Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spoedoverleg over komkommerdrama

  •  
30-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
komkommer_300.jpg
EHEC-bacterie eist tien levens … Tuinders zien export instorten
Nederlandse tuinders voelen de gevolgen van de dodelijke EHEC-bacterie die rondwaart op Duitse groenten. De export is volledig ingestort. Inmiddels zijn tien mensen aan de gevolgen van besmetting overleden. Ziekenhuizen kunnen de besmettingsgevallen amper nog aan.
Update 20.00
Staatssecretaris Bleker gaat een poging doen om via een Europese regeling 10 miljoen euro beschikbaar stellen voor tuinbouwbedrijven die financieel zijn getroffen door de EHEC-bacterie. Voorwaarde is wel dat de sector ook zelf 10 miljoen op tafel moet leggen. “Het is een kleine bijdrage, maar als het water aan de lippen staat kan het wel opluchten”, aldus Bleker meldt De Pers.
De Nederlandse tuinbouwsector lijdt door het wegvallen van de export een schade van miljoenen euro’s per dag. De branche voert vanmiddag spoedoverleg, onder meer over de vraag of er overheidssteun moet komen voor de getroffen bedrijven.
De NOS schrijft:
Het dodental door de bacterie staat op tien. In Hamburg is de ziekte vastgesteld bij 500 mensen, in heel Duitsland bij ruim 1000. De bacterie is ook opgedoken in Zweden en Denemarken. In Nederland heeft één vrouw de ziekte, na een bezoek aan Duitsland. Mensen kunnen elkaar met de bacterie besmetten, zegt Roel Couthinho van het RIVM. “Het is een bacterie die in de darm voorkomt. Als iemand besmet is, kan de bacterie op bijvoorbeeld een huisgenoot worden overgebracht.
De Volkskrant zet de praktische problemen rond de besmetting op een rijtje:
De combinatie van een potentieel levensgevaarlijke bacterie en onduidelijkheid over de herkomst en uitroeiing, zijn goud voor krantenkoppen en funest voor consumentenvertrouwen. ‘Killer cucumber’, koppen Engelse kranten, terwijl uit peilingen in Duitsland blijkt dat meer dan de helft van de Duitsers geen tomaten, sla of komkommers meer koopt. De bacterie zou afkomstig zijn van met name rauwkost. Valt paniek te voorkomen? 
Update 13.30
Volgens de Europese Commissie is ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron van besmetting met de EHEC-bacterie. De Pers schrijft hierover: 
Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie gaf maandag het jongste overzicht over de situatie in Europa, waarbij ze het had over komkommers uit Nederland en/of Denemarken, naast de verdachte partijen uit Spanje […] De Europese Commissie sprak vorige week ook al van een mogelijke besmettingsbron in Nederland. De commissie zei zich te baseren op informatie uit Duitsland.
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) noemt het probleem ‘ingewikkeld’. Hij laat zich maandagavond bijpraten over de situatie. Hierna zal het ministerie met een officiële verklaring komen, dat schrijft het Brabants Dagblad.
cc-foto:  turtlemom4bacon

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2011 - 10:00

Kwamkwammer.

JanB2
JanB230 mei 2011 - 10:00

Een nieuwe draai aan het begrip komkommertijd. Hebben ze daar in Spanje met rioolwater gesproeid of zo.

Coropa
Coropa30 mei 2011 - 10:00

Overheidssteun is niet nodig. De thans zittende regering heeft ons geleerd: “dat de markt zich zelf regelt.” Tevens komt daar nog bij, “dat subsidies linkse hobby’s zijn.” Dan zou je namelijk een precedent scheppen een teler wel en een muzikant en kunstenaar niet. Een aanklacht wegens discriminatie is dan gauw gedeponeerd. Al zou Moszkowicz een dergelijke zaak, na Wilders, graag willen.

Coropa
Coropa30 mei 2011 - 10:00

Overheidssteun is niet nodig. De thans zittende regering heeft ons geleerd: “dat de markt zich zelf regelt.” Tevens komt daar nog bij, “dat subsidies linkse hobby’s zijn.” Dan zou je namelijk een precedent scheppen een teler wel en een muzikant en kunstenaar niet. Een aanklacht wegens discriminatie is dan gauw gedeponeerd. Al zou Moszkowicz een dergelijke zaak, na Wilders, graag willen.

Opinius
Opinius30 mei 2011 - 10:00

citaat "De export is volledig ingestort." massa hysterie. ik wist het populariedefarie over een bacterie-komkommerpartij of de andere "vijand" waar men aan dood kan gaan het werkt. alles is nu besmet joh niet verder kijken ... als doodangst reden van de ondergang van de mensheid NUMMER 1

FritsGuevara
FritsGuevara30 mei 2011 - 10:00

Je kunt je klok erop gelijk zetten dat er woordspelingen komen over "komkommertijd".

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder30 mei 2011 - 10:00

Wat erg al die oproepen om toch vooral maar komkommers te blijven eten. Door andries knevel werden de gasten zo goed als gedwongen een hap komkommer te nemen. Hoe laag kunnen ze gaan. Er is totaal geen begrip dat een groot deel van de bevolking heel onzeker is hoe veilig die komkommers eigenlijk zijn. Die mensen verdienen toch respect en geen houding van jullie zijn gek want er is niks aan de hand. Ach, en die 14 doden in duitsland waren toch wel doodgegaan. In japan blijven ze ook maar roepen dat er niets aan de hand is...

meijerlahn
meijerlahn30 mei 2011 - 10:00

De maakbaarheid om ons gezond te houden is onbegonnen werk als het virussen en bacteriën betreft. Ze zullen ons altijd te slim af zijn.

anoan
anoan30 mei 2011 - 10:00

Wat hebben ze daar in Spanje gedaaaan met die komkommers?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2011 - 10:00

Vraag het de medewerksters...

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2011 - 10:00

De komkommers worden bemest met dierlijke mest, direct in voedingsboden in ook in sterk verdunde vorm op de plant zelf. Deze bacterie zit altijd in het verteringskanaal van een koe, kan daar ook geen kwaad, behalve als de lichaamelijke staat minder wordt, en de afweer afneemt komt het tot groei. Door het te verspuiten (vernevelen is beter) komt de bacterie ook op de vruchtdelen van de komkommer terecht en als deze niet wordt of slecht afgewassen of geschild komt de bacterie in onze voeding terecht. In de maag, het zijn meest vrouwen en kinderen die het bevattelijkst voor deze bacterie zijn. Vaak ook mensen die een weerstandsprobeleem kunnen hebben. Dan is deze bacterie restistent voor de meeste anti-biotika maakt deze bacterie nog gevaarlijker. Het heeft uitdrogingsproblemen en bloedverlies als symptoom.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha30 mei 2011 - 10:00

En waarom is deze bacterie resistent voor antibiotica? Omdat de vleesindustrie massaal antibiotica gebruikt. Ik zou als tuinder mijn schadevergoeding bij de vleesindustrie neerleggen.

Florian2
Florian230 mei 2011 - 10:00

"Goeiemorgen,merkwaardig dat mensen die bang zijn voor antibioticaresistentie komkommer mijden maar wel kip eten #ziekeveeindustrie " Die domme Marianne Timmer is denk ik even vergeten dat de meeste mensen komkommers NIET verwarmen maar kip wel. Bah....onsmakelijke vergelijking over de nog warme lichamen van overleden mensen....

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 mei 2011 - 10:00

Marianne Timmer? Sinds wanneer doet een schaatster iets niet goed met groenten?

rgeurtsen
rgeurtsen30 mei 2011 - 10:00

Steun... ga zwemmen. De branch is net als Wilders en de helft van nederland. We kijken alleen nar wat er in eigenlijk landje gebeurt en nemen geen verantwoordelijkheid voor gedrag van collega's en concurrenten. Mis. De branch (voedingsindustrie en land- en tuinbouw) werkt op één open markt en de europese burger let al evenmin op grenzen. Het eten komt van om de hoek en van ver en we eten bijna allemaal hetzelfde. De broeders en zusters in de land- en tuinbouw gaan maar lekker zelf te keer tegen hun spaanse zusters en broeders. Niks geen overheidssteun. dat die komkommers niet verkopen is allang goed. kunnen wij ze een keertje voor een duppie op de markt kopen. Niet waarschijnlijk trouwens, die smakeloze groene vriendjes.

2 Reacties
Berthold2
Berthold230 mei 2011 - 10:00

Dat is niet aardig ten opzichte van de Oost Europese werknemers die in de groente en fruitteelt werken. Voor hen blijft er dan helemaal niets meer over. Er zit dus iets tegenstrijdigs in uw posting tenzij u eigen voordeel laat preveleren boven het schamele inkomen van die Oost Europeanen.

eeweew
eeweew30 mei 2011 - 10:00

En dan? Blijkt de bron toch ergens anders te liggen en zijn duizenden mensen hun baan kwijt door massahysterie. Plus de economische schade, ik weet echt niet wat je daarmee opschiet.

Berthold2
Berthold230 mei 2011 - 10:00

Met complottheorieën moet je voorzichtig zijn maar er zou opzet in het spel kunnen zijn. Terreur in de vorm van biologische oorlogsvoering. Eenvoudig te verwezenlijken met een geringe kans op ontdekking wie het gedaan heeft.

1 Reactie
Vervs
Vervs30 mei 2011 - 10:00

Ik denk zelf dat de kans op een terreuractie niet echt groot is. Je wilt als terrorist zijnde juist maar al te graag dat de hele wereld weet dat de wereld weet wat jouw organisatie heeft gedaan. Een bomaanslag valt niet zo makkelijk te ontkennen, terwijl een bacterie op een komkommer door de overheid kan worden afgedaan als een hygiënisch incident en vervolgens gaat iedereen weer verder met het leven. Tevens zou je zeggen dat als een terrorist voedsel vergiftigd, deze dat op meer symbolische waren doet. Vergiftig genetisch gemanipuleerde groente, kistkalveren, legbatterijen, varkensvlees of waar je ook tegen strijdt en je maakt een punt. Bij (als ik de geruchten mag geloven) biologische komkommers mis ik die symboliek een beetje. Al met al denk ik gewoon dat er ergens in Europa een komkommerkweker is die niet zo netjes met de mest is omgesprongen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2011 - 10:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
eeweew
eeweew30 mei 2011 - 10:00

Dit is een ESBL, een voor behoorlijk resistente ecoli variant. En waar komen die vandaan? Juist, die zijn ontstaan door overmatig antibioticagebruik in de bio-industrie. De mensheid kan aan twee dingen ten onder gaan, nummer 1 is klimaatverandering als gevolg van CO2, nummer twee is dit soort bacteriën. Er duiken er steeds meer op, en er is steeds minder tegen te doen. Als de bio-industrie niet onmiddellijk stopt met het preventief gebruik van antibiotica zal het alleen maar erger worden. Uiteindelijk komen we qua bestrijding van bacteriën weer in de middeleeuwen terecht. Maar dat is dan onze verdiende loon, we zijn als mensheid blijkbaar te stom hier niets aan te doen. Want dat zou immers slecht zijn voor de economie, nou weetje wat pas slechts is voor de economie? Dat je werknemers in de toekomst weer spontaan overlijden aan een blaasontsteking.