In Terneuzen wilde de gemeente een experiment aangaan met het basisinkomen. Twintig bijstandsgerechtigden zouden er in plaats van hun uitkering een basisinkomen ontvangen, zonder dat daar verder voorwaarden aan vast zitten. Donderdag stemde de gemeenteraad nog voor het door laten gaan van het experiment dat uit de koker komt van PvdA-wethouder Cees Liefting. Maar PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma blokkeert het experiment nu toch. Volgens het ministerie laten de regels het niet toe dat op deze manier, zonder voorwaarden, een basisinkomen wordt toegekend.
Liefting meent dat de twintig beoogde deelnemers al jarenlang tevergeefs solliciteren en desondanks maar niet aan de bak komen. Om hun uitkering niet te verliezen moeten ze zich bovendien door een stapel demotiverende bureaucratie heenworstelen. Liefting hoopt nu dat de deelnemers dankzij het basisinkomen met kleine baantjes weer terug de arbeidsmarkt op kunnen komen. Ze hoeven zich dankzij dat basisinkomen immers geen zorgen meer te maken over bureaucratische rompslomp en mogen ze bijverdienen zoveel als ze willen.
De Volkskrant schrijft hierover:
"De Participatiewet, waar de bijstand in is ondergebracht, biedt geen ruimte voor experimenten met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Volgens die wet moet er altijd iets tegenover de uitkering staan, namelijk de intentie om een baan te vinden en, indien gevonden, die te houden. Deze wet is iets versoepeld om gemeenten wat experimenteerruimte te geven voor slimme, gemeentelijke ideeën die ertoe leiden dat mensen met een bijstanduitkering de drempel naar de arbeidsmarkt over kunnen."
Het college wil niet deelnemen aan die experimenteerruimte, omdat de ruimte te krap is. Daarom heeft het een juridische manier gevonden om zelf te kunnen experimenteren. Door de bijstandsgerechtigden een basisinkomen van 933 euro te geven, in plaats van 983 euro. Maar ook dat mag van Den Haag niet.