Algemene Energieraad: opbrengsten uit fossiele brandstoffen nemen af ... Groene energie: kostenpost of investering?
De Algemene Energieraad (AER), een adviesorgaan van de overheid, zegt dat de staat miljarden euro’s misloopt door de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Dat staat in een advies dat vandaag wordt uitgebracht.
AER-bestuurslid Kees Wiechers:
De opbrengsten uit fossiele brandstoffen voor de Staat bedragen nu ruim € 35 mrd per jaar. Onze voorzichtige schatting is dat dit over vijf jaar € 5 mrd minder zal zijn.
Deze rekening komt op tafel te liggen bij de formatiebesprekingen, waar de overheidsfinanciën voor de komende jaren worden uitonderhandeld door VVD en PvdA.
Het uithollen van de belastinginkomsten door de verduurzaming treft veel landen. Nederland wordt echter bovengemiddeld geraakt, omdat de overheid relatief veel verdient aan fossiele brandstoffen, aldus belastingexpert Arjan Lejour van het Centraal Planbureau (CPB). Het ging het afgelopen jaar om 14% van circa 130 miljard euro aan belastingen.
De daling van de belastinginkomsten wordt deels door de overheid zelf aangewakkerd, doordat zij de vergroening stimuleert met zowel fiscaal beleid als subsidies. Nederland voldoet daarmee wel aan de internationale afspraken om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde gisteren dat de overheidsuitgaven voor klimaatbeleid de afgelopen jaren zijn toegenomen. Het gaat daarbij om subsidies en maatregelen om energie te besparen.
D66’er Gerban Jan Gerbrandy, lid van het Europees Parlement, heeft zijn bedenkingen bij het rapport. Op Twitter schrijft hij:
Wat een drogreden. Moeten we ook meer gaan roken, drinken, gokken, door rood rijden om de staatskas te redden? Olieprijs +20% kost NL 0,4%- economische groei. IMF verwacht +100% olieprijs in 10 jaar. Zijn die kosten ook meegenomen door AER?