Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris Van Dam pleit voor camera's in slachthuizen om misstanden te voorkomen

  •  
28-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-03-23 om 14.28.40
Misstanden zoals in het slachthuis in het Belgische Tielt , waar varkens zwaar mishandeld werden, kunnen in Nederland voorkomen worden door camera’s op te hangen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Van Dam (Landbouw). Hij gaat onderzoeken of het mogelijk is om camera’s op te hangen en de beelden te delen met toezichthouder NVWA. De camera’s zullen vooralsnog niet verplicht worden, ‘juridisch afdwingen is niet onmogelijk, maar heeft veel haken en ogen’, aldus Van Dam. Hij hoopt dan ook dat de slachthuizen – mede onder maatschappelijke druk – vrijwillig camera’s gaan ophangen.
In totaal hangen bij twee van de acht Nederlandse varkensslachthuizen al camera’s, maar die beelden zijn alleen voor intern gebruik. Volgens Van Dam is de NVWA in de Nederlandse slachthuizen wel al continu aanwezig, om misstanden zoals in België te voorkomen, en indien er toch sprake is van een misstand, direct te kunnen optreden. Dat is zo in vier procent van de steekproeven.
Update 20.45 De Nederlandse varkensslachterijen zeggen van harte bereid te zijn cameratoezicht in te stellen om te voorkomen dat misstanden als in het Belgische horrorslachthuis te voorkomen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil nog wel in overleg met de slachthuizen om te bepalen in hoeverre de beelden beschikbaar worden gesteld aan de NVWA. Dé van de Riet van de COV erkent dat cameratoezicht een oplossing kan zijn. Sterker nog: de slachterijen zouden er al mee bezig zijn. “Het staat onder andere in onze toekomstvisie op transparantie en integriteit. Een uitwerking van dat paragraafje is dat wij gaan werken met middelen als cameratoezicht, om te kijken of we extra waarborgen kunnen gebieden”, aldus Van de Riet.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

johannn2
johannn230 mrt. 2017 - 10:02

Nederland heeft vanouds een slechte naam w.b. slachthuis-toestanden. Inspecteurs durven daar lang niet alles aan te pakken, bang voor wraak. Zoals een iets te kritische inspecteur die plotseling merkte dat hij in een koelcel zat opgesloten bij 20 graden onder nul en daar een half uur heeft mogen afkoelen. .

Popiejopie3
Popiejopie329 mrt. 2017 - 15:33

En dan laten we de PvdD de beelden controleren. Omdat ze niet voor de donorwet stemden... Een wachtrij voor de executie heeft wel iets van een wachtlijst voor een nierpatiënt.

malou3
malou328 mrt. 2017 - 23:15

Alleen de foto al... Het is meer dan gruwelijk dat we als "mensen" zo omgaan met onze mede bewoners, onze dieren. Geen dier wil zo eindigen. Wij soms wel...? Er is geen enkel verschil in beleving in dit opzicht. Dieren hebben dezelfde primaire emoties: Plezier, Angst, Pijn, Agressie, en dus hún manier van zijn en leven..Net zo goed op aarde! Een dier is kwetsbaar en verdient ook goed behandeld te worden, zoals een klein kind ook.. Alle goede dingen in het leven zijn het meeste kwetsbaar en het snelst verloren en verdwenen, bedolven onder productie, opbrengst economie. En dan schoppen en slaan we het.tot de dood, ons inkomen en de winst erop volgt. Het is de "mens"..die zich hierover niet schaamt... .

Patrick Faas
Patrick Faas28 mrt. 2017 - 19:03

Eens met verplicht camera-toezicht. Verander de wet maar. Geen dier in gevangenschap mag weten, ruiken of voelen dat het vermoord gaat worden. Wild waarop gejaagd wordt weet dat wel, maar wild kan wegrennen, vee niet.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz28 mrt. 2017 - 17:29

Camera's in slachthuizen ophangen en dan live-streamen naar YouTube is een probaat middel om vegetarisme te bevorderen. Het zou niet eens een slecht idee zijn om te weten wat het gevolg is van je honger naar vlees. Vroeger doodde men zelf de prooien die men opat, nu gebeurt dat prettig uit het zicht van de consument die geen directe verantwoordelijkheid meer voelt voor het doden van zijn voedsel.

Vera2
Vera228 mrt. 2017 - 17:24

Hartstikke goed, is zeker een begin. Jammer dat het niet verplicht gesteld kan worden. Ik denk zelfs dat met het ophangen van camera's de verkoop van vlees zal toenemen. Je hoeft niet meer bang te zijn voor dit soort praktijken. Ach, wellicht ook te naïef...

fietser123
fietser12328 mrt. 2017 - 16:11

Wil jij er ook alles aan doen om te voorkomen dat dit soort misstanden kunnen blijven gebeuren? Probeer in plaats van te wachten tot die camera's er zijn dan eens een maandje plantaardig te eten met de VeganChallenge. Het is echt dé truc om van je vrees voor het missen van vlees af te komen.

1 Reactie
Vera2
Vera228 mrt. 2017 - 18:39

Ik heb me aangemeld! Ben erg benieuwd

thunderbird2
thunderbird228 mrt. 2017 - 15:58

Dat lijkt me nou eens een uitstekend, betaalbaar plan.