Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris loodst nieuwe Mediawet door Eerste Kamer

  •  
15-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-15-om-14.29.23
De Eerste Kamer heeft dinsdag onder voorwaarden ingestemd met de Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs Cultuur en Wetenschap). De Senaat wil dat Dekker eerst nog enkele wijzigingen toevoegt met een aanvullende wet, daarna zal de wet pas in werking treden.
De kern van de nieuwe mediawet is dat de publieke omroepen geen amusementsfunctie mogen vervullen. De programma’s moeten hoofdzakelijk gericht zijn op informatie, cultuur en educatie. Amusement mag hooguit een middel zijn, niet langer een doel. De afzonderlijke omroepen zullen door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verregaand worden aangestuurd.
De wettekst die betrekking heeft op de landelijke publieke omroep moet van de Eerste Kamer worden aangepast. In die aanvulling wordt onder meer vastgelegd dat de overheid op grotere afstand komt te staan bij de benoemingen in de mediasector. Het is nu gebruikelijk dat de minister bestuurders en toezichthouders van de NPO benoemt. Dat wordt nu geschrapt om iedere schijn van politieke beïnvloeding te voorkomen.
Het deel wat de wet dat over de regionale omroepen (RPO) gaat, is wel al akkoord. Dat houdt in dat die omroepen nu definitief hun reorganisaties en bezuinigingen moeten doorvoeren. Met ingang van 2017 moet de RPO structureel 17 miljoen euro bezuinigen. Inzet is daarbij volgens Dekker wel dat de programmering zoveel mogelijk wordt ontzien.
De herziene wet wordt door de staatssecretaris voor het zomerreces aan de Tweede Kamer aangeboden, bij akkoord zal de Senaat zich er opnieuw over buigen.
cc-foto: EU2016 NL

Meer over:

politiek, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.