Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris die undercover ging als dakloze krijgt lof en kritiek

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1990 keer bekeken
  •  
maartenvanooijen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) is blijven slapen bij een nachtopvang voor daklozen in Den Bosch. De medewerkers waren niet op de hoogte van het ‘hoge’ bezoek.

“De zweetlucht op de slaapzaal wacht me op. Tijdens de gesprekken in de woonkamer heb ik gehoord dat er gesnurkt kan worden… ik wacht het rustig af”, schrijft Van Ooijen op LinkedIn. De staatssecretaris spreekt van “een echt werkbezoek”. “Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken.”

Onder zijn bericht krijgt de staatssecretaris lof en kritiek. “Dit was gewoon een slaapfeestje”, meent een jurist. Een ‘inspirator’ spreekt van een ‘trucje’. “Goedkoop, veilig scoren.” Anderen hekelen de ‘zure reacties’. “Wees blij dat hij op deze manier zelf een eigen ervaring op wil doen in de opvang”, vindt een vastgoedcoördinator.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

agnar123
agnar12315 jul. 2022 - 11:05

Hier kunnen heel veel Tweede Kamerleden een voorbeeld aan nemen. De echte wereld werkt anders dan de beschrijving daarvan in ambtelijke rapporten. Waarom is het nodig om deze open deur in te trappen?

Dr. Drees
Dr. Drees13 jul. 2022 - 12:45

Ik ben niet Christelijk, maar ik vind de CU wel een integere partij. Mensen zoals deze Van Ooijen, Carola Schouten, Beatrice de Graaf en Don Ceder zijn prima volksvertegenwoordigers.

3 Reacties
Beisser
Beisser13 jul. 2022 - 14:10

Integer zou ik de partij niet willen noemen. Ze bedrijven politiek vanuit hun protestants-christelijke overtuiging en die is per definitie immoreel, want gebaseerd op gehoorzaamheid (aan de “alziende, alwetende, almachtige”externe autoriteit die ze ‘God’ noemen en niet op de eigen medemenselijke verantwoordelijkheid. Hun politiek is linksig ‘omdat god het wil’, niet uit overwegingen van medemenselijkheid. Zodra het om morele vooruitgang in de wetgeving gaat op basis van medemenselijkheid (denk aan abortus, hulp bij zelfdoding, euthanasie e.d.) zijn ze tegen ‘omdat god dat verbiedt’. Overigens vind ik dat confessionele politieke partijen in een open seculiere democratie geen recht van bestaan hebben.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 15:00

Beisser Nou, ze zijn in ieder geval christelijker dan het CDA en de SGP. Het christendom komt op voor de zwakkere, toch? Dat doen het CDA en de SGP totaal niet haha Het CDA al helemaal niet

Beisser
Beisser13 jul. 2022 - 19:25

Klopt, min of meer, ongewenst zwangere vrouwen, uitbehandelde patiënten, ouderen die hun leven als voltooid beschouwen, zwaar depressieve personen met een doodswens. Zijn dat geen zwakkeren? Ze bedrijven inderdaad een meer sociale politiek dan CDA en SGP. Op dit punt zijn ze te prefereren boven die andere confessionelen. Maar hun uitgangspunt, hun motivatie deugt niet.Hier zijn ze even verkeerd als CDA en SGP. Hun politiek is namelijk gebaseerd op gehoorzaamheid. Niet op medemenselijkheid en eigen verantwoordelijkheid (Zij verwarren gehoorzaamheid met verantwoordelijkheid). Daarom is hun politiek ook niet consistent. Ze zijn sociaal zolang het niet botst met hun gehoorzaamheid aan hun "god". Dan gaan ze dwars liggen en belemmeren de voortgang van de beschaving.

Zandb
Zandb13 jul. 2022 - 9:25

De vraag is, wat een politicus werkelijk wil bereiken met het wereldkundig maken van zo'n overnachting of van werkbezoeken in het algemeen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 8:45

Maar niemand heeft hier iets aan. Ja, dakloos zijn is niet zo leuk, dat wiste we al, beste Christen unie meneer. Dat hoeft u ons niet uit te leggen...We zijn niet achterlijk...Christenunie meneer legt uit: dakloos zijn is niet heel prettig. Een driehoek heeft drie hoeken. Een banaan is geen groente Het aantal daklozen is vertienvoudigd, in dit gave land. De vraag is, wat gaat eraan gedaan worden? Niets, want 'investeerders' willen geld verdienen en daar draait alles om in dit land. De 'investeerders' en 'hun vermogen'. https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/plan-bouwminister-de-jonge-dreigt-in-duigen-te-vallen-investeerders-niet-te-porren-voor-flexwoningen

4 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13913 jul. 2022 - 12:05

En ondertussen stemmen de meeste mensen die gevaarlijk dicht in de buurt van dakloosheid verkeren, op een liberale partij. En dus wordt de kans dat zij dakloos worden, nog groter. Dat die mensen niet snappen dat zij met hun vreemde stemgedrag zichzelf een mes in de rug steken, dát snap IK nou weer niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 12:56

Ik snap je punt, Pietje Ik heb soms hetzelfde. Het punt is alleen. Als je full time werkt om je 'woonlasten' te kunnen betalen en als je je kleine beetje vrije tijd besteed aan leuke dingen. Dan heb je dus geen tijd om je te verdiepen in politieke onderwerpen. Dat heeft niets met 'dom' te maken, maar gewoon met een precaire toestand. en het is dus een cirkel hé. Hard werken, geen tijd over hebben om je te verdiepen en assertief te worden. En dus dan maar VVD/D66 stemmen en niet inzien dat je tegen je eigen belangen in gaat.

Beisser
Beisser13 jul. 2022 - 19:38

Volgens mij is het wel domheid, Baloemenz. Of op zijn minst desinteresse en oppervlakkigheid. Ik herinner me nog een opmerking van een collegaatje van mijn echtgenote vele jaren geleden:' Ik heb op het CDA gestemd want Bakellende lijkt zo leuk op Harry Potter' Het zijn de gladde teksten, leugens die op het onderbuikgevoel inspelen en de uitstraling van departijbonzen die het stemgedrag bepalen (en de vooroordelen m.b.t. politieke uitgangspunten socialisme vs liberalisme bijv. Of de religieuze stroming waartoe de kiezer zichzelf en de partij van zijn keuze rekent. Daarom ook dat populisten zoveel succes hebben, ook al hebben ze niet een echte visie op hoe de samenleving eruit zou moeten zien.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 7:52

Beisser Ja, ik snap op zich je punt. Dat is ook een valkuil van 'de democratie'. Je laat mensen stemmen en gaat er vanuit dat ze dan goed beredeneerde, weloverwogen keuzes maken. Maar zodra een Rutte 'wel aardig is', stemmen mensen op de dwaas en daar hebben we dan allemaal last van

Joop  den Uil
Joop den Uil13 jul. 2022 - 8:42

Zo hoort het. Stuk beter inieder geval dan israel, kiev, bali 0f de markt in amsterdam

Effie2
Effie213 jul. 2022 - 8:03

Goed bezig Maarten. Je verdient mijns inziens een compliment. In mijn beleving verdient dit initiatief zelfs kamerbrede navolging. Daarom stel ik voor, dat alle (doorgaans hoog opgeleide) kamerleden van ons parlement, alvorens ze in die verantwoordelijke functie aantreden, eerst een jaar stage lopen bij voedselbanken, schuldhulpverlening, daklozenopvang, ouderenzorg, sociale advocatuur, e.d. Want 'eenmaal hoog in de boom gepositioneerd, zie je doorgaans de bodem en het leven daarop niet meer'. Directieleden een tijdlang de werkvloer laten proeven, met een daarbij passend inkomen, lijkt me trouwens ook heel zinvol. Wellicht leidt dat tot wat meer inzicht en waardering voor de vele mensen die daar het beste van zichzelf geven op basis van waartoe ze met hun kennis en kwaliteiten in staat zijn.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195513 jul. 2022 - 9:17

Helemaal mee eens, zelf ondervinden wat je als politicus besluit, is de beste leerschool. De lager opgeleiden, die het echte werk uitvoeren, zijn het meest onzichtbaar in de verantwoordelijkheid keten in een bedrijf. Dan is het voorspelbaar dat daar ook de slachtoffers vallen van het beleid uitgedacht door hoger opgeleiden. Doet me denken aan het verhaal van een kennis, die werkte bij een verkoop bedrijf van binnenlandse en buitenlandse kazen. Tot het pensioen van de oude eigenaar had het bedrijf +/- 80 % van de totale handel van Nederland in handen. De oude eigenaar ging met pensioen en zijn zoon nam het over. Het aantal verkopers werd ingekrompen en het aantal kantoor medewerkers groeide gestaag. Toen mijn kennis na een paar jaar ontslagen is, lag nog maar 20% van de handel bij dit bedrijf. De bureaucratie sloeg toe en 2 jaar na zijn ontslag ging de tent voorspelbaar failliet. Het werkelijke werk en inzet werd als onbelangrijk bestempeld, terwijl dat juist de core bussiness was. Inzicht geeft begrip, en weten is nodig maar niet van levensbelang. Je, als staatssecretaris, verdiepen in de mensen waar je beleid op maakt, is wel van levensbelang en geeft inzicht. Complimenten voor deze staatssecretaris, dat zouden meer mensen moeten doen. Niet zoals Rutte wat uurtjes lesgeven, want dan ben je nog steeds de sturende factor als docent in het onderwijs.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 10:11

Complimenten voor deze staatssecretaris, dat zouden meer mensen moeten doen. Niet zoals Rutte wat uurtjes lesgeven, want dan ben je nog steeds de sturende factor als docent in het onderwijs. Zo doen dit om stemmen binnen te halen hé. En als ze eenmaal aan de macht zijn gekomen met die stemmen, gaan ze neoliberaal beleid uitvoeren. Wij moeten dan denken, dat politici heel empathisch zijn. En Rutte geeft dan 'gewoon nog les op school'. Verkooppraatjes van oplichters