Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Speurtocht naar Europese extremisten

  •  
25-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
london_300.jpg

Massamoordenaar: 'Ik handelde niet alleen' … 'nog twee cellen actief' … dader claimt bestaan van 80 'martelaren' ... [Update] Noorse geheime dienst had Breivik in het vizier

De Britse politie is op zoek naar mogelijke handlangers van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik. Hij had ook contact met een Nederlandse rechts-radicaal.
Update 21.00
De Volkskrant meldt dat de Noorse geheime dienst (PST) Anders Behring Breivik in maart al in het vizier had, omdat hij chemicaliën had gekocht. De aankoop was echter “onvoldoende bewijs om Breivik actief in de gaten te gaan houdem”. Dit zei de chef van de PST Janne Kristiansen, vandaag op de Noorse televisie.
Update 16:05
Breivik, de 32-jarige man die bekend heeft de massamord in Noorwegen op zijn geweten te hebben, verklaarde tegenover de rechter dat hij niet alleen opereerde. De Volkskrant
Hij zei vandaag tijdens zijn voorgeleiding tegen de rechter dat hij ‘met twee andere cellen’ in een organisatie heeft gewerkt. Dat heeft de rechtbank in Oslo zojuist bekendgemaakt. De rechtbank wilde niet verder op die claim ingaan.
Breivik verklaarde de jongeren te hebben vermoord omdat hij de toekomst van de Arbeiderspartij wilde vernietigen.
————————————
In zijn 1500 pagina’s tellende manifest, dat hij kort voor uitvoering van zijn terreurdaden rondstuurde, stelt Breivik dat hij deel uit maakt van een groep van tachtig ‘solo martelarencellen’. Deze personen zouden verspreid zijn over Europa en bereid zijn zijn voorbeeld te volgen om met extreem geweld te pogen regeringen omver te werpen. Het manifest heeft als datering ‘Londen, 2011’. 
Scotland Yard probeert te achterhalen of Breivik de afgelopen jaren Engeland heeft bezocht en met wie hij contact heeft gehad. Zelf verklaart hij in 2002 gerecruteerd te zijn door ene Richard op een bijeenkomst van extremisten waar acht mensen aanwezig waren. De groep zou zich willen verzetten tegen regeringen die ‘tolerant zijn ten opzichte van de islam’. Ieder lid van een politieke partij die migratie van moslims heeft ‘toegestaan’ zou doelwit zijn en ‘de doodstraf’ verdienen.
De Britse  Telegraph schrijft:
Scotland Yard’s afdeling voor binnenlands terrorisme tracht de zeven anderen te identificeren die aanwezig waren op de oprichtingsbijeenkomst van de ‘European Military Order and Criminal Tribunal’ van ‘Knights Templar’ in Londen in april 2002.
Trouw biedt een overzicht van de groei van rechts-extremisme in Scandinavië die parallel loopt aan de opkomst van populistische partijen die radicale taal uitslaan over het opruimen van de ‘multiculturele samenleving’. 
Zo nam een schutter in Malmö maandenlang buitenlanders onder vuur, een herhaling van een vergelijkbare serie in de jaren negentig. De laatste schutter doodde er een, voordat hij in december werd gearresteerd. De Scandinavische politieke bewegingen zelf zijn tegen geweld en aanvaard binnen het politieke spectrum, zeker ook de Noorse Fremskrittspartiet, waar Anders Breivik lid van was. Veel standpunten, zoals de kritiek op multiculturalisme, zijn door andere partijen overgenomen. De laatste jaren klonken wel waarschuwingen dat er in Scandinavië radicalere cellen ontstonden, die via internetfora contact hielden en de radicaal-rechtse partijen te slap vonden.
De Nederlandse veiligheidsdienst  AIVD stelde vorig jaar dat de aanhang van rechts-extremisme in Nederland ‘afkalvend’ is. De dienst richt zich daarbij vooral op klassieke neonazi groeperingen. Breivik keerde zich af van dergelijke clubs en stond een op een andere leest geschoeid nationalisme voor. Hij heeft voor zo ver bekend Nederland nooit bezocht. Wel noemt hij Nederland in zijn manifest diverse malen als voorbeeld. Het Reformatorisch Dagblad geeft een overzicht met uitspraken als:
‘Nederland, dat eeuwenlang een toevluchtsoord was voor vrije denkers, wordt steeds meer een totalitaire staat als een direct resultaat van massa-immigratie in het algemeen en moslimimmigratie in het bijzonder.’
Breivik schrijft dat hij een Nederlander deel uit maakt van de groep. Wie dat is, is onbekend. Op de Nederlandse anti-islam en anti-immigratie-site Artikel 7 bediende vorig jaar wel een reageerder zich van de nickname Knights Templar. In een artikel waarin een wetenschapper van de Universiteit wordt aangevallen vanwege zijn standpunt over migratie  schrijft Knights Templar: “een tragedie dat ook deze man de bakermat van de Westerse beschaving ontkent.”
RTEmagicC_knights_300.jpg
cc-foto: Earthworm

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (157)

doeidoei
doeidoei25 jul. 2011 - 6:15

Tristan van der Vlis?

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

Griezelig.

Yegussa
Yegussa25 jul. 2011 - 6:15

Vooralsnog geen concrete aawijzingen, maar ja de collectieve angstpsychose moet uiteraard nog verder in zwang rijzen.

Averroes
Averroes25 jul. 2011 - 6:15

Wat me opvalt aan het berichtje van 'Knights templar' is dat 'politieke correctheid' bij hem ook een belangrijk thema is net zoals bij Anders Breivik, die een heel hoofdstuk in zijn manifest heeft geweid aan dit thema.

Yegussa
Yegussa25 jul. 2011 - 6:15

De oeverloze links-rechts rechts-links nondiscussie wordt er ook weer (vrij vlot overigens) bij betrokken. Gelukkig maar, want anders was deze discussie niet oppervlakkig genoeg en in dat geval zouden veel mensen niet kunnen meedoen...

Goodies2
Goodies225 jul. 2011 - 6:15

Roeptoeter is een understatement voor deze gast. Zijn jullie al bij omstreeks pagina 968 ? Daar staat een verhaal , onvoorstelbaar.. :o Authentication process when acquiring nuclear/biological/chemical weapons from the enemies of our enemies "Under these circumstances, the PCCTS, Knights Templar will for the future consider working with the enemies of the EU/US hegemony such as Iran (South Korea is unlikely), al-Qaeda, al-Shabaab or the rest of the devout fractions of the Islamic Ummah with the intention for deployment of small nuclear, radiological, biological or chemical weapons in Western European capitals and other high priority locations. Justiciar Knights and other European Christian martyrs can avoid the scrutiny normally reserved for individuals of Arab descent and we can ensure successful deployment and detonation in the location of our choice. " Op pagina 970 volgt een advies, wat in een Anthrax-brief te zetten: "José Manuel Durão Barroso In reference to a letter sent to your political party and/or your office a few years ago; Paste in Fjordmans letter: A European Declaration of Independence or anything similar We regret to inform you that you have been flagged by the Portuguese and pan-European cultural conservative Military and Criminal Tribunal as a “Category A traitor” for your involvement in the crimes against all free Europeans. You have deliberately used your influence in a way which makes you indirectly or directly guilty of the listed charges: We, the European military order and tribunal; Commilitones Christi Templique Solomonici – PCCTS, the Knights Templar, on behalf of the free indigenous peoples of Europe, condemn you to death for your involvement in the listed crimes against the peoples of Europe." .. en dan ben je dus dood Lx

Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

In Nederland hoeven we niet ver te zoeken. Op de website van Elsevier lezen we allemaal reacties van potentiële Breiviks, die door Afshin Ellian zijn gerecruteerd. http://edgeofeurope.wordpress.com/2011/07/25/wat-moet-leiden-nog-met-ellian/ Ellians trainingskamp ligt in Leiden, en in Elsevier kunnen we wekelijks zijn manifesten lezen.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Het kleine liefelijke eilandje waar sinds jaar en dag,vanaf de 50er jaren ongeveer sociaal democratische jeugd bij elkaar kwam...het eilandje wat veranderd is in een spookeiland waar een ongelofelijk horrorscenario heeft plaatsgevonden wat helemaal tot in de puntjes is geregisseerd door die Breivik http://www.nrc.nl/inbeeld/files/2011/07/oslo71-980x735.jpg Dit zullen de jongeren die er bij waren en het overleefd hebben nooit meer vergeten http://www.nrc.nl/inbeeld/files/2011/07/oslo51-980x735.jpg

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

Wat handig dat Scotland Yard publiek maakt dat ze bezig zijn de Engelse variant op te sporen. Goeie "heads up", mooie angstgegner voor het land ook. Of het nu een rechtsgek, geloofsgek, linksgek, dierengek, progressiefgek of conservegek is: allemaal aanleiding voor meer controle en rigoreuzere wetgeving.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jul. 2011 - 6:15

Nog meer eenzame gestoorde 'incidentele' gekken, monsters? Tjonge, je zou bijna denken dat er wel eens groepen (of partijen) zouden kunnen zijn met dezelfde opvattingen. Vast allemaal brave Donald Duck lezers. Die doen dat soort dingen vaak.

jan2b
jan2b25 jul. 2011 - 6:15

Prima optreden van Francisco in Standpunt nl! Legde de vinger even op de zere plek, waar het om gaat bij die Noorse idioot , in relatie tot de verantwoordelijkheden van Geert Wilders en zijn obscure club!

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

: )))

geertsloonstrookje
geertsloonstrookje25 jul. 2011 - 6:15

als er weer eens een sukkel begint over die zogenaamde linkse kerk? kunnen we ze gerust meewarig aankijken, hen over hun hersenpan aaien en het duiden als hun rechtse kerkhof.

Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

J Bosboom, wat zegt dit jou over haat? "Breivik wilde naar eigen zeggen de toekomst van de Noorse Arbeiderspartij vernietigen, door jongeren op een partijbijeenkomst dood te schieten. Hij acht de partij verantwoordelijk voor de 'massa-import' van moslims." http://www.parool.nl/parool/nl/6964/Aanslagen-Noorwegen/article/detail/2817350/2011/07/25/Breivik-Arbeiderspartij-bracht-moslims-naar-Noorwegen.dhtml

sanguei2
sanguei225 jul. 2011 - 6:15

Open deur in de titel van een opinie van Steven de Jong in NRC: Wie de islam verantwoordelijk houdt voor terrorisme, ziet Breivik voortaan in de spiegel. De mening van een oud CIA-medewerker in de NYT: "[..] antijihadschrijvers beweren dat de fundamentalistische Salafi-arm van de islam de infrastructuur is waaruit al qaeda is voorgekomen. Welnu, zijzelf en hun geschriften zijn de infrastructuur waaruit Breivik is voortgekomen". http://www.nytimes.com/2011/07/25/us/25debate.html?hp Naar aanleiding van een commentaar van Sylvia dat ik hier zag dat al qaeda niet bestaat in de vorm die de media en de overheid eraan geven, en waar een beetje lacherig op gereageerd werd, vond ik een BBC-documentaire uit 2004 over de neoconservatieve overdrijvingsstrategie in de koude oorlogen tegen communisme en islam. Hij staat op youtube, en geeft een interessant beeld hoe het idee van de islamitische dreiging wordt gecultiveerd voor politieke doeleinden. Inclusief de beeldvorming over al qaeda. zoek BBC, The Power of Nightmares, The rise of the Politics of Fear Bijvoorbeeld hier (3 delen) http://www.youtube.com/watch?v=qATc5jRbVOA En dat is iets waar je niet in moet trappen, zoals Breivik

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

"Hij zei vandaag tijdens zijn voorgeleiding tegen de rechter dat hij 'met twee andere cellen' in een organisatie heeft gewerkt. Dat heeft de rechtbank in Oslo zojuist bekendgemaakt. De rechtbank wilde niet verder op die claim ingaan" Nou mooi dan...nu hebben we niet meer alleen zorgen te maken over moslimextremisme maar dit er ook nog even bij vanwege al die griezelige ophitsers in de politiek. We zijn onveiliger dan ooit en door dit gedoe moeten we met elkaar steeds meer vrijheid inleveren. Extremisten van moslimzijde hebben precies wat ze willen....angst en grote onrust onder de bevolking,ze hebben gewoon handlangers onder de autochtone bevolking en ppulistische politici in de politiek van veel landen in Europa...die klaren voor hun het werk al,hoeven er zelf niets meer voor te doen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2011 - 6:15

Het VOC mentaliteit, met andere woorden halve kruistocht, waar Balkenende een heimwee aan heeft bezorg me ook enorme bezorgheid,want hij nam het afstand niet en nog steeds niet.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2011 - 6:15

Waarom luisteren wij niet naar de Hollanders diskundigen met verstand en gezonde bagage! Daar gaat ie en goed lezen en rustig analyseren! "Politici hebben veel te laat en veel te lauw gereageerd." (…) "Ze zouden zich wel eens sterker kunnen uitspreken tegen de xenofobie van Wilders" Drs. Gijs de Vries, wetenschapper Instituut Clingendael, EénVandaag, 7 maart 2008 De PVV is een extreemrechtse partij die islamofobie mobiliseert Wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar. Onderzoek in opdracht van Binnenlandse Zaken, november 2009 "Als je Wilders naast Janmaat zet, schrik je je dood. Wilders is op een aantal punten veel radicaler" Docent politieke wetenschappen C. Mudde (U.A.), AD/Novum, 22 december 2004 "Mensen realiseren zich niet hoezeer Wilders over de grens van de rechtsstaat gaat" Wetenschapper drs. M. Maussen (U.v.A.), AD en Novum, 22 december 2004 "Wilders moet gedagvaard worden ter zake het aanzetten tot haat en discriminatie” Vonnis Gerechtshof Amsterdam, 21januari 2009 "Wilders injecteert de samenleving met angst tegen moslims. Moslims hebben niet alleen problemen met Wilders in de Kamer, maar vooral op straat, op het werk, in het uitgangsleven. Daar ondervinden zij de gevolgen van de venijnige ideologie van de PVV." Dr. Miriyam Aouragh, antropoloog (V.U. en Oxford University), Trouw, 12 december 2007

lindenboom
lindenboom25 jul. 2011 - 6:15

Las vanmorgen ergens dat Breivik graag Karazic zou willen ontmoeten, omdat die zo flink de moslims in Bosnië bestreed. Vraag me dan wél af, wat ie zou vinden van Hadzic ( vandaag voorgeleid voor het Bosnië-tribunaal): óók een held? Maar voor wie dan: ( hij was servier die kroaten uitmoordde, oftewel ( in de termen dáár) een protestant die katholieken uitmoordde)??? Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er zoveel "kul" zit in de rechtse retoriek dat het haast onbegonnen werk is daar inhoudelijk op te reageren. Bovendien hebben Henk&Ingrid niet het vermogen over iets langer na te denken dat de gemiddelde one-liner inhoud, maar ze schakelen direct over naar hun onderbuik, waarmee het moeizaam communiceren is als je je niet op dat niveau wilt begeven. En, jammer genoeg wat mij betreft, heeft "Links" in dit land, nà van Dam ( het "belubberen)", en Schäffer ( in "gelul" kan je niet wonen) afscheid genomen van diégenen vanuit Links die het Rechtse gekwaak met gelijke munt wisten terug te betalen. Zolang dàt zo blijft, en Links het straatvechten blijft afzweren, zullen we keer op keer te kort blijven schieten in het bestrijden van allerlei inhoudelijk ook tegenstrijdig gel.l, ( zie het begin van mijn bijdrage). Dus, wat mij betreft, hoe beroerd ik het ook vind: als het vooral een communicatie-oorlog is, laten we hem dan ook maar voeren. We ( ik) hebben dat niet gewild, maar met het "gebroken geweertje" zijn we ook niet veel opgeschoten....

jan2b
jan2b25 jul. 2011 - 6:15

Ik begreep uit het nieuws dat die Noor nu `psychiatrisch onderzocht zal worden`om te bezien of hij `toerekeningsvatbaar`is!! Howel ik van de linkse kerk ben, zakt mijn broek hier toch echt van af! Iemand die een `testament`en verantwoording van zijn daad achterlaat van 1.500 pagina´s (!!!) en vervolgens 80 mensen de dood in jaagt, lijkt mij, VO)LLEDIG toerekeningsvatbaar! En nu maar hopen dat als hij, als gevolg van zijn `ontoerekeningvatbaarheid`over 20 jaar vrijgelaten wordt op de Noorse samenleving en `in herhaling vervalt`, de Noorse GGZ niet, net als haar Nederlandse collega´s weigert informatie af te staan met het beroep op `de pryvacie van de patient`!!!! Blijkbaar kan, naast het individu, de maatschappij ook doorslaan!

erlise
erlise25 jul. 2011 - 6:15

‘Erken dat Breivik een rechts monster is’ Het zou volgens Douthat een verkeerd signaal zijn als we in reactie op deze terreurdaad terugvallen op “comfortabele illusies” over de multiculturele samenleving. “Een politiek systeem dat problemen ontkent, maakt extremisten alleen maar sterker.” Een paradox waar de vooraanstaande opinieleider ook niet helemaal uitkomt. Hij vindt dat conservatieven moeten erkennen dat Breivik een “rechts monster” is, maar drukt ze op het hart hun idealen niet te verloochenen. Dat brengt rechts-conservatief in een lastig parket. Wie de islam verantwoordelijk houdt voor geweld, ziet Anders Behring Breivik voortaan in de spiegel. bron:http://goo.gl/q9qAZ een stuk om over na te denken

privateeye
privateeye25 jul. 2011 - 6:15

Interessant artikel van Telegraph waarin wordt beweerd dat Breivik vorig jaar is afgereisd naar Engeland om EDL (English Defence League) leden te ontmoeten tijdens het bezoek van Geert Wilders aan de House of Lords. EDL hield toen een demonstratie voor House of Parliament om steun te betuigen aan Wilders. Het lijkt erop dat connecties en verbanden zeker gelegd kunnen worden. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/8661139/Norway-killer-Anders-Behring-Breivik-had-extensive-links-to-English-Defence-League.html

phoosterhuis
phoosterhuis25 jul. 2011 - 6:15

Zou de Telegraaf nu ook weten uit welke richting al die kogels kwamen?

Bucephalas
Bucephalas25 jul. 2011 - 6:15

Genoeg mensen die voldoen aan de intellectuele kenmerken van de dader: - het geen onderscheid kunnen maken tussen essentiële details - een blindheid voor feitelijkheden en geschiedenis - het niet luisteren naar rede - de ''ik heb altijd gelijk'' houding - het bestempelen van bevolkingsgroepen en juichen als deze schade, in figuurlijke en letterlijke vorm, wordt aangedaan

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

Overal in Europa wordt onderzoek gedaan naar rects-extremisten, *maar niet in Nederland*. Het OM en de AIVD zien daar geen noodzaak van in... "De ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie zien geen aanleiding voor een onderzoek als het de politie, het OM en de AIVD daar de noodzaak niet van inzien." De Britten, de Duitsres, de Belgen, allemaal doen ze onderzoek, maar in Nederland "hoeft dat niet". Het land dat het vaakst wordt genoemd, met de man waar Breivik zo'n bewondering voor had...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

Wilders is als een haas sites en fulmpjes uit de lucht aan het halen. Hier staat de site over zijn IFA nog aangekondigd: http://www.libertiesalliance.org/2010/07/16/geert-wilders-international-freedom-alliance/ Kijk je naar hun link, dan krijg je "403 Forbidden". http://www.geertwildersifa.com/ De facebook-pagina die daar staat is weggehaald, en datzelfde geldt voor de filmpjes. Als Wilders zich werkelijk als onschuldig zou zien, zijn dit vreemde acties...

boswachter2
boswachter225 jul. 2011 - 6:15

Als moslims een aanslag plegen roept links het hardst dat het helemaal niets met de islam te maken heeft. Hoewel veel moslims daar zelf vaak anders over denken. Nu pleegt een rechtse christelijke gek een aanslag die op geen enkele manier vanuit het christendom is te verdedigen en vanuit geen enkele rechtse politieke overtuiging. Toch zien linksen nu ineens wel een verband en staat zij klaar om één dag na de aanslag politiek gewin uit de aanslag te halen.

6 Reacties
doeidoei
doeidoei25 jul. 2011 - 6:15

Links ziet een link met de PVV, niet het CDA.

harryo2
harryo225 jul. 2011 - 6:15

Je vindt het vreemd dat er een verband gelegd wordt? Wat een vooringenomenheid!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[Als moslims een aanslag plegen roept links het hardst dat het helemaal niets met de islam te maken heeft. Hoewel veel moslims daar zelf vaak anders over denken.] Wie is volgens jou dan degene die z'n woorden zou moeten intrekken, in het geval van "de Islam"? Allah himself? Die bestaat niet, voor zo ver ik weet. Die terroristen claimen dat hij gezegd heeft dat ze moeten moorden; het overgrote deel van de Moslims claimt dat Allah dat juist helemaal niet heeft gezegd. Wie heeft er gelijk? De enige die dat zou kunnen zeggen bestaat niet... [ Nu pleegt een rechtse christelijke gek een aanslag die op geen enkele manier vanuit het christendom is te verdedigen en vanuit geen enkele rechtse politieke overtuiging. ] Het is voor jou misschien leuk om er het etiketje "christelijk" op te plakken, maar dan is Wilders ook Christelijk... Hij zegt exact dezelfde dingen als Wilders en consorten (Bosma, Ellian, enzovoort): dat de Islam de oorlog heeft verklaard aan het westen, dat de sociaal-democratie met de vijand heult en via massa-immigratie probeert die oorlog te winnen. Wilders zegt dat, maar zegt ondertussen ook dat hij democratische middelen wil gebruiken. Dat is met elkaar in tegenspraak: als je gelooft dat democratische middelen toereikend zijn, kan er geen sprake zijn van een oorlog. Die Noor is niet hypocriet, en gelooft exact hetzelfde als waar Wilders voortdurend predikt.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Iemand een gek noemen die zo tot in de puntjes wist wat hij deed is mij veel te gemakkelijk. Deze jongen wist precies waarom hij deed wat hij deed. Vandaag wil hij zelfs in uniform voor de rechter verschijnen,deze man is zelfs nu hij het ergste heeft gedaan wat je als mens maar kan doen gewoon nog trots op wat hij heeft gedaan.

Eigenmening
Eigenmening25 jul. 2011 - 6:15

Precies en heeft men het voortduren over een individu en tis het buitenland etc.. Nu is het in het buitenland en is het een individu , alleen rechts georienteerd en complete groepen worden meteen kopje kleiner gemaakt .. wat dat betreft vind ik Femke halsema van meer realiteitszin betuigen dan veel van de commentaren die hier worden geplaatst.. overigens vind ik de media in dit verhaal wel 1 van de schuldige van de huidige hetze met hun suggestieve berichtgeving... Een voorbeeldje...De Dader heeft het in zijn handvest niet over bewonderen van Wilders en Pvv en heeft het niet alleen over Nederland Hij heeft het over geheel Europa ..Wilders is al onderdeel van zijn stastieken genoemd en omtrent fitna een passage Maar zo heeft hij vele mensen beschreven ... Er is totaal geen sprake van aanhanger zijn of wat dan ook , dat maakt de media er van

LolaT
LolaT25 jul. 2011 - 6:15

"Toch zien linksen nu ineens wel een verband en staat zij klaar om één dag na de aanslag politiek gewin uit de aanslag te halen." (Louis Break, maandag 25 juli, om 9:54 uur) Politiek gewin? Dat haalt u er zelf bij. Dit is een inhoudelijke discussie. Dit gaat niet over 'zieltjes winnen' of andere goedkope retoriek. Wat mij stoort aan veel 'rechtse' reacties is dat het wereldbeeld te simpel wordt voorgesteld. Net zoals Wilders niet met oplossingen komt, en niet verder komt dan de problemen te duiden op een zwart-witte/goed-foute manier. En ik vind niet alle 'linkse' reacties uitmonden in nuance, en niet alle 'rechtse' reacties dom of geen hout snijden. Want de mens is veel complexer dan dat. En daarom voel ik mij veel meer aangetrokken tot het genuanceerd denken (waar links vaak van wordt beticht) dan het simplisme van inhoudsloze oplossingen ("ik ben het goed, zij zijn het kwaad, en daarmee is de kous af"). Dat u de conclusie trekt (uit deze discussies) dat links tegen Wilders en consorten ageert om 'politiek gewin' te behalen is net zo weinig subtiel als Wilders die zijn eigen ongenoegen projecteert op 'linkse' mensen. Met het denken in termen van vriend en vijand is nog nooit iemand verder gekomen. Verder ben ik heel blij met inhoudelijke reacties als die van Sylvia Stuurman.

Volksmenner
Volksmenner25 jul. 2011 - 6:15

Misschien eens zoeken onder de leden van de PVV?

1 Reactie
Charta46
Charta4625 jul. 2011 - 6:15

[Misschien eens zoeken onder de leden van de PVV?] Dat wordt moeilijk zoeken want ze hebben geen leden, alleen wilders is lid!!

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jul. 2011 - 6:15

Het is heel opmerkelijk dat Breivik (potentiële) daders aanduidt als martelaren terwijl de martelaren toch de slachtoffers zijn. Ook wat dit betreft lijkt hij sterk op islam-terroristen.

3 Reacties
JanJansen17
JanJansen1725 jul. 2011 - 6:15

Het is heel opmerkelijk dat Breivik (potentiële) daders aanduidt als martelaren terwijl de martelaren toch de slachtoffers zijn. Ook wat dit betreft lijkt hij sterk op islam-terroristen Het is het aantrekken van de slachtofferrol... daarmee rechtvaardigen ze hun daden of de wijze waarop ze een visie of boodschap willen uitdragen... Niet uitsluitend voorbehouden aan islamisten dus.....

Goodies2
Goodies225 jul. 2011 - 6:15

Misverstandje.. Het socialisme maakt geen martelaren, dacht ik, althans niet iemand van 14 jaar. Een "martelaar" is iemand die zichzelf heeft opgeofferd voor een ideologische zaak. Die kinderen hebben zichzelf *niet* opgeofferd, ze zijn vermoord. De dader VERWACHTTE dat hij een martelaar zou worden, maar hij werd het dus niet.. Lx

sam tosha
sam tosha25 jul. 2011 - 6:15

Waarom niet ergens een plek op aarde inruimen voor deze nazi en zijn metgezellen, de taliban en er een regering installeren van pvv en geflipte Imam's (of een gedoogconstructie visa versa)? Kan de rest van de wereld de globalisering een mooi vervolg geven.

Florian2
Florian225 jul. 2011 - 6:15

Roeptoeteren dat er "nog 80 terreurcellen" zijn is natuurlijk veel interessanter dan roepen dat je een eenzame boze man bent die (onder andere) 90 kinderen heeft vermoord. Loser.

3 Reacties
Charta46
Charta4625 jul. 2011 - 6:15

[Roeptoeteren dat er "nog 80 terreurcellen" zijn is natuurlijk veel interessanter dan roepen dat je een eenzame boze man bent die (onder andere) 90 kinderen heeft vermoord] Je redt het niet meer met deze Spin!!

Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

Wie verdedig jij eigenlijk?

sam tosha
sam tosha25 jul. 2011 - 6:15

Laten we hopen dat je het bij het rechte end hebt en dat er inderdaad niet nog meer psychopaten de voorzetten van de pvv op de zelfde wijze inkoppen.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2011 - 6:15

Ik vermoed dat het eerder een Jacht zal worden en niet zozeer een speurtocht. Vrijheden gaan nog verder ingeperkt worden. Nog meer angst. Alle mensen in heel Europa lijden hieronder. niet alleen extremisten van welke kleur dan ook maar alle gewone mensen.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

helemaal mee eens Zjen. Kansloos allemaal weer. Net zoals alle geflipte terroristen.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

Ik denk dat je gelijk hebt Zjen. Ik bedacht wat extra's. Er kan nu niet meer worden weggekeken. Man en Paard moeten worden genoemd (...). Het zou dus ook een versneld proces van 'adequaat handelen' (...) van 'democratische' politici op gang kunnen brengen waardoor alles versneld zou kunnen 'normaliseren' (...) denk ik... (Hoewel er vanzelf spreken altijd wel een paar malle zieke piepers overblijven...) : )

Meta Foor
Meta Foor25 jul. 2011 - 6:15

we trappen er weer met zn allen in ... onrust en aggressie, de wortelen van pseudo-revolten. oorzaak ? - het constante gebash van de media naar bepaalde hoeken - de constante leegte die gepropagandeerd wordt door de TV media (tot de VPRO aan toe) - een constante stroom gadgets die erin gepompt worden - de stuurloosheid van de overhden (van NL tot EU en US) er zijn gewoon teveel mensen

2 Reacties
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

Ja, ja, niks aan de hand hoor.

sam tosha
sam tosha25 jul. 2011 - 6:15

Volgens mij ligt het helemaal niet aan de hoeveelheid mensen. Toen er nog minder waren sloegen twee bloedbroeders (Kaïn en Abel) elkaar ook al de hersens in. Volgens mij laat de mens zich nog immer sturen door jaloezie, hebzucht en angst. (En maken de machthebbers hier misselijkmakend 'slim' gebruik van) en kunnen we inmiddels wel stellen dat er van evolutie nada spraken is.

matrix2
matrix225 jul. 2011 - 6:15

Breivik is geworden wat hijzelf zegt te bestrijden. Dat er nog zo'n 80 martelaren met dezelfde ideeen en plannen lijkt me heel erg sterk. Natuurlijk hoopt hij op copycats maar voor een dergelijke wanddaad zijn maar heel weinig mensen in de wieg gelegd.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

In welke omstandigheden mag je volgens jou wel, en in welke omstandigheden mag je volgens jou *geen* geweld gebruiken?

kraai21
kraai2125 jul. 2011 - 6:15

"Natuurlijk hoopt hij op copycats maar voor een dergelijke wanddaad zijn maar heel weinig mensen in de wieg gelegd. " er zijn er ook maar weinig nodig om een ramp te veroorzaken

Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

"maar voor een dergelijke wanddaad zijn maar heel weinig mensen in de wieg gelegd." Eens kijken, hoeveel soldaten zijn er op de wereld, en hoeveel daarvan leren "dergelijke wandaden" uit te voeren? Allemaal.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Ik kan hier in Nederland zo een aantal namen noemen van personen die op bepaalde fora zich bewegen die zeer rechts-extremistische taal uitslaan...vol haat en wrok jegens links. Als de AIVD die personen nog niet in de gaten houdt dan maak ik me ernstige zorgen. Ook zijn er fora hier in Nederland waar die haat ontzettend aangewakkerd wordt....links is het monster in hun ogen en ze zijn er diep in gaan geloven....het is al veel te ver en vindt het onbegrijpelijk dat dat zoveel jaren zonder zorgen aan is gekeken

4 Reacties
Joaquim
Joaquim25 jul. 2011 - 6:15

Wat een onzin. De AIVD heeft wel wat beters te doen dan iedereen die eens een boze post doet op internet in de gaten te gaan houden. Natuurlijk zijn er vele tientallen rechtse reaguurders te vinden in Nederland. Dat betekent niet dat die allemaal monddood moeten worden gemaakt en dat er in hun huis moet worden binnen gevallen door commando eenheden. Dat je gal spuwt op internet betekent niet dat je plotseling lid bent van een rare orde van een gek uit Noorwegen en plotseling instaat bent om 100 kinderen dood te schieten. Een strengere politiestaat worden is juist wat deze malloot wil. Het zal dit soort aanslagen nooit helemaal voorkomen en de prijs is gewoon te hoog.

BillDuin
BillDuin25 jul. 2011 - 6:15

"Ook zijn er fora hier in Nederland waar die haat ontzettend aangewakkerd wordt..." Klopt helemaal.

BillDuin
BillDuin25 jul. 2011 - 6:15

Ik kan hier in Nederland zo een aantal namen noemen van personen die op bepaalde fora zich bewegen die zeer links-extremistische taal uitslaan...vol haat en wrok jegens rechts.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

Ik zie het omgekeerd eveneredige gebeuren op fora zoals Joop. Zoals ik vanaf begin af aan al op Joop verkondig: de polarisatie gaat twee kanten op.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2011 - 6:15

='Nederland ... wordt steeds meer een totalitaire staat = Behalve uit zijn daden blijkt uit alles wat hij aan teksten produceerde toch duidelijk dat de man gestoord is. Als je iets van ons land kunt zeggen is het toch wel dat het geen totalitaire staat aan het worden is, laat staan steeds meer, totaal niet zelfs! Iedereen die serieus gaat nemen wat de gek schrijft is niet wijs. Dit soort gekken werkt alleen, omdat ze te gestoord zijn om lang met andere mensen samen te kunnen werken!

1 Reactie
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

Gek? Ben je mal. De gekken staan bij ons al in het parlement en geven les op universiteiten. De zogenaamde gekte van Breivik is heel mainstream. Ik lees zijn gedachtengoed al meer dan 10 jaar op het internet. Neem Afshin Ellian, die beweert nu in Elsevier dat wat Breivik heeft gedaan (ook) de schuld van de islam is: Breivik was helemaal "geïslamiseerd". Een professor mind you. Het is een mirakel dat er niet vaker en meer slachtoffers vallen.

Newbombturk
Newbombturk25 jul. 2011 - 6:15

Elke vorm van extremisme dient te worden aangepakt en wel keihard ; Islam extremisme Links extremisme rechts extremisme christen extremisme Extremisme heeft niets te zoeken in onze maatschappij. Hou nu aub eens op over de verwijzingen naar de PVV, deed men dit ook bij Joop met hun lieve Folkert van der G? Het lieve meisje Tanja heeft ook weet niet hoeveel kinderen (bom in bus) de dood ingejaagd. Deze Noor verdient net als anderen die onschuldige mensen de dood injagen, de doodstraf. Weg met deze gasten. Was getekend een PVV'er die voor strenger straffen is.

3 Reacties
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

De PVV is een partij met een extremistische ideologie. Zou vlak na de oorlog niet eens het parlement mogen betreden.

harryo2
harryo225 jul. 2011 - 6:15

-- Elke vorm van extremisme dient te worden aangepakt en wel keihard -- Bert, laat daarover geen misverstand bestaan, iets keihard aanpakken is zelf ook een vorm van extremisme. Je moet dus ook iets aan jezelf doen. Wat meer bedachtzaamheid, wat minder stelligheid en wat meer nuances zouden je goed staan. Misschien is dat een wijsheid die met de jaren wel komt, maar ben je er gewoon nog niet aan toe. Hou vol, blijven oefenen. Het wordt misschien nog wel wat met jou. Overigens kan de dader niet de doodstraf krijgen: Norge avskaffet dødsstraff fullstendig i 1979.

Charta46
Charta4625 jul. 2011 - 6:15

[Hou nu aub eens op over de verwijzingen naar de PVV, deed men dit ook bij Joop met hun lieve Folkert van der G?] Onzin. Tijdens de moord op Pim Fortuin bestond de JOOP site nog niet!!!

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2011 - 6:15

Nou mensen, we kunnen weer gerust gaan slapen. Na een zoektocht van enkele minuten op Google (ruim 5 miljoen hits) heb ik ze gevonden: http://www.knightstemplar.org/

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs25 jul. 2011 - 6:15

We mogen natuurlijk niet te snel conclusies trekken, maar als ik die witte pruik zie...

JeroenM2
JeroenM225 jul. 2011 - 6:15

Ik denk niet dat Breivik ook maar iets met deze organisatie te maken heeft. Volgens hun FAQ is het een speciale orde van Vrijmetselaars van hogere graden. http://www.knightstemplar.org/faq1.html#connection die volgens de Wiki alleen in de US voorkomen. http://nl.wikipedia.org/wiki/York_Ritus

doeidoei
doeidoei25 jul. 2011 - 6:15

Het is niet de fout van de PVV dat gekken zoals deze Noor zich geinspireerd voelen, net zo min als het de fout is van het PvdA dat ze steun van de Taliban krijgen. Als iemand zegt: Breivik = PVV Dan moet je ook zeggen: Pvda = Taliban http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2796/Afghanistan/article/detail/1010522/2010/07/29/Taliban-feliciteren-Nederland-met-vertrek-uit-Afghanistan.dhtml

4 Reacties
Hendricus2
Hendricus225 jul. 2011 - 6:15

Een 'nuance-verschilletje' zit het misschien nog wel in dat gedachtegoed dat de PVV/Breivik aanhangen in grote mate overeenkomt, en dit wellicht wat lastiger te zeggen valt over de PvdA/Taliban. Breivik brengt deels het gedachtegoed van de PVV in gewelddadige vorm ten uitvoer, de Taliban brengt niet bepaald het gedachtegoed van de PvdA ten uitvoer; sociaal-democraten vs. shariah? (hoe heet het Taliban-gedachtegoed eigenlijk, aangezien dit tegenwoordig als politieke ideologie geacht wordt?)

harryo2
harryo225 jul. 2011 - 6:15

Ik denk niet dat er veel mensen zijn die jou in je logica kunnen volgen.

Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

De PvdA heeft niets te maken met de associaties tussen de massamoordenaar en specifieke gelijkgestemden. Toch grijp jij zelfs deze tragische gelegenheid gretig aan om de PvdA door het slijk te willen halen, om de aandacht van jouw geliefde PVV af te leiden. Goedkoop je straatje schoon vegen. De dader lijkt aan te sturen op een oorlog tegen links, immigratie en de EU. De associaties versterkt hij door zelf sympathie te betuigen voor specifieke gelijkgestemden met naam en toenaam te benoemen.

meeting
meeting25 jul. 2011 - 6:15

Breivik heeft niets met ons PVVers te maken, PvdA daarentegen is een supporter van de Taliban. Maar aangezien het Cohenclubje zijn laatste adem aan het uitblazen is, net zoals de Taliban kan ik er alleen maar om lachen. Uiteraard is die breivik een sexueel geborneerde hufter, echter voor hem zijn er honderden moslims met hetzelfde probleem. Allemaal aanpakken lijkt mij.

Machosofty
Machosofty25 jul. 2011 - 6:15

In feite is deze tragische gebeurtenis een uiterste gevolg van het gedachtegoed van de schrijfster Bat Ye'or. Deze schrijfster van Joods-Egyptische komaf ontwikkelde de theorie dat Europa op termijn overheerst zal gaan worden door de islam. Haar theorie staat bekend als de Eurabia hypothese (http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurabia), en wordt aangehangen door onder meer Geert Wilders. Ook Breivik is een aanhanger van de Eurabia hypothese. Bij nader onderzoek is de Eurabia hypothese gemakkelijk te ontzenuwen als een waanidee, echter wordt het gevoel van bedreiging vanuit islamitische hoek telkens weer gevoed door aanslagen zoals bijvoorbeeld die op 9/11, en de film Fitna en de uitspraken van Wilders in het buitenland "dat Nederland al geïslamiseerd zou zijn". Het is dus niet zo vreemd dat er mensen rondlopen met het waanidee dat Europa in oorlog is met de islam. Vooral mensen met weinig gevoel voor nuance zullen gemakkelijk door het idee worden bevangen dat we daadwerkelijk in een oorlog verwikkeld zijn. En in oorlogstijd is veel geoorloofd. In een oorlog mag je schieten, mag je mensen doden. Dat Breivik zich hier richtte op linkse mensen zal ongetwijfeld te maken hebben met een ander waanidee, het waanidee dat links Europa verkwanselt aan de islam. (En komt die gedachte ook niet uit de hoge hoed van Wilders?) Links collaboreert in oorlogstijd met de vijand, en wie dat doet is een vijand. Ook dit idee is volslagen belachelijk, maar het heeft Breivik wellicht de morele steun gegeven bij het uitvoeren van zijn daad. De kogels kwamen niet van links of van rechts maar werden afgevuurd onder invloed van twee waanideeën: - Het waanidee dat de islam bezig is Europa te onderwerpen - Het waanidee dat linkse politici Europa verkwanselen aan de islam Degenen die deze twee waanideeën blijven voeden, of het nu schrijvers of media zijn, journalisten of politici, maken zich medeschuldig aan een verdere escalatie die mogelijk zijn weerga niet kent. Ook stemmers zouden moeten beseffen dat zij bij het stemmen op de PVV niet alleen stemmen voor bijvoorbeeld behoud van de hypotheekrenteaftrek en tegen financiële ondersteuning van Griekenland, maar dat zij daarmee ook steun geven aan de verdere verspreiding van de Eurabia leugen. Het voorgaande betekent overigens niet dat ik geen open oog zou hebben voor de uitwassen van de islam. Ook binnen de islam bestaan onmiskenbaar kwaadaardige geesten die een giftig gedachtegoed verspreiden. Mede veroorzaakt door de oorlogen die er op Arabisch/islamitisch grondgebied zijn uitgevochten. Laten we hopen dat zowel in het oosten als in het westen de gematigde, vredezoekende krachten het winnen van de extremistische. En laten we vooral genuanceerd blijven kijken.

6 Reacties
Averroes
Averroes25 jul. 2011 - 6:15

Scherp. Dank u voor deze bijdrage.

meeting
meeting25 jul. 2011 - 6:15

Leuk die theorieen van jou. Ik baseer me liever op feiten. De verkrachting van blanke meisjes, de drugsrunners, de buschauffeur molesters, de steuntrekkende moslimas, de vechtpartijen in onze ziekenhuizen. Daarom wil ik die lui niet in mijn land. Weg ermee. En gelukkig hoef ik niet op de linkse PVV te stemmen ) geen AOW leeftijd verhoging, geen versoepeling van het ontslagrecht ) maar neemt Mark het bekwaam over. We gaann een mooie tijd tegemoet zonder PvdA !

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

Mooi geschreven Macho. Mijn stelling is dat Ayn Rand's boek 'Atlas Shrigged' en Bat Ye`or's 'Eurabia' elkaar overlappen en beide in zwang zijn onder zogenaamde een ongezond aantal neoliberalen.. Ik vond dit stuk, geschreven door Lodewijk Nasser, getiteld 'Vrijheid in Europa' 'Ye`or schetst een behoorlijk pessimistisch beeld. Persoonlijk denk ik dat zij er niet ver naast zal zitten. Zeker wanneer men in Europa een socialistische, anti-Amerikaanse, antikapitalistische en pro-Arabische koers blijft varen. Wanneer de trein echt gaat ontsporen zijn er een paar mogelijkheden. In Europa capituleert men uiteindelijk voor de Islam, of men gaat de strijdt aan met de islam (sommige Europeanen hebben in het verleden wel meer bijzonder agressief opgetreden tegen "minderheden"). Bij beide opties zal individuele vrijheid tot het verleden gaan behoren. ' 'Hopelijk zullen steeds meer mensen, inclusief moslims, overtuigd raken van Libertarische ideeën en hun onderdanigheid aan andere mensen, een collectief en/of een religie afwerpen en daarmee een volwaardiger rationeel individu worden. Alleen dan kan de wereld een stukje mooier, vrijer en vreedzamer worden. ' 'Ik sluit af met een citaat: ' "I swear by my life and my love of it that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine."--John Galt in 'Atlas Shrugged' by Ayn Rand. 'Laissez-Faire' Bron: http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=5871 ... Griezeldeglij.

Soupkip
Soupkip25 jul. 2011 - 6:15

==De kogels kwamen niet van links of van rechts maar werden afgevuurd onder invloed van twee waanideeën: - Het waanidee dat de islam bezig is Europa te onderwerpen - Het waanidee dat linkse politici Europa verkwanselen aan de islam Degenen die deze twee waanideeën blijven voeden, of het nu schrijvers of media zijn, journalisten of politici, maken zich medeschuldig aan een verdere escalatie die mogelijk zijn weerga niet kent. Ook stemmers zouden moeten beseffen dat zij bij het stemmen op de PVV niet alleen stemmen voor bijvoorbeeld behoud van de hypotheekrenteaftrek en tegen financiële ondersteuning van Griekenland, maar dat zij daarmee ook steun geven aan de verdere verspreiding van de Eurabia leugen. == Helemaal mee eens! Prima uiteenzetting (verder)! Ook je toevoeging dat je niet blind bent voor de reli-idioten, binnen de Islam. Pfft, die trut van een Pamela Geller (Google: Shrieking Harpy) is, bijvoorbeeld, jaren geleden al overdrachtelijk gefileert. En nog trappen mensen, zoals Wilders/ Bosma etc. in haar braaksel. Onvoorstelbaar. En de media werkt er aan mee. Minder Twitter; meer onderzoek - is wel op zijn plaats.

matrix2
matrix225 jul. 2011 - 6:15

http://nl.wikipedia.org/wiki/Unie_voor_het_Middellandse_Zeegebied http://nl.wikipedia.org/wiki/Barcelona-proces Weet u nog hoe wij de EU ingerommeld zijn?

EricWakker
EricWakker25 jul. 2011 - 6:15

Top!!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[Het is niet de fout van de PVV dat gekken zoals deze Noor zich geinspireerd voelen, net zo min als het de fout is van het PvdA dat ze steun van de Taliban krijgen. ] Volgens de PVV is "de Islam" bezig met een oorlog tegen het vrije westen, en collaboreren de sociaal-democraten in die oorlog. Die Noor heeft daar de consequenties uit getrokken. Tegen de Taliban *is* een oorlog gaande. Als de PvdA dat zegt, dan is dat een constatering. Verder heb ik de PvdA nooit horen beweren dat de "vijand" in die oorlog het westen is, zoals volgens de PVV de vijand de Islam is. Je vergelijking zakt dan ook weg in drijfzand...

3 Reacties
Machosofty
Machosofty25 jul. 2011 - 6:15

Mijn volledige instemming Sylvia. De drogreden die Doei Doei ventileert is weer zo'n typische waarheidsverminking zoals die erg veel door aanhangers van de PVV worden geuit. Discussies worden dan vruchteloos.

Eigenmening
Eigenmening25 jul. 2011 - 6:15

Heb je even 5 minuten ..Internet staat vol met verklaringen .. Facebook , you tube ..noem maar op ..Waarin de oorlog wordt/ is verklaard aan het westen door extremisten van de islam ....

matrix2
matrix225 jul. 2011 - 6:15

http://www.joost-niemoller.nl/2011/07/wereldwijd-onderzoek-moslims-haten-het-westen/ hier het onderzoek http://pewglobal.org/2011/07/21/muslim-western-tensions-persist/

Maastricht2
Maastricht225 jul. 2011 - 6:15

Denk dat dit niet de laatste aanslag is uit deze hoek,evenals er ook nog aanslagen zullen komen uit Islam en linkse hoek.

1 Reactie
kraai21
kraai2125 jul. 2011 - 6:15

Aanslagen zullen er altijd zijn, uit allerlei hoeken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[De kogels kwamen niet van links of van rechts maar werden afgevuurd onder invloed van twee waanideeën: - Het waanidee dat de islam bezig is Europa te onderwerpen - Het waanidee dat linkse politici Europa verkwanselen aan de islam Degenen die deze twee waanideeën blijven voeden, of het nu schrijvers of media zijn, journalisten of politici, maken zich medeschuldig aan een verdere escalatie die mogelijk zijn weerga niet kent.] Dit is de kern van wat je schrijft, en het is de essentie van dit alles. Heel erg raak gezegd!

1 Reactie
fjacobse
fjacobse25 jul. 2011 - 6:15

--- - Het waanidee dat linkse politici Europa verkwanselen aan de islam--- En dan nu de feiten Labour 'Encouraged Mass Immigration To UK Labour ministers deliberately encouraged mass immigration to diversify Britain over the past decade, a former Downing Street adviser has claimed. Andrew Neather said the mass influx of migrant workers seen in recent years was not the result of a mistake or miscalculation but rather A POLICY THE PARTY PREFERRED NOT TO REVEAL TO ITS CORE VOTERS. He said the strategy was intended to fill gaps in the labour market and make the UK more multicultural, at the same time as scoring political points against the Opposition. Mr Neather worked as a speechwriter for Tony Blair and in the Home Office for Jack Straw and David Blunkett. "Mass migration was the way that the Government was going to make the UK truly multicultural," he wrote in in the London Evening Standard. "I remember coming away from some discussions with the clear sense that the policy was intended - even if it wasn't its main purpose - to rub the Right's nose in diversity and render their arguments out of date." http://news.sky.com/skynews/Home/Politics/Ex-Government-Adviser-Andrew-Neather-Says-Mass-Immigration-To-UK-Was-Deliberate/Article/200910415414170

grolschje2
grolschje225 jul. 2011 - 6:15

Hopelijk vinden ze de rest van die gekken snel. Zo'n organisatie moet toch snel te ontmantelen zijn.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman225 jul. 2011 - 6:15

Weet je het verschil tussen een gek en een terrorist niet?

PaCartwright
PaCartwright25 jul. 2011 - 6:15

Ik volsta voorlopig met een link naar dit uitstekende en goed geïnformeerde commentaar (Steven de Jong, NRC-Hb, vandaag): http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/25/wie-de-islam-verantwoordelijk-houdt-voor-terrorisme-ziet-breivik-voortaan-in-de-spiegel/

1 Reactie
matrix2
matrix225 jul. 2011 - 6:15

Wat een kulverhaal. Deze man kent het verschil niet tussen ondanks en dankzij..

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

Is het nu echt al zover dat mensen hier gaan zinspelen op het aangeven van andere reaguurders bij de AIVD? Er is al genoeg angst zonder dat we terug gaan grijpen op NSB/Stasi praktijken beste Joopers. Ontspan.

3 Reacties
BillDuin
BillDuin25 jul. 2011 - 6:15

"Is het nu echt al zover dat mensen hier gaan zinspelen op het aangeven van andere reaguurders bij de AIVD?" Ja bijzonder he, er moet toch echt een steekje loszitten hier en daar.

AlbertHofmann
AlbertHofmann25 jul. 2011 - 6:15

Ik denk eerder dat de AIVD nu al overuren draait. Alle logs en wie weet honderden gegevens opvraagt van reaguurders/bloggers/tweets van allerlei types die ooit eens iets anti dit of anti dat hebben getiept. De politie/justitie en veiligheidsdiensten weten donders goed dat de aantallen die Breivik noemt nooit maar dan ook nooit iets van doen hebben met de werkelijkheid. als je gedeeltes van zijn 'ik' en 'ik' en 'ik' in zijn gebrabbel leest, dan hoef je niet gestudeerd te hebben om dat te berijpen. bovendien een aantal van 80 internationale 'genoten' Als dat zo zou zijn dan is dat makkelijk te achterhalen. Voor een werkelijke goede org. structuur en samenwerking (spreekt van mede martelaars...is hechte groeop/overleg/bezoek/contact etc etc etc) zou er echt een hecht netwerk moeten zijn, zeker met 80 personen zou dat allang zijn opgevallen Ben bang dat het doel van Breivik na de aanslagen nog veel beter effect voor HEM (niet hun) heeft dan hij heeft bewerkstelligd, nog veel meer angst.

Pjotrs
Pjotrs25 jul. 2011 - 6:15

"Is het nu echt al zover dat mensen hier gaan zinspelen op het aangeven van andere reaguurders bij de AIVD?" Merkwaardig genoeg vooral door lieden die zich zelf vaak zo extreem uitdrukken, dat ik er niet van op zou kijken als hun telefoontje twee keer bij de AIVD aankwam: bij de meldkamer en bij de afluisterkamer.

ErwinB2
ErwinB225 jul. 2011 - 6:15

Er lopen er genoeg rond die de verschrikkelijkste dingen kunnen doen. Massamoord, massale executies, genocide, noem maar op, een deel van elke bevolking kan daar toe over gaan. De gradatie verschilt, en is persoonlijk, is iemand psychopaat of grenzeloos of sadist enzovoort. Zet een samenleving, welke dan ook, onder druk en mensen zullen over gaan op geweld. Zie bijvoorbeeld wat er gebeurde tussen de Hutu's en de Tutsi's in Rwanda. Dat waren allemaal mensen zoals wij allemaal zijn, alleen in heel andere omstandigheden. En al die Duitsers die Joden vergasten alsof het hu normale dagelijkse werk was, kunnen net zo goed Nederlanders zijn geweest, of Belgen, of Portugezen, enzovoort. Maakt niet uit welk 'voertuig' iemand neemt, Islam, Christendom, 'het grote konijntje op Mars geloof', vele mensen zijn in staat iets te doen wat deze Noorse idioot heeft gedaan. Als een samenleving onder druk staat, moet alle extremisme zorgvuldig worden gevolgd en je kunt het nooit afschuiven op dat het alleen ergens anders, of door iemand anders wordt gedaan, want dan zie je nooit problemen aankomen. Ik als ras-echte Noord-Europeaan zeg ook: Die moordenaar in Oslo is er één van ons. Ik vind het verschrikkelijk, blijf kijken naar andere idioten als hem voordat ze iets dergelijks nog een keer uit voeren. En dan bedoel ik niet alleen rechts-extremisten, maar ook links-extremisten, moslim-extremisten, e.d.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

Nu wordt er al jarenlang benoemd op een ophitsende wijze. Wat heeft dat precies opgeleverd? Konden de problemen niet op een andere toon worden aangekaard? De oorlogstaal was/is niet van de lucht. Ik zie dit als een ontsporing die daaruit voortvloeit. De haat is gezaaid. De geest is uit de fles. En de grootste schreeuwers/aanstichters zwijgen nu als het graf, spreken hun obligate deelneming met de nabestaanden uit of schuiven de schuld af op links, moslims of verzin het maar. Dit mogen de bewuste haatzaaiers zichzelf aanrekenen.

ErikDoes
ErikDoes25 jul. 2011 - 6:15

Juist Wilders zou de matigende factor kunnen zijn, vandaag 25 juli 2011. Kunnen we dat de komende dagen van hem verwachten denkt u? Of blijft het stil na een tweet en een verwarrende uitspraak over het wel of niet delen van gedachtengoed en krijgen we over een paar weken gewoon weer een tweet waarin de PvdA bedankt wordt voor de tsunami van islamisering en het 30 jaar lang binnenhalen criminelen?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[Juist Wilders zou de matigende factor kunnen zijn] Wilders gedijt juist dankzij mensen die Breivik adoreren. Hij zal echt z'n kip met de gouden eieren niet slachten.

BB426
BB42625 jul. 2011 - 6:15

Verschrikkelijk dat wat in Noorwegen is gebeurd. Hoe komen lunatiks zoals die Breivik maar ook figuren als Volkert van der Graaf en consorte tot zo'n daad. Het volkomen mislukte multiculti beleid van onze overheid en zijn volgelingen roept haatgevoelens op bij velen en dan kunnen dergelijke types makkelijk ontbranden. Zo presteerde de Stichting Het Utrechts Landschap het recentelijk om een groep allochtonen te introduceren op het landgoed Heidestein in Zeist met de bedoeling daar onder begeleiding van de bestaande vrijwilligers onkruid te wieden en de Nederlandse taal te leren. Een aantal vrijwilligers die dat niet zo zagen zitten zijn gevlucht. Hoe verzin je het. Als je hiermee geen haatgevoelens oproept met wat dan wel.

3 Reacties
Pjotrs
Pjotrs25 jul. 2011 - 6:15

"Zo presteerde de Stichting Het Utrechts Landschap het recentelijk om een groep allochtonen te introduceren op het landgoed Heidestein in Zeist met de bedoeling daar onder begeleiding van de bestaande vrijwilligers onkruid te wieden en de Nederlandse taal te leren. Een aantal vrijwilligers die dat niet zo zagen zitten zijn gevlucht. Hoe verzin je het. Als je hiermee geen haatgevoelens oproept met wat dan wel." Dus als allochtonen onkruid gaan wieden roep je haatgevoelens op? Dan moet je er toch niet aan denken wat er gebeurt als ze in de kassen gaan werken!

Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

Hallo Rechtstrol. Waar ben je helemaal mee bezig? Hoe meer je dit soort ongein her en der neerplempt, hoe meer haat je daarmee zaait. Lees je even mee uit het ideologische manifest van de massamoordenaar? ”executie van verraders van categorie A, B, of C (multiculturalisten/cultureel marxisten, suïcidale humanisten, kapitalistische globalisten)”.

JanJansen17
JanJansen1725 jul. 2011 - 6:15

""Zo presteerde de Stichting Het Utrechts Landschap het recentelijk om een groep allochtonen te introduceren op het landgoed Heidestein in Zeist met de bedoeling daar onder begeleiding van de bestaande vrijwilligers onkruid te wieden en de Nederlandse taal te leren. Een aantal vrijwilligers die dat niet zo zagen zitten zijn gevlucht. Hoe verzin je het. Als je hiermee geen haatgevoelens oproept met wat dan wel."" Nee, echt? Hoe verzinnen ze het? Maar als onkruid wieden met allochtonen al haatgevoelens opwekt ligt dat natuurlijk aan de organisatoren van die stupide actie en die allochtonen. Niet te geloven dat dit kan in ons land. Ik ben werkelijk met stomheid geslagen. Samen met allochtonen onkruid wieden. Wat hebt u die vrijwillgers geadviseerd? De psychiater te bellen? Oh nee, daarvoor worden weer eigen bijdragen gevraagd en dat is ook weer zonde van het geld. Tja dan maar die haatgevoelens lekker laten woekeren tot ergens een keer de bom barst; letterlijk!! Wel graag een vooraankondiging alstublieft!! En laat men er rekening meehouden dat links nog altijd de strafmaat bepaalt, dan is men zo weer vrij!!

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

De creep gebruikte dumdum-kogels.

4 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann25 jul. 2011 - 6:15

Joop het doet er niet zoveel meer toe wat die idioot gebruikte. DumDum kogels zijn gemakkelijk zelf te maken (mij ooit eens gedemonstreerd door een vrijheidsstrijder in een ver Aziatisch land met een niet elektrische handboor) Ik ben alleen heel heel bang dat er heel veel andere idioten misbruik van deze idioot gaan maken. Rapporten/boeken/reportages over het geweld in video games dat het geweld en rechts extremisme propagandeert en allemaal verboden moet worden wapenbezit en dat La Coste misschien wel heel erg populair bij rechtse idioten is. Dan hebben we nog aspirines, kunstmest etc etc etc.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Hij wist precies wat hij deed...en welk effect het moest hebben

JanJansen17
JanJansen1725 jul. 2011 - 6:15

Wat zijn dum dum kogels? Sorry maar ik weet echt niet...

WinstonSmith
WinstonSmith25 jul. 2011 - 6:15

Hij gebruikte geen dumdum kogels, maar de enige kogels die hij legaal kon aanschaffen. Dus kogels voor hertenjacht, en tijdens de jacht wil je geen kogels gebruiken die door het hert heen gaan en eventueel een andere jager verwonden. Dit soort kogels hebben helaas ook hetzelfde effect op mensen. Hij geeft overigens wel zelf aan in zijn manifest te hebben geprobeerd deze kogels te vullen met vloeibare 99% pure nicotine, om ze giftig te maken, wat hem niet lukte omdat het kaliber wat hij moest gebruiken (slechts .223 toegestaan onder Noorse vergunning) te klein was. Als je zo denkt, ik weet niet wat je dan bent, ik word er alleen maar misselijk van. Triest dat de wet op ammunitie uiteindelijk werkt in het voordeel van een moordenaar.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

Hij heeft verklaard: "De Noorse Arbeiderspartij heeft gefaald door massa’s moslims binnen te laten. De partij heeft het land verraden, daarom wilde ik de toekomstige aanwas van die partij verstoren. [...]" Als mensen zeggen dat hij "gestoord" was, dan zeggen ze dat ook elke PVV-aanhanger die mensen als Ellian en Bosma en Wilders napapegaait in de leugens over de "massa-immigratie" die "de schuld van links" zou zijn, gestoord is. Dat lijkt me zo'n inflatie van het woord "gestoord", dat het wel duidelijk is dat hij helemaal niet gestoord is...

1 Reactie
fjacobse
fjacobse25 jul. 2011 - 6:15

In uw eerste reactie op het nieuws uit Noorwegen schreef u het volgende "Ik hoop dat de mensen die hier geregeld schrijven dat de kogel van links komt, of gisteren speculeerden dat "de Islam" hier achter zat, nu beseffen dat: - de kogel niet van "links" of van "rechts" komt. - dit niet betekent dat rechts Nederland nu het land uitgezet moet worden. Niet alle dierenactivisten zijn Volkert van der G. Niet alle Moslims zijn Bin Laden. Niet alle PVV-stemmers zijn de man van Utøya." Sinds u dit bericht heeft geplaatst regent het letterlijk reacties van uw kant waarbij in elke post de PVV op alle denkbare manieren de moorden in Noorwegen in de schoenen krijgt geschoven van u, zonder dat u dat ook maar voor 1 millimeter met feiten kunt onderbouwen. Beetje tegenstrijdig, vindt u niet? Misschien wordt het tijd om even wat afstand te nemen voordat u uw smakeloze lastercampagne voortzet.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

‘In heel Europa vechten de multiculturalistische elites een totale oorlog uit tegen hun bevolkingen. Met als inzet de voortzetting van de massa-immigratie en de islamisering, uiteindelijk resulterend in een islamitisch Europa – een Europa zonder vrijheid: Eurabië.’, zei Geert Wilders tijdens zijn proces. Niemand die er aandacht aan besteedde, behalve Kustaw Bessems in dagblad De Pers en ikzelf (peter Breedveld). Lang daarvoor al vestigde ik de aandacht op Arabist Hans Jansen die samen met de islamofobe blogger Martien Pennings fantaseerde over een burgeroorlog tegen de moslims, die volgens Jansen hele gebieden in Nederland ‘koloniseren’. Wie zulke oorlogstaal bezigt, moet niet raar kijken als zijn volgelingen hem letterlijk nemen. Wilders en Jansen werden door Anders Breivik, die vrijdag in Oslo dood en verderf zaaide, gretig geciteerd in zijn vuistdikke manifest. Op verschillende PVV-fora worden de aanslagen van Breivik geprezen. Enig mededogen met de slachtoffers, ‘die ellendige jeugdige Sociaal Democraatjes’, is er niet. Integendeel: ‘Een dooie socialist is een goede socialist. Ook als die heel jong is..‘ http://www.frontaalnaakt.nl/archives/bang.html

3 Reacties
BillDuin
BillDuin25 jul. 2011 - 6:15

Een Breedveldje, wat leuk, ook zo'n ophitser.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

"Eigenlijk zouden er VN-troepen naar Nederland gestuurd moeten worden om PVV'ers dood te schieten" Weet u nog, die tweet van u meneer Breedveld, januari van dit jaar? Naar uw EIGEN zeggen moeten we dus gaan wachten totdat iemand uit naam van UW gedachtegoed PVVers gaat afschieten. Je bent geen HAAR beter dan hetgeen je zegt te bestrijden. Je bezigt bijna exact dezelfde haatzaaerij als Wilders, met dien verstande dat hij NIET oproept tot het vermoorden van zijn fantasie tegenstander. Je bent echt ziende blind man.

sam tosha
sam tosha25 jul. 2011 - 6:15

Wilders en zijn kornuiten hebben hun eerste straatcommando te pakken. De nazi top hield het destijds ook tot opruiende taal. De uitvoering ervan kwam als vanzelf.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Bevriend zijn met een moslim....je bent je leven niet meer zeker Nooit en te nimmer mag je je laten intimideren door dit soort mensen,ze willen hele groepen mensen hier niet,de haat zit zo diep dat ze zelf niet meer zien waar ze mee bezig zijn. Ze zien geen mensen meer maar ze zien een moslim,en die is niet te vertrouwen. Gevaarlijk als dit soort gedrag kan je het niet krijgen....en het aller aller ergste is,politici kweken dat gevoel,zetten mensen met uitspraken die ze doen tegen elkaar op...dan de media nog met zeer veel ophitsende fora eroverheen en het explosieve gevaar is niet meer te keren.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin25 jul. 2011 - 6:15

"de haat zit zo diep dat ze zelf niet meer zien waar ze mee bezig zijn." Dat je het zelf gelukkig wel door hebt, dat siert je.

holstein7
holstein725 jul. 2011 - 6:15

ik stoor mij aan de "deskundigen" die even het manifesto van breivic met ons willen doornemen, want deze naive schepsels van geleerden willen ons laten geloven dat wij breivic wel serieus moeten nemen.. misschien moeten ze eerst even een boek over psychopathologie doornemen die ze tijdens hun study blijkbaar nooit gezien hebben wat schandalig is. dit soort studygegedrag van hap snap populisme levert lichtgewichten op met figuren die voor geld en roem domme commentaren de ether in slengeren die elke grond missen. moeten we b.v. de serie moordenaar die hoertjes vermoord ook serieus nemen omdat hoereren niet moreel is, maakt dit hem ook geen idealist met een missie? als ik de redenering van deze figuren die zich commentatoren noemen doortrek wel..

3 Reacties
Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

Vervelend voor je, dat je je zo stoort. Wat vind je van de eigen verklaring van de massamoordenaar? Hij wilde "...naar eigen zeggen de toekomst van de Noorse Arbeiderspartij vernietigen, door jongeren op een partijbijeenkomst dood te schieten. Hij acht de partij verantwoordelijk voor de 'massa-import' van moslims.".

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

Ben je zo bang voor wat er in staat? Bang dar dat precies lijkt op de redevoeringen en de columns van Wilders en Bosma en Ellian?

JoopSchouten
JoopSchouten25 jul. 2011 - 6:15

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om dingen te begrijpen. ... Het blijft een optelsom van gegevens. De truuk is de leugens eruit te ziften en simpele optelsommetjes maken. Of maak rijtjes. Als het rijtje 'negatief voor de samenleving als geheel' (...) stukken langer is dan die van de voordelen maakt mijn brein een democratische afweging. Alles is of was in de praktijk zichtbaar waar te nemen. Het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaald zich in een andere vorm.

sam tosha
sam tosha25 jul. 2011 - 6:15

Tegen de rechter zei Breivik dat hij het Westen wilde redden van een overname door moslims. Hij verklaarde dat hij met zijn terreurdaden van vrijdag de Arbeiderspartij zo hard mogelijk wilde treffen. Volgens Breivik is de regeringspartij verantwoordelijk voor de grote toestroom van moslims. Waar heb ik deze paranoïde waanzin eerder gehoord?

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2011 - 6:15

Fortuyn, later Hirsi Ali en nu Wilders. Het zijn net andere woorden, maar horen wel bij één woorden-familie !!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jul. 2011 - 6:15

Vast niet bij de PVV.

fjacobse
fjacobse25 jul. 2011 - 6:15

--- Hij verklaarde dat hij met zijn terreurdaden van vrijdag de Arbeiderspartij zo hard mogelijk wilde treffen. ---- Dit heeft u niet uit de mond van Wilders gehoord. Het wordt hem hooguit al 7 jaar in de mond gelegd door linksch. Toon mij 1 foto van iemand die een bloedlip heeft opgelopen dankzij de PVV en we praten verder. --- Volgens Breivik is de regeringspartij verantwoordelijk voor de grote toestroom van moslims.------ Dit heeft u uit de mond van Wilders gehoord toen de PvdA nog niet in de oppositiebanken terecht was gekomen. Als regeringspartijen geen verantwoordelijkheid dragen voor de grote toestroom van moslims wie dan wel? De moslims zelf?

MaiMai
MaiMai25 jul. 2011 - 6:15

En zo mogen we, brave linkse lieden als we zijn, enkel het oneindige leed van de slachtoffers en hun naasten betreuren, het onbegrijpelijke van deze daad proberen te verklaren door psychologie van de koude grond toe te passen- maar vooral moeten we zwijgen over de achtergrond van deze massamoordenaar, zijn ziekelijke politieke overtuiging en zijn beinvloeding op dit gebied door extreem rechtse politici die enkel haat- en slooppolitiek bedrijven. Wij moeten blijkbaar de verstandigen zijn, degenen die de andere wang toekeren terwijl op verschillende fora van onze rechtse vrienden openlijk geschreven wordt dat de dood van de Sociaal-Democratische jongeren de schuld is van ons, mensen met een linkse overtuiging in wat voor vorm dan ook. Ons wordt opgeroepen niet te polariseren, maar iedere discussie over dit onderwerp galant en met respect voor de tegenstander te voeren. Ik spreek natuurlijk enkel voor mijzelf, maar ik heb grote moeite met deze oproep, o.a. gedaan door Francisco van Jole. Ik wil niet zeggen dat we dezelfde achterlijke hufterigheid van de hiervoor genoemde leden van de rechtse fora moeten gebruiken; ik wil enkel betogen dat het toch wel van een naieve instelling getuigd om te denken dat men surfend op een fatsoensgolf de extreem rechtse hobby van het zo hard en grof mogelijk beledigen zal kunnen beeindigen. Intimidatie en agressie vraagt niet om wegkijkende, zelfcensuur toepassende mensen. Deze storm waait niet over door hem te negeren (Duitse burgerpartijen en de Kerken aldaar kunnen erover meepraten - en ja, ik ken de Godwin-wet). Gelijk de passieve houding van de linkse oppositie in de Tweede Kamer vragen de gebeurtenissen in Noorwegen en de politieke situatie in ons eigen land om een actieve, op de zwakheden van rechtse bewegingen gerichte politiek, en zeker niet om een verzoenende/neutrale houding om "de boel bij elkaar te houden". Dat station is helaas gepasseerd, enkele stations geleden al. Oh ja, voordat ik het vergeet, ik heb ook een hekel aan moslim-terroristen. (als je dit niet vermeld ben je al snel een lid van de MultiCultiMarxistische Blah Blah Blah):)

2 Reacties
Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Heb het ook gescheven gisteren: Eerst Noorwegen, straks Nederland (2): 'Blijft kalm' http://eindpunt.blogspot.com/2011/07/eerst-noorwegen-straks-nederland-2.html

grolschje2
grolschje225 jul. 2011 - 6:15

Wat lul je nou weer? Helemaal niemand zwijgt over de achtergrond van de moordenaar.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2011 - 6:15

Hoe laat begint de Speurtocht naar de monetaire extremisten?

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online25 jul. 2011 - 6:15

"Hoe laat begint de Speurtocht naar de monetaire extremisten?" 2 rookgordijnen waardoor je de andere kant niet meer ziet. Beetje toevallig dat tijdens en net na de crisis dit gebeurt. Niet dat er 1 man iof een groep is die een conspiracy bedrijft, maar gewoon de hele rijke kliek die de andere kant opkijkt. Ik vraag me af hoe het mis zal gaan.

Sonia2
Sonia225 jul. 2011 - 6:15

Ik krijg toch sterk het gevoel dat enkele reageerders hier de daad van Breivik via zijn gedachtegoed zitten te verdedigen. Wat overigens prima is, want dan kan iedereen het lezen, en rot het niet onder de grond verder. Gooi het er maar uit hoor. Laat maar horen hoe Evil die Noorse partij is, en hoe gelijk die massamoordenaar heeft over vele onderwerpen.

3 Reacties
MaiMai
MaiMai25 jul. 2011 - 6:15

Idd, laat de mensen die zijn gedachtegoed (en/of zijn daden) op enige manier proberen goed te praten zich maar kenbaar maken, wanneer het hun kinderen of naasten zou betreffen zouden dezelfde mensen waarschijnlijk om de doodstraf vragen; ongeacht de politieke motivatie.

Tealc2
Tealc225 jul. 2011 - 6:15

Het lijkt wel alsof ze zijn daden en gedachtegoed verheerlijken..

Lucyfer
Lucyfer25 jul. 2011 - 6:15

idd 2 maar ik heb het idee dat er mensen zijn die nu op hun woorden gaan letten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2011 - 6:15

Over de ''Waarheid'' van Wilders én de Arabist Janssen over de Islam gesproken!

1 Reactie
karel79
karel7925 jul. 2011 - 6:15

Maar Mustafa, is het niet waar dan? Volgens mij zijn hun opvattingen goed onderbouwd. "Dood aan de ongelovigen!", daarmee sluit men toch af, in de moskee?

DikBrix
DikBrix25 jul. 2011 - 6:15

Je kan als overheid het verhaal van deze psychopaat natuurlijk niet negeren, maar voorlopig denk ik dat het verhaal over '80 medestanders' als cellen een waanbeeld is om zijn eigen grootheid te benadrukken, in de hoop dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen.

1 Reactie
MaiMai
MaiMai25 jul. 2011 - 6:15

Gezien de (ongelooflijke) reacties op sommige e-rechtse fora zijn deze aspirant-moordenaars reeds onder ons. Al zijn woorden makkelijker te uiten dan gerichte kogels.

mees.
mees.25 jul. 2011 - 6:15

Breivik deelt in zijn manifest zelfs punten uit aan iedereen die politici van bepaalde politieke partijen zou vermoorden.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs25 jul. 2011 - 6:15

"Breivik deelt in zijn manifest zelfs punten uit" Hij is dan ook een verwoed gamer. Die willen weleens vaker het verschil tussen de realiteit en virtual reality uit het oog verliezen.

Hanspuntnl
Hanspuntnl25 jul. 2011 - 6:15

Breivik is een gek. Ik sta er van te kijken dat de halve wereld alles wat hij zegt serieus neemt. Hij wil dat iedereen tegen hem op kijkt en hij krijgt dat toneel nog ook, belachelijk. Het heeft geen enkele zin (zo het al te doen is) om de gedachten van een dergelijke gek te analyseren. Het is dan ook raar dat er mensen zijn die uit een epistel van 1500 pagina's dat hij schreef 1 woordje of zinnetje halen en daar helemaal op los gaan. Zonder te weten wat er in die andere ruim 1499 pagina's staat. In politietermen heet zoiets "tunnelvisie". Er is geen enkel excuus voor wat hij gedaan heeft, en dus ben ik ook totaal niet geïnteresseerd in zijn argumentatie voor zijn daden.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[Ik sta er van te kijken dat de halve wereld alles wat hij zegt serieus neemt.] Dat zou inderdaad prachtig zijn, als Wilders en consorten alle idiote ideeën die hij en Breivik beiden hebben zou afzweren.. Zie jij het gebeuren?

MaiMai
MaiMai25 jul. 2011 - 6:15

Nee, Hans, het verontrustende feit is niet dat bepaalde mensen 1 of 2 punten uit zijn "manifest" halen om hun gelijk te halen, maar dat in dit gekunstelde schrijfsel genoeg verwijzingen staan naar de ideologie van de meeste West-Europese populistische partijen om ieder weldenkend mens kopzorgen te baren. In dit geval: Politieke haat leidt tot massamoord.

NNenNN
NNenNN25 jul. 2011 - 6:15

"Er is geen enkel excuus voor wat hij gedaan heeft, en dus ben ik ook totaal niet geïnteresseerd in zijn argumentatie voor zijn daden." In politietermen is dit bovenstaande ook niet erg slim. Men zoekt niet naar een excuses voor dit soort daden, maar men probeert te onderzoeken hoe en waarom zodat men kan begrijpen en leren om mogelijke herhalingen te voorkomen. Sluit niet je ogen maar wees kritisch.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 jul. 2011 - 6:15

Ik wil hier een paar citaten neerzetten uit een interessant artikel uit de NRCnext van vandaag van filosoof Schnitzler en hoogleraar rechtsfilosofie Veraart over de typische Maleisische amokmaker. (helaas geen link) "De reductie van de dader tot een politieke extremist of zieke geest kan dienen als afwentelingsmechanisme om kritisch zelfonderzoek uit de weg te gaan." "Het is zaak om de aanstichters niet slechts te zien als zieke geesten of politieke extremisten. Als we deze gruwelijke publieke gewelddaden serieus zouden willen bestrijden, moeten we de amokmaker naar westerse snit onder ogen durven beschouwen als een product van eigen grond." Dit is echter cherrypicking van mijn kant en doet tekort aan de uitleg van de heren over de invloed van de hedendaagse sociale media, internet(geweld)games en verkleedpartijen op het creëren van een illusie totdat het verlangen ontstaat de mismatch met de werkelijkheid op te heffen.

2 Reacties
MaiMai
MaiMai25 jul. 2011 - 6:15

Hoe makkelijk weer, in dit geval is de schreeuwende RechtsMens het Slachtoffer, en degene die kritiek op deze mens heeft de Dader; iemand die te weinig aan zelfonderzoek heeft gedaan. Op de een of andere manier blijkt toch iedere keer die vervloekte Linksmensch de smerige daderfiguur te zijn; gewetenloze mens met geen enkel rationeel begrip. Zelfs een extreem rechtse massamoord inclusief script en video kan mensen er blijkbaar niet van weerhouden redenen te vinden om die LinksMenschen (of Gutmenschen, zoals de neoRechtse opperdwaas BB ze noemt) te beschuldigen. Krompraat.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

Krijgen we dit weer, gaming made me do it. Grow up man. Mw2 wordt gespeeld door honderden miljoenen mensen.

AE911TRUTH
AE911TRUTH25 jul. 2011 - 6:15

Straks is elke moslim en christenen een potentieel terrorist en kan elke westers- of moslim uitziende persoon (hoofdzakelijk mannen) op elk moment worden aangehouden en ondervraagd. Er worden sinds de aanslagen van 11 september 2001 doorlopend de twee grootste religies aangevallen in de media en door de politiek, Islam (hoofddoekjes, burka's) en christendom (kerstmis, sinterklaas, werken/winkels open op zondag) Deze Noorse seriemoordenaar Anders Breivik werd door de media 'christen fundamentalist' genoemd, als het bijvoorbeeld om de islam gaat gebruikt de media de term 'moslimterroristen', en ook vaak 'moslim fundamentalisten'.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie225 jul. 2011 - 6:15

Helaas heeft u nog gelijk ook.

Yegussa
Yegussa25 jul. 2011 - 6:15

Wat ik verbijsterend vind is dat er zowel binnen het linkse als het rechtse kamp een onbedwingbare behoefte aanwezig blijkt om naar aanleiding van de immens dramatisch brute gebeurtenissen in Noorwegen het polariserende vuurtje nog verder aan te wakkeren. Daar zullen de nog amper helemaal afgekoelde lijken van de slachtoffers, hun nabestaanden en vrienden en de mensen die het hebben overleefd (met hun trauma's) echt veel steun aan hebben, maar niet heus. Ik kan het helemaal verkeerd hebben hoor, maar is het niet gewoon zo dat zowel linkse als rechtse mensen nu eindelijk eens moeten gaan inzien dat het wederzijds subjectief naar voren schuiven van de schuldvraag juist een contraproductieve uitwerking als resultaat oplevert? Hoeveel bloedbaden zoals afgelopen vrijdag in Noorwegen zijn er nog elders in Europa nodig voordat we de roes van onprettige gekte waarin we sinds 2001 verkeren resoluut voorgoed de deur wijzen? Wilders stuurde Breivic niet aan, Melkert stuurde Volkert niet aan. In de eerste paats is elke moordenaar met politieke motieven helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn wandaden, en in de tweede plaats zijn wij allen samen verantwoordelijk voor de alsmaar verder escalerende hetzerige sfeer door dat niet te durven erkennen. Dat klinkt paradoxaal ja, dat besef ik mij terdege. Maar monsters als Breivic en Volkert gedijen nu eenmaal goed in het maatschappelijke/politieke klimaat die wij allen samen scheppen. En dat moeten wij hun misgunnen door middel van bezinning. Je rechtse buurman is geen onmogelijke vent en je linkse buurvrouw is bij lange na niet zo onredelijk als jij altijd maar denkt te weten.

5 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jul. 2011 - 6:15

Hulde

Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

Na deze massamoord mag vooral rechts heel diep in de spiegel kijken. In teveel reacties wordt vooral benadrukt dat dit geweld ontoelaatbaar is, maar alsnog ingestemd met de massamoordenaar zijn anti-migratie ideologie. Een bedenkelijke en omslachtige manier van afkeuren. In teveel reacties wordt er hard om zich heengeslagen en wijst men de vinger naar links. Terwijl dit bloedbad jongeren van een linkse partij trof. Met een onbeschrijflijke botheid links eigen schuld verweten. In teveel reacties wordt de kans aangegrepen om zichzelf in de slachtofferrol te drukken. Ronduit misselijkmakend. Lees zelf de reacties op de diverse fora van kranten en weblogs. Vraag je om redelijkheid? Begin bij jezelf. Velen op rechts hebben teveel oog, om hun straatje schoon te vegen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[Wat ik verbijsterend vind is dat er zowel binnen het linkse als het rechtse kamp een onbedwingbare behoefte aanwezig blijkt om naar aanleiding van de immens dramatisch brute gebeurtenissen in Noorwegen het polariserende vuurtje nog verder aan te wakkeren.] Ik moet zeggen: ik vond het prachtig om te zien. Al die figuren die jarenlang de mond vol hadden over linkschmenschen, over Cohen als collaborateur, over grote neuzen van Clairy Polak, enzovoort enzovoort, die nu opeens oproepen tot het matigen van de toon in het debat. Ben benieuwd hoe lang ze zich zo voorbeeldig kunnen gedragen ;-)

JanJansen17
JanJansen1725 jul. 2011 - 6:15

""Wilders stuurde Breivic niet aan, Melkert stuurde Volkert niet aan. Helemaal mee eens, maar uw stelling vraagt wel om een nunace: En om tot bezinning te komen is nuance onontbeerlijk: Er is hier sprake van een morele verantwoorelijkheid; dhr. Melkert kan nooit worden aangerekend dat Volkert van der G. Pim Fortuyn heeft vermoord. Hoewel er wel degelijk bedreigingen zijn geuit, en hier helaas niets mee is gedaan, was de gedachte aan geweld nog ondenkbaar. Men kan het achteraf als naïviteit beschouwen, het maakt de impact niet minder erg. Dhr. Wilders heeft 'met opzet' , het was een bewuste keuze, groepen mensen tegen elkaar opgezet. Hij wordt ervoor beveiligd, maar vind dat hij nog steeds alles roepen kan. Ondertussen gaan bedreigingen over en weer door, hoewel ik de indruk heb dat die meer van de rechter kant komen dan van links, maar ondanks alle waarschuwingen dat er ergens in de tijd iemand de daad bij het woord voegt heeft dhr. Wilders gemeend dat vrijheid van meningsuiting prioriteit heeft. En uiteraard vind iedereen de aanslag even erg en afschuwelijk, hoewel er een enkele aanhanger is van de PVV die het toejuicht. Dit vraagt om meer dan zomaar een tweet van de leider van de PVV. Hij zou oprecht publiekelijk en expliciet afstand noemen nemen van het gebruik van geweld. Daar heeft hij de mogelijkheden toe en de verantwoordelijkheid voor in zijn functie als volksvertegenwoordiger van nederland èn leider van de PVV die dezelfde standpunten hanteert als de Noorse dader. De aanslag maakt van dhr. Widlers geen schuldige, wel moreel aansprakelijk als hij er geen afstand van neemt om anderen tewijzen op hun verantwoordelijkheden. Wat men daar mee doet ligt dan weer buiten de invloedsfeer van dhr. Wilders.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra25 jul. 2011 - 6:15

== Je rechtse buurman is geen onmogelijke vent en je linkse buurvrouw is bij lange na niet zo onredelijk als jij altijd maar denkt te weten. == Allemaal waar. Maar de beestachtig neergeknalde tieners op dat eiland waren niet aan het polariseren. Die waren op een zomerkamp voor socialistische jongeren. Niks anders. Het constante gescheld, het minachtende "linkschmenschen", het onophoudelijke gezeur over de vermeende "massa-immigratie" waar we allemaal zo bang voor moeten zijn en die door "linksch" veroorzaakt zou zijn, net als de staatsschuld (beide in werkelijkheid door rechts-confessionele regeringen) en alles wat Henk en Ingrid verder maar kunnen bedenken, dát zorgt voor die polarisatie. Wilders reist over de hele wereld om zijn haatzaaiende preken te kunnen geven. Laatst nog in de VS, waar hij zo ver ging dat er mensen kotsend wegliepen. Er zit een machtig apparaat achter, met zeer veel macht en zeer veel geld. Maar laat ons maar niks zeggen, straks zijn we zélf nog aan het polariseren... Het is dat ik niet gelovig ben, anders zou ik godverdomme zeggen.

Florian2
Florian225 jul. 2011 - 6:15

De interesse van de wereld naar de denkbeelden van deze idioot begrijp ik niet. Misschien willen de nabestaanden begrijpen waarom hij tot deze daad kwam maar eigenlijk is het niet relevant: die knaap is volledig gestoord als ie denkt door jonge mensen te vermoorden (of uberhaupt mensen te vermoorden!!!) de wereld beter denkt te maken. Ik ben nooit zo schreeuwerig v.w.b strenge straffen maar wat mij betreft mag deze idioot weggestopt worden tot zijn dood.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo25 jul. 2011 - 6:15

"Of de aanslag van Anders Behring Breivik ook ideologisch slaagt, hangt af van de ontwikkeling in het publieke debat. Anoniem wordt op internet al gesympathiseerd met de terrorist. En voor links is het schieten op open doel: de PVV wordt verdacht gemaakt. Onbedoeld krijgt de Noorse extremist zo zijn zin. Maar het is ook niet verstandig om Breivik af te schilderen als gevaarlijke zonderling... Hij kan niet gereduceerd worden tot een psychiatrische categorie. “Dat verklaringsmodel heeft waarde, maar miskent dat hij ook in een maatschappelijke context heeft geopereerd.” Spiegelbeeld van links terrorisme Breivik had het namelijk gemunt op de bestuurlijke top én de jeugd van de regerende Arbeiderpartiet, ofwel de sociaal-democratie. Een politieke stroming die Breivik verwierp vanwege het moderne multiculturalisme. “De aanslagen in Noorwegen zijn zo het spiegelbeeld van het linkse geweld in Europa en Amerika van de jaren zeventig”, vervolgt het commentaar. Die analogie biedt aanknopingspunten voor de bestrijding ervan. “In de tijd van de Rote Armee Fraktion vervaagde, in het heetst van de strijd, weleens het onderscheid tussen daders, sympathisanten en onschuldige burgers die ook uit linkse ideologische bron hadden gedronken. Na de moorden op Fortuyn en Van Gogh gebeurde dat in Nederland soms ook. Nuchtere analisten in Duitsland bleven de verschillen echter zien. En ze hadden succes. De RAF werd langzamerhand ontmanteld.”"

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2011 - 6:15

[De interesse van de wereld naar de denkbeelden van deze idioot begrijp ik niet. ] Dat ben ik geheel met je eens. En dan neem ik aan dat je met "idioot" iedereen bedoelt met dezelfde denkbeelden als Breivik: Wilders, Bosma, Ellian, enzovoort.