Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten schoffeert PGB'ers

  •  
21-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Staatssecretaris doet alsof PGB'ers een ziekte 'googlen' om er daarna 2000 euro voor 'te vangen'
In elk publiek optreden maakt staatssecretaris Veldhuijzen – Van Zanten mensen die via de PGB hun zorg organiseren zwart. Kritiek op het systeem van het PGB is te billijken, maar de individuele gebruiker de schuld geven van de fraudegevoeligheid van de regeling gaat te ver. Door zich consequent in negatieve termen uit te laten over mensen met een PGB, breekt staatssecretaris Veldhuijzen – Van Zanten doelbewust het draagvlak af. En door een kwetsbare groep consequent weg te zetten, speelt ze met vuur.
Recentelijk was het weer zover. De staatssecretaris schetst in een interview met VrijNederland hoe volgens haar mensen aan een PGB komen. Via internet zouden ze een kwaal zoeken en dan denken ze dat ze daar wel 2000 euro per maand voor zouden kunnen krijgen. Daar wil de staatssecretaris van af. Als dit zo zou zijn, zou iedereen ervan af willen. Maar zij weet donders goed dat je niet via het internet je recht op zorg kunt regelen, maar dat daar een heel proces van indicaties aan vooraf gaat. Door te doen alsof je na een paar minuten googlen elke maand een fors PGB op de rekening krijgt gestort, breekt ze bewust draagvlak af. Immers, waarom zou jij betalen voor iemand die nauwelijks iets mankeert?
Dit is niet voor het eerst. Eerder schopte de staatssecretaris de gebruikers van de regeling ook al tegen de schenen. Bij de aankondiging van de gigantische bezuiniging was de voornaamste reden de grootschalige fraude. Het is waar dat het systeem fraudegevoelig is, maar louche zorgverleners en georganiseerde zorgfraude worden niet of nauwelijks opgespoord en aangepakt. Daar doet het kabinet niets aan, het is immers makkelijker om de mensen met een PGB te betichten van fraude. Toen zij terecht verhaal haalden antwoordde de staatssecretaris dat zij verkeerd begrepen was. Waarom zou ze nu dan weer mensen met een PGB, betichten van het zoeken naar een kwaal?
De parallel met Groot-Brittannie dringt zich op. Ian Birrell – de oude speechschrijver van premier Cameron – beschrijft in The Guardian van 4 december het lange proces van mensen met een beperking of chronische ziekte weergeven als profiteurs. Zowel vanuit politiek als media zijn stelselmatig de ernst van aandoeningen en de gevolgen van leven met een beperking gebagatelliseerd. De maatschappelijke gevolgen zijn schokkend: toenemende incidenten variërend van scheldpartijen tot het bekogelen van huizen van mensen die zorg nodig hebben. Birrell beschrijft zelfs gevallen waarin mensen worden weggepest of gemolesteerd. Naar zijn mening was de politieke retoriek erop gericht de geesten rijp te maken voor massale bezuinigingen op deze doelgroep. Dit lijkt verdacht veel op wat de staatssecretaris nu doet. Geconfronteerd met de terechte maatschappelijke woede en onrust over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, heeft de staatssecretaris haar toevlucht genomen tot halve waarheden en verdachtmakingen.
Morgen praten we in de Kamer opnieuw over de bezuinigingen op het PGB. Ik zal staatssecretaris Veldhuijzen – Van Zanten allereerst oproepen haar verdachtmakingen te staken. Maatschappelijke woede over bezuinigingen zou reden moeten zijn nog eens goed na te denken of het geld wel op deze plek moet worden weggehaald, geen aansporing om mensen te misleiden. In een land waar het belangrijkste wapen van de politicus het woord is, moet een bewindspersoon hier verantwoord mee omgaan. Daarbij passen geen verdachtmakingen en halve waarheden. Staatssecretaris Veldhuijzen – Van Zanten zou pal moeten staan voor mensen die ondanks hun ziekte iets van hun leven willen maken. Maar tot nu toe komt ze niet verder dan door middel van retoriek de maatschappelijke solidariteit met hen die zorg verdienen aan te tasten.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Annemiek112
Annemiek11221 dec. 2011 - 13:16

heel heel erg goed stuk. Ik hoop echt van harte dat u iets bij deze mevrouw duidelijk kunt maken. You Go..!! Succes en bedankt voor uw steun en begrip.

eeweew
eeweew21 dec. 2011 - 13:16

Het is niet alsof iemand nog iets verwacht van deze incompetente staatssecretaris.

dboomen
dboomen21 dec. 2011 - 13:16

Het zal uiteindelijk de bedoeling zijn de bevolking een overzicht te verschaffen voor welke ziektes PGB's ter beschikking worden gesteld. Mensen zullen dieper in de materie duiken en uitvogelen welke ziektes de PGB.ers dan allemaal zouden hebben om vervolgens te gaan googelen of die ziektes in hun ogen wel zo ernstig zijn dat er extra hulp in de vorm van een PGB nodig is. Het blijft natuurlijk bij het lezen van de koppen en de eerste alinea's want al die nuanceringen die meestal in de 3e helft van de artikelen aan bod komen zijn allemaal zo vermoeiend. Je zou er geestelijke bijstand door gaan inhuren. Deskundigheid in de handen van leken die als een soort volkstribunaal zullen gaan beoordelen wie wel en wie niet (meer) in aanmerking dienen te komen voor een PGB. En de minister zal het beleid er op afstemmen met een zuiver geweten. Althans, ze laat merken dat de op hand zijnde ingrepen in de PGB gewetenloos zullen zijn en zoekt nu wanhopig naar draagkracht onder de bevolking. Zo zal dit gruwelverbond van Neo en gewone Liberalen gewoon doorgaan met het afbreken van de verplichte verzorgingstaken waarvoor wij de overheid sinds WOll de middelen hebben gegeven en nog geven.

JanB2
JanB221 dec. 2011 - 13:16

Je zult zo'n mevrouw maar als huisarts hebben.

MG1968-2
MG1968-221 dec. 2011 - 13:16

Toen rutte betoogde nederland terug te geven aan de nederlanders was zijn toelichting dat hij de hufterigheid aan ging pakken. En het moet gezegd worden... een aantal ervan heeft hij te werk gesteld. Sommige aso's kunnen echter beter werkloos zijn. #stekker

Radius
Radius21 dec. 2011 - 13:16

Ik denk dat het verspilde moeite is om deze CDA Staatssecretaris op andere gedachten in casu op een eerlijk en verantwoord PGB beleid te brengen. Zij heeft zich laten verleiden door Verhagen en die andere a-sociale CDA politici, die zich geconformeerd hebben aan a-sociale bezuinigingen op de meest kwetsbaren in deze samenleving. Als je zo je CDA grondbeginselen verloochent dan deug je niet, wat ze ook beweert of bezweert. In plaats van een voorzitter de mond te snoeren zou deze zichzelf ophemelende arrogante dame het politieke zwijgen moeten worden opgelegd. Helaas zullen we hiervoor nog wel tot de verkiezingen moeten wachten tenzij ze nog meer blunders begaat, want ze ligt slecht bij zowel oppositie als steunende fracties, behalve dan natuurlijk bij Verhagen en consorten.

msj_meijerink
msj_meijerink21 dec. 2011 - 13:16

Goh, dat wil ik ook, maar dan wel 3000 Euri netto in de maand. Deze mevrouw neem ik al tijden niet meer serieus. Ze zo ongelooflijk paranoia (iedereen fraudeert vogens haar met de PGB), dat ze beter zelf een paar maanden op de gesloten afdeling kan gaan logeren.

seniorg
seniorg21 dec. 2011 - 13:16

Dat deze mevrouw een bikkelharde beroeps-leugenaar uit het zorgcircuit is staat inmiddels vast. Maar dat de Gebleekte Lijder haar daar mee laat wegkomen (en daar vervolgens gezien de peilingen zelf weer mee wegkomt) is natuurlijk pas echt wonderlijk. Het toont tevens aan wat een gruwelijk cynisch zooitje dit kreupele kabinet is. En wat een zielig stel Henk en Ingrid eigenlijk is.

JoopSchouten
JoopSchouten21 dec. 2011 - 13:16

De neoliberalen stigmatiseren De Onrendabelen en verkopen dit als argument.

1 Reactie
Echo10
Echo1021 dec. 2011 - 13:16

Mischien een beetje domme vraag, maar wie zijn volgens u 'De Neo-Liberalen'? Idereen die rechts van SP stemt? Iedereen die belegt? Iedereen met een eigen bedrijf? Alle mensen met een baan meer senior dan een manager? Iedereen die voor een Bank werkt? Het is een mooi scheldwoord en ik begrijp wat er mee bedoeld wordt, maar ik snap niet WIE u er mee bedoeld. Alvast dank voor uw, ongetwijfeld heldere, uitleg.

trujac
trujac21 dec. 2011 - 13:16

""Je zult zo'n vrouw maar als huisarts hebben!" Nee, je zult zo'n vrouw maar in huis hebben!

1 Reactie
ElChe
ElChe21 dec. 2011 - 13:16

"""Je zult zo'n vrouw maar als huisarts hebben!" Nee, je zult zo'n vrouw maar in huis hebben! " Wij hebben zo'n mevrouw als staatsecretaris. Wat is erger?

ElChe
ElChe21 dec. 2011 - 13:16

Ik gun de staatssecretaris dezelfde dementie als mijn moeder had. Goh wat kon mijn moeder googlen op haar 86ste.

1 Reactie
JanB2
JanB221 dec. 2011 - 13:16

Cynisch maar raak.

ColorHugo949
ColorHugo94921 dec. 2011 - 13:16

Alle uitkeringsgerechtigden worden verdacht gemaakt door dit kabinet. PGB past toch juist in de de zelfredzame visie, die de reguliere zorginstellingen ontlast? Zal je zien als PGB wordt afgebroken de wachtlijsten in zorginstellingen km lang worden.

1 Reactie
ruurd2
ruurd221 dec. 2011 - 13:16

Tsja. En niet alleen de uitkeringsgerechtigden. Chronisch zieken dat zijn vast ook oplichters, in ieder geval is een deel daarvan al niet meer door de verzekering gedekt maar moeten worden geholpen uit het budget van het ziekenhuis. Of uitgeprocedeerde asielzoekers die worden weggepest door ze op te sluiten in een oprotgevangenis. Wie oh wie is er moedig genoeg tot het oprichten van het kneuzencollectief. Ik schat toch dat die groter kan zijn als de PVV

henrihenry
henrihenry21 dec. 2011 - 13:16

http://www.vn.nl/Service/Over-VN/Artikel-Vrij-Nederland/Bij-het-PGB-moeten-we-het-kaf-van-het-koren-scheiden.htm nou kom maar op, ik heb gegoogled maar kan geen kwaal vinden die 2000 euro per maand opleverd, wel ben ik het op sommige punten eens dat de enige die er beter van worden zijn de specialisten die voor 3/450.000 per jaar het anders niet meer willen doen. laten we dat graaien eerst maar eens gaan aanpakken.

1 Reactie
JanB2
JanB221 dec. 2011 - 13:16

Tengels af van die specialistensalarissen. De medisch specialisten vormen een van de weinige groepen die zich wat mij betreft vet mag laten betalen. Lange en intensieve studie, daarna ervaring opdoen tegen een salaris waar een bankbediende van 22 zich suf om lacht, op je tenen lopen om een specialisatieplaats te krijgen, nacht- en weekenddiensten draaien en dan pas rond je 40e (de broker op de beurs denkt al aan pensioen op die leeftijd) echt beginnen met verdienen. Vanaf dat moment mag je echter wel tot je pensioen geen fouten meer maken want a) dat vergeet je de rest van je leven niet en b) er zijn geen riante oprotpremies voor als je het verbrast zoals in de top van het bedrijfsleven. Van mij mag daar dus iets tegenover staan (anders kun je voor een blindedarmoperatie net zo goed naar de slager op de hoek gaan).