© CC-Foto: JC Gellidon
Het Britse dagblad The Guardian deed onderzoek naar de zogenoemde commerciële 'spookvluchten' die vanaf het Verenigd Koninkrijk vertrekken of als eindbestemming hebben. Uit de meest recente cijfers blijkt dat sinds 2019 er 40.000 vluchten plaatsvonden waarbij de zitplaatsen in het vliegtuig voor minder dan 10 procent bezet zijn. Maandelijks waren er bij 130 vluchten geen passagiers te bekennen. Volgens campagnevoerders zijn deze spookvluchten 'een enorme verspilling van geld en een onnodige bron van emissies'.
CC-foto: JC Gellidon
Dit is allang bekend. Ze moeten een aantal vliegbewegingen maken anders verliezen ze een deel van de start en landingsrechten. Dat dit achterlijk is, ja dat is zo, 1 van de vele achterlijke regels.
Heeft het ook een reden, eigenlijk? Tijdens lockdown had het te maken met landingsrechten, is dit ook zo iets?
Je hoeft geen groot licht te zijn om te vermoeden dat het in de EU anders gesteld zou zijn en geen goed betaalde professionele onderzoeksjournalist om dat in een handomdraai bewezen te zien. https://www.parool.nl/wereld/ondanks-klimaatverandering-duizenden-lege-vluchten-om-landingsrechten-te-houden~b8764235/ Het bericht dat de Guardian een Britse krant is en zich beperkte tot een onderzoek voor het Verenigd Koninkrijk is toch geen reden om deze zaak ook zo beperkt onder de aandacht te brengen. Geen dank dat ik het dus even voor u gedaan heb.
Je wilt niet weten hoeveel bussen ik zie langskomen met geen tot weinig passagiers.
@sunshine Buiten de spits komt dit, vooral op interlokale lijnen regelmatig voor. Maar dat is moeilijk te voorkomen als men altijd dezelfde frequentie aanhoudt, bijvoorbeeld 2 keer/uur. In sommige streken wordt daarom buiten de spits met kleine busjes gereden.
Mooi voorbeeld van de nadelen van belachelijk strikte regelgeving rondom het vliegen.
@Ranonkel2: Nee, mooi voorbeeld van veel te lakse regelgeving rondom het vliegen.
@rvb Juist niet laks, die vliegmaatschappijen kost het alleen maar geld maar moeten die vluchten maken om hun slots te behouden.
@GeenProbleem: Laks dus. Vliegmaatschappijen vervuilen opzettelijk met als doel meer winst te maken. Asociaal dat ze het doen, en laks dat het mag.