Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Nationaal Bevrijdingsmuseum: De SS deed ook leuke dingen

  •  
09-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27784990813_5303a37891_k
De Schutzstaffel, beter bekend onder de afkorting SS, is een van de meest beruchte organisaties uit de geschiedenis. Ooit opgericht als persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, maar later ook verantwoordelijk voor vele gruwelijkheden gepleegd als bewakers in de concentratiekampen en als doodseskaders.
Daar mag wel een zonniger tintje aan gegeven worden, vond men bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Daar is de tentoonstelling ‘De SS: Veelzijdig extremisme’ geopend. Volgens het museum is het belangrijk dat de moordbrigade in een breder perspectief geplaatst wordt. Het beeld dat de SS uit ‘Arische supersoldaten’ bestond moet worden bijgesteld.
Dat er nu in de geschiedenislessen alleen wordt stilgestaan bij de moorden en martelpraktijken van de SS, is volgens Jory Brentjens van het Nationaal Bevrijdingsmuseum ‘geschiedsvervalsing’. ‘Het beeld dat bij mensen krijgen van het verleden wordt vertekend. En dat is kwalijk. Je ziet dat veel extremisten en neo-nazi’s daarmee aan de haal gaan’.
Het nazi-gedachtegoed dat anno 2017 weer grif de kop opsteekt is dan ook niet vergelijkbaar met dat van de werkelijke nazi’s, lijkt het museum te willen zeggen. Immers:
"Veel mensen weten niet dat de SS ook archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was. Tijdens de oorlog was het merendeel dat diende niet Duits. Dat is wat in de opvattingen niet wordt meegenomen."
Wie meer wil weten over de gezellige extracurriculaire activiteiten van de SS, kan terecht in het museum.
Bron: EenVandaag / cc-foto: Rodrigo Paredes

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

Machiels**1993
Machiels**199310 okt. 2017 - 19:04

Multicultureel is misschien het verkeerde woord want de 'nazicultuur' was natuurlijk toch wel de primaire cultuur. Multi-etnisch was de SS zeker. Er waren o.a. Nederlandse, Belgische, Franse, Russische, Scandinavische en zelfs moslim divisies.

Django3
Django310 okt. 2017 - 18:54

Ik denk dat juist een les te leren valt door te laten zien dat SS’ers uiteindelijk ook gewone mensen waren maar door de keuzes die ze maakten aan de verkeerde kant terecht kwamen. Door te doen alsof SS’ers de belichaming van het pure kwaad, monsters en demonen waren valt er niks te leren. Mensen relateren daar niet aan, betrekken het niet op hun zelf; niemand vind tenslotte van zichzelf dat hij de belichaming van het kwaad is. Door SS’er zo neer te zetten krijgen zij iets abstracts, iets heel ver verwijderd van mensen zoals wij. De les die werkelijk waard is om te leren is dat we allemaal in principe in staat zijn tot de meest gruwelijke dingen, als we daartoe gemotiveerd worden. Die motivatie kan vervolgens uit van alles bestaan: religie, ideologie, haat etc etc. Door SS’ers te dehumaniseren, de facto buiten de menselijkheid te plaatsen kunnen we onszelf geruststellen en in slaap sussen: dat zal ons nooit gebeuren want wij zijn goede mensen, wij zijn vol liefde, begrip en tolerantie. Op die manier zullen wij nooit leren maar ten hoogste kunnen zeggen: de hel dat zijn anderen.

Indisch4ever
Indisch4ever10 okt. 2017 - 8:14

Hanna Arendt: de banaliteit van het kwaad quote--- Arendt maakt in haar boek “de banaliteit van het kwaad” duidelijk hoe goed georganiseerd (totalitaire) politieke systemen, misschien wel elke bureaucratie, hun “onderdanen” kunnen beroven van hun moraliteit. Mensen degraderen tot functionarissen en radaren in een administratief drijfwerk en op die manier worden zij van hun menselijkheid beroofd. Waardoor zij in staat zijn tot daden die indruisen tegen alle wetten van de ethiek. Uit een streven naar conformiteit met de groep. Bij gebrek aan oordeelsvorming en werkelijkheidszin. Ze concludeert in haar epiloog “Het was niet de aanwezigheid van kwade bedoelingen, maar de afwezigheid van kritisch denkvermogen en de kritiekloze opvolging van bevelen van hogerhand die ertoe hebben geleid dat zo veel joden het leven verloren in de structurele vernietingspolitiek van de nazi’s”. Arendt wilde concrete situaties in de wereld begrijpen en crises duiden. Met haar boek wilde zij de wereld attent maken op het bestaan van vele Eichmann achtigen. end quote--- https://angelathissen.nl/2016/12/09/de-banaliteit-van-het-kwaad/ De waffen SS multicultureel noemen is raar maar niet onjuist. Het benadrukken van dit woord is weinigzeggend, doch misleidend. Nederlandse legers in Nederland kende veel niet-nederlanders. In de middeleeuwen reeds. Verdween dat in de 19e eeuw wellicht binnenlands, maar het Oost-Indische Leger bleef deels een vreemdelingenlegioen. Net als het Franse vreemdelingenlegioen. Het gemeenschappelijke met de Waffen SS is dat men vooral ingezet werd buiten de eigen landsgrenzen om een imperium te handhaven of te veroveren.

MoksiMeti
MoksiMeti10 okt. 2017 - 7:52

Wat een overtrokken reacties, blijkbaar geeft het toch een ongemakkelijk gevoel om te beseffen dat mensen niet puur slecht (of puur goed) zijn. Dat past blijkbaar niet in het zwart-witte wereldbeeld waar sommigen zich krampachtig aan vast wensen te houden.

Zandb
Zandb10 okt. 2017 - 5:56

Veel van deze SS-ers waren brave huisvaders en dol op hun gezin. Sommigen zullen ook gek geweest zijn met hun huisdieren. Waren gek met kinderen, mits van de goede soort. En offerden zich met pijn in het hart op, voor de goede zaak. Daar moest ook maar eens wat aandacht voor komen.

9 Reacties
punt2
punt210 okt. 2017 - 6:15

quote: "En offerden zich met pijn in het hart op, voor de goede zaak." moeten we nou medelijden en/of respect voor deze zwijnen krijgen? u vergeet hoe deze zwijnen zich hebben gedragen

Django3
Django310 okt. 2017 - 6:36

"Daar moest ook maar eens wat aandacht voor komen. " Als dat ervoor zorgt dat we een meer compleet beeld krijgen van de SS, dan zou ik niet weten waarom niet. Bijv door zo te laten zien dat dat ook brave huisvaders op de een of andere manier verzeilt kunnen raken in iets dat uiteindelijk leidt tot de dood van miljoenen en de sloop van een continent. Dat dit dus werd gedaan door mensen zoals u en ik, en niet door 'het pure kwaad'. In de lijn van Hannah Arendt's observaties over de banaliteit van het kwaad, zeg maar. Uw cynisme verondersteld dat u dit niet vindt, hoewel die stijlvorm lastig te interpreteren valt. U mag dat vinden, maar meer dan een makkelijke, niet onderbouwde 'mening' en een impliciet pleidooi voor volharding in onwetendheid is uw sneer niet. Jammer, ik en vele anderen waarschijnlijk hadden van u een meer hoogstaande inbreng verwacht. U stelt hiermee teleur.

Schreeuwerd
Schreeuwerd10 okt. 2017 - 6:56

@Rob Roy, Respect natuurlijk. Tranen in de ogen. En dat je opstaat en plechtig de rechterarm uitstrekt en heil Hitler roept. Dat is de enige gepaste reactie. Wat zandb bedoeld is dat iedereen en dus ook Rob Roy in naam van de goede zaak verschrikkelijke dingen kan doen. Zoals Volkert van der Graaf Pim Fortuyn vermoorde, Mohamed Bouyeri Theo van Gogh vermoorde en feministes de deur van Baudet bekladden. Zoals betrokken burgers Hamburg kort en klein sloegen om hun politieke opvattingen op te dringen in hun strijd tegen het groot kapitaal en de ongelijkheid in de wereld en zoals antifa er facistische methodes op na houdt om het facisme te bestrijden.

Zandb
Zandb10 okt. 2017 - 7:58

Django Ik moet ook alles uitleggen. Het gaat om de laatste zin. Belangrijk is, op welke wijze en met welke bedoeling je tentoonstelt. En dat is mijn kritiek op dit plan van dit museum. Het is mij absoluut niet duidelijk, waarom er meer aandacht moet komen voor die zaken die het museum noemt. Hannah Arendt is inderdaad een van die mensen, die dat wel uitstekend deed. Schreeuwerd Via een omweg is inderdaad dat waar het mij omgaat. Ook SS-ers zijn mensen maar wel die er op de een of andere manier toe gekomen zijn vreselijke dingen te doen. Het zou erg wenselijk zijn, als we konden duidelijk laten zien - bv in een museum - hoe "normale mensen: tot zoiets komen.

punt2
punt210 okt. 2017 - 8:37

@Schreeuwerd, met enige twijfel geef ik een antwoord op jouw reactie, het vergelijken, en daarmee afzwakken van de misdaden tegen de menselijkheid begaan door de ss, met de vernielingen door AFA in Hamburg, met de afschuwelijke moord op Fortuyn en Theo van Gogh tot aan het bekladden van een deur van Baudet, is onterecht. Alle bovengenoemde situaties en gebeurtenissen zijn verschrikkelijk, de misdaden begaan door de ss zijn hiermee niet te vergelijken. Het absolute kwaad waarmee de ss haar taken met zorgvuldigheid uitvoerde komt niet overeen. Het is jammer dat u deze vergelijking maakt, ik zou mij kunnen voorstellen dat u geen ervaring hebt met het absolute onmenselijke kwaad van de ss. Ik heb alleen de gesprekken met de overlevenden, het verdriet over de overledenen, als leidraad. Er was geen menselijke maat, er was alleen het totaal ontbreken van elke menselijkheid. De ss was de verpersoonlijking van het ultieme kwaad.

Paul250371
Paul25037110 okt. 2017 - 11:40

Schreeuwerd Ja laten we het bekladden van de deur van Bidet niet vergeten. Ook maar meenemen op 4 mei of een aparte herdenkingsdag van maken? Wie deed dat bekladden eigenlijk, een niet bestaande organisatie die hiervoor de verantwoording nam of een dronken grap?

Schreeuwerd
Schreeuwerd10 okt. 2017 - 13:14

@Rob Roy Het verschil is dat de ss georganiseerd waren. Maar het is niet zo dat de ss er ineens was. Uit het niets. In de aanloop naar de tweede wereldoorlog was Duitsland sterk gepolariseerd. De politiek tegengestelde stromen botsten nogal eens, geweld werd dan ook niet geschuwd. Het communistische regime in Rusland was even geweldadig. Dat communistische gedachtengoed schoot ook wortel in Duitsland. Uiteindelijk wist Hitler de onvrede te kanaliseren en een beweging te mobiliseren die uiteindelijk de nazi partij vormden in Duitsland. Het maakt in die zin niet uit of je links of rechts bent. Wat echter een constante is dat men geweld tegen de ( politieke ) tegenstander gelegitimeerd ziet. In essentie omdat men overtuigd is van het eigen gelijk. In die zin zijn de voorbeelden die ik aandraag van hetzelfde laken een pak. Die kunnen de opmaat zijn voor een beweging die geweld als legitiem middel ziet of zich aansluiten bij een bestaande beweging. Dat kan de opmaat zijn naar georganiseerd geweld tegen politieke opponenten (andersdenkenden). Door die mechanismen te herkennen. Door je bewust te zijn van het feit dat volgers van zo'n beweging, of zulke individuen, hele gewone mensen zijn kun je voorkomen dat je in de val trapt. Politeke tegenstellingen zijn oké, maar geweld is nooit oké. Ondanks dat je vindt dat je opponent nog zelke waanzinnige ideeën heeft. De grens ligt bij geweld. Het absolute onmenselijke kwaad bestaat in die zin dus niet. Anders ligt het in een ieder besloten. Daarmee zwak ik niets af. @Paul250371 Ik zie niet in waarom we de bekladding van Baudets deur op 4 mei moeten herdenken. Ik denk wel dat we niet moeten vergeten dat geweld niet okay is. Ook niet als jij zeker weet dat het tegen de nieuwe hitler gericht is. Anders zou het wel heel makkelijk zijn om onder moord uit te komen. Dus tenzij gebruikt om je tegen direct en anderszins ofafwendbaar gevaar beschermen is geweld geligitimeerd.

Django3
Django310 okt. 2017 - 15:43

“Ik moet ook alles uitleggen” Ja en? Ben je ook eens aan de beurt, leuk toch. “Het gaat om de laatste zin“ Dat begreep ik al. Daar sprak ik je ook op aan. Maar een nieuw licht weet je niet te laten schijnen op die laatste zin. Het blijft een makkelijke cynische sneer, zonder verdere diepgang of dubbele bodem. “Het is mij absoluut niet duidelijk, waarom er meer aandacht moet komen voor die zaken die het museum noemt. “ Maar dat het u niet duidelijk is hoeft toch niet aan het museum te liggen? Om dan wat cynisch te doen over hun keuze is wat flauw.

Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 11:58

Django U gedraagt zich als een hansworst. Dit is namelijk precies mijn punt en dan citeer ik u: "Als dat - ik citeer het artikel "Veel mensen weten niet dat de SS ook archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was. Tijdens de oorlog was het merendeel dat diende niet Duits. Dat is wat in de opvattingen niet wordt meegenomen" - er voor zorgt, dat we een meer compleet beeld krijgen van de SS, dan zou ik niet weten waarom niet." Sterker nog: Dan zou IK het toejuichen, van ganser harte. Het punt is echter dàt mij dan niet duidelijk wordt. Maar u hebt nu eenmaal besloten dat ik niet deug en daarom bent u steeds op zoek naar die stok. U gedraagt zich als een hansworst.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 okt. 2017 - 5:33

Ze hadden dit in de juiste context moeten plaatsen. Het is lastiger dan je denkt om te beslissen wat goed en wat fout is, dan je denkt. Achteraf lijkt of zoiets als de SS het `pure kwaad' is, maar toen was dat zeker niet het geval. Toch had iedereen, door zich te informeren, door te denken, kunnen weten dat de SS `kwaad' is. Trek de parallel maar eens door naar het nu...

6 Reacties
punt2
punt210 okt. 2017 - 6:21

Maar de ss was de vertolking van het pure kwaad, de wijze waarop ze hebben huisgehouden in dorpen, steden tegen hele bevolkingsgroepen, de concentratiekampen. De moordpartijen, slachtingen de pure haat. Het uitmoorden van Oradoyr sur Glane :Oradour-sur-Glane was een gewoon dorp op het Franse platteland waar wij zo van houden. Het zou nooit in de geschiedenisboeken zijn gekomen als de 2de SS pantserdivisie ‘Das Reich’ niet op zaterdagmiddag 10 juni 1944 het dorpje omsingelde en alle aan- en afvoerwegen afsloot. De divisie kwam uit het zuiden waar het in Tulle al een bloedbad had aangericht. Alle inwoners werden verzameld, waarna de mannen van de vrouwen werden gescheiden. Niet veel later werden de mannelijke inwoners doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden vervolgens in de kerk opgesloten, die daarna werd opgeblazen, en de rest van het dorp werd verwoest. In een paar uur werd een compleet dorp met koelbloedige efficiëntie verwoest. 642 mensen vonden die dag de dood, slechts zes dorpelingen wisten te ontsnappen. noem dit met droge ogen eens niet het "pure kwaad"

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 okt. 2017 - 7:42

Ja, de SS was de vertegenwoordiging van het kwaad, maar dat betekent niet dat alles wat ze deden puur kwaad was. Het probleem bij het bestrijden van `het pure kwaad' is nou juist dat mensen over alles waar ook wel iets goeds aan valt te ontdekken geloven dat het niet `kwaad' kan zijn. Het `pure' kwaad bestaat niet. Juist daarom is het in het *nu* zo moeilijk om uit te maken wat goed en wat fout is. En juist daarom is het zo gevaarlijk om, terugkijkend in de geschiedenis, iets als `het pure kwaad' te zien.

Bickle
Bickle10 okt. 2017 - 8:38

@Sylvia Ik kan je verzekeren dat Amon Göth puur slecht en kwaad was.

punt2
punt210 okt. 2017 - 8:53

@Sylvia, de ss is het ultieme kwaad, dat er kruidentuintjes werden aangelegd doet daar niets aan af, het enige beeld wat ik dan heb is van de as uit de ovens die werd uitgestrooid over het kruidentuintje ter bevordering van de groei van de kruiden. het is simpelweg niet mogelijk om ook maar iets "goeds" tegenover zoveel kwaad te zetten, het is alsof je iets wat in en in zwart is met een druppeltje wit iets grijzer wil maken. Dat ze kruiden in een tuintje verbouwden maakt de plaats waar zij dit deden , het kamp, niet minder erg. Dat ze een oud en hulpbehoevend vrouwtje hielpen met oversteken maakt niet goed dat ze deze later in een gaskamer duwde. Door het helpen oversteken kan je simpelweg niet verbloemen dat zij het ergste van ergste waren. Het is niet wegstrepen tegen iets "aardigs" Ook al verbouwt een moordenaar bloembollen, hij blijft een moordenaar. De overtuiging waarmee de misdaden tegen de menselijkheid zijn uitgevoerd is het pure kwaad. Daar doet een kruidentuintje niets aan af. Er is in de totale geschiedenis niets te vergelijken met wat er door de ss is aangericht, het systematisch wegvagen van een bevolkingsgroep is met niets te vergelijken. Elke poging om deze ss een ander gezicht te geven doet afbreuk aan hun daden. "ze hebben o.a. 6 miljoen Joden vermoord, maar hadden wel oog voor de natuur...."

Bickle
Bickle10 okt. 2017 - 11:19

@Rob Roy [Elke poging om deze ss een ander gezicht te geven doet afbreuk aan hun daden] Ben het volledig eens met je bijdrage, had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

JanVG2
JanVG210 okt. 2017 - 14:33

Blijkbaar heeft u de tentoonstelling al gezien, zodat u nu al weet dat het geen goede context geeft. Aangezien de tentoonstelling pas 15 oktober opgen gaat ... knap.

Tante Ali
Tante Ali9 okt. 2017 - 22:41

'de gezellige extracurriculaire activiteiten van de SS' :D

johannn2
johannn29 okt. 2017 - 22:32

Bij de neonazi's en KKK-ers in Charlottesville zaten volgens Trump ook prima mensen. .

2 Reacties
Django3
Django310 okt. 2017 - 8:46

Ach, maar er is hier toch niemand, het Bevrijdingsmuseum incluis, die verondersteld dat SS'ers prima mensen waren, hoogstens dat ze ook mensen waren.

johannn2
johannn210 okt. 2017 - 14:37

Django, Als het over de neonazi's in Charlottesville gaat, dan gaat het om die mensen in dié uiting, dát optreden. Op die rol worden ze in dat verband aangesproken, en op geen ander. Als het over de SS gaat gaat het ook over hun rol als SS-er, niet om bijvoorbeeld hun liefde voor hun kinderen. En voor de Wehrmacht werd je opgeroepen, maar voor de SS moest je kiezen. Dus daarvan gaan ze niet vrijuit. .

johannn2
johannn29 okt. 2017 - 22:25

En Hitler was lief voor zijn hond. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 okt. 2017 - 21:42

Tsja, het is altijd pijnlijk om te constateren dat het kwaad nogal banaal is. Hannah Arendt heeft dat aan den lijve mogen ondervinden.

4 Reacties
johannn2
johannn29 okt. 2017 - 22:38

Nick, Maar Eichmann bleek bij nader onderzoek een overtuigde nazi te zijn die stond achter wat hij deed en initiatieven en op eigen initiatief "verbeteringen" ontwikkelde in het systeem. Zo banaal was hij dus niet, en zijn 'optreden' in de rechtbank was geraffineerd genoeg om Arendt om de tuin te leiden. En dat was de basis van haar "banaliteit van het kwaad"- redenatie. .

Django3
Django310 okt. 2017 - 8:49

"En dat was de basis van haar “banaliteit van het kwaad”- redenatie." Ach welnee, de banaliteit slaat op het feit dat een gruwelijke massamoord, bij Eichmann verworden was tot een bureaucratisch systeempje. Een banale handeling als een stempel op een formuliertje als het ware, ontdaan van enige emotie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 okt. 2017 - 11:24

Django 10 oktober 2017 at 10:49 [“En dat was de basis van haar “banaliteit van het kwaad”- redenatie.” Ach welnee, de banaliteit slaat op het feit dat een gruwelijke massamoord, bij Eichmann verworden was tot een bureaucratisch systeempje.] Juist. En in het verlengde daarvan komt die banaliteit niet alleen tot uitdrukking in de bureaucratie, maar ook in het gezamenlijk maken van culturele uitstapjes of het bijwonen van sociale avondjes. Alles bedoeld om ongewone zaken (oorlog, pogroms, massamoord, onderdrukking van de bevolking) de schijn van burgerlijke gewoonheid te verlenen.

johannn2
johannn210 okt. 2017 - 14:42

Django, Eichmann was geen meeloper, geen bureaucraat, zoals hij wel nogal overtuigend suggereerde tijdens het proces. Hij was een initiatiefnemer en was ook zelf aanwezig mij menige uitvoering ervan, o.a. in Hongarije. Niets banaals aan Eichmann. Maar Arendts redenatie is later los van Eichmann komen te staan, en heeft dan wel de betekenis die jij er hier aan geeft. Zulke blinde bureaumollen waren - en zijn - er natuurlijk vele. .

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 21:11

Nog even dit. Ik heb dat museum altijd nogal ontoereikend gevonden.

CRK
CRK9 okt. 2017 - 20:16

Dit onderdeel van de tentoonstelling heeft een hele verkeerde timing. Op het moment dat op de wereld, in Europa en in Nederland extreem-rechts een steeds groter probleem aan het worden is lijkt het me onverstandig om ook maar een enkele positieve kanttekening te plaatsen bij een van de meest onmenselijke organisaties die deze planeet ooit gekend heeft. Ik snap dat geschiedenisvervalsing fout is, maar is het echt nodig om deze kant van de SS te belichten zoals Jory Brentjens beweert? Welk doel heeft het anders dan de SS van een positief randje te voorzien? Hij zegt dat veel extremisten en neo-nazi’s met het weglaten van deze informatie aan de haal gaan. Met gelimiteerd succes gelukkig, dus laten we ze het vooral niet makkelijker maken door ze meer animo te geven om mensen aan hun kant te krijgen.

Gringo2
Gringo29 okt. 2017 - 19:24

Ik denk dat de opzet van het museum niet is om te laten zien dat de ss ook leuke dingen deed, maar dat de ss bestond uit mensen van vlees en bloed ipv mythische monsters en ook zeer veelzijdig was. Je kunt natuurlijk ook de waffen ss niet vergelijken met de ss totenkopfverbände. Of de allgemeine ss. Allemaal volstrekt verschillend van aard en samenstelling.

Joop den Uil
Joop den Uil9 okt. 2017 - 18:48

over 50 jaar heb je een stripboek in de trant van Asterix en Obelix waar ze spannende avonturen beleven in een concentratiekamp waar ze de SS te slim af zijn met kwajongensstreken. Geschiedenis is om te leren maar ook om afstand van te nemen.

3 Reacties
ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:43

Geschiedenis is >iets om vaniets te kunnen< nemen.

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:45

Die ging mis. Geschiedenis is >iets om vaniets te kunnen< nemen.

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:46

Dan maar zo. Geschiedenis is -iets om van- te leren maar ook om afstand van -iets te kunnen- nemen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz9 okt. 2017 - 18:31

Iedereen weer op zijn achterste benen in de gordijnen. Eerst maar eens het hele verhaal in context beoordelen denk ik. Het is vast genuanceerder dan hier wordt geponeerd. Het enige gevaar zou erin dat mensen met een minder helder oordeelsvermogen de informatie zullen kunnen gebruiken om een te positief beeld te onthouden, maar de vraag is ook of je het publiek altijd maar moet onderschatten.

1 Reactie
ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:37

Onderschatten is denken dat ze een (te) positief beeld onthouden. Mensen met een minder helder oordeelsvermogen zijn besluiteloos. Beoordelingsvermogen is een voorwaarde.

Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 18:21

Doet me denken aan die conference van Hans Teeuwen; "Iedereen heeft het wel over die Joden, maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes". Absurd te veronderstellen dat er ook goede kanten aan de SS zaten. En ja, ik weet dat Hitler een herdershond had (Blondie) waar hij stapel gek op was. Maar die hij op het eind ook vergiftigd heet.

4 Reacties
ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:12

Wat ik al zei, Blondie was familie.

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 okt. 2017 - 20:54

@Bickle: het zijn de nazies die in Nederland de eerste dierenbeschermingswet hebben ingevoerd. Slechte zaken doen soms goede dingen en zolang je het hele inktzwarte plaatje benoemd, kan je dat ook benoemen.

johannn2
johannn29 okt. 2017 - 22:43

Den, Tsja, dat maakt natuurlijk weer heel wat goed aan die Jodenuitroeiing. En ach, zo een Auschwitz, tsja, zoiets, dat kan toch gebeuren? Moet je een keer over heen kunnen stappen. Toch? .

Ratelaar
Ratelaar10 okt. 2017 - 5:49

Ned de bejubelde gealieerden dan. Dat waren echte heiligen... https://www.vice.com/nl/article/vd9njj/ongemakkelijke-vragen-over-de-tweede-wereldoorlog

Paddy3
Paddy39 okt. 2017 - 18:15

Tja, de SS deed ook heel veel aan medisch onderzoek. Oa met tweelingen. Misschien is een Nobelprijs wel op zijn plaats. Al zullen de bergen van slachtoffers hier anders over nadenken. Mooi brugje ook naar de Tibet expeditie. Bruno Breger (1 vd expeditieleden) heeft gedurende de oorlog gevangenen uit diverse concentratiekampen geselecteerd en laten vergassen om een zogenaamde wetenschappelijke collectie van joodse specimens te creëren. In 1974 werd hij veroordeeld wegens medeplichtigheid op de moord op 86 van die gevangenen.

JStokx
JStokx9 okt. 2017 - 18:07

We moeten of de geschiedenis zo goed mogelijk kennen, of we moeten kiezen om onze eigen draai er aan te geven. Maar we kunnen het niet allebei hebben. Als we de volledige geschiedenis van het slavernijverleden moeten kennen, moeten we ook het volledige verhaal over de Duitsers weten.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 okt. 2017 - 8:03

En wilt u dan het weten hoe zulke slechte mensen nog zo veel goeds konden doen of dat zulke goede mensen dan nog zo veel slechts deden?

Paul250371
Paul25037110 okt. 2017 - 11:46

JStokx "moeten we ook het volledige verhaal over de Duitsers weten." Die is u nog niet bekend begrijp ik? Mocht dat zo zijn is dat geen schande, u staat ook niet alleen, er zijn heel veel PVV stemmers die het verhaal ook niet kennen

jandebakker
jandebakker9 okt. 2017 - 18:01

het laten zien van de menselijke kant van de SS hoeft niet per definitie "fout" te zijn. Dit omdat op deze wijze ook de educatieve boodschap afgegeven kan worden dat "normale" mensen tot beestachtige dingen in staat zijn.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer9 okt. 2017 - 19:27

"het laten zien van de menselijke kant van de SS hoeft niet per definitie “fout” te zijn." Hoe bedoel je? Volgens mij was de SS nl zeer menselijk.

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 20:02

Maar “fout” in een extreem uniform wordt snel onmenselijk. Dat “normale” mensen tot beestachtige dingen in staat zijn zien we dagelijks.

Bart N.
Bart N.9 okt. 2017 - 21:50

+1 Inderdaad, heel normale mensen kunnen in staat zijn om de meest gruwelijke dingen te doen. Onder druk wordt alles vloeibaar.

Sustainaboy
Sustainaboy10 okt. 2017 - 7:11

Daar hoef je niet de menselijke kant van de SS voor te laten zien. Het komt beter tot uiting in het feit dat de grootschalige executies van Joden in onder meer Polen, Oekranie en Rusland meestal werden uitgevoerd door politiebataljons. Gewone politieagenten van de Duitse straten geplukt. Geen mensen die bewust voor het lidmaatschap van de SS en haar ideologie kozen.

HarrisHitchensDawkinsDennet
HarrisHitchensDawkinsDennet9 okt. 2017 - 17:41

Lekker hypocriet weer al die reacties zeg. Als het strookt met het huidige linkse gedachtegoed is er blijkbaar niks op tegen om de geschiedeins aan te passen of te verbloemen. Zie bijv het rijksmuseum of het geneuzel van dat cultuurcentrum Witte de With. Maar als het om iets gaat dat niet strookt met dat linkse gedachtegoed is de wereld te klein... Geschiedeis is geschiedenis...in al zn pracht en lelijkheid.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 17:38

Sorry, maar wanneer leren we nu eindelijk eens ons eerst op de hoogte te stellen van de feiten en dan pas te gaan schuimbekken? Geef toe, het werkt een stuk rustgevender en levert minder testosteron op achter je scherm. Voor de discussie is het echter een opluchting. Ik ben van plan zaterdag eerst zelf maar eens te gaan kijken naar de inhoud van deze tentoonstelling. Daarna ben ik gerechtigd mijn mening te geven. Daarvoor niet, immers, ik weet niet wat er getoond wordt, ik weet niks van de context waarin een en ander getoond wordt, ik weet niks van de uitleg via multimedia, flyers of bijschriften etc. Helemaal niks! En om van de mening van het journaille uit te gaan, nee, dank u! De SS was enerzijds een modern geleide onderneming met een louter crimineel oogmerk: via slavenarbeid zoveel mogelijk winst maken. Tegelijkertijd was het een moordonderneming: zoveel mogelijk ongewenste personen vermoorden. Beide doelstellingen werden trouwens stevig door elkaar gebruikt en uitgevoerd. Zie de werkkampen, waar arbeiders als slaven een doorlooptijd hadden van drie maanden. Daarna waren ze dood. De SS was ook een ideologische organisatie, die overal zijn klauwen in had zitten. Bij de politie via de Gestapo, later viel de politie geheel onder de vlag van de SS. Maar ook in de gewone samenleving. Het hoogst wat je in een carrière kon bereiken in Nazi-Duitsland was lid van de SS worden. Dan gingen de mogelijkheden open voor je. Een arts kon als SS-lid lekker aan de gang gaan, niet gehinderd door enige mentale barrière. Wetenschappers konden dit ook. Het uitstapje naar Tibet (een expeditie dus) paste daar in. Doel daarvan, en ik geloof 100% dat dit in de tentoonstelling naar voren zal worden gebracht, was het zoeken naar de Arische roots. Himmler ( en ook andere nazi-kopstukken) hadden daar bepaalde gedachten over. Dus ging men daar stevig gesubsidieerd aan het werk! Overigens, schedelmeten en meer van dat soort dingen was in de jaren dertig van de vorige eeuw een gewone praktijk die in alle Europese landen werd toegepast en verdedigd. Ook bij ons zijn de Urkers opgemeten. Het steriliseren en castreren van ongewenste denominaties was ook heel gewoon. In Scandinavie en ook in Engeland ging dat nog door tot na de oorlog. Turing, de man van de Enigma-code, werd chemisch gecastreerd omdat hij homo was. Het is de taak van de historicus om deze context te laten zien. Het is geen goedpraten, maar laat bepaalde facetten zien die bij een directe veroordeling van welke tentoonstelling ook niet naar voren komen. Deze facetten worden snel vergeten maar zijn vaak de basis voor verder handelen. Daarom is het goed dat dit museum de context laat zien. Tenminste, dat hoop ik te zien zaterdag. In het tijdschrift Clausewitz Spezial (Duitstalig) is een special uitgebracht over de Waffen-SS. Daar wordt met de opvatting dat het gewone soldaten waren direct afgerekend. Interessant is het hoofdstuk over de rekrutering van soldaten uit het Midden Oosten, islamitisch van geloof. En vooral hoe het regiem zich in allerlei bochten moest wringen om dit ras-onzuivere leger te kunnen verklaren. Dit leger was inderdaad multicultureel maar iedereen snapt natuurlijk zonder meer dat er iets anders mee bedoeld wordt dan multicultureel nu. Het kruidentuintje bij de concentratiekampen is trouwens goed te verklaren uit de Blut und Bodenbeweging. Bovendien waren er natuurgenezers die vervend nazi waren. Het mythische van de SS viel bij hun in goede aarde. Ook dat moet verteld worden. Hoofdzaak is dat men gewoon moet gaan kijken en daarna een oordeel moet geven. Van eisen van het CIDI kan ik alleen maar boos worden. Waarom kan er niet op een andere manier naar iets van meer dan 70 jaar geleden gekeken worden, juist omdat het zo belangrijk is te laten zien dat de SS meer was dan een stelletje schoften (wat ze waren, dat weet iedereen!) maar diep in de samenleving zat en het, als het moest, op een akkoordje gooide met de eigen rigide opvattingen, net zoals er nu politici zijn die dat ook met een gerust hart doen. Wanneer de tentoonstelling zijn doelstelling waar kan maken om de SS als criminele organisatie een context te geven en daarbij een waarschuwing voor een herhaling te geven, dan is er niks aan de hand. Dus ga kijken, Groesbeek is verder een heel mooi gebied!

1 Reactie
ton14024
ton140249 okt. 2017 - 19:49

Arische roots zoeken in Tibet? Houd Groesbeek mooi!

Ratelaar
Ratelaar9 okt. 2017 - 17:32

Lijkt me interessant. Of moet ik deugen en zwaar verontwaardigd reageren op deze nazi-verheerlijking. Zeg het maar deugers! In ieder geval mooi dat men het briljante idee heeft om te laten zien dat het heul gewone mensen waren. Misschien dat men dan het besef krijgt dat iedereen, inclusief de grootste moralisten vreselijke dingen kunnen doen. Het kwaad is banaal en overtuigd van het eigen gelijk. 20.000 Nederlanders vochten met de gealieerden mee tot de Eindoverwinning. 20.000 Nederlanders dienden bij de ss.

2 Reacties
Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 19:09

Gewone mensen pakken geen Joodse baby's bij de benen om ze daarna met het hoofdje kapot te slaan tegen een muur.

Ratelaar
Ratelaar10 okt. 2017 - 4:40

@Bickle Jawel, onder de juiste omstandigheden. Daarvan is het gevangenisexperiment een goed voorbeeld. Ook bickle is daartoe in staat.

Reltiet
Reltiet9 okt. 2017 - 17:26

Een interessant onderwerp, al is de notie van de SS als 'multiculturele' organisatie controversieel - de Duitse/Nazi-cultuur was in ieder geval leidend ongeacht de afkomst van de SS-ers, lijkt me. Ik vind het in ieder geval vreemd dat er hier gedaan wordt alsof het in kaart brengen van de werkzaamheden van de SS hun misdaden minder misdadig maakt. 'Leuk' of 'gezellig' hoor ik de organisatoren in ieder geval nergens zeggen.

Nummer 3820
Nummer 38209 okt. 2017 - 17:05

Hóe kun je hierop tegen zijn. Zoiets als dit is juist perfect voor een beter begrip van de geschiedenis. Nee, laten we iedereen vertellen: "alle mensen in dienst van nazi-Duitsland waren fout, alles wat zij deden was per definitie slecht en gericht op het uitmoorden van joden, alle geallieerden en alles wat zij deden was per definitie goed en gericht op liefde en saamhorigheid". Dat zal men een kritische blik op het gebeurde aanleren en ze wapenen voor het maken van dezelfde fouten, niewaar?

wesley2811
wesley28119 okt. 2017 - 17:03

ik schrik best van de reactie hier onder. het is net als of je een nazi niet als mens mag neer zetten. want het waren geen monster of demonen maar echt gewone mensen zoals jullie en ik zijn. alleen deze mensen hebben monsterlijk dingen gedaan wellicht dat een tentoonstelling zoals deze licht werpt op het menselijke aspect. je word niet als racist of nazi geboren namelijk. maar uit een antal reactie hier onder kan ik op maken dat men ze liever als monster blijft zien. persoonlijk vind ik dat instelling want van een monster leer je niks van een mens wel.

3 Reacties
wesley2811
wesley28119 okt. 2017 - 17:05

persoonlijk vind ik dat een foute instelling want van een monster leer je niks van een mens wel.

Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 19:13

@Bingo [want het waren geen monster of demonen maar echt gewone mensen zoals jullie en ik zijn] Denk jij hetzelfde over mensen als Marc Dutroux, Benno L., Robert M. of Tristan van der Vlis?

Django3
Django310 okt. 2017 - 8:44

Bickle U ziet de door u genoemde mensen dus als demonen of monsters en niet meer als mensen? En wat zegt dat, in uw ogen, over uzelf?

Rene3
Rene39 okt. 2017 - 17:02

dit is een vals en verkeerd artikel. Er was enkele weken geleden!! een discussie op radio1 tussen de directeur en het cidi. de expositie gaat totaal niet over de leuke kanten van de SS, maar om een beeld te geven van hoe de SS handelde. Door te laten zien dat de reizen naar tibet bv. bedoeld waren om de geschiedenis van ariers aan duitsland te kunnen koppelen. De expositie laat zien hoe de SS de Duitse maatschappij wilde beheersen, niet alleen joden en andere uitmoorden.

Nurdius Maximus
Nurdius Maximus9 okt. 2017 - 16:54

Niet alles is zwart-wit beste mensen, je mag best een iets genuanceerder beeld neerleggen. Dat helpt vast ook om te begrijpen hoe in principe normale mensen konden toetreden tot deze bende moordenaars. Je gaat mij niet vertellen dat iemand na het zien van het nazi-moestuintje in Auschwitz ineens het idee krijgt dat die SS toch ook best een leuke jongensclub was.

Django3
Django39 okt. 2017 - 16:31

Feiten en nuanceringen doen er allang niet meer toe, alleen emoties. Dat meer feiten extra nuances aanbrengen en een ééndimensionaal beeld van extra dimensies voorzien is niet gewenst aangezien die nuances de emotie in de weg gaan staan. De emotie is op zijn zuiverst en heftigst als het beeld waarop de emotie is gestoeld simpel, eenduidig, ongenuanceerd en dus onveranderlijk is. Kennisverbreding en -verdieping is alleen gewenst als het de emotie -de haat, afkeur etc- intact laat of versterkt. In die visie zijn extra feiten over moordpartijen door de SS wel ok maar feiten over moestuinen niet. Terwijl een redelijk mens zou denken dat hoe meer kennis over een onderwerp we te weten komen, hoe beter ons beeld van dat onderwerp wordt. Hoe meer nuance we kunnen aanbrengen in ons aanvankelijke beperkte mening over zaken. Door de tegenstanders van kennisvergaring zal dit verhaal ongetwijfeld worden uitgelegd als bagatelliseren en een apologie, sterker nog als een halve verheerlijking van de SS. Want zalig zijn zij, de onwetenden.

Albert Bakker
Albert Bakker9 okt. 2017 - 16:24

Ik weet niet, het is goed mogelijk dat als mensen zo'n tentoonstelling bezoeken ze daarna vast totaal vergeten dat de SS ook best wel een aantal slechte kanten heeft gehad.

1 Reactie
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 17:39

Ik denk dat het juist anders is. Veel mensen weten juist niet dat de SS ook dit deed en ze kunnen zo het gevaar zien. De SS zat in de hele samenleving. Maar ga kijken en oordeel dan.

Kobus3
Kobus39 okt. 2017 - 15:56

Walgelijk, die mode om nazi-misdaden te vedoezelen. Nu ook al in het bevrijdingsmuseum? Ik kan het eigenlijk niet geloven. Absurd om het over kruidentuintjes in concentratiekampen te hebben. Ik stel voor dat we die meneer Brentjens een beetje bijpraten over de geschiedenis. Dit is wat de SS deed aan het eind van de oorlog vlakbij mijn woonplaats, kort voor de bevrijding, nog even tien gevangen vermoorden: https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/2678

4 Reacties
HarrisHitchensDawkinsDennet
HarrisHitchensDawkinsDennet9 okt. 2017 - 17:43

Er wordt niks verdoezeld. Blijkbaar moet jij bijgepraat worden over de geschiedenis...

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 17:46

Beste kerel, daar gaat het niet om! Dat weet iedereen. Je moet kijken naar de gedachte achter dat kruidentuintje. Waarom was dat er? Dat is historie, je dingen afvragen. U hoeft meneer Brentjens niet bij te praten, want u heeft niets nieuws te vertellen. De heer Brentjens wil laten zien dat zo'n organisatie dieper in de samenleving zat, absurdere ideeën had en vooral gevaarlijker was dan menigeen denkt. Sterker, Brentjens praat ú bij over de geschiedenis. Bezoekers moeten er hopelijk weggaan met de gedachte dat zo'n club nooit meer een kans moet krijgen. Op zo'n manier voorkomt het dat er nog een monument bij u in de buurt moet komen. Die ene is meer dan genoeg!

Kobus3
Kobus39 okt. 2017 - 20:53

Ik voel hier een scheiding tussen mensen die de geschiedenis van de nazi-misdaden wat meer uit de eerste hand hebben of zelf de angst gevoeld hebben aan de ene kant, en aan de andere kant een generatie die voor wie het kennelijk het kennelijk vooral een interessant stuk geschiedenis is. Het is ongetwijfeld belangrijk dat nog eens getoond wordt hoe die SS in de maatschappij was ingebed. Maar dat is al veel eerder door historisch onderzoek aangetoond. De term 'multicultureel' is helemaal bedrieglijk bij de SS. Hooguit als je het verschil tussen Duitsers en Nederlanders al multicultureel noemt, mensen met een niet-Arische achtergrond zullen echt niet welkom zijn geweest. Het risico dat de SS, door de 'normale' kanten te benadrukken toch vooral als spannend en interessant gezien wordt blijft levensgroot. Er lopen genoeg lieden rond die daar vatbaar voor zijn. En begrijp ook eens de gevoelens van mensen die niet zover van die geschiedenis afstaan.

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 okt. 2017 - 8:58

"Hooguit als je het verschil tussen Duitsers en Nederlanders al multicultureel noemt, mensen met een niet-Arische achtergrond zullen echt niet welkom zijn geweest." De SS was veel meer diverser dan dat, het was voor mij ook al een verbazing toen ik voor het eerst hoorde dat er nogroide vrijwilligers waren van voornamelijk uit de rheinbastaards of de colonie. Zo waren er ook hindus en arabieren ook al in de SS. Weet niet of er aziaten tussen zaten maar vast wel gezien hun samenwerking met Japan.

rbakels
rbakels9 okt. 2017 - 15:08

Van dat museum had ik nog nooit gehoord, en ik probeer het ook zo snel mogelijk te vergeten. Wat is in 's hemelsnaam de boodschap van zo'n museum? Dat criminele organisaties prettige werkgevers kunnen zijn?

2 Reacties
wesley2811
wesley28119 okt. 2017 - 16:59

jammer dat u uw ogen sluit. misschien is de boodschap wel iets heel anders. hoe gewone mensen monsterlijk dingen deden. nazi zijn niet geboren als nazi's maar als gewone mensen zoals jij en ik en ergens ging het mis met deze mensen.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 17:46

Ga kijken, kom achter dat toetsenbord vandaan en ga kijken!

Machiels**1993
Machiels**19939 okt. 2017 - 15:00

Naja er is niks aan gelogen. De SS was veel groter dan het beeld dat we er algemeen van hebben, namelijk de kampbewakers. De waffen ss had volgens mij niet eens iets te doen met de kampen.

6 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud9 okt. 2017 - 18:19

Helemaal met je eens Michelse. De SS deed inderdaad ook leuke dingen, ze waren namelijk ook gewoone mensen van vlees en bloed met emoties zoals ieder ander. Wij mensen houden nou eenmaal van leuke dingen. Het enige probleem is dat wat voor de een leuk is voor de ander zeer vervelend kan zijn, zo waren die moestuintjes in de concentratiekampen zeker niet bedoelt voor de honger lijdende gevangenen. Een feit blijft wel dat we de geschidenis altijd wel verkeerd vertolken. Ieder indefidu in de geschiedenisboekken was een mens, met elk gevoel wat bij mensen hoort, zo hadden ze zowel allemaal wat onmenselijk vertolkt word wel een gezin wat ze ook lief hadden en zo goed mogenlijk verzorgden. Laten we een voorbeeld nemen aan de recente geschidenis aangezien de rest moeilijk te beoordelen zijn voor ons met een vertekend geschidenis. Als we nu kijken naar de zogenaamd boefen van de wereld zoals recent Kim jong Il of Mugabe of Kadafie of Saddam of Rohanie of Sharon enz, enz. We weten nu allemaal dat ze ook wel leuke en goede dingen deden en ook gedaan hebben, een gezin hebben of hadden wat ze met alle liefde verzorgden of verzorgen. Nu is maar de vraag wie later de geschidenis strijd verliest en zijn menselijkheid verliest. Zullen we over sommige spreken zoals we nu spreken over Vladimir the impaler? Totaal gestript van menselijkheid? We weten dat Hitler daar opweg is als hij al niet daar beland is, we weten tenminste hoe zijn vrouw eten vergeleken met Vladimir. Lang verhaal maar wat ik hiermee wil zeggen is dat ze allemaal wel mensen zijn geweest en al daar vanuitgaand weten we dat ze ook wel leuke dingen hebben gedaan. Maar dat zal zeker weten nooit hun misdaaden laten verbloemen maar juist versterken dat zulke mensen het ander mens dat aan kon doen.

Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 18:27

De SS had sinds 1934 de dagelijkse leiding over alle concentratiekampen.

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 19:21

Appie, denk niet iemand te kunnen beoordelen op grond van familie. Kijk naar hun vijanden.

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 okt. 2017 - 0:05

Ton. Ben niet helemaal met je eens. Juist dankzij de familie leven van Henry 8th weten we wat voor een psychopaat hij was. Dat terwijl zijn bestuur toch niet slecht was voor zijn tijd, een hoop poletieke moorden en ruzie met de paus maar verder rustig. Aan zijn poletieke handeling kin je dat juist niet uit oordelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 okt. 2017 - 14:59

@Appie, Ik heb er geen museum of tentoonstelling voor nodig om te weten dat SSers mensen waren. Ik geloof wel dat ze kinderen konden hebben en dat ze van hun kinderen hielden zoals ik van mijn kinderen houd. Jij wist dat niet? Echt niks nieuws dus. @Machiels: 'niks aan gelogen' (ik weet van de hoed en de rand) en 'volgens mij' (ik weet niet van de hoed en de rand) gaat moeilijk samen. Aan het witwassen geslagen?

Appie Mohamud
Appie Mohamud11 okt. 2017 - 8:29

Nickolaas. "Ik heb er geen museum of tentoonstelling voor nodig om te weten dat SSers mensen waren." U niet en de meeste hier ook niet, maar belijkbaar is het wel nodig aangezien mensen hier toch andre mensen "zwijene" en "puur kwaad" noemen. Die mensen willen zelf niet geloven dat dat "puur kwade" een ander vertaling is voor *mens* en dat we allemaal zo kwaad kunnen handelen. Zodra we dat vergeten is een herhaling altijd mogenlijk.

EdgeOfEurope
EdgeOfEurope9 okt. 2017 - 14:51

Je kunt niet het orgaan wat zorgen moest voor de gelijkschakeling van de cultuur in Duitsland en de bezette gebieden "multicultureel" noemen omdat er veel niet-Duitsers bij zaten. De SS was de wegbereider van de nazi-monocultuur. Je kunt niet vertellen dat ze kruidentuintjes hadden en aan archeologie deden zonder uit te leggen dat ook die activiteiten maar één doel hadden: de verheerlijking van de "Ariër" en zijn geschiedenis; het bewijzen dat de "Arische" mens altijd al superieur was. Deze baarlijke nonsens is des te kwalijker in een tijd waarin mensen ons ervan proberen te overtuigen dat de nazi's "links" waren. Immers: "multikul" is volgens die mensen ook links, dus "zie je wel!!!11!" enzovoort.

JanVG2
JanVG29 okt. 2017 - 14:51

Ik heb de tentoonstelling niet gezien - en mogelijk ontspoort het museum in de tentoonstelling. MAAR het is weld uidelijk da de weergave hier ook niet zuiver is. Om maar even te citeren van de website van het museum: "De rode draad is veelzijdig extremisme: de SS stelde zich tot doel de nationaalsocialistische ideologie tot haar meest extreme conclusies door te voeren. Zij deed dit in alle aspecten van het leven, van geneeskunde tot het bedrijfsleven, tot de Germanisering van het kerstfeest. Daarbij werd de SS direct beïnvloed door de persoonlijke willekeur van wrede en excentrieke leidinggevenden en in het bijzonder door Himmler’s persoonlijke gedachtegoed over rassenleer, antisemitisme en oud-Germaanse mystiek. " van zonneschijn is geen sprake ...

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 okt. 2017 - 14:44

Ha leuk - het 'andere geluid' moet nu ook weer eens aan bod komen, denk ik. Nee echt, dit is niet te geloven. Al lang geleden belichtten twee beroemde Nederlandse filosofen ook al de bijzonder kanten van een bijzonder staatsman: https://www.youtube.com/watch?v=1OT89L6TejI Is dit bericht dan, vrij naar Nietzsche, de "Ewige Wiederkehr der Ewig Gestrigen"?

2 Reacties
Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 19:21

@Cliff Dank voor dat prachtige stukje Koot en Bie satire op You Tube. Had ik wel even nodig na het lezen van veel van de reacties die ik hier vanavond zag staan. Het kapsel van Wim de Bie zal wel geen toeval geweest zijn :-)

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 okt. 2017 - 10:26

@ Bickle - graag gedaan! En ja, dat kapsel... prachtig gevonden. Koot & Bie waren ook kinderen van hun tijd, uiteraard, maar als je gericht terugkijkt besef je dat ze ook bijzonder goed waren in het uitdrukken van universele waarheden. Eén zo'n waarheid komt in deze thread op een trieste manier bovendrijven: het relativeren van een ondenkbaar groot kwaad.

punt2
punt29 okt. 2017 - 14:33

Als lid van een familie waarvan diverse leden aan den lijve hebben ondervonden hoe "gezellige extracurriculaire activiteiten van de SS" resulteerden in de vernietiging van henzelf en zes miljoen anderen. Mede hierdoor heb ik een bepaalde kijk op de activiteiten van de ss, en een kruidentuintje of een gezellige expeditie behoort daar niet toe. De slachtoffers waren zeer multicultureel te noemen. Ik persoonlijk ,en dat zeg ik mede namens mijn overleden familieleden, zit niet echt te wachten op deze uitleg en "vermenselijking" van deze zwijnen.

11 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 18:01

Hoezo vermenselijking? Ben je wezen kijken?

Appie Mohamud
Appie Mohamud9 okt. 2017 - 18:23

"Ik persoonlijk ,en dat zeg ik mede namens mijn overleden familieleden, zit niet echt te wachten op deze uitleg en “vermenselijking” van deze zwijnen." Goed om te weten dat u dan ook hetzelfde handelt als de "zwijnen", namelijk het ontmenselijking van je tegenstander.

punt2
punt210 okt. 2017 - 6:25

@Appie Mohamud, u vergelijkt mij met deze zwijnen? Ontmenselijken van je tegenstander ..... Misschien eerst eens de geschiedenisboeken nalezen en dan vooral de hoofdstukken over de ss, wat en waar ze hebben aangericht. Dit waren dan ook geen "mensen" meer. Aan hun daden was niets menselijks meer aan.

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 okt. 2017 - 8:44

Rob. Ik weet waar u drang vandaan komt om deze mensen niet als mensen aan te zien, wij mensen kunnen juist niet geloven dat een mens dit kan doen. Maar een feit blijft dat de zwijnen niks mee te maken hebbe. Ik kijk juist naar de geschidenis en die vertelt mij dat elk ontrecht massa slachting slavernij en genocide allemaal gepleegd zijn door MENSEN en geen dieren. Ik vergelijk u niet met de SS maar eerder met de nazi's, het was hun ook van doen om al hun tegenstand te ontmenselijken. Zo wad de jood eerst een gierig varken, vervolgens een hond en uiteindelijk lager dan elk beest op aarde waardoor ze geen bestaan meer gegund werd. U doet het zelfde. Nu noemt u ze nog zwijnen, hierboven heb ik u zien roepen dat ze puur kwaad zijn waardoor het volgende stap al is gezet. Nu maakt het nog makelijker om geen medelijden te hebben met die mensen want zeg is eerlijk, het kan u niet schelen wat er met nazi's gebeurd. Laat nou dan juist dat onverschilligheid de holocaust mogenlijk heeft gemaakt. De SS waren mensen net zo als u en ik. Mensen die liefde hadden voor wat ze deden en hun overtuiging met volle enthousiasme deden. En dat is het gevaar van ontmenselijking, het zorgt ervoor dat je net zo onmenselijk gaat gedragen of erger. Niemand wil het geloven over zichzelf maar jij en ik hebben ook zo een puur kwaade kant.

punt2
punt210 okt. 2017 - 13:03

@AppieMohamud, dus nu ben ik een nazi? Ik hoop van harte dat uw tekort aan kennis van de Nederlandse taal u brengt tot dit soort vergelijkingen, In de hoop dat er geen achterliggende gedachte aan uw beschuldiging zit. U zoekt naar een vergelijking die er niet is, De misdaden begaan door deze zwijnen zijn in deze mate en manier niet eerder voorgekomen in de geschiedenis.

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 okt. 2017 - 19:25

"@AppieMohamud, dus nu ben ik een nazi?" Waar zit u mij dat beweren? "Ik hoop van harte dat uw tekort aan kennis van de Nederlandse taal u brengt tot dit soort vergelijkingen," Waarom denkt u dat ik een tekort aan nederlandse vocabulair heb? Kunt u dat ergens aantonen of is het gewoon een wild beschuldiging? "In de hoop dat er geen achterliggende gedachte aan uw beschuldiging zit." Volgens mij is mijn beschuldiging aan u adres duidelijk en niet achter liggend, ik vind dat u mensen aan het onmenselijken bent en in dat kader net zo handelt als de nazi partij in duitsland. "U zoekt naar een vergelijking die er niet is, De misdaden begaan door deze zwijnen zijn in deze mate en manier niet eerder voorgekomen in de geschiedenis." Nee Ron ik zoek veen vergelijking ik toon de overeenkomst tussen u denkwijzen en de nazi's, of wilt u beweren dat mensen ineens zwijnen zijn? Vind u dan ook goed als mensen de houdige Israëlische Joden ool zwijnen gaan noemen? Denk toch na aub.

punt2
punt211 okt. 2017 - 6:43

quote :AppieMohamud, dus nu ben ik een nazi?” Waar zit u mij dat beweren?" @Appie Mohamud, wanneer u zelf niet eens meer weet wat u schrijft,quote:"Ik vergelijk u niet met de SS maar eerder met de nazi’s" Om verder te gaan om de Israëlische Joden er ineens bij te halen wanneer ik het heb over een "achterliggende gedachte" Er zijn geen misdaden tegen de menselijkheid begaan zo erg en systematisch als door de ss. Niets maar dan ook niets is daar in heden of verleden mee te vergelijken.

Appie Mohamud
Appie Mohamud11 okt. 2017 - 8:14

Ik weet het Rob, het is pijnlijk om de waarheid te horen.

punt2
punt211 okt. 2017 - 14:25

@AppieMohamud, wat bedoelt u precies met deze laatste opmerking?

Appie Mohamud
Appie Mohamud11 okt. 2017 - 20:26

Nou Rob, het feit dat u deze misdaden noemt en ik quote: "Er zijn geen misdaden tegen de menselijkheid begaan zo erg en systematisch als door de ss." Wat u feitelijk wel gelijk hebt, maar dan dat de misdaden erg en systematisch waren. Als ik Adam Jones mag quoten: "if a dominant group of people has little in common with a marginalized group of people, it is easy for the dominant group to define the other as subhuman." Nou snap ik echt wel waar u woede vandaan komt en hebt u ook al het recht op, maar om deze mensen tot zwijnen te reduceren doet u precies het zelfde als hun deden en reduceren tot inhumaan wezen. Ik snap het het stelt u gerust en neem het u echt niet kwalijk. Waar ik wel een probleem mee heb is dat deze feit namelijk de holocaust niet was voorgekomen als we de symptomen van de voorgangers aan genocides en holocaust zouden onthouden, namelijk dehumaniseering van mensen en jezelf erboven verheffenen. En ja er zijn er meer genocides EN holocaust gepleegd door mensenhanden.

Appie Mohamud
Appie Mohamud11 okt. 2017 - 20:51

http://www.listzomania.com/10-worst-genocides-in-history

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2017 - 13:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst9 okt. 2017 - 17:52

Slaat nergens op, wordt niet gezegd, staat niet op de site van het museum. waar haal je deze onzin vandaan?

wesley2811
wesley28119 okt. 2017 - 13:43

goede ontwikkeling. mensen het complete plaatje laten zien lijkt me een goed idee.

1 Reactie
Bickle
Bickle9 okt. 2017 - 18:29

Zeg alsjeblieft niet zulke domme dingen, je hebt werkelijk waar geen enkel idee waar je over praat.

Wittemuis
Wittemuis9 okt. 2017 - 13:29

Mijn lieve oma zei altijd tegen mij " vertrouw die kolere moffen nooit ." Daar hou ik het maar bij .

2 Reacties
ton14024
ton140249 okt. 2017 - 19:06

Zoek locatie museum.

ton14024
ton140249 okt. 2017 - 21:03

Jouw oma kan ik dat vergeven, jou niet. Dit gaat over Nederland op het randje.

Josef K
Josef K9 okt. 2017 - 13:25

Nou ja, interessant om te weten, hoe pijnlijk ook.