Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spot de gifwolk: burgers moeten labbekakkerige autoriteiten helpen bij opsporen illegale uitstoot Tata Steel

  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1112 keer bekeken
  •  
tatasteel

Via Spotdegifwolk.nl kan iedereen illegale giftige uitstoot van Tata Steel melden. Op de website staan de beelden van drie camera’s drie fabrieken op het terrein in de gaten houden. Als er bruine, gele of zwarte rookwolken uit de fabrieken komen, kan er direct melding worden gedaan.

De bewonersvereniging Frissewind.nu en milieuorganisatie Greenpeace geven de signaleringen vervolgens door aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die verantwoordelijk is voor de handhaving bij Tata Steel. “Mensen kunnen live meekijken, maar ook 12 uur versneld terugkijken”, legt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace, uit.

De Omgevingsdienst had eerder ook zelf al een camera geplaatst, maar de beelden daarvan zijn niet openbaar toegankelijk. Tata Steel moet niets hebben van het cameratoezicht, meldt Greenpeace. “Tata Steel heeft via een kort geding geprobeerd deze camera onwettig te laten verklaren maar de rechter oordeelde dat deze mag blijven hangen. De camera van de Omgevingsdienst houdt echter maar één fabriek van Tata Steel in de gaten: kooksfabriek 2.

De bezorgde omwonenden noemen het vreemd dat zij zelf toezicht moeten houden. “Het is bizar dat wij het werk doen dat eigenlijk de overheid zou moeten doen”, Jaap Venniker van Frisse Wind.nu. “Je gaat er toch vanuit dat de overheid de gezondheid van haar inwoners beschermt.”

Volgens het Noordhollands Dagblad ging het de afgelopen weken geregeld mis bij Tata. “Diverse keren werden gele wolken gezien die uit het dek van de fabriek naar boven kolkten, de lucht in. Gelige, zwavelhoudende wolken, concluderen omwonenden. (…) Alles bij elkaar lijkt het er wel op dat er structureel iets aan de hand is, maar Tata geeft geen antwoord op vragen hierover.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.