Joop

Sta stil bij waar je bent in je leven

  •    •  
30-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
33663828755_4ae2f11d7a_z-1
We doen graag alsof we in balans zijn, zolang ons grote tegenslagen bespaard blijven, maar zijn we het ook?
Aan het einde van het jaar wil iedereen ineens ‘de balans opmaken’. Ook in de media is het een favoriet onderwerp. Vele jaren deed ik er ook braaf aan mee. Wat was er goed gegaan, wat had er beter gekund? En waar zouden we op basis van deze analyse het komende jaar eens de focus op moeten hebben? Om de opbrengst te vergroten en/of fouten te vermijden.
Mijn afgelopen jaar wordt gekenmerkt door disbalans. Dat klinkt niet fijn, maar ik was letterlijk en figuurlijk uit mijn evenwicht. Wat ik onder evenwicht verstond tenminste. Bijna tien maanden geleden begaf mijn cerebellum (‘de kleine hersenen’) het, het deel van ons brein dat ook wel bekend staat als het hersengebied waar het evenwicht wordt bewaakt. Het is nog steeds niet volledig hersteld, en ieder moment van de dag voel ik dat er balans mist. Dat klinkt sneu en frustrerend, en dat is het ook vaak, maar nu voel ik het tenminste. Mijn aandoening heeft me ook geholpen, doordat ik ben gaan voelen wat het is om niet in balans te zijn. Dat ik jaren heel veel ballen tegelijk in de lucht hield had helemaal niets met evenwicht of in balans zijn te maken. We doen graag alsof we in balans zijn, zolang ons grote tegenslagen bespaard blijven, maar zijn we het ook? Is een jaarsalaris ver boven modaal een bewijs van gezond evenwicht?
Leerzaam Door maanden onvrijwillig thuis te zitten werd ik gedwongen een heel andere balans op te maken, en los van alle ellende die het met zich meebracht, was het ook leerzaam. Net zoals een burn-out tot nieuwe en diepgaande inzichten aanleiding kan geven, leerde ik het leven anders waarderen. Kreeg ik een afkeer van de vluchtigheid die ons bestaan steeds meer kenmerkt. En als er iemand zo druk was dat hij nergens tijd voor had, dan was ik het.
Gelovigen verzekerden me dat mijn kwaal (cerebellaire ataxie heet het officieel) een geschenk van God was. Een heel ander soort gelovigen, de spirituelen, benadrukten dat dit ‘op mijn weg lag.’ De neurologen die geen objectieve lichamelijke afwijking konden vinden om het mee te verklaren, suggereerden dat het dan wellicht psychisch was. Wat mij betreft heeft iedereen gelijk: een gezonde balans ontbrak, en dat weet ik sinds ik het aan den lijve heb ervaren.
Er is geen enkel bezwaar tegen ‘de balans opmaken’. Sterker nog: ik raad het iedereen aan, iedere dag. Het betekent stilstaan bij waar je bent in je leven, en jezelf die ene kritische vraag stellen waar het uiteindelijk allemaal om draait: ‘Ben ik echt daar waar ik wil zijn?’
Steeds meer mensen moeten bekennen dat ze deze vraag ontkennend moeten beantwoorden, als ze eerlijk zijn. Ze hebben goede redenen waarom het zo ver heeft kunnen komen. De vraag is echter: zijn het geen smoezen? Of: wanneer worden excuses nietszeggende stoflappen, om toch vooral niets te hoeven veranderen?
Balans is iets individueels, de uitkomst van een moeilijke zoektocht bij jezelf, van binnen. Of je het ooit zult vinden weet niemand, maar de zoektocht is de moeite waard. En de troostprijs is enorm: iedereen die je werkelijk liefhebt profiteert er van mee!
Cc-foto: Maria Eklind
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2019 - 2:17

"En de troostprijs is enorm: iedereen die je werkelijk liefhebt profiteert er van mee!" Dat vind ik nu een prachtige zin om mee af te sluiten. Bram ik wens je het beste wat kan binnen die mogelijkheden die komen en die je in je hebt. Gelukkig nieuwjaar voor jou en de mensen die je werkelijk liefhebt.

Thuiszitter
Thuiszitter31 dec. 2018 - 16:16

Beterschap heer Bram , elke dag even tot jezelf komen en zoals jij het noemt balans op maken en niet alles maar voor vanzelfsprekend aannemen en je komt een heel eind .

Frits Jansen
Frits Jansen31 dec. 2018 - 3:31

Als je de balans opmaakt kijk je terug. Is het niet beter om vooruit te kijken? Ja, dat is moeilijker, maar juist daarom niet iets om te ontvluchten. Je moet je de vraag blijven stellen of je wel goed gebruik maakt van je mogelijkheden. Het nieuwe is vaak eng, maar des te bevredigender als het lukt.

1 Reactie
Stientje2
Stientje231 dec. 2018 - 16:40

@ Frits Jansen "Als je de balans opmaakt kijk je terug. Is het niet beter om vooruit te kijken?" Juist om eerst de balans op te maken, en je daar eventueel verandering in wil aan brengen, kan je pas vooruit kijken. Je hebt dan voor je zelf een beter overzicht, zowel positief als negatief.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren30 dec. 2018 - 15:31

Jouw disbalans en grote tegenslagen kosten (belastinggeld)geld, de Staat en buren en kennissen willen graag dat jij snel weer meer gaat werken en zo geld opbrengt. Vijanden zullen jouw tegenslag gebruiken om extra hard toe te slaan.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg30 dec. 2018 - 15:06

Helemaal eens. Never waste a good crisis geldt bovenal als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.