Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat wil dat psychiaters vertrouwelijke medische patiëntgegevens aanleveren voor kostenberekening

  •  
21-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1488 keer bekeken
  •  
368912557_2fc44d3709_o

© Josh Hallet

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) eist dat psychiaters en psychologen medische gegevens van hun patiënten aanleveren. Dat moet gebeuren aan de hand van een zogeheten scorelijst van het geestelijk welzijn van de patiënt. De autoriteit zegt de gegevens nodig te hebben om een beter inzicht te hebben in de ontwikkeling van de zorgvraag in de toekomst. Die informatie wordt ook aan zorgverzekeraars ter beschikking gesteld.

Trouw bericht dat psychiaters en psychologen grote moeite hebben met deze werkwijze van de overheid. De NZa beweert dat door versleuteling en pseudonimisering, het geven van schuilnamen, de herleidbaarheid naar personen "tot een minimum beperkt is."

Een groep behandelaren vindt dat de NZa te ver gaat. “Mensen weten niet dat hun psychiater of psycholoog nu moet registreren wat hun seksuele problemen zijn, hoe erg hun verslaving is of aan welke stoornis ze lijden – en dat al die gegevens uiteindelijk bij de NZa belanden”, zegt psychiater en juriste Cobie Groenendijk, lid van de kritische privacy-groep Stop de benchmark met ROM, die eerder al het verzamelen van patiëntgegevens door ggz-instellingen aanvocht. De ggz-instellingen werden in 2019 door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) teruggefloten, omdat hun initiatief niet voldeed aan de Privacywet. Ook voor het vertrouwen van de zorg is het zomaar doorspelen van patiëntgegevens naar de NZa slecht, zegt Groenendijk, hoezeer die data ook worden versleuteld of gepseudonimiseerd. “Dit brengt behandelaren in problemen, omdat het niet strookt met het medisch beroepsgeheim: wat een patiënt met zijn behandelaar deelt, mag nooit naar buiten gebracht worden. Dat is cruciaal voor de vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar. Ik begrijp het als patiënten zich bedrogen voelen als ze hiervan horen.”

Patiënten kunnen bezwaar maken tegen de registratie door een speciaal formulier in te vullen. Critici vinden dat het systeem andersom zou moeten werken en gegevens pas gedeeld worden nadat patiënten daar toestemming voor hebben gegeven.

cc-foto: Josh Hallet 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.