Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spoedeisende hulp steeds vaker overbelast: artsen slaan alarm

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
22070662665_e00afcefab_z
Steeds vaker krijgen patiënten te horen dat ze niet terechtkunnen op de spoedeisende hulp omdat er een opnamestop is. “Als dat niet verandert, gaat het een keer mis”, schrijven de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland maandag in een brandbrief aan minister Schippers.
Iedere dag zijn er nieuwe gevallen van ambulances die niet terechtkunnen bij de spoedeisende hulp vanwege een opnamestop. Dat levert tijdsverlies op met alle mogelijke gevaren voor de patiënt als gevolg.
Groot risico Dit probleem wordt steeds groter. Vorig jaar moesten de spoedeisende hulpafdelingen van negentien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland 2.300 noodgedwongen stoppen met opnemen omdat er geen behandelkamers meer vrij waren. Drie jaar geleden werd dat maar 430 gedaan. Soms moeten alle ziekenhuizen in een stad tegelijk een opnamestop afkondigen. In dat geval moeten ambulances naar andere steden rijden, wat een groot risico met zich meebrengt voor de gezondheid van de patiënt.
Laatste redmiddel Traumachirurg en hoofd van de spoedeisende hulp in het AMC, Jan Luitse vertelt maandag in NRC dat een opnamestop het laatste redmiddel is. Vaak is er al voordat er tot een stop besloten wordt te weinig plek voor patiënten en worden er patiënten op de gang gelegd, vertelt hij. Luitse voorziet een groot landelijk probleem als er niet snel iets tegen wordt ondernomen.
Oorzaak van de overbelasting is volgens de opstellers van de brief de toename van het aantal oudere patiënten dat acute zorg nodig heeft. Die toename is te wijten aan het afnemend aantal verzorgings- en verpleeghuizen. Maar ook het personeel in de ziekenhuizen vormt een probleem. Omdat er steeds meer patiënten bijkomen, kunnen artsen en verpleegkundigen de druk steeds minder goed aan.
In de brief staat onder andere:
"Er is amper voldoende personeel om de roosters rond te krijgen. Nieuw personeel vinden is moeilijk en moet ook eerst worden opgeleid. Er is zelfs een tekort aan uitzendkrachten. Er zijn dagen dat uitzendbureaus helemaal naar Limburg bellen om beschikbare verpleegkundigen te zoeken."
Volgens Luitse zouden gemeenten meer energie moeten steken in goede thuiszorg om zo opname op de spoedeisende hulp te voorkomen en moeten zorgverzekeraars spoedzorg minder scherp inkopen waardoor ziekenhuizen extra beddencapaciteit kunnen creëren op de spoedeisende hulp.
Lees de brandbrief aan minister Schippers hier.
Les het interview met traumachirurg Jan Luitse in het NRC van maandag.
CC foto: DennisM2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor