Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spookrijdende terreurboeren stichten snelwegbranden

  •  
27-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5238 keer bekeken
  •  
ANP-452352197

Verongelijkte veehouders hebben opnieuw schade aangericht op snelwegen uit onvrede met de stikstofplannen van het kabinet. Op meerdere plekken in het land hebben de boze boeren wegen geblokkeerd door er mest, hooi of ander afval te storten. Daarbij is een deel van het afval in brand gestoken. Bij het dumpen van de rotzooi zouden de boeren volgens een politieagent uit Deventer voor extra gevaar gezorgd hebben door te spookrijden.

Rijkswaterstaat laat weten dat het verkeer vooral op de A1 en A50 rond Apeldoorn vaststaat. De NOS meldt daarnaast dat ook op de A12, A28, A30 en A35 blokkades staan. Overigens niet van de boeren zelf, die zijn er na het dumpen van hun afval weer vandoor gegaan. Een verslaggever van RTV Utrecht zei: “Het zal hier vanochtend vroeg gestort zijn. Een hele grote boomstronk op de weg en een bordje met 'sorry voor de overlast, Rutte IV drijft ons tot wanhoop', en heel groot in het rood 'help' erbij." De brandstichting is extra gevaarlijk omdat de bermen door de warmte van deze zomer kurkdroog zijn. Dat zorgde in meerdere Europese landen al voor felle, haast onblusbare bosbranden.

De boeren krijgen al tijden steun uit extreemrechtse hoek, zoals van Forum voor Democratie dat de boerenterreur aangrijpt om de eigen xenofobe, nationalistische agenda te pushen. Afgelopen weekend kregen de boeren daar nog eens de goedkeuring bij van de Amerikaanse oud-president Donald Trump die zijn eigen toehoorders op een stapel leugens trakteerde. Volgens couppleger Trump verzetten de boeren zich “tegen de klimaat-tirannie van de Nederlandse regering, die hun productie rigoureus wil inkrimpen ondanks de toenemende voedseltekorten”.

Update:

De Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland en Veiligheidsregio Twente hebben een gezamenlijk statement uitgegeven. Daarin roepen zij de boeren op om te stoppen met hun terreur:

‘Afgelopen nacht zijn op verschillende plekken in onder andere Oost-Nederland onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren. Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strooibalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties. Door de politie wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk zijn.'

Hoewel in de verklaring staat dat de politie onderzoek doet, zegt de politie zelf geen actie te ondernemen. Volgens een woordvoerder zijn er 'geen gevaarlijke situaties ontstaan', ondanks dat gortdroge bermen in brand zijn gestoken en er grote hoeveelheden afval op de snelwegen zijn gedumpt. Daarbij is in elk geval een auto total loss gereden, zo is te zien bij RTL Nieuws. De bestuurder kwam met de schrik vrij. 

Ook zijn volgens de politiewoordvoerder de daders onvindbaar omdat niemand heeft gezien dat het afval gedumpt werd, dit ondanks de vele camera's boven de snelwegen. 

Update 18:30 uur:

Het afval dat op de A1 bij Bathmen gedumpt is, kan niet worden opgeruimd omdat bedrijven die in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden zouden uitvoeren worden bedreigd. Dat meldt RTV Oost:

Bedrijven die Rijkswaterstaat helpen bij het opruimen van de troep worden betiteld als 'landverraders'. 'Klokkenluiders' delen foto's en contactgegevens van bedrijven. Er zijn bedrijven die zich terugtrekken, bevestigt Rijkswaterstaat. Dat levert de nodige problemen op bij het verwijderen van de troep. "Door intimidatie kunnen wij op bepaalde plekken niet verder met opruimwerkzaamheden. We kijken op dit moment hoe we de weg zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk weer kunnen vrijgeven. We bekijken wat er mogelijk is."

Behalve hooibalen, mest, zand, autobanden en huisvuil, hebben de boze boeren ook asbestplaten op de snelwegen gedumpt. 

Update 21:20 uur:

Woensdagavond is opnieuw gestort afval in brand gestoken op de snelweg. Rijkswaterstaat meldt dat op de A2 bij Breukelen hooibalen in brand staan, waardoor een deel van de snelweg is afgesloten. Ook wordt vermeld dat het vanwege de droogte in de berm extra gevaarlijk is dat juist nu voor deze vorm van terreur wordt gekozen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (102)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 jul. 2022 - 17:53

Hebben ze al sinkholes gegraven met hun shovels en scheppen? En wat doen politie & Kabinet?

TwoTone
TwoTone28 jul. 2022 - 9:31

Als ik leider van het land was zoals Rutte is zou ik binnen 24 uur in Den Haag de boel bij elkaar roepen en na gezamenlijk overleg met de bewijdslieden een rustpauze inlassen met de duidelijke mededeling dat den haag de boel cromelijk onderschat heeft en met nieuw beleid komt waarbij alle branches en industrieën zijn betrokken en vooraf qua tijdspad is getoetst op haalbaarheid. Ze hebben nu beleid in de maatschappij gegooid met de mededeling: provincies/gemeenten en boeren zoek het maar uit , dit is de eis vanuit Den Haag. Zo werkt dat niet. Ik heb verder meer respect gekregen voor politie, ze hebben tot nu toe nog veel grotere onlusten voorkomen , ze hebben tot nu toen alleen maar de keuze kunnen laten vallen op de minst slechte opties, goede opties zijn er niet. Rutte moet zich dit aanrekenen, waar is hij eigenlijk ? Met een paar keer twitteren leid je geen land…..

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jul. 2022 - 18:13

Waaruit blijkt dat boeren verantwoordelijk zijn voor de investeringskeuzes die ze in het verleden gemaakt hebben? Hoe weeg je die keuzes mee in een poging dit probleem op te lossen? Je moet als pakweg batterijenfabrikant niet gek staan te kijken als je met veel regelgeving omtrent je afvalverwerking te maken krijgt. Voor boeren geldt hetzelfde. En dat met een potje van 25 miljard achter de hand om een en ander te smeren.

jantje
jantje28 jul. 2022 - 7:05

Deze acties worden wel erg crimineel. Afgelopen nacht op de A7 ongelukken op de weg bij Midwolda doordat er autobanden op de weg waren gedumd. Als de boeren sympathie van de burgers willen hebben dan moeten ze het over een heel andere boeg gooien. Op het ogenblik hebben ze niet veel te doen op het land, en anders laten ze de oogsten wel door loonbedrijven van het land halen. Ze laten nu wel duidelijk zien wat hun voorouders ook altijd al gedaan hebben, Baas spelen.

Phantom3
Phantom328 jul. 2022 - 7:04

Als je hier tegenaan rijdt heb je ook niet echt lekker op zitten letten. Zeker met je mobiel zitten spelen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 jul. 2022 - 21:33

Het nut van deze acties ontgaat me echt totaal. Alsof de regering in Den Haag (die nu op reces is) het iets kan boeien wat er met snelwegen gebeurd. De corrupte kliek van Yanukovych is destijds niet ten val gebracht door afgelegen snelwegen te blokkeren maar door het bezetten en platleggen van het regeringskwartier. Dit soort acties geeft wat aandacht en verder niets.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 12:24

Zolang ze het treinverkeer niet hinderen merk ik er ook niets van.

Piet Helmons
Piet Helmons27 jul. 2022 - 19:50

Deze aktie gaan veel te ver. Boeren dienen zelf hier afstand van te nemen. Op deze manier verliest men snel begrip van de bevolking.

Karingin
Karingin27 jul. 2022 - 19:34

Asbest?? What's next, napalm??

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 21:56

all bets are off

omaoeverloos
omaoeverloos28 jul. 2022 - 7:10

Chroom-6. O, nee, dat mag je gewoon legaal dumpen.

Phantom3
Phantom328 jul. 2022 - 7:32

Van asbest naar napalm is maar een hele kleine stap natuurlijk.

Willem D2
Willem D227 jul. 2022 - 17:31

Als je als boer iedere keer aan de regels houdt en die worden tijdens het spel iedere keer gewijzigd dan snap ik wel dat je op een gegeven moment je niet meer aan de regels gaat houden, zeker niet als je werk en je manier van leven wordt afgenomen. De randstedelijke kamerleden (het CDA is inmiddels 100%) willen niet terugkomen, je moet praten met Remkes die en geen mandaat heeft en medebedenker is geweest van het plan, tjah dan moet je misschien maar een tandje bijzetten in je protest.

5 Reacties
Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 19:49

"Als je als boer iedere keer aan de regels houdt en die worden tijdens het spel iedere keer gewijzigd dan snap ik wel dat je op een gegeven moment je niet meer aan de regels gaat houden, zeker niet als je werk en je manier van leven wordt afgenomen. De randstedelijke kamerleden (het CDA is inmiddels 100%) willen niet terugkomen, je moet praten met Remkes die en geen mandaat heeft en medebedenker is geweest van het plan, tjah dan moet je misschien maar een tandje bijzetten in je protest." Wat een sprookje weer. Boeren worden al decennia gewaarschuwd voor de schadelijke uitstoot van hun vee. Daarnaast wordt elke sector continue geconfronteerd met nieuwe maatregelen en regels, van onderwijs en zorg tot zware industrie. Toch zie je die sectoren niet steeds meer escalerende terroristische acties uitvoeren. Daarnaast heeft de regering meermaals duidelijk aangegeven dat het gaat om het terugdringen van de stikstofuitstoot en als de boeren daar oplossingen voor kunnen aandragen die anders zijn dan uitkoop/sluiting, dat prima is.

Willem D2
Willem D227 jul. 2022 - 19:57

oh nee Thomas? Hier een artikel op een vertrouwde website https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/bied-boeren-wet-en-regelgeving-voor-de-lange-termijn

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 4:27

Als je na 10 jaar nog niet door hebt dat je aan 't lijntje wordt gehouden dan snap je 't spelletje gewoon niet. Dat je dan als een kleuter het bord door de kamer gooit kan je nog vergeven worden, niet iedereen is even helder en we snappen ook nog wel dat je ziet wat je wil zien. Now now, there there, calm down, sit down and open your eyes. Maar als je dan de pionnetjes in de ogen van toeschouwers begint te prikken is het tijd voor witte jasjes met lange mouwen

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jul. 2022 - 10:10

Kijkk eens naar Zembla en Deurne dan zie je hoe het altijd gegaan is en nog gaat! Gisteren weer herhaling Deel 1 geweest. Deel 2 volgt. volgt. Boeren hebben altijd de zaak platgelegd als ze hun zin niet kregen. Het zijn de boeren zelf die het gedaan hebben, ze hebben zich zin de kamer laten vertegenwoordigen ( CDA) door jawel boeren. Die zijn niet zomaar in de politiek gegaan. Waarom en door wie denk je dat die gekozen zijn? Doen alsof boeren onwillige slachtoffers zijn ( van de politiek) is grote onzin.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jul. 2022 - 17:53

@willem Leuk, zo'n bouwpakket om de mening van Willem D bijelkaar te puzzelen. Wat wil je zeggen? (misschien pik ik het niet op omdat ik niet weet waar de 'Oh nee' op slaat)

Vervatte
Vervatte27 jul. 2022 - 17:14

Zoals Volkert van der G. niet model staat voor milieuactivisten, staan deze radicale kleine groep niet model voor alle boeren. Dus niet alles over één kam scheren.

3 Reacties
Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 19:51

Er wordt in het artikel telkens duidelijk gemaakt dat ze het hebben over de groep boeren die vandaag de boel ontregeld hebben. Jouw reactie is het equivalent van iemand die zegt 'niet alle mannen' als er op gewezen wordt dat de grootste groep verkrachters, mannen zijn.

TheBigLebowski
TheBigLebowski27 jul. 2022 - 20:46

99% van de mannen is ok inderdaad , maar 1% verpest het voor de grootste groep. Zo is het met voetbalhooligans en met boeren net zo.

PGS
PGS28 jul. 2022 - 6:18

Wijze woorden hier. @ Thomas Hoewel de grootste groep verkrachters mannen zijn, zijn inderdaad niet alle mannen verkrachters. Net als NIET alle blanken racisten zijn en NIET alle blonde vrouwen dom. Maar geen enkele politicus kan je vertrouwen. En dat is het probleem hier. Doordat politici iedere keer de spelregels veranderen, weet je uiteindelijk dat je ze niet kunt vertrouwen.

TwoTone
TwoTone27 jul. 2022 - 17:12

Veel mensen snappen het nog niet. Als ik mijn oor goed te luister leg in de dorpjes in de provincies dan gaat dit door totdat: A) kabinet beleid drastisch wijzigt of B) kabinet valt Daarnaast komt nog de stress voor het zittende kabinet dat 60 plussers er nu achter komen (beetje bij beetje) dat hun pensioenen zijn geofferd om de euro te redden, terwijl de euro helemaal nog niet gered is vanwege Italië. Verschillende medewerkers van pensioenverzekeraars zijn recent ook al bedreigd door burgers. In de schaduw van het stikstof gedoe wordt momenteel ook de vissersvloot gesaneerd in Nl door dit kabinet, mede door de spelletjes van Frankrijk. Dit kan niet zo door gaan, teveel authentieke bevolkingsgroepen worden van hun inkomen beroofd. Het wordt toch echt tijd dat dit kabinet een visie ontwikkeld die gedragen wordt door een zeer breed publiek in Nederland.

7 Reacties
Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 19:53

"Veel mensen snappen het nog niet. Als ik mijn oor goed te luister leg in de dorpjes in de provincies dan gaat dit door totdat: A) kabinet beleid drastisch wijzigt of B) kabinet valt" Die terreurboeren snappen het niet. Ze hebben niet het recht om de regering te dwingen te doen wat zij willen ten kost van alles. "Daarnaast komt nog de stress voor het zittende kabinet dat 60 plussers er nu achter komen (beetje bij beetje) dat hun pensioenen zijn geofferd om de euro te redden, terwijl de euro helemaal nog niet gered is vanwege Italië. " Veel te kort door de bocht. "Verschillende medewerkers van pensioenverzekeraars zijn recent ook al bedreigd door burgers." Wat heeft dat te maken met de terroristische acties van deze groep boeren? "Dit kan niet zo door gaan, teveel authentieke bevolkingsgroepen worden van hun inkomen beroofd." 1. Wtf zijn authentieke bevolkingsgroepen? 2. Waarom zouden hun wensen/belangen zwaarder moeten wegen dan die van de rest van Nederland? 3. Ze worden niet van hun inkomen beroofd. "Het wordt toch echt tijd dat dit kabinet een visie ontwikkeld die gedragen wordt door een zeer breed publiek in Nederland." Het wordt toch echt tijd dat je beseft dat een beroep op populariteit een drogredenatie is, zeker wanneer je niet eens kunt aantonen dat je de meerderheid achter je hebt staan.

TwoTone
TwoTone27 jul. 2022 - 20:28

@thomas eshuis - je kan natuurlijk in je eigen gelijk blijven , de acties bevestigen alleen maar dat wat er geroepen wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

haarklover
haarklover28 jul. 2022 - 7:02

Ook de vissers krijgen financiële steun van de EU. Dat ze toch nauwelijks inkomen hebben, komt gewoon doordat de zee half leeggevist is. En doordat de diesel duurder geworden is. En doordat vlees goedkoper is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 10:25

Sommige mensen snappen het nog steeds niet. Het is geen optie de stikstofdoelen niet te halen. ER kan niet worden onderhandeld over of maar alleen over hoe. Haal de grootste smeerlappen eruit ipv lukraak wat boeren die toch al wilden stoppen uit te kopen.

Pater
Pater28 jul. 2022 - 15:27

De veeboeren maken dit jaar excessieve winsten. Als je eens stopt met schrijven over dingen waar je kennelijk niks van af weet?

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jul. 2022 - 17:57

Het lijkt erop dat Twotone gepensioneerd is en op het platteland woont. Geen idee wat met 'authentieke bevolkingsgroepen' wordt bedoeld, maar veel goeds belooft het niet. Misschien toch ook eens mijn oor te luister leggen in de dorpjes in de provincie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 19:26

Als we toch lijstjes gaan maken van mensen die onder "stressvolle " omstandigheden werken kunnen de apothekersassisten er nu ook bij.

Ivan61
Ivan6127 jul. 2022 - 16:51

Rutte en co zijn met vakantie en de rest van het land moet zuchten onder terreur van groep extermisten. Nog paar dagen en dan is hij langzittende MP van Nederland. Hopelijk dient hij meteen zijn ontslaag in. Of gaat Remkes dat voor hem doen?

onyxcumulus
onyxcumulus27 jul. 2022 - 15:39

Gebruik je GBV als boer?! Kennelijk is dat bij deze idioten gelijk met de placenta in de garbage bin gedumpt. Begrip voor deze terroristen is bij mij allang weg en er blijft alleen maar haat over

1 Reactie
Andre6
Andre628 jul. 2022 - 5:20

Uw reacties lezende aangaande dit onderwerp, heeft u nooit enig begrip gehad voor de boeren. Ze moeten sowieso weg van u dus wat u er verder van vindt doet er voor de boeren niet toe.

Poezenmens
Poezenmens27 jul. 2022 - 15:14

Ik heb een deja vu met het plattelandspopulisme van Boer Koekoek uit de jaren 60. Hij maakte met zijn 'plattelandspopulisme' slim gebruik van een groeiende onvrede, vooral -maar niet alleen- onder de Nederlandse boeren. De politiek van Boer Koekoek kende hoogtepunten en verkiezingswinst in de jaren 60 en 70. Ter illustratie: Van der Plas van de Boeren partij staat momenteel virtueel op 11 zetels.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 jul. 2022 - 15:09

Er zijn twee opties. 1. We onteigenen de 5000 grootste vervuilers. We weten wie het zijn. Kosten ca. 13 miljard van de 25 miljard die het kabinet nu heeft gereserveerd. Voordeel van deze methode is dat de overige 27 duizend veehouders dan nergens last van hebben en op oude voet kunnen doorboeren. Ander voordeel, het kost relatief weinig en het levert geheid de stikstofwinst die we willen en ook nog eens binnen 5 jaar tijd. 2. We zetten in op zoveel mogelijk vrijwillige medewerking van veehouders. Wie bereid is te stoppen wordt daarbij geholpen. Dat zijn boeren zonder opvolgers en zonder rendabel bedrijfsperspectief. Het zijn zeker niet de grote vervuilers die zich melden, want de megastallen blijven in dit scenario door de enorme lobbykracht van Agro business volledig buitenschot. Deze vriendelijke aanpak kent twee grote nadelen. Het is veel duurder voor de schatkist omdat niet gekozen wordt voor efficiëntie. Nu moeten 28.800 ofwel 90 procent van de 31.930 rundvee-, varkens-, pluimvee-, en geitenhouderijen zich aan strengere regels houden om iets van de gewenste reductie te realiseren. En dat is niet eens zeker. Stel dat na 10 jaar blijkt dat we 25 miljard hebben uitgegeven om boeren uit te kopen en we de gewenste reductie niet haalden omdat de echte vervuilers buiten schot zijn gebleven. Dan is het geld weg en kunnen we weer opnieuw beginnen.

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 jul. 2022 - 21:35

3. we verhogen de stikstofnormen zodat er geen uitstoot boven de normen meer is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 10:28

We houden op met meten. Niet gemeten is niet-geweten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 jul. 2022 - 10:40

Ja, we houden allemaal onze adem in tot het vanzelf weer over is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 12:20

Knijper op de neus!

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2022 - 10:41

3a. De kinderen van RechtDoorZee pikken het bonnetje van ons onvermogen zaken te regelen op. Dat moeten ze toch al doen voor veel problemen, dus dit kan er prima bij.

Jopie666
Jopie66627 jul. 2022 - 14:12

Welke politie. Ook de politie loopt leeg in Nederland Narcostaat.

Jan vd Akker
Jan vd Akker27 jul. 2022 - 13:29

Dit soort acties hebben nul zin. Of je gooit het land echt drie weken plat als boerenstand zijnde of je gaat netjes met Meneer Remkes om tafel om het te regelen. Dit is niets meer dan een beetje ongemak en dat ook nog in een stukje Nederland wat nog iets van sympathie voor de boertjes kan opbrengen.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski27 jul. 2022 - 20:47

Er valt niets te regelen, de politiek heeft allang een keuze gemaakt en er moet gehandeld worden naar die beslissingen. Geen handjeklap meer.

Abma
Abma27 jul. 2022 - 13:13

Het wordt tijd dat er eens een duidelijk en stevig tegen geluid hoorbaar wordt. Mensen die het niet pikken dat ons land en onze democratie naar de kloten geholpen wordt.

1 Reactie
Pater
Pater27 jul. 2022 - 15:47

Eens. De acties van een deel van de protesterende boeren hangen van grove intimidatie en grote schades aan elkaar. De reacties van het openbaar bestuur zijn zo halfslachtig dat er geen scherpe lijn wordt getrokken, en dan is een tegengeluid nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 13:04

Er is zelfs asbest aangetroffen in de gedumpte vuilnis.

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk227 jul. 2022 - 16:32

Misdadige boerenhufters! (en nee, ik bedoel daarmee niet alle boeren)

Olav Meijer
Olav Meijer27 jul. 2022 - 11:43

[De boeren krijgen al tijden steun uit extreemrechtse hoek, zoals van Forum voor Democratie dat de boerenterreur aangrijpt om de eigen xenofobe, nationalistische agenda te pushen.] [Boerenorganisatie Farmers Defence Force noemt de woorden van Trump in een reactie aan De Telegraaf een "steun in de rug".] [De Franse rechts-radicale politica Marine Le Pen liet gisteren op Twitter ook weten dat ze de Nederlandse boeren steunt:…..] Deze citaten maken volkomen helder vanuit welke hoek de wind waait. De rechts-extremisten van Farmers’ Defence Force spannen feitelijk samen met of laten zich graag steunen door het meest reactionaire tuig. Ze exploiteren de op zich begrijpelijke gevoelens van onvrede en onzekerheid onder agrariërs om hun antidemocratische doelen te bevorderen.

Frankasd1051
Frankasd105127 jul. 2022 - 11:35

Dat alles, met de hartverwarmende steun van Trump.

Olav Meijer
Olav Meijer27 jul. 2022 - 11:22

Totaal onverantwoordelijk gedrag, dit soort acties die anderen in gevaar brengen en zelfs doden en gewonden ten gevolge kunnen hebben. Wat mij betreft wordt nog steeds veel te laks en lankmoedig hiertegen opgetreden. Ik ben helemaal niet zo van "law and order", integendeel, en vind zeker ook dat er ruimte moet zijn voor goede, effectieve, maar aan de andere kant ook verantwoorde acties. Ergens moeten wel grenzen getrokken worden.

1 Reactie
jandebakker
jandebakker27 jul. 2022 - 13:32

Mee eens. Dit heeft weinig meer te maken met demonstreren. Ik snap ook niet hoe je als actievoerder kunt denken dat het bewust in gevaar brengen van het leven van anderen op enige manier tot publieke steun zal leiden .

develhunt
develhunt27 jul. 2022 - 11:05

Het ministerie van financiën heeft doorgerekend dat het ook anders kan, het kabinet, het komt hen niet goed uit, ze staan nergens anders voor open, zelf niet na doorberekenen, overleg met de boer om tot een gezamenlijke oplossing te komen is er niet, het kabinet wil maar één ding, land terug van de boeren zodat Nederland geheel opnieuw kan worden ingedeeld en ingericht, stikstof is een excuus geworden, anders had men met interesse naar de doorberekeningen gekeken en daar serieus mee aan de slag gegaan. Dat de boeren zich niet als makke schapen van hun land laten drijven verbaasd me niet, landonteigening kwam vooral voor in dictatoriale hele enge regimes.

6 Reacties
Abma
Abma27 jul. 2022 - 13:10

Het is ook hard nodig dat Nederland eens herverdeeld wordt. Ons land, lees goed, ons land is voor de meerderheid niet eens toegankelijk. Anders dan in Engeland houdt de Nederlandse boer land voor zichzelf. In engelsnd heeft elke burger er recht op om over boeren land te lopen . Verder is veel land in gebruik om economische doelen te dienen. Als er dan nog wat natuur over is wordt dit ook nohg eens verkloot door boeren en bedrijven. Voorts ben ik van mening dat veeteeelt verwerpelijk is.

Pietje Puk139
Pietje Puk13927 jul. 2022 - 13:54

Er is inmiddels een machine uitgevonden die 70 % van het stikstof uit de mest haalt. Het apparaat kost 150.000 euro. De kosten worden deels vergoed door het ministerie. Het melkbedrijf Campina fianciert een deel en de Rabobank financiert de rest tegen een lage rente. Kortom, het is mogelijk om een groot aantal boeren gewoon door te laten gaan. Wat is dan het probleem?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 jul. 2022 - 15:03

Tendentieuze reactie, zo niet een hetze. Elk ministerie heeft meerdere scenario's om doelen te verwezenlijken, anders zou het geen ministerie zijn. Wat iemand zo ''verstandig'' heeft laten lekken, heeft geen enkele officiële status. Verder heeft NRC het over 13 miljard voor 5000 boeren, dus 2,5 miljoen per boer. Wat heeft dat in godsnaam te maken ''landonteigening kwam vooral voor in dictatoriale hele enge regimes??'' We zitten juist precies aan de ander kant van het spectrum. In dat soort landen waren er al tanks verschenen en Rutte is een lamlul die alles in het honderd laat lopen.

oxtan
oxtan27 jul. 2022 - 20:39

@Pietje Puk139, 'wij van wc eend ...' Dit is al vaker aangekondig. Voordat het bewezen is zijn we jaren verder. En we kunnen niet wachten, door de stikstof lobby speelt dit al sinds de jaren 80 eigenlijk, en nu is het te laat. De grootste aantallen boeren kunnen gewoon doorgaan. Een klein groep intensieve veehouders in natura 2000 gebieden, daarentegen ...

Andre6
Andre628 jul. 2022 - 5:27

@Pietje Puk139 "Wat is dan het probleem" Het probleem is dan dat ze de grond niet krijgen want dat is het werkelijke doel van de huichelaars in Den Haag.

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 5:32

Ja nee helemaal logisch; na jarenlang ouwehoeren, uitzonderingen op milieuregels bedingen, kiften over de regels, Natura2000-gebieden decimeren, subsidies binnenharken voor weer een eventueel heel misschien werkende innovatie, en vooral heel veel creatief boekhouden om de boeren aan de gang te houden... Is er opééns een kabinet dat het land wil herindelen om....wat te doen eigenlijk? Ja sorry er zijn zoveel theorietjes, en ik wil wel even weten wat er nou precies gepland staat en wie welke voordelen gaat genieten

Joop  den Uil
Joop den Uil27 jul. 2022 - 10:03

En maar roepen dat ''we'' goed zijn voor milieu en klimaat. Met recht predikaat boerelul ... voor de komende generaties.

inktvis75
inktvis7527 jul. 2022 - 10:03

Van de NOS website: "De politie Midden-Nederland laat weten niet aanwezig te zijn bij de acties op de snelwegen. De politie zegt dat inzet daar niet noodzakelijk is en dat Rijkswaterstaat zorgt voor het vrijmaken van de snelwegen. Daarnaast zegt een woordvoerder dat het "lastig wordt" om uit te vinden wie verantwoordelijk is voor de brandstichting en het storten van mest, hooi of afval op de snelwegen. " Ze grijpen namelijk alleen maar in bij demonstraties van milieu activisten, en het liefst zo hardhandig mogelijk. Het facisme zit bij de politie al net zo diep als bij de boeren...

3 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst27 jul. 2022 - 10:38

Je hebt totaal niets meer aan die lui in dat KwikFit-pakje. Makkelijke dingen pakken ze wel aan maar als het te moeilijk wordt.... Wat hier plaatsvindt zijn milieudelicten van een ernstig soort. Het niet ingrijpen laat zien dat ze gewoon achter dit soort idioterie staan. Ik zie een bezuinigingspost: hef die club maar op, doen toch niks blijkbaar

Jan Man
Jan Man27 jul. 2022 - 11:06

De politie heeft gemeld dat de daders onvindbaar zijn. Blijkbaar zijn de daders met hoge snelheid gevlucht in onopvallende trekkers.

Andre6
Andre628 jul. 2022 - 5:29

Hahaha, fascisme nog wel!

Halas
Halas27 jul. 2022 - 9:42

Kijk dat roep je dus op je af met populistische uitspraken vanuit de Randstad over 'helft veestapel weg' en je verborgen agenda over 'land voor huizen' en 'minder vlees', waarbij de onderbouwing volledig mank gaat en dus geen draagvlak (zie peilingen) creeert. Dat heet politiek los van de samenleving.

2 Reacties
Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 18:54

Au contraire, het is het hersenloos nablaten van complottheorieën, het voordoen alsof individuele uitspraken het regeringsbeleid vertegenwoordigen en de daadwerkelijke inhoud van het stikstof plan negeren, dat dit soort terreur boeren voert. Met andere woorden, het is juist uw zielige getroll dat de situatie verergert.

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 5:17

Je moet volgens mij best veel moeite doen om je agenda te verbergen, mij achtervolgt ie in elk geval dagelijks!

Jan Man
Jan Man27 jul. 2022 - 9:30

Het zou een goede zaak zijn als C. van der Plas deze terreur keihard zou veroordelen. Ik vrees eerder weer een hoop gedraai waarbij ze de schuld weer bij de overheid weet te leggen.

2 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst27 jul. 2022 - 10:42

Die is in dienst en betaald door de agrarische industrie. Alleen beseffen die schapen die op die troela stemmen totaal niet. En bij de praatprogramma's wordt er nog steeds geen gehakt van haar gemaakt. Maar ja, Ischa Meijer is al te lang dood en een opvolger die zo'n tante fileert is er niet....

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 12:37

van der Plas staakt haar publieke optredens. Dan hoeft ze zich ook nergens meer publiekelijk uit te draaien.

Greendutch
Greendutch27 jul. 2022 - 9:20

WIE GAAT DAT BETALEN? wie betaald de kosten voor deze gevaarlijke, banale, onzinnige acties? de belastingbetaler of de boeren -aangestuurd door hun leveranciers de industrieën en de banken- zelf voor door hen aangerichte schade? Ze laten zien geen verstand te hebben van natuur en milieu [LAS ?]want wat kapot gemaakt wordt of afgebrand gaat ten koste van dieren, die zorgen voor balans in de omgeving. ook wordt het water vervuild waarvan de kwaliteit al slecht is door o.a. hun stikstof. (podcast NRC vandaag dd 25/7/’22) de luchtkwaliteit wordt door brandstichting expres slechter gemaakt. geef de boeren zelf eens een kind met astma dat op warme dagen benauwd is. de boeren krijgen niet alleen hier maar ook vanuit het buitenland steun. Volgens Trouw -zie link onder- worden vanuit Canada en de USA personen hierheen gestuurd om dáár verslag van te doen zodat in die landen de boel ook weer versterkt opgelierd wordt >> dat ook hier weer zijn terugslag zal krijgen. er moet m.i. aangifte gedaan worden tegen dit gedrag van de boeren. protesteren doe je met een stuk karton met tekst en op de trom slaan maar niet d.m.v. burgers pesten, brand stichten en afval dumpen buiten plekken waar het mag. voor al die zaken wordt ik beboet als ik het doe maar de boeren komen schadevrij ermee weg? ***is er een anti-boeren-protest-organisatie? https://www.parool.nl/nederland/een-demonstratie-op-de-dam-voor-nederlandse-boeren-maar-zonder-boeren~b1055a1d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ecosia.org%2F

3 Reacties
adriek
adriek27 jul. 2022 - 10:02

Zoals uitgebreid in de media is geweest worden de boerenprotesten van harte gesteund door multinationals die het voer leveren en andere belangenorganisaties. De kosten zijn voor de belastingbetaler, maar dat was natuurlijk een retorische vraag. Afvaldumping wordt in Nederland maar zeer zelden bestraft. Bermen liggen vol afval dat 'niemand' uit zijn autoraampje gooit, drugcriminelen zetten vaatjes giftig afval langs een landweggetje in het vertrouwen dat 'iemand' het wel op zal ruimen (dat is overigens een veel betere oplossing dan het gif in het riool of een sloot dumpen: dit zijn milieuvriendelijke criminelen...) Het feit dat Trump de boerenprotesten steunt laat zien dat de protesten weinig met de realiteit te maken hebben maar vooral met 'we willen geen overheidsbemoeienis want de overheid - lees: de gevestigde orde - is de duivel'. Waarbij ze dan weer vergeten dat zij zelf 'de gevestigde orde' zijn. Ooit hadden we de hippies en de krakers die de barricaden opgingen en deze in brand staken, nu is het vooral rechtsconservatief dat denkt dat de wereld vooral voor hen ingericht moet blijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 13:07

Onder de donateurs bevinden zich bekende namen uit de agrarische sector, zoals de VanDrie Groep

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 5:14

Afval is een dossier op zich en tegelijk van toepassing op zowat alles en...😤 😫 breek me de bek niet open!

Miss Piggy
Miss Piggy27 jul. 2022 - 8:56

De termen 'terreur' en 'extreemrechts' zijn weer niet van de lucht hier. Ik keur dit niet goed, maar ik zie hier vooral wanhoop in. Wanhoop over het gebrek aan perspectief, het gebrek aan leiderschap in deze zaak bij de overheid.

12 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari27 jul. 2022 - 9:19

Een beetje dezelfde argumenten die Bin Laden had...

adriek
adriek27 jul. 2022 - 10:04

Klets. Niks wanhoop. Gewoon dom recalcitrant gedrag. "We doen het al jaren zo en willen niet veranderen." Niet voor niets worden alle gesprekken gesaboteerd: gewoon lekker rellen omdat het kan, de voerleverancier betaalt.

vdbemt
vdbemt27 jul. 2022 - 10:04

Ik zie hier vooral kortzichtigheid in. Wanhoop mag de aanleiding zijn, bij de slachtoffers van de aardbevingenschade of de toeslagenaffaire heeft dit nooit tot dergelijk absurde acties geleid. En dat zijn écht slachtoffers. Zij hebben het niet als de boeren, zelf in de hand gewerkt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 jul. 2022 - 10:44

Terreur is een groot woord. Als ik aan terreur denk, denk ik meer aan aanslagen op metro's etc. Extreem rechts, is ook onzin. Vele van deze boeren, stemde vroeger CDA. Dat is niet 'extreem rechts'. Nu stemmen ze BBB. Ook niet 'extreem rechts'. Als ik aan 'extreem rechts' denk, dan denk ik aan nazi skinheads etc, dat soort ellende. Het punt is een beetje. De regering gaat deze mensen onteigenen. Natuurlijk komen ze in opstand. Wat had je dan verwacht? Dat ze zich vanzelf laten onteigenen?

vdbemt
vdbemt27 jul. 2022 - 11:55

@Baloem.... Je verwacht, je hoopt, dat mensen nadenken bij wat ze doen. En ook over de effecten daarvan. Dat de protesterende boeren niet door de rapporten van Rome (50 jaar geleden) zijn gewaarschuwd, is ze niet geheel euvel te duiden. Regeringen hebben die ook terzijde geschoven. Signalen van de afgelopen decennia werden nog steeds door onze liberale regeringen terzijde geschoven. Maar daar komt dat zelf nadenken bij wat je doet. Je bent wel erg blind geweest als je dacht dat je maar ongehinderd met deze bio-industrie door zou kunnen gaan. Er is een groep boeren die heeft ingezien dat het anders moet en zij doen het ook anders. Die groep groeit. Alleen niet snel genoeg. Wat je NU verwacht, hoopt, is dat de boeren die nog niet om zijn, toch een moment van nadenken gaan krijgen. En inzien dat ze anders moeten. Daarbij geholpen door de overheid.

TeeJee2
TeeJee227 jul. 2022 - 11:55

@adriek Over klets gesproken mijn beste. Niet willen veranderen? De boeren veranderen en innoveren al jaren, ook in goed overleg met de overheid/EU. Tevens is een gesprek, ene overleg, tweerichtingsverkeer. Daar is in dit geval geheel geen sprake van want er is geen compromis of gezamenlijke uitweg mogelijk. Het standpunt is namelijk; dit moet gebeuren, punt. Dat is geen gesprek, dat is een herhaling.

Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 18:55

"De termen 'terreur' en 'extreemrechts' zijn weer niet van de lucht hier." Omdat ze van toepassing zijn. "maar ik zie hier vooral wanhoop in." Er is niks in de definitie van terreur dat het uitsluit van wanhopige daders te hebben. Hetzelfde geld voor extreemrechts.

Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 18:56

@Baloem "Terreur is een groot woord. Als ik aan terreur denk, denk ik meer aan aanslagen op metro's etc. " Het staat je natuurlijk geheel vrij om je eigen idiosyncratische definities te gebruiken, maar volgens zowel de woordenboek, als legale definities zijn dit gewoon terreur acties. Dat er ergere vormen van iets zijn, betekend niet dat de zwakkere vormen op eens iets anders zijn.

Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 18:59

@Teejee "De boeren veranderen en innoveren al jaren, ook in goed overleg met de overheid/EU." Onzin. Sommige boeren ja. Anderen hebben die veranderingen en maatregelen zoveel mogelijk getraineerd, geholpen door partijen als het CDA. "Tevens is een gesprek, ene overleg, tweerichtingsverkeer. Daar is in dit geval geheel geen sprake van want er is geen compromis of gezamenlijke uitweg mogelijk." Onzin. Je verwart hier een gesprek met een compromis. Een gesprek hoeft geen compromis te zijn of toe te leiden. " Het standpunt is namelijk; dit moet gebeuren, punt. Dat is geen gesprek, dat is een herhaling." Meer onzin. Het doel is niet onderhandelbaar, maar de manier waarop dat doel bereikt wordt wel degelijk.

oxtan
oxtan27 jul. 2022 - 20:18

Er is perspectief. Sommigen vinden het niet leuk, maar er is zeker perspectief. Niemand wordt ontheemd, niks word zonder compensatie afgepakt. Dat staat al vast. Intensieve veehouders in natura 2000 gebieden zullen iets anders gaan doen, anders gaan boeren. Zeker perspectief. Men zegt nu nog dat er een magisch apparaat komt dat alle stikstof zal doen verdwijnen. Opnieuw. Dat hebben we al eerder gehoord. Dat gaat niet. Stop met het kweken van vlees voor de export. Niet nodig, laat andere landen hun eigen vlees kweken. Het is niet normaal dat we elke paar weken honderduizenden kippen moeten ruimen vanwege weer een uitbraak van vogelgriep. Of de problemen met q-koorts. Zulke enorme exploitaties zijn niet goed voor mens noch omgeving, uiteraard ook niet voor de dieren.

oxtan
oxtan27 jul. 2022 - 20:34

@Baloemparoempaloempa, eens, dit is geen terrorisme. Desalniettemin, dit is niet de manier om te protesteren. Er moeten kennelijk doden vallen voordat dit wordt gestopt, en dat zou jammer zijn. Onteigening gebeurt regelmatig. Zoek eens onteigening op, dan kom je heel veel berichten op het staatscourant.

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 4:54

Asbest in de openbare ruimte dumpen riekt best wel naar terreur. Maar goed, alles in dit debacle stinkt de tent uit. Nederland ranzigland

Karingin
Karingin27 jul. 2022 - 8:46

Wegens klimaattirannie en doemdenken door wegkijkers zetten wij heden de planeet in de hens, dan weten we tenminste zeker de pleuris uitbreekt

3 Reacties
Babette4
Babette427 jul. 2022 - 9:09

De planeet staat al een tijdje in de hens... :-(

Willem D2
Willem D227 jul. 2022 - 17:27

Leid je niet een beetje aan grootheidswaanzin. Kan me nl niet voorstellen dat de aarde in de hens staat doordat Nederlandse boeren die aangestoken hebben. we wonen met nog geen 20 miljoen mensen in Nederland en in alleen India en China wonen er al 2 miljard. Laten we het we even in perspectief zien. Of zoals mijn moeder altijd zei Overdrijven is ook een kunst

Karingin
Karingin28 jul. 2022 - 4:41

Sommige mensen hebben moeite met ironie, en dat zijn niet alleen boeren

JoostdeF
JoostdeF27 jul. 2022 - 8:40

De boeren moeten beseffen dat dit soort gewelddadige acties ook een tegenreactie uit delen van de samenleving kan uitlokken. Niemand zit te wachten op verdere escalatie in de vorm van vernieling of brandstichting op boerderijen. De boerenorganisaties (en van der Plas) moeten hun verantwoordelijkheid nemen om deze extremistische boeren tot de orde te roepen om verdere escalatie te voorkomen.

Ranonkel2
Ranonkel227 jul. 2022 - 8:28

Vind dit nog reuze meevallen allemaal. De complete toekomst van vele gezinnen staat op het spel. In dat licht mogen er nog wel wat schepjes bovenop op. Dit maakt waarschijnlijk niet genoeg indruk om dese idioterie te stoppen.

8 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari27 jul. 2022 - 9:20

Van miljarden gezinnen inderdaad. Dat die zich op moeten offeren om een paar verwende boerenzoontjes hun vervuilende activiteiten te gunnen!

Paul250371
Paul25037127 jul. 2022 - 9:44

"De complete toekomst van vele gezinnen staat op het spel." Echt waar, raken ze allemaal aan de bedelstaf?

M. Grootendorst
M. Grootendorst27 jul. 2022 - 9:50

Hou op met die onzin. Er moet 30% reductie komen, dat betekent dat als de grootste industriële agragrische bedrijven (en stop[ met die lui 'boer' te noemen) inkrimpen de doelstelling al wordt bereikt. Geen gezin aan de bedelstaf en meer van dat soort populistische onzin. Ik begin kotsmisselijk te worden van dit gedrag van de zetbazen van de veevoederindustrie en de andere multinationals die een deel van de boeren gebruiken als Nuttige Idioten.

oxtan
oxtan27 jul. 2022 - 9:56

@Ranonkel2, waar kan ik me aanmelden om uitgekocht te worden zoals de boeren? De toekomst van mijn gezin is altijd op het spel geweest namelijk. Gewoon altijd moeten werken in verschillende sectoren omdat 'het niet goed ging met de economie'. Nooit compensatie gekregen, wat ww, maar dat had ik samen met de rest van de arbeiders betaald vooraf. Nu zijn we zo netjes dat we ze gaan uitkopen met een zak geld, en doen ze dit. En dit allemaal in het belang van drie families van de quote 500. Hoe kan je je laten manipuleren.

adriek
adriek27 jul. 2022 - 10:08

Ach ja, al die boerengezinnen naar de voedselbank zeker? Misschien iets gemist over uitkoopregelingen? De tienduizenden die tijdens de corona lockdowns geen contractverlenging kregen? Hadden die gewoon de Tweede Kamer moeten bestormen? De honderdduizend volwassenen die bij papa en mama moeten blijven wonen omdat er geen huizen zijn? Woonwijken platbranden om de bouw te versnellen?

vdbemt
vdbemt27 jul. 2022 - 10:08

De toekomst van iedereen en van de leefomgeving staan op het spel. En dat vraagt ander gedrag, van iedereen. Ook van boeren. Zeker van boeren met een toekomstbedreigende vorm van bedrijfsleiden.

Ranonkel2
Ranonkel227 jul. 2022 - 10:50

Gaz typari, Miljarden gezinnen door een beetje stikstof?

Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 19:00

"Vind dit nog reuze meevallen allemaal. De complete toekomst van vele gezinnen staat op het spel." Dat is ook zo voor: Mensen die in de zorg werken. Groningers in het aardbevingsgebied. Om twee groepen te noemen. Toch zie je die niet zulke terreur daden plegen terwijl zij daadwerkelijk schade hebben ondervonden en het in dit geval om een doel gaat, waarvan de maatregelen/middelen om dat doel te bereiken nog niet eens vast staan.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 jul. 2022 - 7:14

Dat krijg je nu hetr mag van Trump! Dan doen ze er een schepje bovenop. Laat het kabinet van reces terugkomen op orde op zaken te stellen en deze rechtse raddraaiers te berechten.

1 Reactie
Karingin
Karingin27 jul. 2022 - 8:54

Hoezo? Ze hebben er ten 1e nix over te zeggen te 2e heb je toch nix aan die lui. Laten we nou 's kijken of er nog wat over is van onze rechtsstaat

spelregeltoerist2
spelregeltoerist227 jul. 2022 - 7:03

Deze reactie is verwijderd

PGS
PGS27 jul. 2022 - 6:48

Zolang politiek Den Haag zich blijft reageren als de nieuwe regenten en het vertrouwde poldermodel van politiek bedrijven in de vrieskist blijft houden, zal dit soort incidenten nog heel lang door blijven gaan.

4 Reacties
r v b
r v b27 jul. 2022 - 9:51

Dat polderen is al jaren geleden gedaan, zo zijn we tot een ruimhartige uitkoopregeling gekomen voor de agrarische industrie.

TeeJee2
TeeJee227 jul. 2022 - 11:56

@r v b 'We' Maar dan wel zonder de boeren. 'We'.

Volrin
Volrin27 jul. 2022 - 19:02

"Zolang politiek Den Haag zich blijft reageren als de nieuwe regenten en het vertrouwde poldermodel van politiek bedrijven in de vrieskist blijft houden, zal dit soort incidenten nog heel lang door blijven gaan." Er is decennia lang gepolderd met de boeren met de huidige crisis als resultaat. Daarnaast heeft het kabinet uitdrukkelijk Remkes aangesteld om te gaan polderen, dus je wat je hier post is pure onzin.

oxtan
oxtan27 jul. 2022 - 20:04

@Teejee2, ja, 'we', een democratisch gekozen regering. Of is dat niet meer hoe dat werkt?

Pindaklaas
Pindaklaas27 jul. 2022 - 6:32

Ik had al weinig respect voor de boeren maar dit spant echt helemaal de kroon. Kosten om dit allemaal op te ruimen en eventuele schade te herstellen, komt op het bord van de belastingbetaler. En wat hoor je vanuit de politiek? Niets, oh ja, er is een uitnodiging verstuurd. Dit gaat echt helemaal de verkeerde kant op.

1 Reactie
Sam V
Sam V27 jul. 2022 - 8:49

@ Pindaklaas Als de boeren zich dan toch niet uit willen laten kopen, kan het uit het stikstoffonds betaald worden. Zit 25 miljard in. Daarmee kunnen de boeren nog heel lang doorgaan met dit soort acties. Het eindresultaat voor de natuur in Nederland zal niet veel anders zijn.