezocht maar met zo een stunt zijn ze mij in elk geval als klant kwijt. Ik hoop dat de verleende subsidie nog teruggevorderd kan worden. Stelletje profiteurs.

Berend22
Berend2228 mei 2021 - 14:06

Vind get hele concept van Booking waardeloos. Allerlei manipulate technieken om ervoor te zorgen dat de gebruiker toch snel boekt als verdien model. Gewoon rechtstreeks boeken bij hotel of camping

adriek
adriek28 mei 2021 - 17:01

Vergelijk het maar met thuisbezorgd. Gemak voor de klant, maar het restaurant waar je besteld levert meer dan 15 procent in, terwijl zo'n 'serviceverlener' niks meer doen dan een website in de lucht houden en een (feitelijk) monopoly opbouwen.

Dehnus
Dehnus28 mei 2021 - 10:31

En hier morgen de armen straks weer voor boeten want "Austeritiy!" en "DAN LEREN ZE WEL WERKEN!". Het is toch wat met die Calvinisten.

harmmeijer
harmmeijer28 mei 2021 - 9:35

Booking.com, een bedrijf dat geen enkel nut dient behalve voor zakkenvullers.

Klein zonnetje
Klein zonnetje28 mei 2021 - 9:25

Nou, de 4500 overgebleven medewerkers in Nl hebben dan toch ook samen zo'n 32 miljoen bonus gekregen (willen we die ook terug?). Voordeel daarvan is dan weer wel dat ongeveer de helft weer terugkomt als extra loonbelasting. 100 miljoen NOW lijkt veel, maar is gemiddeld 18K per arbeidsplaats (5500 werknemers in NL), daar kan ik persoonlijk wel mee leven. Los daarvan zijn die miljoenen bonussen voor de top over the top natuurlijk.

3 Reacties
badgast
badgast28 mei 2021 - 11:22

Klinkt voor mij als de Amerikaanse variant op socialisme: winsten zijn voor de aandeelhouders, verliesposten zijn voor de belastingbetaler. En via mooie deals zijn noch de aandeelhouders, noch de grote bedrijven belastingbetaler.

Klein zonnetje
Klein zonnetje28 mei 2021 - 14:27

@Badgast, ik weet het niet, maar ik gok dat 'normaal' booking.com via personeel en vennootschapsbelasting (ook al is die dan maar 7%?) enkele honderden miljoenen euro's toevoegt aan de schatkist. Die 300 miljard belastingen komt niet zomaar aanwaaien, die wordt gewoon geint bij bedrijven en voornamelijk (90%) bij het personeel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 mei 2021 - 13:33

'enkele honderden miljoenen euro’s toevoegt aan de schatkist.' En daar sjoemelen ze ook door te doen alsof ze een innovatief bedrijf zijn. De belastingdienst is (met steun van rechts) gekke henkie voor wat betreft dit soort multinationals. https://www.quotenet.nl/financien/belasting/a27160874/nederlandse-fiscus-gaf-bookingcom-euro18-miljard-belastingkorting/

vdbemt
vdbemt28 mei 2021 - 9:23

Weer zo'n voorbeeld van waar Sander Schimmelpenninck afgelopen woensdag in de Volkskrant met humor heel raak over schreef: ondernemen zonder geweten. Waar onze laatste neo-liberale premiers alle ruimte voor bieden. (VOC-mentaliteit: "de mentaliteit die de koopman van de dominee laat winnen, als de verleiding te groot wordt."). Hoe terecht is zijn oproep voor 'ondernemen met geweten'. Booking.com in mijn woorden: schaamteloze, gewetenloze, inhalige schurken. Mijden, die club.

1 Reactie
Pater
Pater28 mei 2021 - 11:00

Ja, Sander leek me eerst een beetje een betweter, maar hij schrijft steeds betere stukjes.

Wereldburger
Wereldburger28 mei 2021 - 9:19

historische kans voor wopke!! stuur onmiddelijk dat leger strenge ambtenaren op deze bedrijven en topmensen af, om alle teveel uitbetaalde staatssteun terug te vorderen, desnoods onder dwang beslaglegging van roerende en onroerende goederen. eens kijken wat die helden voor elkaar krijgen als het er echt om draait, en het om echt relevante bedragen draait.

2 Reacties
Wereldburger
Wereldburger28 mei 2021 - 9:21

BonusGate aka het Bonusschandaal

Dehnus
Dehnus28 mei 2021 - 10:38

Wopke:"Ja maar ik heb net een extra tandenborstel bij de buur vrouw gevonden! Dat betekent twee inkomens achter een deur! BOETEN MOETEN DIE! Ik heb geen tijd om achter mijn vrindjes aan te gaan, die geven me straks een leuke baantje!" Echt de opositie moet ze hier keihard over aanvallen en blijven aanvallen neit "aww wat zielig" of :"aww.. maar de Jonge lacht zo lief", nee kapot maken die zooi. Ze gebruiken dit om hun zin te krijgen en kapitaal aan hun vrindjes te verdelen. Wat jullie nodig hebben in die kamer van jullie? EN RAS ECHTE OUDE GRONINGSE COMMUNIST! Je weet wel eentje die zo chagrijnig kijkt dat gelijk de koffiemelk zuur word en Geert Wilders om zijn Mammie gaat schreeuwen. En dat is het gezicht als hij normaal kijkt. Met handen ter grote van kolenschoppen en wenkbrauwen waar je een trui van kan brijen! Eentje die, als je de Microfoon uitdraait (omdat de voorzitter weer eens in de PVV/FVD reet wil kruipen), zulke longen heeft dat hij zich al schreeuwend NOG duidelijk kan uiten. Eentje die zo diep uit de klei getrokken is, dat het wel eens een Neanderthaler kon zijn. Eentje die als die (kan ook een vrouw zijn maakt niet uit) met zijn vuist op tafel slaat, er gelijk kopjes met thee en koffie van af donderen. De angst is uit de die corrupte zooi daar, en moet weer eens terug. Ze denken dat ze onder en boven de wet zijn daar. Spindoctors zorgen er wel voor dat de oelewappers er op blijven stemmen, dus ze denken zichzelf veilig!

Pater
Pater28 mei 2021 - 9:03

Ongelooflijk naïef van Hoekstra of enorm dom? Ik houd het op een combinatie, nog aangevuld met een algemene tegenzin om regels te stellen voor bedrijven. Zelfs onder Trump wisten de Amerikanen beter.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 mei 2021 - 16:29

Zou ook kunnen dat Wopke het aan zijn reet zal roesten natuurlijk. Had ie de economie willen redden dan was dat bedrag uitgekeerd aan het MKB

Berend22
Berend2228 mei 2021 - 8:50

En Nederland laat zich weer vrolijk chanteren met de arbeidsplaatsen die anders verloren zouden gaan.

De Vries3
De Vries328 mei 2021 - 8:15

Dit is natuurlijk onacceptabel. Je krijgt 100 miljoen van de Nederlandse overheid en 28 miljoen gaat ervan naar exorbitante salarissen. Hoekstra hoort hiervoor op het matje geroepen te worden en per direct moet er gewerkt worden aan een wet dat dit keihard gaat verbieden.

1 Reactie
Cruise
Cruise28 mei 2021 - 15:03

Het was 65 miljoen van de Nederlandse overheid en de overige 35 miljoen van Europese overheden in andere landen met een ook vestiging die ook (een soort) NOW kende. Blijft natuurlijk wel wrang !

tinekea2
tinekea228 mei 2021 - 8:05

Mooie reden om zo veel mogelijk niet bij dat bedrijf te boeken.

Volrin
Volrin28 mei 2021 - 7:34

Hadden we dat maar zien aankomen......

Samuel Dormits
Samuel Dormits28 mei 2021 - 7:29

Goh, je verwacht het niet.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 mei 2021 - 16:33

Inderdaad, niemand die daar voor waarschuwde.

Joop den Uil
Joop den Uil28 mei 2021 - 7:25

Och, wie zoekt niet de gaatjes in de wet; we willen toch allemaal het onderste uit de kan halen waar mogelijk en binnen de wettelijke grenzen ? Mens is nu eenmaal een egoistisch creature. En als die ruimte ruimschoots gegeven wordt , dan wordt die genomen en een politie heeft wel wat anders te doen ...

4 Reacties
vdbemt
vdbemt28 mei 2021 - 9:25

Jij doet het dus ook? Onbekend met het verschijnsel 'geweten'?

Berend22
Berend2228 mei 2021 - 9:44

Precies, in onze stad was gister hier ook een mooi voorbeeld van. Jongen valt met fiets en voorbijgangers maken gebruik van de mogelijkheid die er geboden wordt en neemt de portemonnee van de jongen mee. Portemonnee lag immers op de grond (was uit de had gevallen) en er was dus niet duidelijk een eigenaar aan te wijzen. Ik zou het zelfde gedaan hebben, grijpen wat je grijpen kan.

Zandb
Zandb28 mei 2021 - 10:34

Joop U vindt, dat wie de gaatjes in de wet opzoekt, niet ter discussie hoeven te staan. Omdat we volgens u 'allemaal zo zijn'. Nou klopt dat laatste wel en niet; ik denk dat er niemand is, die nooit gebruik heeft gemaakt van de mazen in de wet/regelgeving. Maar heel veel mensen hanteren daarin toch zeker wel een behoorlijk strakke moraal en stellen duidelijke grenzen. Natuurlijk: Diefstal is bv diefstal, maar........ het doet er wel degelijk toe wat de omstandigheden zijn die tot die diefstal leidden en waarin die gepleegd is en of het om een rolletje drop of om een paar miljoen gaat. Maar geldt dat dan ook voor diegenen die dan verantwoordelijk zijn, voor die gaatjes? Zoals in dit geval minister Hoekstra?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 mei 2021 - 13:35

'we willen toch allemaal het onderste uit de kan halen waar mogelijk en binnen de wettelijke grenzen' Niet iedereen is zoals jij.