Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Sport kijken op tv gevaar voor volksgezondheid

  •  
18-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studiosport_300.jpg
Sportkijker eet het ongezondst
Eten voor tv is het ongezondste tijdens sportwedstrijden. Dat concludeert Isabelle Goossens na onderzoek voor haar studie Communicatiewetenschappen aan de universiteit van Leuven.
Goossens ondervroeg tv-kijkers over hun eetgedrag tijdens het buizen. Dat blijkt over het algemeen niet buitensporig noch erg ongezond. Wel wordt er meer gegeten en gedronken als er met meerdere mensen tegelijk wordt gekeken. En een uitzondering vormen sportprogramma’s. Daarbij worden de meeste ongezonde voedingsmiddelen naar binnen gewerkt. Dat is nu wetenschappelijk vastgesteld.
Eten onder het tv-kijken naar sport is onderdeel van de joods-christelijke traditie. Een paar jaar geleden werd zelfs de Stichting Bord Weer op Schoot gelanceerd om dit eeuwenoude ritueel van de ondergang te redden. Ook de veiligheid van het land blijkt er mee gediend omdat de meeste criminelen nog altijd worden gearresteerd terwijl ze met een bord op schoot naar Studio Sport kijken. Die gewoonte blijkt nu dus echter ongezond.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

grolschje2
grolschje218 jul. 2011 - 20:50

"Eten onder het tv-kijken naar sport is onderdeel van de joods-christelijke traditie." :D hahaha Maar wel herkenbaar. Pizzatje besteld, pilsje in de hand, Champions League op de buis :).

TulayM
TulayM18 jul. 2011 - 20:50

"De grootste criminelen worden nog steeds aangehouden als ze zondagavond voor Studio Sport zitten met een bord stamppot op schoot." De grootste criminelen worden opgepakt in de kleine uurtjes. Als ze in rem-slaap verkeren. Alleen bij de mindere, dus die met openstaande boetes, wordt zondagavond aangebeld.

Pjotrs
Pjotrs18 jul. 2011 - 20:50

Een Belgisch onderzoek onder 465 willekeurige respondenten op een online vragenlijstje. En daarmee kun je master in de communicatiewetenschappen worden... Typisch zo'n papiertje dat je nog het best tijdens een sportwedstrijd op tv als onderzetter voor je bierglas kunt gebruiken.

Berthold2
Berthold218 jul. 2011 - 20:50

'Eten onder het tv-kijken naar sport is onderdeel van de joods-christelijke traditie.' Wie verzint het? Ik ben goddomme joods-christelijker als ik ooit had gedacht blijkt nu. En ik kijk niet eens naar sport.

Biff Everwood
Biff Everwood18 jul. 2011 - 20:50

Je kunt ook zeggen dat onder het eten vaak sport wordt gekeken. Sport wordt wellicht vaker tijdens etens- of snacktijd uitgezonden. Het gaat om causaliteit, niet om correlatie.

Meta Foor
Meta Foor18 jul. 2011 - 20:50

veel eten... goed voor de economie, gevolg: kortere levensverwachting ... goed voor de economie, en t verblijf in ziekenhuizen/bejaardentehuizen is een gruwel zodat er al snel gegrepen wordt naar de laagkwalietit du sgoedkope medicijnen. kortom: al dat sport is een complot van dit bruine kabinet. nu nog olymische spelen en de begroting si op orde

heggenland
heggenland18 jul. 2011 - 20:50

Daar heb ik geen onderzoek voor nodig. De meest fanatieke sportvolgers zijn vaak dikbuikige vatsige mannetjes die met een peuk in hun mond het grootste woord hebben over sport. Als ze zelf al aan sport doen komen ze met de auto naar het sportcomplex die ze bijna op het tennisveld parkeren en na een uurtje puffen op de grebbel staat hun klep wagenwijd open voor de snaks en het bier in de sportkantine.

Slootwater
Slootwater18 jul. 2011 - 20:50

Hopelijk staat er in het onderzoek ook iets over de context waarin naar sport wordt gekeken. Finale wk voetbal tegen naar studio sport kijken tijdens de avondmaaltijd, is wat anders. Is er weleens onderzocht wat de invloed van het kijken naar sport qua stress is? De conclusie vlgs de onderzoekers in dit artikel http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071014200545.htm is dat tv-kijken tijdens het eten af te raden is, maar als je het dan toch doet, dan wel gezamenlijk. Tijd voor een goede meta-analyse, lijkt me!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 jul. 2011 - 20:50

Als het echt spannend wordt eet ik juist niets, dat kan ik dan niet hebben.

luukenjoop
luukenjoop18 jul. 2011 - 20:50

Hoe gezond is het als je als publiek veel naar sportwedstrijden gaat?

rgeurtsen
rgeurtsen18 jul. 2011 - 20:50

Beste redactie U gaat te ver... en zit hartstikke fout. Uw bericht suggereert dat de bron die u gebruikt van mening is dat sport kijken met het bord op de schoot een joods-christelijke traditie is. Wat is dat eigenlijk een JOODS-CHRISTELIJKE TRADITIE? Bestaat die, buiten de gekonkullefoes van PVV en Christenen die het nodig vinden zich in eens pro Joods te tonen, terwijl tot en met het einde van de vorige eeuw absoluut niet het geval was. Hoe kan tv kijken met het bord op de schoot wat maximaal vijftig jaar geleden kan zijn ontstaan uit een Joods-christelijke traditie voortkomen. Hebben jullie wel eens in Marokko gekeken en Indonesië, en in Italië, waar joodse cultuur echt niet een grote bijdrage heeft geleverd sinds de tweede wereld oorlog... Het is een gotspe... leve Wilders en Bosma ze slagen er in ongeïnofrmeerde redactueren te compromitteren. Geweldig.

3 Reacties
grolschje2
grolschje218 jul. 2011 - 20:50

Ik geloof dat het een grapje was...

Ineses
Ineses18 jul. 2011 - 20:50

Er was begin deze eeuw nog geen Joods-Christelijke traditie. Dat heeft de PVV er van gemaakt omdat ze in Israel hun grote voorbeeld zien in de strijd tegen de islam en omdat Wilders nog ergens een druppeltje Joods bloed schijnt te hebben. Maar de hele PVV mag van mij wel naar Israel vertrekken, want daar schijnt hun loyaliteit meer te liggen dan bij Nederland.

fjacobse
fjacobse18 jul. 2011 - 20:50

Uiteraard wast jouw PvdA weer eens zijn handen in onschuld. Maar of dat helemaal terecht is? ADO-spelers misdragen zich: We gaan op jodenjacht http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Sport/292470/ADOspelers-misdragen-zich-We-gaan-op-jodenjacht.htm Raad van Commissarissen Drs. H. (Henk) Jagersma Is vanaf 1 oktober 2007 lid van de Raad van Commissarissen. Jagersma studeerde internationale economie en was in Den Bosch PvdA-raadslid in de periode tussen 1981 en 1992. Van 1981 tot 1989 was hij medewerker bij de PvdA Tweede Kamerfractie en van 1990 tot 1992 was hij woordvoerder Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën toen Wim Kok daar minister was. Drs. M.J.W. (Marco) Esser Is supporter van ADO Den Haag. Hij begon zijn supportersloopbaan in het Zuiderparkstadion op de West Tribune. Daarna verhuisde hij naar Midden Noord. In het nieuwe stadion volgt hij de wedstrijden vanaf de Haaglanden Tribune. In het dagelijks leven is Esser adjunct-directeur bij Den Haag Marketing, de overkoepelende marketing- en promotieorganisatie van de stad Den Haag. Daarvoor was hij onder meer politiek adviseur en woordvoerder van Jeltje van Nieuwenhoven en Wouter Bos en campagnemanager voor de PvdA bij de verkiezingen voor Europees Parlement, gemeenteraad en Tweede Kamer. Marco Esser studeerde politieke wetenschappen. http://www.adodenhaag.nl/adodenhaag/nl/html/algemeen/declub/organisatie/raadvancommissarissen.pshe

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2011 - 20:50

Nou, er moet hier in huis niemand het in zijn hoofd halen tijdens het eten TV te kijken, naar wat dan ook. Of er wordt niet gegeten.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs18 jul. 2011 - 20:50

"Of er wordt niet gegeten." Dat eten kan wel even wachten. Als het bier en de pantoffels maar worden aangereikt.

hannogroen
hannogroen18 jul. 2011 - 20:50

Na 456 antwoorden op een online vragenlijstje blijkt bepaald eetgedrag globaal gepaard te gaan met sport kijken. Ongelooflijk dat je na zo'n flutonderzoekje Dr. voor je naam mag zetten..

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online18 jul. 2011 - 20:50

"Na 456 antwoorden op een online vragenlijstje blijkt bepaald eetgedrag globaal gepaard te gaan met sport kijken. Ongelooflijk dat je na zo'n flutonderzoekje Dr. voor je naam mag zetten.." Ik denk dat ze binnenkort bij de verjaardagen als grote boosdoener uitkomen. Grappig is dat er nooit naar de producent gekeken wordt, of naar het economische systeem. Oh nee daar komen we niet aan. De burger moet het allemaal zelf aan kunnen. Dat is de vrijheid die we hebben. En in de opvoeding wordt het allemaal geregeld dat we zelfstandig om kunnen gaan met dit soort dingen. Jaaa de opvoeding. Weer de burger die de lul is. Zolang bedrijven groter worden, wordt de burger kleiner.

Pjotrs
Pjotrs18 jul. 2011 - 20:50

Altijd als ik zulke onderzoeken langs zie komen, verlang ik terug naar Jan Blokker.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2011 - 20:50

Is komkommers eten tijdens TV-kijken ook ongezond?

1 Reactie
Meta Foor
Meta Foor18 jul. 2011 - 20:50

het is er wel de tyd voor he....

heggenland
heggenland18 jul. 2011 - 20:50

Ik kijk nooit naar sport: de meest nutteloze bezigheid die er bestaat.

3 Reacties
maclofty
maclofty18 jul. 2011 - 20:50

Zijn we in ieder geval al met z'n tweeën ;-))

keck66
keck6618 jul. 2011 - 20:50

Sport kan best goeie effecten hebben (voetbalwedstrijd Palestijnse team, Noord- tegen Zuid-Korea), dus zo onnuttig is het (er naar kijken) niet per se.

cph1698
cph169818 jul. 2011 - 20:50

hear hear