Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris Van Rij: ‘Fundamentele rechten belastingbetaler vastleggen’

  •  
16-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
997 keer bekeken
  •  
marnixvanrij

Er moet in Nederland een ‘Taxpayer Bill of Rights’ komen; een officiële lijst van fundamentele rechten van de belastingbetaler. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Zo’n wet bestaat al in de Verenigde Staten. “Daar hangt hij aan de muur bij de Belastingdienst, zodat iedereen ernaar kan kijken”, zegt Van Rij. De gedachte om dit ook in Nederland te introduceren komt voort uit de schendingen van de rechten van belastingbetalers en toeslagenontvangers die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen. De Bond voor Belastingbetalers heeft er bij de staatssecretaris voor gepleit.

“Het helpt de burger als de rechter wetten kan toetsen aan deze fundamentele rechten”, zegt voorzitter Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers. “Amerikaanse opstandelingen zeiden ruim 250 jaar geleden tegen de Britse koning ‘no taxation without representation’. Ze wilden kiesrecht met een eigen parlement en rechtsbescherming.” Hun opstand, bekend als de ‘Boston Tea Party’ – het in de zee gooien van de inhoud van schepen vol met thee waarover de Britten belasting hieven – leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van de dertien Britse kolonies die toen samen de Verenigde Staten van Amerika vormden.

Van Rij is bezig met het doorlichten van alle regels en praktijken binnen de Belastingdienst. “De rechtsbescherming moet veel beter”, zegt hij. In het coalitieakkoord van Rutte IV was afgesproken dat Nederland net als de VS een belastingombudsman krijgt die kan opkomen voor belastingbetalers en de Belastingdienst kan adviseren bepaalde regels te veranderen. “Daar zijn we al een eind mee gevorderd. Er is nu een kwartiermaker aan de slag.” Van Rij was onlangs in de VS om erover te praten. “Ik heb vroeger zelf als belastingadvocaat samengewerkt met de Amerikaanse Taxpayer Advocate Service om Nederlanders te helpen die er bij de belastingdienst daar niet doorheen kwamen. Dat werkte heel goed. Het hielp direct.”

De Taxpayer Advocate Service is onafhankelijk, maar maakt wel deel uit van de belastingdienst. “Dat is heel belangrijk”, zegt Van Rij. “Daardoor hebben ze toegang tot alle dossiers; de privégegevens van burgers. De belastingdienst kan zich tegenover die ombudsman dus niet beroepen op geheimhouding.”

Volgens de staatssecretaris moet het volgende kabinet de inkomstenbelasting herzien. “Als je in een bepaalde categorie belastingbetalers, zeg tussen de 30.000 en 55.000 euro - afhankelijk van de samenstelling van het huishouden - één euro meer gaat verdienen, dan hou je er niet 60 cent van over, maar in bepaalde gevallen slechts 10 of 20 cent. Dat is een heel verkeerde prikkel. Dit stelsel moet anders”, zegt Van Rij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

sAt0Ri...
sAt0Ri...17 nov. 2023 - 0:50

Weer een achterlijke Amerikaanse oplossing waar niemand iets aan heeft die geen reet opleverd - zoals het benamen van iedere storm. Laat die van Rij zijn eigen partijgenoten en de belangrijkste spelers bij de belastingdienst maar eens een schop onder hun hol geven. Mafkees!

E w T
E w T16 nov. 2023 - 12:16

Laat van Rij eerst de belastingdienst eens op z'n plíchten wijzen naar iedereen die elk jaar weer een substantieel van zijn verdiende geld bij die club inleverd ten nut van diezelfde betalers. En begin bijvoorbeeld eens mensen niet op voorhand als frauderende criminelen weg te zetten .

haarklover
haarklover16 nov. 2023 - 10:31

In theorie hebben we maar 2 belastingschijven. (of eigenlijk 3, want tot zo'n 10-duizend euro per jaar betalen we nog geen belasting). In de praktijk zijn het er veel meer: - de algemene heffingskorting heeft zijn eigen schijf, die overlapt met de andere. - de arbeidskorting neemt toe en weer af in 4 schijven - de inkomens-afhankelijke zorgpremie neemt toe (weer overlap met andere schijven) - zorgtoeslag neemt af (tussen 25.000 en 38.000 zijn 26 schijven....) - huurtoeslag neemt af Wil je het simpeler maken? schaf die inkomens-afhankelijke zorgpremie af, en maak er gewoon een belasting van.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr16 nov. 2023 - 12:53

Nee, zorg dat de toeslagen worden afgeschaft. De fulltimer betaalt voor de parttimer. De belachelijk hoge huren moeten weer betaalbaar worden voor huurders met een fulltime inkomen. Marktwerking uit de zorg is sowieso nodig. Geen perverse prikkels om declareerbare dure zorg te bieden . Specialisten in loondienst bij ziekenhuizen. Geen hoger eigen risico met lage premies meer. Solidariteit is nu van arm naar rijk toe geregeld in plaats van omgekeerd!

Volrin
Volrin16 nov. 2023 - 10:25

Die rechten staan toch al in de grondwet? Ik vind dit maar een raar verhaal.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal16 nov. 2023 - 9:54

Kan zijn baas , de Minister Van Financien , Van Rij niet even terugfluiten ? Dergelijke wetten staan al vast ... daar hoeft geen lijstje omheen. Zeker het idee opgevangen bij een van zijn wereldwijde studiereizen.

Robbin_T
Robbin_T16 nov. 2023 - 7:34

“Als je in een bepaalde categorie belastingbetalers, zeg tussen de 30.000 en 55.000 euro - afhankelijk van de samenstelling van het huishouden - één euro meer gaat verdienen, dan hou je er niet 60 cent van over, maar in bepaalde gevallen slechts 10 of 20 cent. Dat is een heel verkeerde prikkel. Dit stelsel moet anders” Deze prikkel wordt veroorzaakt door een overheid die elk jaar alle koopkrachtplaatjes voor de burger op de 0.1% probeert te regelen en dan dus weer aan allerlei toeslagen en aftrekposten gaat zitten rommelen. Probeer eerst dat eens los te laten en negeer vervolgens alle mediaophef die ontstaat omdat een bepaalde groep er 3 tientjes op voor- of achteruit gaat. In de praktijk lijkt me dat een schier onmogelijke opgave.

haarklover
haarklover16 nov. 2023 - 7:06

Iemand met een WW-uitkering of bijstands-uitkering die 20 uur in de week werken gaat, houdt daar 0 euro aan over. Kan daar ook naar gekeken worden? (mijn suggestie: de bijstand is zo'n 70% van het minimumloon. Laat mensen dus 30% houden van wat ze erbij verdienen. )

1 Reactie
Rene712
Rene71216 nov. 2023 - 9:09

En als die iemand ipv 2.5 dagen gewoon 5 dagen in de week zou gaan werken, wat houdt die iemand dan over?