Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zegt dat als de politiek haar dwingt tot bezuinigen op cultuur ze daar een halszaak van maakt, zo valt te horen in de podcast Betrouwbare Bronnen.
In het coalitieakkoord van Rutte IV krijgt Cultuur er structureel 170 miljoen euro bij, zodat de begroting in de loop van deze kabinetsperiode 1,2 miljard euro bedraagt. D66-staatssecretaris Uslu gaat er niet van uit dat tijdens Rutte IV de roep om op haar terrein te bezuinigen zal aanzwellen, al noemde minister Sigrid Kaag (Financiën, ook D66) in december de ‘dekkingsopgave’ voor de rijksbegroting onzeker en ‘een ingewikkelde puzzel’.
“Ik denk niet dat je moet bezuinigen op cultuur en ik kan me ook niet voorstellen dat dat een goed idee is. Dus daar ga ik niet van uit”, zegt Uslu. “Mijn taak, mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te laten weten, te laten voelen hoe belangrijk cultuur is. En dat we zonder cultuur vereenzamen en verschralen. Kijk maar naar de coronaperiode. Cultuur is goed voor je mentale gezondheid. Cultuur is onderdeel van alle facetten van ons leven. Dus bezuinigen op cultuur is een heel slecht plan.”
Ze neemt regelmatig collega’s uit het kabinet mee naar theatervoorstellingen, ook om het belang ervan over te brengen. “Ik ga met zoveel mogelijk mensen naar cultuur om dat te laten voelen. Ze zijn ook erg enthousiast.
”Maar als bezuinigen op cultuur toch aan de orde zou komen, is dat voor u dan een halszaak?“
”Ja.”
“Ja, daar ga ik heel oprecht in zijn. Voor mij eh… Dat is voor mij heel ingewikkeld.”
”Dat maakt u niet mee?“
”Eh. Nee. In principe niet, nee. Daar ga ik niet vanuit.”
In de podcast noemt ze Cultuur ‘de mooiste portefeuille’: “Als men mij iets anders had voorgesteld, had ik het niet gedaan. Ik doe dit echt voor de cultuur.”
Volgens Uslu is het cultuurbestel zoals dat nu functioneert niet meer van deze tijd. In maart gaat ze de Raad voor Cultuur hierover om advies vragen. “Ik wil weten: wat loopt er wel en wat niet, wat zijn er voor maatschappelijke ontwikkelingen, waar is behoefte aan?” Volgens Uslu herkennen veel jongeren zich niet in het beleid. Die voelen zich niet thuis in een van de aparte hokjes die subsidie krijgen (zoals muziek, ballet, beeldende kunst) en werken cross-over. “De jongere generatie stuit tegen muren.”
De Tweede Kamer eist van het kabinet te stoppen met het werven van buitenlandse studenten voor hoger onderwijs. Nederlandse kunstopleidingen zijn van hoog niveau en trekken veel studenten van elders. De staatssecretaris kondigt aan hierover met minister Robbert Dijkgraaf (Hoger Onderwijs) in gesprek te gaan. "Dat is een heel actueel onderwerp."
Uslu verzet zich tegen ingrijpen in de boeken van Roald Dahl. “Tenzij het discriminerend of echt kwetsend is. Dan moet je erover discussiëren. Maar de stijl, de humor van Roald Dahl… Het zijn mooie teksten, het heeft een geschiedenis en als ouder ben je je wel bewust wat je leest met je kinderen. En je moet die kinderen totaal niet onderschatten, die begrijpen heus wel: er wordt nu iets heel geks gezegd. Je moet niet censureren of wegknippen, maar het verhaal van destijds in de context van nu presenteren.”
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
op sommige onzinnige cultuur en dan bedoel ik helemaal onzinnige kunst hoef je echt geen geld in uit te geven zoals bijvoorbeeld banaan en ductape waar teveel geld werd uitgegeven op kosten van de burger. Onzinnige kunst is hooguit 1 euro waard en beslist niet meer.
Er zou een flinke straf moeten staan op het verkrachten van literatuur of kunst in het algemeen. Wat denken die wokers, dat ze denken, dat alles naar hun verknipte zedelijke correctheid moet en kan worden verdraaid. Over een paar jaar is woke passé. Veranderen we dan alles weer terug? Alsjeblieft menden, laten we het redelijke verstand niet verliezen en niet meegaan in deze destructieve opvattingen. Hoe ver willen we gaan? Worden straks mensen gecancelled (letterlijk) om een andere opvatting? Ik voel mee met Roald Dahl. De man draait zich om in zn graf. Persoonlijk zou ik Mein Kampf van Hitler nooit lezen, omdat daat dingen instaan, die ik denk vreselijk te vinden. Vind ik daarom, dat de tekst veranderd moet worden? Nee! Ik lees het niet. Punt. Handen af van Cultuur! Groet, Anke.
Beter is het te bezuinigen op defensie
"Beter is het te bezuinigen op defensie" Heb, een Putinversteher.
De staat is ooit opgericht ten behoeve van de binnenlandse en buitenlandse veiligheid. Politie en leger. Als er geen veiligheid is, ontstaat een Hobbesiaanse wereld, een oorlog van allen tegen allen. En wordt het leven " ‘solitary, poor, nasty, brutish, and short".
Ik vind een oproep om te bezuinigen in deze tijd inderdaad behoorlijk trollerig overkomen. Putin had het niet beter kunnen verzinnen.
Geef de subsidie van de NPO maar aan cultuur.
Jij hebt het door. (....) De NPO is 1 van de meerdere kanalen langs welke we met cultuur in aanraking komen.
Bang voor goede informatie waar je bij moet denken of wil je liever de bagger van de commerciëlen? Waar je dus niet anders hoeft te doen dan leegte te consumeren en vooral te kijken naar de reclame. Want daar gaat het om.
@Etjoh: Voor mij mag de NPO blijven, maar een paar zenders minder zou niet verkeerd zijn.
Grappig is dat rechts altijd zo bang is dat de Nederlandse cultuur bedreigd wordt door de vele immigranten. En tegelijkertijd vinden ze cultuur iets elitairs, iets voor de linkse grachtengordel. Iets waar geen cent naar toe zou moeten. Blijkt maar weer eens dat ze geen idee hebben waar ze over praten.
Het woord cultuur heeft meerdere betekenissen. Jij haalt er twee daarvan door elkaar.
Diezelfde redenering heeft links jarenlang gebruikt om te bezuinigen op defensie en infrastructuur. Nu opeens willen ze wel een beetje leveren want Rusland cq, energietransitie.
Tja, je kan je geld maar één keer uitgeven. Als er prioriteiten worden gesteld kan niet iedereen een extra groot stuk van de taart ontvangen. Functie elders!
Precies: prioriteiten. Ik denk dat, als wij 2 van de volgende 3 als belangrijkste moeten kiezen, we een ander prioriteit stellen: behoud cultuur, meer asfalt, meer OV. Wat voor neo-liberaal hier nr1 is, is niet zo moeilijk te zeggen.
Als je niet snapt hoe de budgetrondes in elkaar zitten ben je niet geschikt voor je functie. Next!
Cultuur ... rijmt op elitair. wat voor de een een logeplaats voor opera cultuur is , is voor de ander de strip in de krant. Waarom daar nu een Minister voor aangesteld is mag Joost (van Ollie Bom Bommel) weten.
Niemand wil graag bezuinigen op zijn of haar eigen 'winkel'. Maar ja. Op een gegeven moment zit er niets anders op. Je kunt moeilijk geld blijven pakken bij anderen, maar zelf niet willen inleveren. Als je prioriteiten moet stellen, mag je best afvragen of kunst en cultuur in dat rijtje bovenaan moet staan. Belangrijk natuurlijk, maar andere zaken zijn soms even belangrijker. Sowieso is het een branche die aan elkaar hangt van subsidies. Veel takken van sport binnen de kunst en cultuur sector kunnen zichzelf financieel niet in stand houden. In tijden van crisis mag hier best eens kritisch naar gekeken worden. Bij voorbaat het idee al afschieten getuigt van een weinig open vizier.
"Sowieso is het een branche die aan elkaar hangt van subsidies" Google eens op subsidies voor de landbouw en google daarna eens op omvang Nederlandse landbouw en BNP. Doe daarna hetzelfde voor de cultuursector. Wat valt je dan op?
Je zet het geweldig neer: het gedachtengoed dat het gevaar is voor het behoud van cultuur. (de kunsten: theater, literatuur, muziek, schilderkunsten, etc.) Cultuur omvat uitingen van enorme creativiteit, inventiviteit. Die stimuleren, ook op andere vlakken buiten de cultuur, tot nieuwe vormen van creativteit en inventiviteit. Het houdt een samenleving fris en actief. Hoe denk jij dat die samenleving aan het geld komt, wat jij kennelijk het belangrijkste vindt, als je de bevolking met het afnemen van cultuur dommer en dommer gaat houden??