Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat zet gevaarlijke asielzoeker op straat

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
seinenoprood.jpg
Uitgeprocedeerde psychotische Somaliër jaren van kastje naar muur gestuurd … Kafkaëske situatie leidt uiteindelijk tot aanranding tienjarig meisje  
Vrij Nederland heeft een uitgebreide en schokkende reconstructie gemaakt van het verhaal van een Somalische asielzoeker die in Nederland was uitgeprocedeerd, maar ook niet terug kon naar zijn eigen land. De man, die ernstige psychische problemen heeft, randde in februari een meisje aan in de Vluchtkerk en zit sindsdien in voorarrest.
De Somaliër, Ali H., heeft ernstige psychische problemen. In 1998 werd al geconcludeerd dat hij aan chronische psychoses en ‘akoestische hallucinaties’, oftwel stemmen in zijn hoofd, lijdt. In 2010 werd door het Bureau Medische Advisering (BMA) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst vastgesteld dat Ali H. zonder behandeling een ernstig en levensbedreigend gevaar voor hemzelf of voor zijn omgeving zou worden. Omdat er in Somalië geen voorzieningen zijn voor mensen met dergelijke psychische problemen, zou uitzetting in strijd zijn met de mensenrechten. Gevolg: Ali H. moest in Nederland blijven. Maar omdat hij was uitgeprocedeerd had hij geen recht op zorg. De advocaat van Ali H., Pim Fischer luidt al jaren de noodklok over zijn cliënt. In Vrij Nederland zegt hij:
‘De afgelopen drie jaar heb ik mij ingezet cliënt aan de nodige zorg te helpen. Hoewel eigenlijk iedereen wel begrijpt dat er geen publiek belang is hem niet te helpen, is dat tot nu toe niet gelukt. (…) Als een hete aardappel wordt hij, met de nodige gelegenheidsargumenten, van loket naar loket gestuurd. Ik heb gewaarschuwd voor het grensoverschrijdende gedrag van cliënt. Dat heeft de overheid niet in beweging gebracht.’
Hoewel Ali H. in Nederland geen recht op zorg heeft, omdat hij is uitgeprocedeerd, besloot de Centrale Raad van Beroep uiteindelijk toch dat hij opgenomen moest worden in een psychiatrische inrichting. Dat is echter nooit gebeurd. Geen enkele instantie heeft uiteindelijk verantwoordelijkheid voor de man genomen. Ali H. zit nu in voorarrest vanwege de aanranding van het tienjarige meisje, maar uiteindelijk zal hij weer vrijkomen. De laatste poging hem onder te brengen lijkt nu mislukt.  In april liet de GGD weten dat hij na zijn ontslag uit de gevangenis terecht kan bij het Medisch Opvangproject Ongedocumenteerden (MOO). Maar bij het MOO denken ze daar anders over. In hun opvanghuizen zitten namelijk veel vrouwen die slachtoffer van verkrachting waren. En omdat Ali H. vrijwel zeker weer iemand zal proberen aan te randen, kan hij daar onmogelijk terecht. En dus is het wachten op het volgende kastje. En de volgende muur. Lees het hele verhaal op de website van Vrij Nederland

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

boeie
boeie10 jul. 2013 - 15:47

moeilijk geval, ik zou zeggen, deze man kan niet terug, dus opnemen in inrichting, en dan gewoon in nederland blijven... als hij terug gaat is het natuurlijk zo weer mis. Triest ook voor het meisje.. was niet nodig geweest. Dat elke bureaucraat die dit geval van kastje naar muur heeft gestuurd er slecht van slaapt en het de volgende keer beter doet (minder regeltjes en meer menselijk) .

BasVV
BasVV10 jul. 2013 - 15:47

Ehh: Er mochten toch geen kinderen in de vluchtkerk zijn. Wie heeft ze dan toch toegelaten. Eerste verantwoordelijken. De vluchtelingen en hun verzorgers. Hoe kan het zijn dat ouders geen toezicht houden op hun dochter. Eerste verantwoordelijken. Hun ouders. En dat daar wat meer gestoorde mensen zitten is al lang duidelijk. Daar scoren ze zelfs mee. Heel veel mensen zouden psychische trauma's hebben. Dan kun je dit verwachten.

drsAndus
drsAndus10 jul. 2013 - 15:47

Nederland dreigt het psychiatrisch afvalputje van de wereld te worden.

frankie50
frankie5010 jul. 2013 - 15:47

Het gaat hier toch om een KIND VAN TIEN JAAR OUD die slachtoffer is geworden van aanranding door Qat vretende Somaliër die ondanks zijn psychische problemen wel ons land wist te vinden?

bEngel2
bEngel210 jul. 2013 - 15:47

Camping Pernis http://youtu.be/QgKHpB9Z7zA

JacquesDanzig
JacquesDanzig10 jul. 2013 - 15:47

Begrijp het verhaal niet helemaal: Nederland kent een systeem et de mogelijkheid van een (ook langdurige) gedwongen opname, waarbij zo ver ik weet ook nog eens een zorgplicht van instellingen bestaat, die het gebrek aan "recht" op zorg toch eigenlijk zou moeten overschaduwen. Maar zogezegd, ik begrijp het vermoedelijk verkeerd.

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti10 jul. 2013 - 15:47

Bij acute psychoses waarbij iemand een gevaar is voor zichzelf of omgeving zijn er gewoon de BOPZ en de RM als middelen voor dwangopname. Ook voor illegalen! Het PZ in Velsen vroeger en nu de Valeriuskliniek, zaten altijd vol met psychotische buitenlanders (asielzoekers, vakantiegangers etc). Deze man zal met zijn chronische psychose niet hebben voldaan aan de criteria voor dwangopname. Maar ik vermoed eerder dat deze heer zich heeft ontrokken aan behandeling en de illegaliteit is ingedoken.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 15:47

In onze compentatieve maatschappij is er geen plaats voor deze mensen. In hun thuislanden is er een familiair vangnet en hier in Nederland is zo iemand overgeleverd aan de zelfkant van de maatschappij. Dient zo iemand dan hier in Nederland de rest van zijn leven opgesloten te worden?

1 Reactie
JacquesDanzig
JacquesDanzig10 jul. 2013 - 15:47

Als psychiatrisch patiënt levend in Nederland, niet "overgeleverd aan de zelfkant van de maatschappij", vind ik dat een merkwaardige, zeg maar gerust bizarre uitspraak...

GingerTed
GingerTed10 jul. 2013 - 15:47

"Omdat er in Somalië geen voorzieningen zijn voor mensen met dergelijke psychische problemen, zou uitzetting in strijd zijn met de mensenrechten." Conclusie: Iedere asielzoeker met dergelijke problemen dient dan dus altijd asiel te verkrijgen!? Volslagen absurd natuurlijk. Als deze mensen teruggestuurd worden omdat hun asiel na de procedure niet verleend wordt verandert dat niets aan de mensenrechten. Dat in Somalië en zeker nog vele andere landen de middelen en voorzieningen ontoereikend zijn om allerlei psychische stoornissen, lichamelijke handicaps, etc. voldoende te behandelen maakt niet dat deze mensen daarmee een soort automatisch asielrecht krijgen in een land waar ze die zorg wel krijgen.

3 Reacties
Tealc2
Tealc210 jul. 2013 - 15:47

==Conclusie: Iedere asielzoeker met dergelijke problemen dient dan dus altijd asiel te verkrijgen== Er zijn in ieder geval genoeg lege kantoorpanden waar ze kunnen wonen. Ze zijn toch niet in gebruik.

BasVV
BasVV10 jul. 2013 - 15:47

Je vraagt je af hoe zo iemand naar nederland heeft af kunnen reizen. Voor een echt gestoord iemand is dat een hels karwei. En wat zou de psychiatrie in nederland kunnen doen met een zwaar gestoord iemand die waarschijnlijk niet eens nederlands of engels spreekt. En die tussen patienten zit die geen Somalisch spreken. Maar wel dag en nacht met zo iemand moeten leven. Het klinkt zo simpel. Maar ik denk dat dit zaken zijn die een rechter niet begrijpt.

dino_radja
dino_radja10 jul. 2013 - 15:47

het is volledig terecht dat mensen die ziek zijn alleen uitgezet kunnen worden als die ziekte in kwestie ook in het land waarnaar uitgezet wordt ook behandeld kan worden. Anders wordt uitzetting al gauw een doodvonnis.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 15:47

Even voor de duidelijkheid. Deze man is al sinds 98 in Nederland als vluchteling uit een land wat toen absoluut door geweld verscheurd was.Een oorlogsvluchteling dus. Waarom neemt de staat dan de zorg niet op voor een ernstig ziek mens? Nu is het kwaad geschiedt...de man kan niet eens tot gevangenisstraf veroordeelt worden en aan dwangverpleging denkt men niet...want dan krijgt men het xenofobe smaldeel weer over zich heen. Lekker op straat zetten is beter natuurlijk.

2 Reacties
HomoRidenti
HomoRidenti10 jul. 2013 - 15:47

"Deze man is al sinds 98 in Nederland als vluchteling uit een land wat toen absoluut door geweld verscheurd was.Een oorlogsvluchteling dus." U stelt dit even snel vast, met een bakkie koffie achter de PC? De IND is toch een ietwat andere mening toegedaan, maar die beschikken natuurlijk niet over uw uitgebreide kennis van zaken.

HomoRidenti
HomoRidenti10 jul. 2013 - 15:47

Als we zo'n man opsluiten we zo'n man, is het niet goed, want je hoort 'uitgeproduceerde asielzoekers niet op te sluiten'. Als we hem niet opsluiten en hij vervolgens een kind aanrandt, is het ook niet goed, want hij 'was een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving'. Als we hem dwangmedicatie geven, dan lijken onze AZC's op Guantanamo Bay, of nog erger, op concentratiekampen en schenden we mensenrechten. Geven we hem geen dwangmedicatie, dan verzaken we onze zorgplicht en schenden we mensenrechten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 15:47

Het betoog in het kort: 'alle mensen van de wereld met een probleem zouden naar Nederland moeten kunnen komen en hier verlost worden van dat probleem' volslagen onzin dus, uitzetten die mensen

1 Reactie
JacquesDanzig
JacquesDanzig10 jul. 2013 - 15:47

Domme mensen kunnen in het buitenland ook heel goed overleven...

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 15:47

Toch wel weer typerend hier. Van alle commentaren op dit topic (tot 10:24) is er maar 1 die zich afvraagt hoe het met het slachtoffertje gaat. De rest van jullie is meer begaan met de dader.

1 Reactie
Tealc2
Tealc210 jul. 2013 - 15:47

De dader en de slachtoffer zijn allebei slachtoffers van de nederlandse staat & zijn/ambtenaren.. Dat keurt nog steeds niet wat de man deed... De echte schuldigen zijn diegenen die de asielzoekers dwongen om een plek te delen.Terwijl dat het niet hoort.