Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris Teeven zwicht voor dorststaker

  •  
27-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
teeven300_03.jpg
Kameroense dorststaker krijgt asiel, ondanks IND-beleid niet te zwichten voor honger- en dorststakers
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft het maar moeilijk met zijn taken. Onlangs kwam hij onder vuur te liggen, nadat de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov zelfmoord pleegde terwijl hij onterecht in vreemdelingenbewaring zat. Het lijkt er nu op dat Teeven dusdanig onder vuur lag, dat hij besloot zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en een Kameroense dorststaker te erkennen als vluchteling.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft als beleid niet te zwichten voor honger- en dorststakers. Het risico op precedentwerking is te groot. Toch besloot Teeven een afgewezen asielzoeker uit Kameroen te erkennen als vluchteling, nadat deze in dorststaking ging.
Wie niet drinkt kan binnen vijf tot zeven dagen overlijden. Als de 21-jarige asielzoeker zou zijn komen te overlijden, zou het rampzalig zijn geweest voor Teeven.
Update 18.30 SP en PVV willen opheldering van de staatssecretaris. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei in het radioprogramma precies te willen weten waarom Teeven de man toch een verblijfsvergunning heeft gegeven. Sietse Fritsma (PVV) heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JoopSchouten
JoopSchouten27 apr. 2013 - 9:25

Prima. Bedankt Fret.

dino_radja
dino_radja27 apr. 2013 - 9:25

goed dat er nu gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die de wet biedt. Wel jammer dat teeven dit waarschijnlijk doet om zelf niet te veel in opspraak te komen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 apr. 2013 - 9:25

De heer Teeven blijft hangen bij zijn vorige functie, bepalen of de boef wel of niet de cel hoeft, alleen de wet die bepaalt, andere menselijke toestanden zijn niet van toepassing. Een officier van Justitie bepaald of de boef naar de rechter of naar huis moet en dat doet Teeven nog steeds als Wet-maker. Alle onderwerpen bij de heer Teeven zijn verdachten!

schleborsjki
schleborsjki27 apr. 2013 - 9:25

Lekker je hachje gered, Fret?

FritzFriebl
FritzFriebl27 apr. 2013 - 9:25

-Asielzoekers en illegalen strafbaar stellen. ECHTER: -50 % van de gevangenissen sluiten. Rest privatiseren naar desastreus en peperduur amerikaans model. - 3000 gedetineerden met enkelband thuis laten zitten. - Onderzoek Dolmatov toont puinhoop aan bij vreemdelingen beleid. - En nu zijn hachje redden door nu stiekem pardon toe te kennen aan Kameroener. Teeven is een rechtse populist die er nog mee wegkomt ook. Afbraak politiek met lobby werk voor private sector. Overleeft motie van wantrouwen door eigen partij, de PVV en een handvol PVDA-ers.

vriest
vriest27 apr. 2013 - 9:25

En zoals altijd ,komt hij ook hier in de toekomst mee weg .Indien er iemand of een partij in de tweede kamer vragen stelt ,omtrend deze actie .Zoals hij de pvda in de greep heeft zal ook die niet moeilijk doen bij kamervragen

lembeck
lembeck27 apr. 2013 - 9:25

"De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft als beleid niet te zwichten voor honger- en dorststakers. Het risico op precedentwerking is te groot. Toch besloot Teeven een afgewezen asielzoeker uit Kameroen te erkennen als vluchteling, nadat deze in dorststaking ging. " M.a.w., men laat iemand eigenlijk doodgemoedereer doodhongeren in een land vol eten? Wat zegt dat over de medewerkers die daaraan mee doen? Wat zegt het over de regels waarmee de IND moet werken? M.a.w. wat zegt het over het ministerie van Justitie EN het kabinet? Voor mij zijn het dan moordenaars. Niets meer, niets minder. Tamelijk schokkend.

Spuit112
Spuit11227 apr. 2013 - 9:25

Klinkt nobel maar uiteraard zelfbehoud. Fred kan politiek geen doden meer veroorloven. Dat voet tussen eigen deur zinloosheid beleid maar des te hard aantoont is duidelijk; hij blokkeert eigen beleid! Hij lijkt een positieve swung eraan te willen geven, maar dergelijk verzet zal met onmenselijking asielbeleid enkel toenemen. Hij zal meer en meer uitzonderingen moeten maken, beleid gaat gewoon niet werken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 apr. 2013 - 9:25

Tja, Teeven kan aan een draadje bungelend geen dode asielzoeker gebruiken.

MichelReiziger
MichelReiziger27 apr. 2013 - 9:25

Puur eigenbelang.

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2013 - 9:25

Hopeloze politiek en slecht signaal Teeven naar zijn ambtenaren. Hele politiek is vergeven van afhankelijke principeloze sukkels, die enkel bezig zijn te overleven in hun eigen baantje.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 apr. 2013 - 9:25

Ahum. Minister Verdonk is tot op heden recordhouder als het gaat om gebruik te maken van de ministeriële bevoegdheid. Zelfs Albayrak [PVA] wist haar niet te overtreffen. Toch bijzonder vind je niet, dat ondanks dat rechtse politici onder druk van hun electoraat, de meest hardvochtige taal uitslaan, maar aan het einde van de dag het meest over hun hart strijken en daardoor veel meer asielzoekers toe laten dan een linkse minister zoals Albayrak. In dat licht gezien is jouw opmerking wel erg ver naast het doel.