Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spiraal van geweld, chaos en onkunde

  •  
12-06-2020
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
49897183473_fa5ca81706_k

© foto: The White House

De Amerikaanse pers spendeert uren en uren per dag aan Trump alsof hij een redelijk iemand is.
Hij leek jarenlang weg te komen met zijn overduidelijk narcistische gedrag. Hij beledigt iedereen die kritisch is, spreekt onnavolgbare woordsoep, neemt nergens ooit verantwoordelijkheid voor en geeft altijd een ander persoon, hele groepen of zelfs een heel land de schuld voor zijn eigen falen. Hij is de meest liegende president ooit (meer dan 18.000 leugens inmiddels en het tellen houdt niet op), projecteert zijn eigen gedrag consequent op anderen (‘Lyin’ Ted’ of ‘Crooked Hillary’) en hemelt zichzelf continu op, liefst passief in derde persoon enkelvoud. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar inmiddels is de lijst kenmerken van pathologisch narcisme zo lang als de weg naar Rome.
De werkelijkheid lijkt hem nu echter in te halen: een echte crisis of ramp, zoals de coronacrisis, kan hij ten duidelijkste niet aan. Laat staan demonstraties en rellen in tientallen Amerikaanse steden naar aanleiding van racisme en politiegeweld. Hij sluit zich op in zijn bunker, legt hekken aan rondom het Witte Huis en twittert agressief zonder iets concreet te doen. Iedereen weet nu wel over wie dit gaat: Donald Trump.
Losgeslagen tweet Het zou te verwachten zijn dat de VS nu wel weet dat hij een klassieke, openlijke narcist is. Hij voldoet immers ruimschoots aan alle kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis zoals de meeste psychiaters die hanteren. Het ligt er zo dik bovenop dat in de Amerikaanse pers allerhande journalisten, politici en leken narcisme bij hem vaststellen. Maar het dringt nog niet echt door bij de Amerikaanse media wat dat nu precies betekent.
Trump weet heel goed wat hij doet, maar krijgt elke keer weer een podium voor zijn bizarre acties. Bij elke grandioze leugen of beledigende tekst springt half Amerika op zijn achterste benen uit ongeloof. Druk wordt er in de media gespeculeerd op wat hij zegt, de inhoud ervan, en of dat nu wel klopt of niet. En dat je dat eigenlijk niet mag doen of zeggen, wat hij dus wel doet of zegt. Tot een uur later wanneer hij de volgende losgeslagen tweet de wereld in stuurt. Chaos creëren, afleiding zoeken om vervolgens weer zijn eigen destructieve gang te gaan. Er lijkt geen touw aan vast te knopen.
Eindeloze cyclus Veel slachtoffers van huiselijk geweld kennen dit gedrag echter maar al te goed. Vaak hebben plegers van huiselijk geweld immers (trekken van) een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hoewel Trump extreem lijkt te zijn in zijn gedrag, zijn ‘normale’ kant lijkt hij nauwelijks in te zetten, herkennen veel slachtoffers zijn tactieken en gedragingen. Het is allemaal bedoeld om zijn volgelingen bijeen te houden en zijn vijanden te verwarren, af te schrikken en te domineren. Hiermee behoudt hij ook de leiding in waarover de media bericht.
Slachtoffers weten dat, zodra je ingaat op wat een dergelijke dader zegt of je teveel laat raken, je verloren bent. Zoals auteur en expert op het gebied van emotionele en psychische mishandeling, Iris Koops, dit uitstekend in haar boeken verwoordt: je moet juist niet inhoudelijk in gaan op wat  er gezegd of gesuggereerd wordt.
Zodra je er op in gaat, zit je in een web van willekeur, leugens, beledigingen en onderhuidse bedreigingen die vervolgens hun verwarrende en destructieve werk doen. Mensen reageren dan vaak vanuit emotie in plaats van het overzicht te houden en kunnen niet meer strategisch handelen. Vervolgens slaat de dader het slachtoffer om de oren met zijn of haar ‘heftige emoties’, ‘was het niet zo bedoeld’ of ‘je vroeg er ook om’. Een eindeloze cyclus.
Grootschalige chaos Als je met zo iemand te maken hebt, kan je het beste dit gedrag geheel negeren en je er voor afsluiten. Dit is moeilijk, maar oefening baart kunst. Zie het gedrag als een psychiatrische stoornis die spreekt – niet als uitingen van een normaal iemand met wie te praten valt. De Amerikaanse pers echter spendeert uren en uren per dag aan Trump alsof hij een redelijk iemand is.
Veel slachtoffers van huiselijk geweld hebben hier overigens last van: hebben ze eindelijk de moed om uit het narcistische web van te komen van manipulatie, mishandeling en chaos, komen ze alsnog in de 24 uurs nieuwscyclus van Trumpiaanse gekte terecht. Op Amerikaanse fora delen slachtoffers veel over hoezeer de Trump-gekte hen weer triggert in hun trauma.
Spreken, naast slachtoffers, deskundigen in de VS zich niet hierover uit? Dat Trump voldoet aan alle persoonskenmerken van een klassieke narcist, serieel misbruiker en oplichter? Jawel, een aantal professionals en experts doen dit. Dr. Bandy Lee, een bekende psychiater verbonden aan de universiteit van Yale, spreekt al jaren overal waar ze kan over zijn destructieve stoornis en hoe dit in de machtigste baan van de wereld kan leiden tot grootschalige chaos en geweld in het land. Precies wat we nu allemaal zien gebeuren.
Niet in therapie Ze is niet alleen. Ze leidt de World Mental Health Organization , een organisatie die wil waarschuwen voor hem en leiders die net als hij ook een destructieve psychische stoornis hebben. Ze heeft in 2017 met 30 andere bekende wetenschappers en experts op dit terrein een boek geschreven, The Dangerous Case of Donald Trump , waarin ze al waarschuwden voor wat er nu gebeurt. Ze gaf en geeft overal interviews in kranten, zoals hier bijvoorbeeld, en ze heeft ook met collega’s de Democratische partijtop geïnformeerd over de achtergrond van zijn gedrag.
Niet zonder gevaar voor hun eigen baan overigens: het is hen eigenlijk verboden door hun eigen beroepsgroep om mensen, en zeker bekende mensen, op afstand en zonder hen echt onderzocht te hebben te diagnosticeren. Op zich logisch want anders kan elke psycholoog hier politiek mee spelen. Je moet bovendien wel iemand grondig spreken en zien voor je een oordeel wil kunnen vellen. Maar wat slachtoffers en experts op dit terrein maar al te goed weten: mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis laten zich zelden onderzoeken. Onderdeel van hun pathologie is immers dat ze zichzelf als geweldig en ‘speciaal’ zien en anderen van alles de schuld geven. Ongeacht de waanzin en destructie van hun eigen gedrag. Narcisten zullen niet snel in therapie gaan.
Fraude en faillissement Ondanks dat Bandy Lee net als enkele collega’s gebonden is aan de beroepscode geeft ze aan dat het landsbelang voor gaat voor en dat de wereld gewaarschuwd moet worden. En dit kan ook: de uitzondering op de beroepscode is immers als er gevaar dreigt. Dit geldt vooral bij individuele cliënten waarbij concrete signalen van geweld spelen. Maar Bandy Lee en collega’s zien dat dit gevaar nu op een veel grotere schaal speelt, met mogelijk desastreuze maatschappelijke consequenties.
Ze hebben hun analyse goed onderbouwd. Ondertussen is behoorlijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar narcistisch leiderschap. Vaak komen narcistische directeuren of leidinggevenden ergens met veel charme en charisma binnen en stijgen ze snel op de maatschappelijke ladder. Achteraf blijkt dan vaak dat ze hun CV’s enorm hebben opgepoetst of zelfs bij elkaar gelogen hebben en elders een spoor van vernieling, fraude en faillissementen achter zich hebben gelaten.
Door de mand vallen Helaas worden de meeste mensen niet uitvoerig psychologisch getest of feitelijk gecheckt voor ze een baan krijgen. Juist mensen met narcistische trekken of stoornis komen er hierdoor vaak genadig vanaf. Vervolgens lijken ze op eerste oog snel vrienden te maken en met spectaculaire deals en resultaten te komen. Dit gaat echter bijna altijd ten koste van anderen, waardoor ze uiteindelijk vijanden maken, klanten verliezen of een ‘angstcultuur’ of erger creëren. Daarna escaleert het vaak in fraude, mislukte deals, enorme schulden, exorbitante bonussen, klokkenluiders die schandalen onthullen of een eindeloze serie rechtszaken.
Als een organisatie dan echt in de problemen komt, of een land in een echte crisis, dan hebben deze ‘leiders’, zoals we nu ook bij Trump zien, geen idee wat ze moeten doen. Gewend als ze zijn om vrijwel nooit naar anderen te luisteren, om juist de competente mensen zoals werkelijk sterke leiders of kritische denkers te ontslaan en om alles en iedereen alleen maar af te meten aan of het hun ego bevredigt, is het oplossen van een crisis echt teveel gevraagd. Ze vallen dan meestal flink door de mand.
Levensgevaarlijk En als dat gebeurt: berg je dan maar. Narcistische woede, paranoïde gedrag, geweldsexplosies en tomeloze zelfzuchtige depressie kunnen elkaar dan afwisselen. Soms plegen ze dan zelfs zelfmoord (als een soort wraak richting de omgeving), knijpen ze er zomaar tussenuit alsof er niks gebeurd is, storten ze ineen onder invloed van drank of drugs of gaan ze vol zelfbeklag ‘strijdend’ kopje onder, onderwijl een gezin, organisatie, heel land of de wereldeconomie met zich meeslepend.
Een bekende wetenschapper van de universiteit van Harvard zei een jaar of tien geleden dat de financiële crisis van 2008 veroorzaakt is door bankiers met een narcistische persoonlijkheidsstoornis die van, van oudsher conservatieve, instituties als banken megalomane gokpaleizen maakten. Net als bij Trump, waar de Republikeinen in meerderheid hem steunen of zijn gang laten gaan, grepen ze bij de banken toen niet in. Met desastreuze gevolgen.
Laten we hopen dat er snel een einde komt aan zijn presidentschap. Niet vanwege de inhoud van zijn politieke agenda, want die is nauwelijks te spotten in de dagelijkse twitterbrij en loze campagneslogans, maar omdat zijn gedrag en de achterliggende destructieve persoonlijkheidsstoornis een spoor van vernieling trekt. Het is tijd dat slachtoffers van huiselijk geweld in de VS weer rust krijgen, dat het land kan herstellen en ook de rest van de wereld weer adem kan halen. Hopelijk leren beleidsmakers en burgers nudat destructieve persoonlijkheidsstoornissen als narcisme levensgevaarlijk kunnen zijn – in gezinnen, relaties en op werk. Laat staan voor een heel land.
Tako Engelfriet is projectleider bij het Verdwenen Zelf. Het Verdwenen Zelf richt zich op de gevolgen van emotionele en psychische mishandeling middels twee goed onderbouwde boeken, een interactieve website, trainingen voor professionals en individueel behandelaanbod en workshops voor cliënten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Rozeboom2
Rozeboom213 jun. 2020 - 13:52

Hij is niet gek, hij is een klootzak!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2020 - 0:13

Het is eigenlijk jammer dat je dat alleen wereldkundig kunt maken oor er weer aandacht aan te geven. Of het zal helpen weet ik niet. Ik denk dat je gelijk hebt maar weet dan weer niet hoe ik dat moet formuleren. Anderen zullen nl. gaan zeggen dat door hem weer aandacht te geven, je jezelf tegenspreekt, ook al raakt het m.i. de essentie.

Ejoth
Ejoth12 jun. 2020 - 13:53

“Hij leek jarenlang weg te komen met zijn overduidelijk narcistische gedrag. Hij neemt nergens ooit verantwoordelijkheid voor en geeft altijd een ander persoon, hele groepen of zelfs een heel land de schuld voor zijn eigen falen“. Zou zo maar banden met Groenlinks Kunnen hebben.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer12 jun. 2020 - 9:30

"De Amerikaanse pers spendeert uren en uren per dag aan Trump alsof hij een redelijk iemand is." Werkelijk? Wanneer dan?

Zeurmachine
Zeurmachine12 jun. 2020 - 8:02

"zo lang als de weg naar Rome"; in Rome zelf staat het ultieme symbool van narcistische politiek: het Colosseum. Wat daar gebeurd is weet iedereen met een beetje ontwikkeling. Toch is het een geliefde toeristische trekpleister, en volgens historici een uiting van hoe onze beschaving heeft vorm gekregen. En daar zit het hem dan ook in. Politiek gaat niet over de redelijkheid die nodig is om met z'n allen een draaglijke samenleving te handhaven. Er is een diepgaand cultureel geloof in oorlog, opstand en zelfzucht als beste drijfveer voor maatschappelijke ontwikkeling. Rechtstreeks overgenomen van de drama's waar onze hedendaagse politieke geschiedenis mee begon: het romeinse rijk. Wat het artikel beschrijft over narcistische persoonlijkheden, geldt voor aardig wat leiders van splintergroepen in het algemeen. De haat, het geraaskal, de aandachtzoekerij, het hele wij-tegen-de-rest, het superioriteitsgevoel van de radicaal, dat enorme ego, het benoemen van de massa als dom en asociaal: het is er allemaal. Alleen komen de meesten niet verder dan wat publiciteit, of een voetnootje in de geschiedenis. Kennelijk hebben bepaalde persoonlijkheden behoefte aan oproer, politiek succes en overwinning. Ze werpen zich in de politieke vechtarena, hopend op een plaats in de wereldgeschiedenis: "Hier wordt historie geschreven!". Zijn ze gek, of hebben ze een rotkarakter? Ik denk het laatste.

tempest
tempest12 jun. 2020 - 7:15

Volgens mij was Trump voor velen een proteststem, omdat 8 jaar Bush en 8 jaar Obama heel veel zaken heeft laten liggen. Ze willen een olifant die de porseleinkast een lesje leert. En dan heb je inderdaad iemand nodig met een persoonlijkheidsstoornis. Zijn achterban geniet ervan als de porseleinkast, die ze jaar na jaar loeren heeft gedraaid met holle woorden, weer eens hysterisch Schande loopt te roepen. Het is echt een “the enemy of my enemy is my friend” situatie. Ze vertrouwen niemand van het establishment, niet de politiek en niet de media en staan daarom totaal onverschillig tegenover het karakter van de president. Dit probleem is niet opgelost, de Democraten hebben de les zeker niet geleerd en de traditionele Republikeinen zijn reeds gedecimeerd (in ieder geval in het publieke debat). Daarom durf ik geen enkele voorspelling aan voor november, het kan alle kanten opgaan. Hoe naar je Trump ook vind, het kan absoluut erger! En als machtige mensen in de VS niet het vertrouwensprobleem weten aan te pakken, dan is de kans voor een nog idiotere president levensgroot. Trump is een symptoom van het probleem, doe niet aan symptoombestrijding!

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jun. 2020 - 8:27

'En als machtige mensen in de VS niet het vertrouwensprobleem weten aan te pakken' Dat vertrouwensprobleem laten ze zich voor een belangrijk deel aanpraten. I.t.t. wat Trump cs beweren is de wereld namelijk niet maakbaar. Trump, Baudet etc hanteren in hoge mate dezelfde marketingstrategie -'contrarian branding'- als de Übers en Airbnb's van deze wereld. Roeptoeter in het rond dat de gevestigde orde de foute elite is en dat jij de redder in nood bent die wel oog heeft voor jou als stemmer. Succes gegarandeerd omdat de tegenstander al bij voorbaat achter staat. 'Trump is een symptoom van het probleem' Dat probleem heet 'politiek consumentisme'. Stemmen op de man/vrouw die het paradijs op aarde belooft en daarbij de sluwste marketing gebruikt.

adriek
adriek12 jun. 2020 - 13:40

"...omdat 8 jaar Bush en 8 jaar Obama heel veel zaken heeft laten liggen." Zoals goede gezondheidszorg, internationale samenwerking, discriminatie (ongelijkheid) en dergelijke? Joe Speedboot heeft gelijk: het is de kiezer die te lui is om zich in de persoon achter zijn idool te verdiepen, of (en dat is mijn mening) stemt op degene die naar verwachting de spectaculairste televisie oplevert in het geloof dat het 'op straat' nauwelijks uitmaakt wie er aan de macht is. Misschien, heel misschien, gaan er langzaam weer meer mensen zelf denken na acht (...) jaar Trump.

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2020 - 6:34

Ik denk dat het ook zinnig is te kijken naar de achterban van Trump. Die bestaat ook uit een aanzienlijke groep ontspoorde types. Die niet de gedachte aankunnen dat hun held een gestoorde gek is. Vanaf zijn eerste optreden dat werd uitgezonden op de Nederlandse TV tot op heden met de mogelijkheid kennis te nemen van zijn zelf gecomponeerde tweets kan ook iedere Nederlander ongecensureerd kennis van de manier van denken van Trump. Dus het is onmogelijk dat als je bij je volle verstand bent je kan beweren dat de man geschikt is voor zijn functie. Kortom Trump is gek maar over de mensen in de VS en hier die hem maar blijven verdedigen moet je je ook grote zorgen maken.

1 Reactie
adriek
adriek12 jun. 2020 - 13:47

Ook zijn zakelijke geschiedenis is niet die van de briljante zakenman die hij zichzelf vindt. Zijn voornaamste kwaliteiten zijn liegen, zich indekken, opwerpen van rookgordijnen en inhuren van slimme boekhouders en juristen. Overigens kwaliteiten waar je het in de eenentwintigste eeuw heel ver mee kunt schoppen. Er lopen honderden miljonairs en zelfs miljardair rond die, bot gezegd, niks zinvols kunnen maar doordat ze in het juiste mandje geboren zijn in een situatie komen waar ze moeiteloos geld bij elkaar kunnen (laten) harken. Het is de nieuwe adel.

Zwerfstein
Zwerfstein12 jun. 2020 - 6:25

interessant verhaal