Joop

Staatssecretaris: repareer de ggz!

  •  
06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Paul Blokhuis
Samen met mijn collega’s van de SP en GroenLinks roep ik staatssecretaris Blokhuis op: Maak je belofte waar!
Ruim 90.000 mensen staan op verschillende wachtlijsten om goede hulp te kunnen ontvangen in de ggz. Al wekenlang voert Charlotte Bouwman actie. Ze zit buiten het ministerie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit protest tegen de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor mensen met complexe psychische problemen. Op het moment dat zij met haar actie begon stond zij al ruim 800 dagen op een wachtlijst. Juist de mensen met de lastigste problemen die hulp het hardst nodig hebben krijgen die niet. Dat kan zo niet langer.
Een maand geleden kondigde staatssecretaris Blokhuis aan dat door de sector binnen een maand een plan gemaakt zou worden dat de problemen echt zou aanpakken. Anders zou hij zelf ingrijpen. Grote woorden die grote verwachting creëerden. Maar weer worden de mensen op wachtlijsten teleurgesteld, want na een maand ligt er nog steeds geen plan en is er niks veranderd voor mensen voor wie een maand zonder hulp zo zwaar is. In samenwerking met GroenLinks en de SP roep ik daarom op nu eindelijk eens actie te ondernemen. Staatssecretaris, lijm de zorg!
De noodzaak van een goed plan voor de ggz blijkt afgelopen week wel weer uit het trieste nieuws van het overlijden van Justin, die er zelf voor heeft gekozen om een einde aan zijn leven te maken. Hoe is het mogelijk dat suïcidale mensen worden weggestuurd bij ggz-instellingen in een welvarend land als het onze? Het is simpelweg niet te verkroppen. Wat gaat de staatssecretaris doen om te verzekeren dat de ggz er is voor juist de mensen met de grootste problemen?
In de tussentijd zien we ook het aantal incidenten op straat, bijvoorbeeld, met verwarde personen toenemen. De politie heeft hier haar handen vol aan, terwijl zij ook kampen met tekorten. Daarnaast worden deze mensen ook niet geholpen door een middagje op het politiebureau. Deze mensen hebben zo snel mogelijk professionele hulp van de ggz nodig. Samen met mijn collega’s van de SP en GroenLinks roep ik staatssecretaris Blokhuis dan ook op: grijp in en kom met een plan. Maak je belofte waar!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

JanB2
JanB27 mrt. 2020 - 23:50

Is dat niet dezelfde GGZ die de PvdA mee heeft afgebroken? Walgelijk stuk vol onoprechte krokodillentranen, geschreven door een representant van een partij die het verknalt heeft en waar de hypocrisie vanaf druipt! Mocht u de noodkreet van mevrouw Kuiken onderschrijven dan heeft u volkomen gelijk. Maar bedenk wel dat mevrouw Kuiken alleen in uw stem geïnteresseerd is. Dus als u écht geeft om de GGZ, mijdt dan niet alleen de ususal suspects (CDA, VVD etc.) in het stemhokje, maar ook de lijst van deze salonsocialisten. Eigenlijk kun je bij nader inzien de PvdA ook rustig onder de ususal suspects rekenen, maar dat terzijde.

Greendutch
Greendutch7 mrt. 2020 - 15:47

(de reactie plaatsen knop zat in de weg, sorry) waarom toch hebben rechtse kabinetten bezuinigd op iets dat hier juist zo goed geregeld was: de zorg! die moet je ook echt aan linkse partijen overlaten. en al de ex shell en unilever politici kunnen in die bedrijven goed uitleggen waarom het zo belangrijk is dat hun winsten in goede zorg, infrastructuur, onderwijs en rechtstaat gestoken moeten worden ipv in dividenduitkeringen. we kunnen stellen dat alle rechtse kabinetten de laatste decennia gaten hebben geslagen in alles wat dit land zo mooi maakte en nu willen ze alles over de verkiezingen heen tillen, daartegen moeten wij allemaal samen in verzet komen.

Bert de Vries
Bert de Vries6 mrt. 2020 - 16:02

De problemen in de GGZ zijn in hoge mate het gevolg van rampzalig beleid van Rutte2. Dat beleid werd voluit gepromoot en gesteund door de PvdA. Mevrouw Kuiken zat destijds in de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Ook zij stond vierkant achter dit beleid, waarin zware bezuinigingen op de GGZ waren opgenomen. Haar past hier slechts excuses en zwijgen. Dit soort inzicht achteraf is niets anders dan de vooraf al bekende smoes voor later.

15 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 mrt. 2020 - 19:22

Dat had ik ook al gemeld maar is helaas niet doorgekomen Ik denk dat we de hoop moeten vestigen op een nieuwe linkse partij die nu nog niet bestaat

Bert de Vries
Bert de Vries6 mrt. 2020 - 21:03

Griezel, of een nieuwe linkse partij een oplossing is, valt te betwijfelen. In de eerste plaats is de enige partij die links is gebleven, gedemoniseerd. In de tweede plaats hebben de PvdA en GroenLinks te vaak te diep gebogen voor rechts. In de derde plaats is de partij-elite bij zowel de PvdA als bij GroenLinks nog steeds in grote meerderheid liberaal georiënteerd. Vanavond werd bekend dat een aantal partij-prominenten van de PvdA voorstelt om te breken met beleid uit de periode Rutte. Ik vermoed dat deze overweging puur opportunistisch is. Ze komt te laat om oprecht te zijn. Als dat al kan, want toen destijds die keuzes werden gemaakt, was al bekend dat ze haaks stonden op de partij-idealen. Dat gegeven woog niet op tegen de felbegeerde status van regeringspartij. De schade is te groot. (zie nu Spekman die de crisis als oorzaak noemt. Zoveelste leugen. Niet de crisis was de oorzaak, maar de manier waarop de PvdA, Bos, Samsom en Dijsselbloem er mee omgingen. De rekening bij de burger leggen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 mrt. 2020 - 9:24

Bert, hier toont zich dus duidelijk het kuddegedrag van onze kamerleden. Misschien was mevr. Kuiken toen ook al niet overtuigd van de ingevoerde maatregelen maar gebonden aan de saamhorigheid van de fractie, die toen onder leiding van Samsom opereerde als een bijwagen van de VVD. Daarom laten we naar de toekomst kijken en hopen dat die 3 partijen iets klaar spelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2020 - 12:49

BertdeVries Ik begrijp er ook niets van. Wat wil die PvdA nu van mij, van de mensen. Dat we doen alsof onze neus bloedt? De PvdA verandert niet. Alles wat links was is daar al lang hard weggelopen. De schandalige manier waarop mensen met terecht vragen afgeserveerd worden op face-book zegt genoeg. Met een zichzelf continue herhalend antwoord, vooraf geschreven, wat op geen enkele manier een antwoord is op prangende vragen, vragen, verantwoording vragen, het mag niet baten. Steeds de vooraf door het partijbureau in vijf regels gegoten, vooral geregisseerde nietszeggende antwoord! Weg ermee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2020 - 12:50

Corr Steeds de vooraf door het partijbureau in vijf regels gegoten, geregisseerde nietszeggende antwoord! Weg ermee.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 mrt. 2020 - 19:18

reactie op Bert de Vries – 6 maart 2020 at 17:02 Nijboer moet zwijgen, Kuiken excuus en zwijgen, ik vind het veelzeggend, het bestaansrecht van de sp, vanaf het voetstuk van schone handen een volksgericht tegen de verraders van Mao, Marx en Poetin, het zit er ingebakken, mw. Renske is ook helemaal bezeten van tribunalen houden. “De problemen in de GGZ zijn in hoge mate het gevolg van rampzalig beleid van Rutte2.” Veel te kort door de bocht, het is een langlopend proces, met vallen en opstaan, inzichten, regeringsaansturing, financiering, prioriteiten, nou staat de vvd niet bekend om zorg, het is invechten, participatie, marktwerking en eigen verantwoordelijkheid, zeg maar de VS aan de Noordzee, je kan dat ongehinderd z’n gang laten gaan zoals de sp verkiest, je kan ook denken wat een hufters zijn die kiezers de vvd de grootste te maken, redden wat er te redden valt in plaats van de zwaksten te verraden door feitelijk volstrekt ineffectief vanaf de zijlijn de indruk te wekken dat het ertoe doet, als je daarbij een ander kan beschuldigen om aan gewicht te winnen, een rol perfect vertolkt door Renske gaan m’n nekharen overeind., ik vind het typisch compensatie gedrag voor afwezigheid.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 mrt. 2020 - 19:21

“Ik denk dat we de hoop moeten vestigen op een nieuwe linkse partij die nu nog niet bestaat” Je maakt me erg nieuwsgierig, wat had je in gedachten en hoe gaat dat verschillen van bestaande linkse partijen..

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 mrt. 2020 - 19:22

corr: in gedachte lijkt me beter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2020 - 3:45

Raymond Bagwandin Ik heb als 30 jaar lange kiezer van de PvdA wel enig recht van spreken dacht ik. Een versleten kledingstuk vraag niet om 'wat reparaties', dat moet vervangen worden. Je hoort en/of ziet ze na een reclame weleens zeggen; Mede mogelijk gemaakt door... Nou ik zeg hier, mede mogelijk gemaakt door de PvdA. Dat was geen foutje, dat was een bewuste politieke keuze, een bewuste verandering in dezelfde richting...

Klaas Punt
Klaas Punt8 mrt. 2020 - 12:34

Bhagwandin, dat het je hoog zit is duidelijk maar zover ik weet heeft Renske Leijten aangedrongen op een parlementaire enquete, een mogelijkheid voor waarheid vinden die het parlement te beschikking heeft. De tribunalen uit jouw dromen zijn voor andere gevallen en niet hier. Ik zal de waarheid met groot genoegen vernemen en hoop dat het niveau van vergeetachtigheid niet als de vorige keer zal zijn toen met name in de VVD vertegenwoordigers dat zich verspreid had als ware het een virus.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mrt. 2020 - 15:21

“Ik heb als 30 jaar lange kiezer van de PvdA wel enig recht van spreken dacht ik.” Ik zou niet weten waarom maar je mag altijd jouw mening geven. “Een versleten kledingstuk vraag niet om ‘wat reparaties’, dat moet vervangen worden.” Ik neem aan dat het versleten kledingstuk voor de ggz staat, in dat geval zeg ik andermaal het is een langlopend proces, zie mijn reactie op Bert, ik weet niet hoe je vervanging voor je ziet, eigenlijk wat je bedoelt. “Dat was geen foutje, dat was een bewuste politieke keuze, een bewuste verandering in dezelfde richting…” Een beetje vaag maar ik ga het proberen, als je bedoelt dat de pvda opschoof naar de vvd dan denk ik dat je coalitieland verwerpt, als je denkt ijzeren Heinig alle zwakkeren te kunnen beschermen is de kans van de regen in de drup levensgroot aanwezig, kijk naar de inkomensafhankelijke ziekte kosten premie, je had het kabinet daarop kunnen opblazen, na 5 gevallen kabinetten van het cda met hun joker Bakellende was het welletjes, ik ben blij dat elkaar iets gunnen geen loze kreet bleek, een balans tussen betrouwbaarheid en de stip. Dat je het verwerpt lijkt me duidelijk, ik ga je besparen wat ik van stelselmatig aan de zijlijn staan vind, hoe je het wendt of keert je zal politiek moeten bedrijven op veranderende situaties, arbeiders bestaan niet meer, en al die vvd stemmers wonen echt niet allemaal in Wassenaar, maar op grond daarvan heb je wel te maken met een politieke realiteit, je kan ook bedanken met een slappe en doorzichtige smoes zoals gebeurde, geen vvd wel Buma als premier, hoe dan ook ik vind dat van Rijn naar omstandigheden, rekening houdend met zich heeft ingezet zijn beleid gestalte te geven, dat is al een zeldzaamheid. Mw. Kuiken heeft tezamen met gl en de sp een oproep aan de staatssecretaris gedaan, lijkt me een strak plan, nee zeg, de sp achterban zit hier stevig van te griepen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mrt. 2020 - 15:33

“Bhagwandin, dat het je hoog zit is duidelijk maar zover ik weet heeft Renske Leijten aangedrongen op een parlementaire enquete, een mogelijkheid voor waarheid vinden die het parlement te beschikking heeft.” Klaas, hoog, niet echt, het is voor mij voorspelbaar, dat je de waarheid boven tafel wilt hebben lijkt me een goede zaak, of dat altijd een enquête moet zijn vind ik niet eens het belangrijkste maar als je zelf een soort belastingdienst erop nahoudt, de afdracht en daar op een manier mee kan omgaan waar de meest harteloze belastingambtenaar jaloers van wordt dan klopt er volgens mij iets niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 mrt. 2020 - 17:56

[Raymond Bhagwandin 7 maart 2020 at 20:21 “Ik denk dat we de hoop moeten vestigen op een nieuwe linkse partij die nu nog niet bestaat” Je maakt me erg nieuwsgierig, wat had je in gedachten en hoe gaat dat verschillen van bestaande linkse partijen..] Dat ie links is

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mrt. 2020 - 23:29

"Dat ie links is " Kan je iets meer vertellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2020 - 10:15

Nijboer moet niet zwijgen. Nijboer moet stemmen zoals zijn mond staat en dat ontbreekt er nogal eens aan. Ik kan alleen maar naar de oorzaak raden. Misschien partijdiscipline? Nijboer is op zich een goed politicus wat het aankaarten van zaken betreft en de argumentatie en uitleg in de TK, intelligent ook. Alleen laat hij zich vaak niet meer zien op het moment dat de PvdA moet stemmen er keuzes gemaakt moeten worden en het aankomt op stemmingen.

Kilted
Kilted6 mrt. 2020 - 14:39

Ik heb Mw Kuiken als kamerlid hoog zitten. Maar veel GGZ instellingen kampen met een tekort aan gekwalificeerde krachten. Dat los je niet zomaar op. Door een vergrote instroom wordt mijn eigen GGZ ondersteuner gereorganiseerd - met evenveel personeel meer mensen ondersteunen. Door krijg ik binnenkort een andere begeleider en dat is voor deze autist heel vervelend. Weinigen zullen de problematiek ontkennen; des te meer reden om het nu goed op de rails te zetten. Ik heb liever dat Peter Blokhuis zes weken (ipv een maand) nodig heeft om een goed plan neer te leggen, dan een halfbakken plan dat binnen de termijn valt. En het blijft lastig. Ik ben redelijk ver gevorderd met een kwalificatie als 'ervaringsdeskundige' maar anderen daarmee ondersteunen zal waarschijnlijk op vrijwillige basis blijven. Hoewel ik een afgeronde HBO opleiding heb, is dat het 'verkeerde' vakgebied, en tja dan maggie nie zomaar mensû gaan helpen. Maar ik mag wel koffie gaan inschenken in het lokale verpleegtehuis. Of de vloer dweilen. Want dan hoeft de bejaardenverzorg(st)er heb niet doen. Zij-instromen is sowieso een interessant fenomeen. Op basis van 'de verkeerde opleiding' zou ik me zeer nuttig kunnen maken als wiskunde- techniek- of natuurkundeleraar. Zeker in de onderbouw. Nou vergeet het maar rustig. Het is niet het kennisniveau, de ervaring, het denken wat van belang is, maar dat papiertje. Zolang we die mentaliteit er op na houden blijven deze problemen bestaan. En voordat iemand het stelt; nee, mijn Asperger is mij niet in de weg als leraar. Ik heb eerder lesgegeven zonder problemen, en ik ken mijn valkuilen ondertussen zeer goed.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2020 - 10:44

@ Kilted Aardig stukje tekst van je. Het zette mij aan het denken. Ik zie niets in die ervaringsdeskundigen, ik vind het een hopeloos idee. Zelf een probleem hebben of gehad hebben maakt je geen goede probleem oplosser. Maar ik ben ook geen aanhanger van het idee dat mensen die ooit gebruik hebben gemaakt van de hulpverlening goede hulpverleners worden. Ik heb dat veel te vaak mis zien gaan in de periode dat ik zelf in de uitvoering werkte. Maar ik begrijp echt helemaal niet waarom ze je niet inzetten in het onderwijs. Ik denk inderdaad dat je daar heel nuttig kan zijn en wel meer dan dat. Voor mij is dat het falen van de arbeidsmarkt en het arbeidsmarktbeleid van sectoren. De focus is altijd op wat mensen mankeren maar niet op wat ze kunnen. Incompetentie van mensen die gaan over de werving en selectie en het management. Ik baal altijd van verhalen zoals deze van jou. Op deze manier gaat verschrikkelijk veel talent verloren. Bizar.

Greendutch
Greendutch6 mrt. 2020 - 13:41

Rutte zou in dit weekend de moed moeten hebben om die hele rij / file wachtenden langs te gaan, in de ogen kijken en vragen of zij dit ook zo/ n mooi land vinden. het is makkelijk om andere politici in Zeeland te benaderen en een zakelijk gesprekje te houden, maar dit is andere koek

Jonkheer
Jonkheer 6 mrt. 2020 - 12:34

Zorg is gewoon keiharde business geworden. Hulpverleners moeten 'productie draaien' om gefinancierd te worden. Complexe zaken staan die (enorm ambitieuze) productiecijfers in de weg. En dus helpen de hulpverleners liever iemand met een simpele diagnose dan met een complexe. In Huize Jonkheer is een dochter dankzij dit wanstaltige, perverse beleid volstrekt ontspoord. Wat begon als een simpele hulpvraag (maar mét een giga-wachtlijst) is door het talmen van de hulpverleners nu zó complex geworden dat helemaal niemand meer in actie wil komen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2020 - 10:16

Dat is een bekend verhaal. De media staan er vol van.

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 mrt. 2020 - 11:00

Ik denk, wat lijkt die staatssecretaris Blokhuis toch op Leo Blokhuis? Blijkt het z'n broer te zijn. :-)

2 Reacties
ton14024
ton140246 mrt. 2020 - 14:04

Ja, en?

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 mrt. 2020 - 14:28

@Ton14024 Leuk toch?

gimli55
gimli556 mrt. 2020 - 10:55

Gisteren deelde een moeder een brief geschreven aan de staatssecretaris. Haar zoon werd tot hij 19 werd door de jeugd GGZ, goed behandeld. Dat stopte op het moment dat hij 19 jaar werd. Na 2 zelfmoord pogingen, opnames en binnen een week weer ontslagen, is het hem gelukt voordat hij 20 is geworden. Zij was nu zijn begrafenis aan het regelen. Het systeem is fout en de zwakkeren zijn de dupe. Vergelijkbaar met de problemen van het UWV, belastingdienst, politie, onderwijs en reguliere zorg. Bureaucratie, controle zucht, inefficientie en marktwerking heeft een systeem ontwikkeld, waarbij de "klant" onbelangrijk is geworden. Het gaat niet om de zorg maar om de administratie en regelzucht en controle op het systeem wat al het geld opslokt en de politiek blijft wijzen op de ongereguleerde stijging van de kosten om nog meer te bezuinigen en nog meer controle in te voeren. Voor ale relevante maatschappelijke zaken, die zijn niet duur. Het systeem wat opgetuigd is door de politiek is duur, en de burger is het slachtoffer.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 mrt. 2020 - 9:56

Misschien moet de overheid ook meer eens dwangsommen gaan uitkeren aan mensen die op de wachtijst staan? Schijnt in andere sectoren ook een doorslaand succes te zijn.

1 Reactie
Kilted
Kilted6 mrt. 2020 - 14:50

Gaat niet werken... Handjes die er niet zijn, kan je niet inzetten. Bovendien ook onwenselijk. Geld dat wordt uitgekeerd als schadevergoeding aan een asylzoeker, hoe sympathiek ook, kan niet worden ingezet als salaris voor een extra IND'er. Gaat ook op voor mensen in de zorg.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 mrt. 2020 - 9:25

Ik zit zelf met mijn partner in de ellende door dit beleid. Het gevolg is nu dat ik niet langer met haar kan samenwonen omdat ik niet kan mantelzorgen voor iemand met zware psychische problemen met een peuter erbij, Dit beleid heeft ons gezin behoorlijk kapot gemaakt en nu moeten wij dus de drastische stap nemen uitelkaar te gaan omdat ze weigerden mijn partner op te nemen. Overigens was er geen sprake van wachtlijsten maar gewoon van weigering!

2 Reacties
Greendutch
Greendutch6 mrt. 2020 - 13:37

@griezel-in-post-gezellig Nederland Sterkte, alle 3