Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgmijden door te hoge eigen bijdrage onacceptabel

  •  
10-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1481641879_2538a8ec2f_z
De eigen bijdrage in de zorg blijft de gemoederen bezighouden. Donderdag debatteerde de Kamer over het onderwerp. Een kwart van de mensen ziet af van noodzakelijke zorg als dagbesteding en begeleiding – waar de gemeente nu verantwoordelijk voor is – omdat het te duur voor ze wordt. Daarmee lopen ze zorg mis die ze eigenlijk niet kunnen missen. Dat kan niet, vindt de politiek.
Toch wil staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid nog wachten op de uitkomsten van verschillende onderzoeken naar deze eigen bijdrage. PVV, SP en CDA uitten daar donderdag kritiek op.
Vanavond brengt Nieuwsuur een reportage over het onderwerp.
Van Rijn vindt hij dat gemeenten zelf goed in de gaten moeten houden of mensen afzien van zorg omdat de eigen bijdrage te hoog wordt. Gemeenten moeten altijd naar het inkomen van de zorgvrager kijken en goede voorlichting geven over het feit dat ze een eigen bijdrage moeten betalen voor voorzieningen van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, waar de gemeenten nu zelf verantwoordelijk over zijn.
Het is sterk de vraag of het systeem dat nu bestaat wel eerlijk is voor mensen die zorg nodig hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de hoogte van de eigen bijdrage enorm kan oplopen. Nieuwsuur geeft als voorbeeld een situatie in Zaanstad vorig jaar. Daar stopten mensen met zorg omdat de eigen bijdrage te hoog was geworden. Soms wel 500 tot 600 euro per vier weken. De gemeente was daar niet voldoende van op de hoogte.
Sinds vorig jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de dagbesteding en begeleiding van mensen die veel zorg nodig hebben, zoals mensen met een ingewikkelde handicap. Gemeenten kunnen zelf bepalen wat de hoogte van de eigen bijdrage is. Maar nu blijkt dat er daardoor prijsverschillen ontstaan die kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s per jaar. Voor sommige mensen is dit volledig onbetaalbaar. Hen rest geen andere keus dan de zorg te ‘mijden’ terwijl ze die wel zouden moeten krijgen.
Bekijk vanavond de reportage van Nieuwsuur.
Beeld: SP
 

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.