Kansspelautoriteit onderzoekt misstanden Staatsloterij … Stichting Loterijverlies wil dat direct een andere beheerder wordt aangesteld
Stichting Loterijverlies roept op alle trekkingen van de Staatsloterij direct op te schorten. Vanochtend werd duidelijk dat de kansspelautoriteit een officieel onderzoek is begonnen naar de misstanden bij de Staatsloterij omdat er aanwijzingen zijn dat de diverse trekkingen niet volgens de regels verliepen.
Het Griekse bedrijf Intralot, dat sinds 2010 de loterijsystemen beheert, vreest dat er met de uitslag van de grootste loterij van Nederland gesjoemeld wordt. Dat is volgens Ferdy Roet, oprichter van de Stichting Loterijverlies aanleiding om de trekkingen direct stil te leggen.
‘Deze zaak stinkt. Als er nu nog trekkingen worden uitgevoerd is het risico dat je veel deelnemers benadeelt veel te groot’, zegt hij tegen de Volkskrant.
Roet procedeert namens deelnemers tegen de Staatsloterij. Hij vindt dat er direct wat moet veranderen. Niet een commercieel bedrijf als Intralot, maar een nieuwe onafhankelijk partij zou de beheerderstaak moeten overnemen.
De informatie voor een grondig onderzoek kwam aan het licht door vier oud-medewerkers van Intralot. Zij werkten op de Nederlandse afdeling van Intralot in Amsterdam. Volgens hen zouden medewerkers uit Griekenland anoniem toegang hebben tot de Nederlandse database waarin de verkochte staatsloten zijn opgeslagen. Zo zou het mogelijk zijn om een deel van die loten ongemerkt te vervangen.
De Staat is de enige aandeelhouders van de Staatsloterij. Minister Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Wiebes van Financien staan dan ook achter het onderzoek.
Update maandag 08.20 Vorige week kreeg de Staatsloterij voortijdig lucht van het onderzoek van de Kansspelautoriteit. Dat komt doordat het ministerie van Financiën de Staatsloterij had getipt. Een woordvoerder claimt nu dat het niet bewust was, maar dat het wel klopt dat de Staatsloterij van het onderzoek hoorde door een telefoontje vanuit het ministerie. Hierdoor moest een reeds gepland gesprek tussen de toezichthouder en de top van de loterij, waarin het onderzoek officieel zou worden aangekondigd, eerder gehouden worden. Dat schrijft de Volkskrant.
Jaarlijks stroomt er ruim 100 miljoen euro rechtstreek van de loterij naar de schatkist; de minister van Financiën is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij.