Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat aansprakelijk voor verkrachting in Indië

  •  
27-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3825711700_40b1dc5a30_o
De Nederlandse Staat is verantwoordelijk voor de verkrachting van een vrouw in 1949 in toenmalig Nederlands-Indië, door Nederlandse militairen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De Staat is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de vrouw.
De vrouw was ten tijde van de verkrachtingen 18 jaar. De schadevergoeding bedraagt 7500 euro. Niet eerder werd de Staat aansprakelijk gesteld voor andere oorlogsmisdaden dan executies.
De verkrachtingen gebeurden tijdens een zuivering op Java in het dorp Peniwen. De rechter acht bewezen dat de vrouw onder bedreiging van een vuurwapen verkracht is door enkele militairen. Hoewel de verkrachtingen jaren geleden hebben plaatsgevonden, heeft de rechter besloten dat de Staat geen beroep kan doen op verjaring.
Niet de enige rechtszaak Er loopt nog een aantal andere rechtszaken tegen de Nederlandse Staat vanwege vermeend wangedrag van Nederlandse militairen in toenmalig Nederlands-Indië. Zo is er een man die claimt in 1947 door militairen te zijn gefolterd. In die zaak is het echter nog niet tot een schadevergoeding gekomen, omdat de Staat de feiten aanvecht. Ook in deze zaak kan de Staat geen beroep doen op verjaring.
Verder zijn er nog de weduwen en kinderen van de geëxecuteerde mannen in Zuid-Sulawesi. De Australische historicus Robert Crib doet onderzoek naar die gevallen.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.