Joop

Staat wil dat psychiaters vertrouwelijke medische patiëntgegevens aanleveren voor kostenberekening

  •    •  
21-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1414 keer bekeken
  •  
368912557_2fc44d3709_o

© Josh Hallet

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) eist dat psychiaters en psychologen medische gegevens van hun patiënten aanleveren. Dat moet gebeuren aan de hand van een zogeheten scorelijst van het geestelijk welzijn van de patiënt. De autoriteit zegt de gegevens nodig te hebben om een beter inzicht te hebben in de ontwikkeling van de zorgvraag in de toekomst. Die informatie wordt ook aan zorgverzekeraars ter beschikking gesteld.

Trouw bericht dat psychiaters en psychologen grote moeite hebben met deze werkwijze van de overheid. De NZa beweert dat door versleuteling en pseudonimisering, het geven van schuilnamen, de herleidbaarheid naar personen "tot een minimum beperkt is."

Een groep behandelaren vindt dat de NZa te ver gaat. “Mensen weten niet dat hun psychiater of psycholoog nu moet registreren wat hun seksuele problemen zijn, hoe erg hun verslaving is of aan welke stoornis ze lijden – en dat al die gegevens uiteindelijk bij de NZa belanden”, zegt psychiater en juriste Cobie Groenendijk, lid van de kritische privacy-groep Stop de benchmark met ROM, die eerder al het verzamelen van patiëntgegevens door ggz-instellingen aanvocht. De ggz-instellingen werden in 2019 door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) teruggefloten, omdat hun initiatief niet voldeed aan de Privacywet. Ook voor het vertrouwen van de zorg is het zomaar doorspelen van patiëntgegevens naar de NZa slecht, zegt Groenendijk, hoezeer die data ook worden versleuteld of gepseudonimiseerd. “Dit brengt behandelaren in problemen, omdat het niet strookt met het medisch beroepsgeheim: wat een patiënt met zijn behandelaar deelt, mag nooit naar buiten gebracht worden. Dat is cruciaal voor de vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar. Ik begrijp het als patiënten zich bedrogen voelen als ze hiervan horen.”

Patiënten kunnen bezwaar maken tegen de registratie door een speciaal formulier in te vullen. Critici vinden dat het systeem andersom zou moeten werken en gegevens pas gedeeld worden nadat patiënten daar toestemming voor hebben gegeven.

cc-foto: Josh Hallet 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

agnar123
agnar12322 jul. 2022 - 14:29

Drie a vier onafhankelijke gegevens zijn vrijwel altijd voldoende om een persoon te identificeren. Zie: Privacy challenges: Just four vague pieces of info can identify you, and your credit card https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150129160856.htm Het idee dat patienten anoniem blijven is absurd en crimineel. Dit soort regelgeving verwacht je in China en Rusland. Maar misschien is Nederland wel erger dan China en Rusland. De autoriteit persoonsgegevens dient dit streven de nek om te draaien.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 jul. 2022 - 17:20

Een ziekenfondspatient ging naar een zielenknijper. Die zei: ‘U makt geen cent, dat maakt u alsmaar lijper!’

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert21 jul. 2022 - 16:34

We mogen er niet zomaar van uitgaan dat bij die NZa ook maar iets of zelfs iemand in goede handen is, beste lezers - wat schiet me als eerste te binnen als ik die afkorting hoor of lees? Een buitengewoon tragische affaire, met een geval van zelfdoding; dit als gevolg van het lijden aan, en noemen van alles wat er bij die instantie mis is, heel erg mis. Leest U het hier maar terug: https://www.detegel.info/2015/niemand-luisterde-naar-arthur/ Joop berichtte er ook over: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-dood-van-een-klokkenluider Zie ik het goed, dan krijgt een instituut dat een integer man de depressie injaagde en hem tot een wanhoopsdaad dreef, nu inzage in de patiëntgegevens van onze zielzorgers. Het neoliberale en hyperbureaucratische Nederland is ziek, ernstig ziek. Het is toe aan een degelijke psychiatrische behandeling.

2 Reacties
Karingin
Karingin21 jul. 2022 - 21:52

LOL als ik me dat probeer voor te stellen ontstaat er een heel Cuckoo's nest in mijn hoofd...whoaaaa we're doomed!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert22 jul. 2022 - 6:46

@ Karingin - ha, ik denk ook aan 'Shutter Island'. Ik ken een boek, geschreven door een kritisch psychiater die misstanden in zijn eigen vakgebied beschrijft. Voorin staat een motto van zijn hand: 'Iemand die een psychiater bezoekt, die moet zich eens laten nakijken.' De man heeft gevoel voor humor.

Karingin
Karingin21 jul. 2022 - 15:57

Over my dead body! Als dit doorgaat is het einde helemaal zoek, die motherfuckers zijn niet te vertrouwen en verzekeraars al helemaal niet

GHS
GHS21 jul. 2022 - 12:22

Dit is een heel moeilijk punt. Ik heb n.l. eens gelezen dat bij een nadere controle 5 psychiaters behoorlijk hadden gefraudeerd met het aantal benodigde behandelingen.

2 Reacties
Karingin
Karingin21 jul. 2022 - 15:55

Ja dan moet je dus die gasten aanpakken en niet de patiënt, en stop gewoon met marktwerking, dat leidt (lijdt) tot grote ellende

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2022 - 10:34

Karingin "en stop gewoon met marktwerking, dat leidt (lijdt) tot grote ellende " Heb je dit al gelezen? Dit is weer een geintje van onze 'nieuwe minister Kuipers van VWS. Over markt gesproken. Van welke partij was die ook alweer? https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/20/acm-zeer-bezorgd-over-ruimere-fusiemogelijkheden-in-zorg-a4136948

Miss Piggy
Miss Piggy21 jul. 2022 - 11:36

Dit is werkelijk belachelijk. Niemand heeft te schaften wat er tussen er tussen patiënt en behandelaar wordt besproken. Het is weer de zoveelste bureaucratische, technocratische beslissing binnen de zorg. Ik heb er gezien de geschiedenis van overheidsinstanties met automatisering ook 0 vertrouwen in dat deze gegevens ook daadwerkelijk vertrouwelijk blijven.

Backtobasics
Backtobasics21 jul. 2022 - 11:19

Het zinnetje: Die informatie wordt ook aan zorgverzekeraars ter beschikking gesteld, zegt mij alweer genoeg...............................