Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Spitssnuitdolfijn spoelt aan met 40 kilo plastic in zijn maag

  •  
18-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dolphin
Een spitssnuitdolfijn, behorend tot de familie van de walvisachtigen, is aangespoeld met liefst 40 kilogram aan plastic in zijn maag. Volgens zeebioloog Darrell Blatchley van het natuurhistorisch museum D’Bone Collector is dit de verschrikkelijkste vorm van vervuiling die hij ooit meemaakte. “Ik heb nog nooit zoiets gezien,” schrijft hij op zijn persoonlijke Facebookpagina.
“Tussen de 40 kilo afval in de maag van het dier zag ik verschillende soorten plastic in alle soorten en maten. Daaronder 16 lege rijstzakken, vier zakken waarmee bananen beschermd worden tegen onder andere insecten en meerdere boodschappentassen. Nooit eerder zagen we zoveel plastic in een walvisachtige. Het is walgelijk.”
Volgens Blatchley is de enorme hoeveelheid plastic zakken waarschijnlijk de doodsoorzaak geweest. De maag van het jonge dier kon alle smerigheid simpelweg niet meer normaal verwerken. “Het plastic was soms zo compact dat het een soort vaste baksteen was geworden. Het moet er dus al heel lang hebben gezeten.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Phil2
Phil229 apr. 2019 - 15:55

Zo zie je maar weer: democratie > betekent verantwoordelijk kunnen houden... en stellen > betekent kritisch kijken naar wat de toekomst inhoudt > incl. nadelige aspecten > nadenken wat de gemeenschap zelf kan bijdragen aan een beter vooruitzicht > slaat terug op individuele verantwoordelijkheid. Die mechanismen werken stomweg niet in veel landen. Maar omdat wij dat hier heel goed weten, exporteren we veel van onze troep naar landen waar ze het niet zo nauw nemen via de Trafigura's onder ons. Dat moet binnen EU verband ogenblikkelijk stoppen. Topmannen strafrechtelijk gaan vervolgen e.d.

Jay K
Jay K19 mrt. 2019 - 4:56

Tja, die Aziaten toch..... Wel eens nagekeken hoeveel plastic afval vanuit het westen wordt geëxporteerd naar Azië voor "recycling" of naar ontwikkelingslanden?

1 Reactie
Tom8
Tom819 mrt. 2019 - 8:59

@JayK Natuurlijk wordt er op slinkse manier gebruik gemaakt door o.a. het Westen, van de onwetendheid of machteloosheid van de bevolking daar. Gelukkig zijn daar en elders op deze aardkloot allerlei initiatieven die de mensen bewust maken en wakkerschudden. Een beeld als dat van deze spitssnuitdolfijn kan hoe tragisch ook, daar bij helpen.

ton14024
ton1402418 mrt. 2019 - 17:00

En ik dacht dat het een slechte dag was. Krijg je dit er nog bovenop.

Tom8
Tom818 mrt. 2019 - 16:45

Dat kan ook niet anders, bij bepaalde Aziatische landen is er geen enkel idee van wat ze op dat gebied aanrichten, bij een oversteek van Singapore naar Australie kun je via de Javazee, ik heb op het water nog nooit zo,n vuilnisbelt qua oppervlakte gezien als een jaar of 5 geleden op de Javazee. Vond overigens de afgelopen twee weken op de Noordzee wat klimaat betreft ook buitensporig, en dan heb ik het over de snelheid waarmee stormweer zich opvolgende, bijna geen gebruikelijke adempauze.

6 Reacties
meneer Zuur
meneer Zuur18 mrt. 2019 - 19:32

Wat de eerste alinea betreft: in veel landen in Azië hebben ze geen enkele moreel besef wat betreft het weggooien van plastic. Dat komt mede doordat er nauwelijks vuilnisbakken zijn laat staan vuilophaaldiensten. Veel goedkoper is het om het plastic gewoon in de rivier te gooien. Op één van mijn zakenreizen naar Indonesië heb ik moeten constateren dat hele rivieren niet meer stroomden omdat ze verstopt zaten met plastic afval. Gelukkig kwam volgens mijn chauffeur binnenkort een hoop regen zou de rivier flink stijgen en zou het plastic dan gewoon richting de zee getransporteerd worden. Wat het tweede punt betreft: de depressies die deze stormen met zich mee brengen worden door de zogenaamde straalstroom meegevoerd, dat is een soort van west-oost circulatie op grote hoogte in de atmosfeer. De snelheid van de circulatie is een paar honderd kilometer per uur, vergelijk het met een snelweg met depressies. Heb je pech dat de straalstroom steeds over de Noordzee gaat dan krijg je het weer wat wij de aflopen tijd hebben gehad. En het betreft hier een situatie van het weer, klimaat gaat over het gemiddelde weer over minimaal dertig jaar. Dit gaat over twee week, het is dus een uiting van het weer. Dit evern voor de duidelijkheid.

Tom8
Tom818 mrt. 2019 - 22:46

Beste meneer Zuur, was niet helemaal duidelijk misschien. Ik had het over uitzonderlijk, werk vanaf de jaren 80 bij regelmaat op de Noordzee en ken de Meteo. Vorig jaar winter was er uitzonderlijk veel regen, dat jaar daarvoor was de winterperiode uitzonderlijk stil, uitzonderingen bevestigen de regel, oftewel denk ik dat het bewijst dat er iets met het klimaat aan de hand is.

Henk Joh
Henk Joh19 mrt. 2019 - 6:19

Tja, laten we vooral niet zeggen dat wij in het Westen het goed doen. Nog net bekomen van de troep van 300 losgeslagen containers is er nu in de Golf van Biskaije een giga olievlek. We kunnen met al onze middelen wel laten zien dat we kunnen opruimen maar we maken er ook een potje van

Tom8
Tom819 mrt. 2019 - 8:08

@Henkjoh Natuurlijk heb je daar een punt, het verschil zit een beetje in de onverschilligheid vaak door onwetendheid, het is daar meer plompverloren, en bijna surrealistisch als je de vissermannetjes ziet drijven tussen plastic drab op volle zee.. Hier lijkt men er meer in te slagen de vervuiling die er wel degelijk is afstandelijk te houden en te reduceren tot een sluipmoordenaar. Hoewel bijvoorbeeld Shell Pernis, de Hoogovens of de Verbrandingsoven in Harlingen daar dan weer van afwijken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mrt. 2019 - 8:39

'bij bepaalde Aziatische landen is er geen enkel idee van wat ze op dat gebied aanrichten,' Ooit langer dan 5 minuten langs een Nederlands strand gelopen zonder plastic afval tegen te komen?

Tom8
Tom819 mrt. 2019 - 10:25

@Joe Speedboot Verhaaltje uit "De Dwaas" Kahlil Gibran Op een keer zei het oog: "over deze valleien heen zie ik een berg gehuld in blauwe nevel. Is hij niet prachtig?" Het oor luisterde; en na enige tijd aandachtig geluisterd te hebben, zei het: "maar waar is die berg dan toch? Ik hoor hem niet." Daarop sprak de hand en zei: "vergeefs poog ik hem te voelen of te tasten, ik kan geen berg vinden." En de neus zei: "er is geen berg, want ik kan hem niet ruiken." Daarop keek het oog een andere kant op, en zij begonnen samen te praten over de vreemde waan van het oog. En zij zeiden: "er moet iets niet in orde zijn met het oog."