Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) inzage geeft in het salaris van presentatoren als erom gevraagd wordt, vertelt hij dinsdag aan de Tweede Kamer. Die gegevens zijn nodig om te controleren of er sprake is van verspilling. Ook wil Dekker inzicht in algemene programmakosten, zoals de kosten van de productie van het Koningslied bijvoorbeeld.
Dekker eist meer openheid van de NPO. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat die verplicht is hem alle informatie te geven.
"Er is geen ruimte om informatie te weigeren. Het maakt geen verschil of het daarbij gaat om een individueel programma, een contract of zoiets als het Koningslied."
Doordat de staatssecretaris op steeds meer vlakken controle wil vreest de NPO dat het invloed kan hebben op de redactionele onafhankelijkheid door politieke betrokkenheid. Dekker zegt daar zelf ‘nauwkeurig op te letten’ maar er lijkt vooralsnog geen commissie te zijn die dat controleert. Ook zijn er drie VVD’ers benoemd op posten in de Raad van Toezicht van de NPO.
Het protest van de NPO is volgens Dekker niet terecht omdat hij drie juristen heeft laten kijken naar de belangen van de omroep zoals journalistieke onafhankelijkheid en die van het parlement, het belang van die laatste zou zwaarder wegen.
Dekker wil met zijn mediawet dat de publieke omroep zich meer richt op informatie, educatie en cultuur en minder op entertainment in de programma’s. Volgens Dekker horen amusementsprogramma’s als Bananasplit, Ranking the Stars en de Slechtste Chauffeurs van Nederland niet bij het publieke bestel en zouden die dus ook niet met belastinggeld bekostigd moeten worden.