Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Sportbonden handelen in persoonsgegevens van leden

  •  
17-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tennis-3598049_640
Na tientallen klachten over verschillende sportbonden is de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek gestart naar in ieder geval één bond, de nationale tennisbond (de KNLTB). De laatste tijd ontvangt de Autoriteit Persoonsgegevens veel klachten van leden van bonden die zich irriteerden aan belacties, mails of reclame. Toestemming voor het verhandelen van persoonsgegevens hadden ze niet gegeven.
Op de website van de NOS zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens: “Bonden mogen persoonsdata gebruiken om verenigingen te laten draaien en mensen te laten sporten, niet om ze te verhandelen.” Hij wijst er verder op dat een fiat van een ledenraad niet genoeg is. “Je moet echt élk lid vragen: vindt u het goed dat ik uw gegevens verkoop aan bedrijf X of Y? Pas dan mag het.”
Sportbonden met veel leden hebben tegenwoordig vaak een uitgebreide commerciële strategie, waar het verhandelen van persoonsgegevens in past. De KNVB, de nationale voetbalbond, heeft de persoonsgegevens van 3,5 miljoen mensen in haar ledenbestand. Met hulp van marketingsbureau’s is nagedacht hoe die het best benaderd kunnen worden voor commerciële acties.

Meer over:

sport, tennis, privacy, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Woeki Hypo
Woeki Hypo18 dec. 2018 - 14:45

Sportbonden handelen in persoonsgegevens van leden Handel is sport (competitie). Sport (competitie) is handel. Daarom zijn sommigen of sommige ondernemers ook zo voor sport. Woeki Hypo.

Joop den Uil
Joop den Uil18 dec. 2018 - 9:30

dit is een goede test case of de spiekwet wel helpt .. zo gemakkelijk als de cookies wet komt de politiek (en alweer die EU met papieren tijgers) er niet van af

Bernie2
Bernie218 dec. 2018 - 8:43

Planknieuws qua kerstkomkommeren, in het voorjaar werd het immers al gebracht. Neemt niet weg dat het om schandelijke en zieke praktijken gaat. Wat volgt? Naast sport de grootgraaiers qua marktwerking in de gezondheidszorg die zuigend aanhaken en mijn en jouw patiëntengegevens verkopen, scholengemeenschappen, grote reli-clubs, je noemt het maar. Het grote verraad..! Notabene door mensen/instellingen die je zou moeten vertrouwen. Want door jou afgegeven privacyzaken werden immers alleen maar veilig voor administratief gebruik afgegeven. Maar in de praktijk worden ze schaamteloos verhandeld. Ik zie hier qua privacywetgeving een strafbare kwestie waar wat mij betreft stevige straffen op gezet mogen worden. Mocht je tgv. het verraad gebeld worden door een commerciële club: leg dit klaar naast je telefoon. Heb je in elk geval zelf nog een plezant moment. Zeker als je zo'n inbrekende callcenter-muts uitgebreid vraagt naar haar judassalaris of haar meest recente laatste wip. Gegarandeerd leuk. Dát zal ze leren. https://egbg.home.xs4all.nl/tegenscript.html

Arne Lucassen
Arne Lucassen17 dec. 2018 - 22:06

Als je je aanmeldt als deelnemer van Joop zie je een lijst met aan te vinken zaken waaruit blijkt dat deze site precies hetzelfde graag doet. Die aanvinkmogelijkheid is door privacy-wetgeving opgelegd. Zoiets zie je dus net zo goed als je je via internet aansluit bij sportverenigingen.

1 Reactie
Roel2
Roel218 dec. 2018 - 8:06

Zit nog wel een verschilletje aan... Je wel of niet op deze site aanmelden is volledig vrijwillig, maar je a) moet je aanmelden bij een bond om een bepaalde sport te kunnen beoefenen en b) betaalt daar ook nog eens contributie voor. Ik heb ook een dergelijk dispuut met de KNVB gehad, die (overigens voor de AVG) zonder mijn toestemming informatie doorspeelde aan bijvoorbeeld een zorgverzekeraar. Hun verweer was dat dit was goedgekeurd in de regionale bijeenkomsten, maar hebben desondanks mijn naam uitgevinkt en ik moet zeggen, geen spam meer ontvangen.