Joop

SP'er zegt lidmaatschap op vanwege xenofobe uitspraken Marijnissen

  •  
26-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
marijnissen
Voormalig SP-boegbeeld Jan Marijnissen kwam in opspraak toen hij vrijdag met xenofobische uitspraken reageerde op een Facebookpost van Turks-Nederlands SP-Kamerlid Cem Lacin. Die laatste werd op Facebook in het Turks gefeliciteerd met zijn beëdiging en dat vond Marijnissen blijkbaar niet kunnen en reageerde met: ‘we zijn hier in Nederland, praat Nederlands’. Voor Veerle Slegers – voormalig Statenlid en raadslid – de druppel, zij zegde haar lidmaatschap op en plaatste het op Twitter.
Als reactie gaf zij het AD :
"Facebook is persoonlijk, tweetaligheid is bovendien een feit, je kunt er prima mee functioneren. Marijnissen krijgt al hartkloppingen als hij bij Hazeldonk de grens over moet. Zo’n reactie past in een optelsom van een partij die zich niet of nauwelijks uitsprak voor menswaardige opvang van vreemdelingen of tegen discriminatie en racisme. Zo viste de SP in de vijver van de PVV. Solidaire wereldburgers en een toenemend een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen."
Marijnis1
marijnis2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tweede Kamerlid Lacin had sussend maar duidelijk op het commentaar van Marijnissen gereageerd door te stellen dat sommige Nederlanders hun emoties beter kunnen uiten in een andere taal en dat ook dat mogelijk moet zijn in Nederland. Ook kreeg de voormalige leider van de SP veel kritiek van Turkse Nederlanders.
Bij WNL op zondag werd aan Lilian Marijnissen gevraagd wat ze van de uitspraken van haar vader vond en die zei niet op alles van hem te willen reageren maar dat ze wel denkt dat iedereen vertegenwoordigers moet kunnen volgen. Ze zei ook dat de twee ‘wijze mannen’ het er waarschijnlijk over zouden hebben bij een kop koffie.
VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz was ook in de uitzending en die uitte wel duidelijk haar verbazing:
"Ik heb de heer Marijnissen nooit eerder gehoord over kandidaten van de SP van Turkse afkomst die deze campagne, en voorgaande campagnes, alle debatten in het Turks doen”, zei Yesilgöz. “Als er nou echt een moment is dat je zegt: ‘we moeten Nederlands praten’, dan is het bij een debat over hoe we ons land gaan inrichten en niet op Facebook"

Meer over:

sp, politiek, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (138)

Magalaan
Magalaan28 mrt. 2017 - 13:58

Blij dat bij de SP normale pragmatische mensen zitten en geen anti-discriminatie dominees. Ja als je naar buiten communiceert dan doe je dat in het Nederlands. Ja we weten dat ook Limburgers en Antillianen er een handje van hebben om gezellig in de eigen taal over te gaan, de rest van het gezelschap negerend. Maar laten we ook realiseren dat anderen zich daar dood aan ergeren en buitengesloten voelen. In Nederland zal Nederlands altijd de voertaal blijven. Om hier weer het discriminatiebeginsel op los te laten is nu typisch een reflex die PvdA'ers een af moet leren. Probeer niet steeds de aandacht af te leiden van de belangrijke sociaaleconomische vraagstukken omdat je daar geen verstand van hebt en te verleggen naar gebeuzel, die overigens bij minderheden juist het gevoel van discriminatie alleen maar versterkt. Door steeds deze scheidingslijn te kiezen wordt juist een onnatuurlijke tegenstelling geschapen. Waar de echte tegenstelling juist in de verdeling van de koek zou moeten liggen, omdat dat echte belangen betreft. In de VS heeft dit soort stellingname er toegeleid dat verkiezingen voor een groot deel gaan over non-issues als homohuwelijk en abortus. De loopgravenoorlog heeft geleid tot onoplosbare strijd die de bevolking verdeeld om een bizarre manier en waar de rijke dankbaar gebruik van maken door fanatiek geloofsdominees aan hun kant te scharen. Dit is waar wij van af moeten. Hier op Joop.nl zouden wij weer ouderwets moeten gaan discussiëren hoeveel procent van de economische groei wij voor de werkende man gaan opeisen bovenop de prijscompensatie. Daar moet de verkiezingen over gaan. Dat gaan ze al decennia meer. Ook groen is in praktijk een hoop gezwets omdat de maatregelen vaak alleen maar op papier echt groen zijn. Zorg liever dat het geld terecht komt hij de bevolking, hoe beter zij het hebben hoe socialer ze zich opstellen en hoe belangrijker zaken als milieu voor ze worden. Die zaken zijn niet los te koppelen. First things first.

1 Reactie
Dunya2
Dunya228 mrt. 2017 - 18:09

@Magadaal U heeft een punt. Elk commentaar die iemand levert moet je niet gelijk zien als racisme, gelet de achtergrond dat het gezegd wordt en door iemand die zich ook voor de Turkse arbeiders ingezet heeft.Fouten in het verleden, zijn het verleden. De Nederlanders met een Turkse achtergrond zijn gebaat bij hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en Nederlands hen hoofdtaal is. Als je het beste met hen voor hebt en eerlijk bent, moet je dat, naar mijn idee, stimuleren. Zorgen dat ze sterke punten benutten en zwakke punten verzachten en racisten kunnen hen niets maken.

Vondel3
Vondel328 mrt. 2017 - 13:21

Eigenlijk was Marijnissen al die jaren heimelijk extreemrechts. We zijn er allemaal ingetrapt!

worker
worker28 mrt. 2017 - 8:39

Mijn moeder die geboren is in 1899, zei het al toen ik nog een kleuter was omstreeks 1943. Spreek je moers taal, zij ze en daarmee bedoelde ze destijds de Nederlandse taal. Jan Marijnissen en het nieuwe 2e kamerlid Cem Lacin hebben dus beide gelijk. Maar gezien de huidige ontwikkelingen met Erdogan en zijn stemadvies, nu even Nederlands spreken, ook in de 2e kamer.

ko2
ko227 mrt. 2017 - 20:02

Jan Marijnissen heeft groot gelijk. We hebben de mond vol over integratie en de taal leren. Deze meneer is gekozen in de Nederlandse tweede kamer en niet in Turkije. hij moet juist het goede voorbeeld geven. Nog even over wat een aantal mensen hier zeggen dat de SP niets aan het milieu doet: de SP is groot geworden door acties onder leiding van o.a. Remy Poppe. Als de SP al in de jaren 70 en 80 niet aan de bel had getrokken dan had het Rijnmond gebied heel wat vuiler geworden. Ook het buitenland heft altijd de aandacht gehad. Niet zoals zoveel partijen in een vergaderzaaltje maar met echte hulp zoals bij de mjnwerkersstakingen in Engeland.

1 Reactie
worker
worker28 mrt. 2017 - 9:19

Kan me nog herinneren dat Remie het gebruik van de smeerolie voor wapen in ons leger aan de orde stelde, waardoor velen militairen ernstig ziek zijn geworden. En een mijnwerkersdelegatie destijds nog op mijn werk, bouw (Stopera in A,Dam) om opgehaald geld te overhandigen.

jandebakker
jandebakker27 mrt. 2017 - 16:51

Xenofoob? Ik zie Marijnissen zich hier inzetten voor een inclusieve en verbonden samenleving. Zonder een gemeenschappelijke taal is een samenleving gedoemd om uit elkaar te vallen in verschillende etnisch of culturele subgroepen die langs elkaar heen leven.

1 Reactie
Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 21:31

@ jandebakker 27 maart 2017 at 18:51 “Zonder een gemeenschappelijke taal is een samenleving gedoemd om uit elkaar te vallen in verschillende etnisch of culturele subgroepen die langs elkaar heen leven.” Een “gemeenschappelijke taal” is geen wondermiddel. Ik deel met PVV’ers een en hetzelfde taal. Maar ik wil graag met die “subgroep” niks te maken hebben. Er is meer nodig dan “een gemeenschappelijke taal” om niet “langs elkaar heen” te leven.

Dunya2
Dunya227 mrt. 2017 - 16:28

Jan Marijnissen had charisma, waar hij stemmers naar zijn partij trok. Nationalisme, populisme en conservatisme komen eenmaal meer voor bij laagopgeleiden, daar voelen zij zich veilig bij en behoren zij meestal tot de unterdog, door omstandigheden en soms door een mentaliteit, die hen in in de weg zit, en anders is dan bij ambitieuze mensen, maar ze vaak niet kunnen veranderen en zij een partij zoeken die het voor hen opneemt en bij wie ze kunnen klagen. Zolang dat niet neigt naar racisme is, is dat aanvaardbaar. Het is eenmaal een feit dat de meeste PVV-ers nooit op GroenLinks en meesten ook niet op PVDA zullen stemmen. SP is dan een beter alternatief dan de PVV. SP stelt zich in verschillende organisaties actief op om kwetsbaren vooruit te helpen. In de politiek voeren ze oppositie om alles in balans te houden. Veerle Siegers, met veel respect, hoort meer thuis bij GroenLinks, een progressieve, linkse partij, die vuist maakt tegen racisme en een humaan asielbeleid en voor internationalisme is.

1 Reactie
Voice
Voice27 mrt. 2017 - 18:31

Dunya, als je kijkt dat de PVV nu 20 zetels heeft en VVD 33 dan weet je waar de zetels vandaan komen en die komen van PvdA en CDA. Die partijen waren tot een decennia gelden nog volkspartijen met zetelaantallen van ergens in de 40. CDA is er een stuk of 20 verloren en PvdA een stuk of 30. Waar denk je dat die zetels heen zijn gegaan? Van die 50 zetels totaal zijn er 20 naar de PVV gegaan een stuk of 15 naar de VVD en de rest ong. verdeeld over de andere partijen. Bijna alle kiezers van de PVV komen oorspronkelijk uit de PvdA of het CDA. Dus het is de opgave van deze voormalige volkspartijen om eens heel goed na te gaan denken, wat ze gedaan hebben, dat zoveel van hun kiezers weg gelopen zijn. Daar kun je een PVV, SP of bijv. GL geen schuld aan toewijzen. Schijnbaar zijn de uitgangspunten van deze volkspartijen zo ontzettend verandert met wat ze vroeger deden of verkondigden, dat de kiezers ervan massaal zijn vertrokken.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach27 mrt. 2017 - 15:48

Mensen die niet snappen waarom Veerle Slegers de partij verlaat begrijpen waarschijnlijk niet dat het hier om de druppel ging die de emmer deed overlopen. Ze had immers al veel langer kritiek op de partij, op de autoritaire manier van doen van Jan Marijnissen, op het gebrek aan internationalisme en het soms oorverdovende stilzwijgen van de partij over racisme.

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote28 mrt. 2017 - 8:20

en niet te vergeten de verplichte afdracht van salaris, iets wat ook op lokaal niveau bestuurders heeft doen overstappen naar een andere partij. Idealen zijn prachtig, maar de maandelijks vergoeding ook! en de verplichte afdracht.... doet bij sommigen toch zeer.

Dunya2
Dunya227 mrt. 2017 - 13:54

Marijnissen verdient die harde aanvallen absoluut niet, gelet wat hij en met hem kaderleden van de SP bij de vakbond voor arbeiders en kwetsbaren, ook Turken, in de samenleving betekend heeft. Niet alleen woorden, maar ook een actieve opstelling. Misschien dat Marijnissen een oprecht gemeende discussie op gang wil zetten, dat Turken meer de Nederlandse taal vaardig moeten worden, voor meer kansen in de maatschappij en aansluiting in de samenleving, zodat ze zich gelukkiger voelen en hun positie zi verstevigen.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2017 - 16:07

Wijze woorden, tussen al dat krakeel.

Piet de Geus
Piet de Geus27 mrt. 2017 - 17:18

"Marijnissen verdient die harde aanvallen absoluut niet" Marijnissen en zijn maoïstische vriendjes waren al de baas van die toko toen dat schotschrift tegen gastarbeiders verscheen. Geen aanval kan hard genoeg zijn om zulk gajes aan te pakken.

Dunya2
Dunya227 mrt. 2017 - 20:46

PietdeGeus Dat pamflet van Gastarbeiders en Kapitaal uit de jaren 80 kende ik niet. Dat valt dan weer tegen. Jammer.

ikdus2
ikdus227 mrt. 2017 - 13:30

hij is zich al op de tussentijdse regionale verkiezingen aan het richten. sinds de PVV z'n aantrekkingskracht aan het verliezen is en de SP ook geen profijt gehaald heeft uit het desintegratie van de PvdA gooit hij het over een andere boeg. de populistische namelijk zoals alleen een politiek strateeg dat zou kunnen. we moeten deze uitlating niet in de xenofobe hoek zoeken maar juist uit electorale overwegingen geuit.

1 Reactie
ikdus2
ikdus227 mrt. 2017 - 13:30

het= de

Arend Wortel
Arend Wortel27 mrt. 2017 - 12:30

In veel reacties hier worden Marijnissen en de SP in verband gebracht met de PVV. Of het niks kost. Mij doet de hele toestand rond Marijnissen meer denken aan een andere partij: de Communistische Partij van de Sovjet-Unie waar je, ongeacht je grote verdiensten voor de klassenstrijd en voor de partij, altijd het risico liep om van de ene op de andere dag, zonder aanwijsbare oorzaak, in ongenade te vallen en tot 'vijand van de arbeidersklasse' te worden bestempeld. Meestal liep het dan slecht met je af. Ik ben geen SP-stemmer, maar ik vind dat Marijnissen bewondering verdient voor wat hij in zijn decennialange loopbaan als politicus allemaal heeft opgebouwd en bereikt, juist ook voor Turkse Nederlanders. Toch is kennelijk ergens besloten dat voor Marijnissen nu het moment is gekomen om in ongenade te vallen en te worden geëxcommuniceerd. Door mensen die misschien hun hele leven nog nooit iets wezenlijks voor de zwakkeren in de samenleving hebben betekend wordt uitgerekend Marijnissen voor PVV'er uitgemaakt. Alleen omdat hij vraagt of een gesprek in een voor iedereen begrijpelijke taal kan worden gevoerd. Echt, ik word misselijk van dit soort Sovjetpraktijken. Marijnissen vraagt aan een aantal Turkse Nederlanders om in het Nederlands te schrijven, zodat het facebookgesprek waarin SP-kamerlid Lacin wordt gefeliciteerd voor iedereen te volgen blijft. Dat is kennelijk al genoeg om iemand die zich decennia heeft ingezet voor de linkse zaak in één klap tot xenofoob te bombarderen en met pek en veren van het toneel te laten verdwijnen. Absurd. Hierboven in de kop en in de eerste zin van het artikel staat het ook: "Voormalig SP-boegbeeld Jan Marijnissen kwam in opspraak toen hij vrijdag met xenofobische uitspraken reageerde op een Facebookpost van Turks-Nederlands SP-Kamerlid Cem Lacin". Dat die uitspraken 'xenofobisch' zijn, dat staat voor Joop.nl dus al vast. Kan daar niet meer over gediscussieerd worden? Is daarover al een oekaze uitgegaan? Wat een verstikkende toestand. Als dít al xenofobie is, dan begin ik me steeds meer af te vragen wie er dan géén xenofoob is. Wie zich daardoor voelt aangesproken mag dan van mij de eerste steen werpen (vrij naar J. van Nazareth).

5 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2017 - 13:29

[In veel reacties hier worden Marijnissen en de SP in verband gebracht met de PVV. Of het niks kost.] Het verschil tussen SP en PVV is de kwetsende toon van de PVV rondom immigratie. Inhoudelijk is er geen verschil. Het PVV programma (ok verouderd, maar nog niet vervangen) is van de SP gejat, en de kwetsende toon vind zijn inspiratie in Gastarbeid en Kapitaal ook van de SP.

Henri Fred
Henri Fred27 mrt. 2017 - 13:38

Helemaal eens!

kindval
kindval27 mrt. 2017 - 14:27

+1

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach27 mrt. 2017 - 15:42

"Toch is kennelijk ergens besloten dat voor Marijnissen nu het moment is gekomen om in ongenade te vallen en te worden geëxcommuniceerd." Beetje vreemd verhaal. Marijnissen wordt binnen de top van de partij nog op handen gedragen. Kritiek op Marijnissen komt juist van mensen die binnen de partij een meer marginale positie innemen of innamen. Die marginalisatie heeft overigens alles te maken met de geuite kritiek (meestal betreffende gebrek aan democratie, gebrek aan internationalisme en gebrek aan kritiek op racisme in Nederland).

Arend Wortel
Arend Wortel27 mrt. 2017 - 16:28

@Friedrich: met excommunicatie bedoel ik niet een verwijdering uit de SP, maar het plotseling met de nek aangekeken worden in 'linkse kringen'.

Peetertje
Peetertje27 mrt. 2017 - 11:10

Ik snap niet waarom deze mevrouw zich zo opwindt want verplicht assimileren is altijd al het devies van de SP geweest. Jan Marijnissen zegt dat nu alleen een keer wat explicieter.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2017 - 12:18

De mevrouw had inderdaad beter haar lidmaatschap op kunnen zeggen in 1983 toen Gastarbeid en Kapitaal uitkwam...

Okke2
Okke227 mrt. 2017 - 11:02

Joh, dat al die activiteiten gelijk aan de grote klok moeten hangen altijd, zeg lekker je lidmaatschap op als het je niet meer bevalt, de SP is overigens nooit echt een popi-jopie-multi-culti club geweest als GroenLinks of de PvdA, beetje raar dat je daar pas na een paar jaar achter komt.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis27 mrt. 2017 - 10:37

Ontgaat het nu iedereen dat er een Turkse Nederlander als kamerlid voor de SP is gekozen ? Die kan toch niet per ongeluk op de lijst zijn gekomen ? Mensen, denk toch eens na voordat je iets roept. Het is maar net hoe je Facebook ervaart. Als ik op mijn verjaardag al mijn vrienden uitnodig en twee van die vrienden gaan in een taal die anderen niet kunnen verstaan zitten kletsen, zou ik er wat van zeggen. Jan ervaart Facebook kennelijk als een een soort van huiskamer, waarin mensen met elkaar kletsen, dus ik begrijp zijn reactie volkomen.

Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 8:14

SP doet niet aan Cliëntelisme, ook niet aan assimilatie mee, daarom is het ontstane situatie nergens onder te plaatsen. Cem Lacin is nota bene de keuze van de partij zelf die ook gekozen is als kamerlid. Hem met trots feliciteren, of dat in Nederlands gebeurd, in Turks of in een andere taal, is alleen maar compliment voor SP en haar leiding. Vooral in gespannen sfeer van nu is dat juist stimulerend onder Turken (en migranten) die kiezen voor links en progressie Nederland.

4 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet227 mrt. 2017 - 13:18

'Hem met trots feliciteren, of dat in Nederlands gebeurd, in Turks of in een andere taal, is alleen maar compliment voor SP en haar leiding.' Waarom?

Minoes2
Minoes227 mrt. 2017 - 14:04

Precies, heb ook ik al geschreven, helaas niet geplaatst. Een Nederlander van Turkse origine die gekozen is om plaats te nemen in de kamer namens de SP en dan, als Marijnissen zijn voorkeur uitspreekt door te zeggen dat hij iets fijner zou vinden, de SP een xenofobie partij noemen, is dus ver bezijden de waarheid. Mag ik dat iemand kwalijk nemen? Ja!

Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 16:49

@ Molly Sweet 27 maart 2017 at 15:18 Omdat de man is gekozen op basis van partijprogramma en niet gesteund op de ene groep of zwart maken van de andere! SP laat zien dat het mogelijk is de verschillen overstijgen zonder te hoeven op cliëntelisme, xenofobie of islamofobie te leunen.

Molly Sweet2
Molly Sweet227 mrt. 2017 - 17:36

Sardar: dank voor je antwoord, ik begrijp wat je bedoelt.

dijkhuis2
dijkhuis227 mrt. 2017 - 8:06

Lacin bij deze gefeliciteerd. Marijnissen zou even moeten nadenken voordat hij Twittert - hij lijkt Trump wel -. Veerle is het echte probleem hier. Ze vertoont politiek correct gedrag on steroids. Wat doet zo'n overgevoelige prinses op de erwt in een robuuste partij als de SP? Iedereen die meent dat Veerle een punt heeft kan terecht bij het FvC (FvC = Forum voor Correctheid, voor de leegloop bekend als PvdA; de socialisten liepen over naar de SP, de progressieven naar GL, de regressieven bleven achter).

2 Reacties
dijkhuis2
dijkhuis227 mrt. 2017 - 8:15

Oeps . . . Twitter moet FB zijn . . . maar het blijft Trump gedrag.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach27 mrt. 2017 - 15:52

"Wat doet zo’n overgevoelige prinses op de erwt in een robuuste partij als de SP?" Geen terechte kwalificatie. Harde werker en bekwaam netwerker komt dichter in de buurt.

Dunya2
Dunya227 mrt. 2017 - 8:00

SP is niet echt mijn partij. Ik denk dat mensen enigszins financieel geprikkeld moeten worden om zich te willen onderscheiden en daarvoor beloond. Verschil in inkomens kan je niet tot nul reduceren. Het verschil is nu al zo klein, nog kleiner verschil zal de mensen die zich inspannen en zich willen onderscheiden tekort doen en uiteindelijk ook de maatschappij, want is daarvoor geen prikkel en beloning meer aanwezig. Mensen die echt niet in staat zijn om te werken moeten een basisinkomen hebben, maar financiële prikkeling om daaruit te komen moet blijven. Contact met mensen moet gestimuleerd blijven. Marijnissen is een sympathieke man, heeft misplaatste opmerking gemaakt, maar gelet zijn voorgeschiedenis kan je hem niet xenofoob noemen. Ik ben er niet van overtuigd dat hij het verkeerd bedoeld heeft. Integendeel.

Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp27 mrt. 2017 - 7:53

Het woord "racist" en "xenofoob" hebben inmiddels de inflatiegraad van de Zimbabweaanse dollar ruim overstegen.

2 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet227 mrt. 2017 - 13:18

????

Windowjan
Windowjan27 mrt. 2017 - 17:20

Whoehahaha.

Don Quichote
Don Quichote27 mrt. 2017 - 7:52

Natuurlijk mag iedereen in zijn of haar eigen taal iets zetten op FB. Als privé persoon dan. Als volksvertegenwoordiger is het aan te bevelen dat iedereen zijn of haar bijdragen kan lezen. Wat dat betreft kan ik de denkwijze van Marijnissen wel volgen.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 mrt. 2017 - 10:59

Don Vito Als je als volksvertegenwoordiger het volk vertegenwoordigt, dan lijkt me dat je dat in het Nederlands doet. Als je je specifiek richt tot iemand, doe je dat zoals je vindt dfat bij die persoon past. In dit geval sprak de man niet als volksvertegenwoordiger.

omaoeverloos
omaoeverloos27 mrt. 2017 - 7:44

Nadat Wilders het SP partijprogram gebruikte om stemmen te trekken, gebruikt Marijnissen nu de xenofobie van de PVV om dezelfde mensen weer teug te halen, maar helaas te laat. De verkiezingen zijn al geweest.

Django3
Django327 mrt. 2017 - 7:36

Dus als je liever ziet dat Nederlandse politici zich bedienen van het Nederlands in het publieke domein ipv Turks, ben je xenofoob? Raar.

4 Reacties
Zandb
Zandb27 mrt. 2017 - 11:05

Django Ik weet niet of Marijnissen xenofoob is maar ik vind wel dat hij wel erg overdreven reageert, in dit geval. Als hij zich van dezelfde woorden bedient als een politicus op Facebook zich in het Fries verstaat met anderen, dan is hij zeker niet xenofoob.

Don Quichote
Don Quichote27 mrt. 2017 - 17:39

@ZandB, voor zover ik kan nagaan is Fries nog steeds een officiële Nederlandse taal, en dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger zich in een Nederlandse taal uit op FB vind ik normaal. Turks is volgens mij geen Nederlandse taal.

Zandb
Zandb28 mrt. 2017 - 8:37

Don Vito Dat klopt. Maar welk verschil maakt dat in dit geval? Als iemand in het Fries meent het SP-volk te moeten vertegenwoordigen, zeg ik ook: Dit is Nederland. Trouwens, het Fries is geen "Nederlandse taal". Dan was het een dialect geweest.

Don Quichote
Don Quichote28 mrt. 2017 - 12:00

@ZandB, Dialect is iets heel anders dan taal, Drents is een dialect, De officiële taal in Nederland is het Nederlands, dat volgens schattingen door 99% van de Nederlandse bevolking wordt beheerst. Verder zijn het Fries in Friesland, het Papiaments op Bonaire en het Engels op Sint Eustatius en Saba officiële bestuurs-talen. Het Nedersaksisch en Limburgs hebben de status van streektaal. In Nederland wordt het Fries officieel erkend als een autochtone minderheidstaal. Met de Friese talen (Westerlauwers Fries: Frysk, Noord-Fries: fresk/friisk/frasch, Saterfries: Fräisk) wordt een verzameling van sterk verwante talen bedoeld die van oudsher door de Friezen worden gesproken. Een volksvertegenwoordiger uit Friesland heeft alle recht om in het Fries te spreken en aangesproken te worden. Maar Turks is nog steeds geen officiële Nederlandse taal.

Jeremius
Jeremius27 mrt. 2017 - 7:13

Wat ook gek is, is dat Marine, ehhh, Lilian Marijnissen gelijk is doorgestoten naar de top van de SP. Het blijkt dat bij de SP komaf toch wel telt, en dat sommige dieren gelijker zijn dan andere dieren. Overigens kenmerken familie-relaties ook het bestuur van het FN. De Le Pens besturen het FN tot in detail. Marion Marechal-Le Pen, Marine, Jean Marie, een ruziënde kliek die samen de touwtjes in handen houdt. Lees verder: Le Pen – eine schrecklich politische Familie https://www.nzz.ch/international/mission-elysee-hauptsache-le-pen-ld.153176 Let op mijn woorden, de SP glijdt af richting grote concurrent, PVV. Ik acht het mogelijk dat bij verdere xenofobe ontwikkeling, de SP de PVV gaat leeg eten. Ik denk dat het de enige optie is voor de SP. En de PVV is eigenlijk gewoon stiekem een linkse partij. Populisme is bijna per definitie links, want je moet de minder welgestelde massa's lijmen. En dat doe je door geld te geven aan de boze witte Nederlanders. De SP is ook net als haar wederhelft anti EU. Het is eigenlijk onvermijdelijk. De allochtone concurrenten het land uitpesten, een muur om Nederland zodat ze niet terug komen, uit de EU, lekker Hollanders onder elkaar, wel een stuk armer, want de economie doet het nu eenmaal goed bij globalisering, maar ach, rijkdom hoeft niet. Gezellig kneuterig een biertje onder ons, dat is toch waar het om gaat. De mensen in de Sovjet Unie waren toch ook best gelukkig.

2 Reacties
Peetertje
Peetertje27 mrt. 2017 - 11:05

De SP zal de PVV nooit leeg eten en de reden daarvan is het SP dogma van extreme nivellering waarvan de gemiddelde PVV-stemmer niet gediend is.

Arend Wortel
Arend Wortel27 mrt. 2017 - 12:02

Dus het enkele feit dat binnen beide partijen vaders en dochters een prominente plek hebben is voor jou reden om SP en FN op één hoop te gooien?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 mrt. 2017 - 6:59

Een jeugdvriend van mij trouwde in de jaren '70 met een Joegoslavische. Het grachtenpand waar zij later in woonden was ruim genoeg om er feestjes te houden voor een uitgebreide vriendenkring waaronder Serven, Kroaten en ... Turken die ik allemaal goed kende omdat ik deze Nederlands heb leren spreken op verzoek van de vakbond van mijn jeugdvriend. Dat ging dan vaak via gebroken Duits en een enkele keer Engels. Bij gezellige praat waar ik bij betrokken was, heb ik zo vaak gevraagd om Nederlands te spreken. Nooit een probleem. Moeten wij ons druk maken om wat een mannetje opkookt die Wilders een uur gratis politieke zendtijd gaf onder het mom van een interview en een nerveus typetje dat haar lidmaatschap opzegt?

flardinga
flardinga27 mrt. 2017 - 6:51

Ik denk dat het een foutje is van Marijnissen en ik zie hem zeker geen burgers met een migrantenachtergrond discrimineren, durf mijn hand in het vuur te doen voor deze oud SP man, ga even met elkaar rond de tafel zitten en ze komen eruit, het is een fout die hij maakte en daar zal hij zeker spijt van hebben, meer is het niet in mijn beleving.

msj_meijerink
msj_meijerink27 mrt. 2017 - 6:46

Ge moet ôk tigguh hulliën Jan Broabants lulluh, wonnie!

Jeremius
Jeremius27 mrt. 2017 - 6:45

Het is gek, deze omslag bij Marijnissen, in het verleden had hij er nooit prblemen mee dat Turkse SP bestuurders Turken in het Turks toespraken. Dit gebeurde ook op openbare gelegenheden. Ik denk niet dat Marijnissen xenofoob is, maar wel dat hij wil meeliften op xenofobe stromingen in ons land.

Libertain
Libertain27 mrt. 2017 - 5:46

Eigenlijk de kop moet zijn - "Marijnissen verbiedt Fries spreken".

3 Reacties
StHuck
StHuck27 mrt. 2017 - 9:53

Inderdaad is het ook zeer asociaal wanneer je in gezelschap met een paar Friezen en verder mensen die dit niet spreken deze Fries gaan spreken. Zeggen iets "fijn" te vinden, oftewel op prijs te stellen is wat anders dan verbieden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2017 - 9:53

Onzin. Fries is een officieel erkende ( autochtone ) minderheidstaal. Daar valt niets aan te verbieden. Maar wat lui op Fb schrijven moeten ze zelf weten

Molly Sweet2
Molly Sweet227 mrt. 2017 - 13:25

Libertain: wie heeft het, naast jou, over verbieden? Wat slaan we weer lekker door zo. Goed voor de discussie, zeg ik dan cynisch. Want er is toch geen discussie, iedereen schreeuwt maar wat zonder goed kennis te nemen van zaken. En zo kom jij tot een conclusie die helemaal nergens op slaat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2017 - 5:35

Ik weet het goed gemaakt, laten echte SP-ers voortaan hun geouwehoer op gezichtsboek plaatsen...

joke.p
joke.p26 mrt. 2017 - 23:38

Veel reacties gaan er vanuit dat Facebook (en sociale media in het algemeen) en het werkelijke leven of de politiek iets met elkaar te maken hebben. Mijns inziens een grove overschatting. De sociale media zijn niet meer dan een "praatje over de schutting". En wie kan er iets op tegen hebben dat dat praatje over de schutting tussen die 'buren' in het plaatselijk dialect of in een vreemde taal wordt gehouden? In dit geval heeft Jan Marijnissen daar kennelijk wel last van omdat hij niet kan verstaan wat zijn buren tegen elkaar vertellen. Lijkt me een typische reactie van een control freak. Als ik door Maastricht loop versta ik ook niet wat die Maastrichtenaren tegen elkaar praten. Moet ik dan roepen 'Hé, we zijn hier in Nederland, praat Nederlands met elkaar'? Natuurlijk doe ik dat niet, want het gesprek gaat mij totaal niet aan. Uit zijn reactie begrijp ik dat Jan Marijnissen dit wel zou doen.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2017 - 6:52

'De sociale media zijn niet meer dan een “praatje over de schutting”.' Dacht je nou serieus dat Marijnissen met zijn tientallen jaren ervaring niet zou doorhebben dat een dergelijke reactie van hem op FB wat meer impact heeft dan een praatje over de schutting?

Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 11:41

Joke Prank 27 maart 2017 at 01:38 Ja, en als ik in Turkije ben versta ik ook niet wat er gezegd wordt. Onze voormalig schoonmaker is nu ergens anders aan de slag en baalt daar als een stekker. De collega's weigeren Nederlands te spreken tijdens de pauze, maar spreken alleen Marokkaans. Vind hij nogal ongezellig, dusdanig dat het zijn werk plezier negatief beïnvloedt. En, ja, als Nederlander van buitenlandse origine weet hij heel goed dat het best lastig is om Nederlands, de taal van je aangenomen nationaliteit te spreken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 mrt. 2017 - 23:36

Even dimmen Marijnissen. Wat spreken de SP-ers in Friesland voor een taal?

10 Reacties
Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 6:40

Waarschijnlijk één van de twee erkende talen in Friesland. "Welke erkende talen heeft Nederland? Nederlands is de officiële taal van Nederland. Daarnaast is Fries in de provincie Fryslân erkend als tweede officiële taal. Voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn naast Nederlands ook Papiaments en Engels officiële talen." https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkende-talen/vraag-en-antwoord/erkende-talen-nederland Turks staat (nog) niet in het rijtje.

Alan B'Stard
Alan B'Stard27 mrt. 2017 - 9:53

De tweede rijkstaal: iets wat Turks bij mijn weten nog niet is.

Zandb
Zandb27 mrt. 2017 - 11:24

Haastig Iets kan wel erkend worden als tweede taal maar daarom is het nog niet te verstaan of te lezen alsof het Nederlands is. Ik beweer dan ook maar gewoon, dat Fries net zo min als Turks, Nederlands is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mrt. 2017 - 11:49

Daar ben ik mee bekend. Neemt niet weg dat ik ook geen Fries versta. Ik zou niet weten waarom ik me alleen in een erkende taal zou mogen uitdrukken. Wat is dat toch voor onverdraagzaamheid iemand te verbieden om zijn moerstaal te spreken? Die Turkse SP-er spreekt toch geen Turks als hij in functie is als volksvertegenwoordiger?

Molly Sweet2
Molly Sweet227 mrt. 2017 - 13:28

FransAkkermans1947: 'Wat is dat toch voor onverdraagzaamheid iemand te verbieden om zijn moerstaal te spreken?' Wat is het toch voor een onverdraagzaamheid om vanuit bevooroordeeldheid niet goed te lezen en dan met dit soort idiote beschuldigingen te komen? Niemand, en zeker Marijnissen niet, heeft het gehad over verbieden. Dus: waar heb je het over?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2017 - 14:40

Turks staat (nog) niet in het rijtje. Komt er ook niet. Het is gewoon een vreemde taal net als Berbers Chinees Duits Engels Frans Grieks Hindi etc. Het is echter onbeleefd als Friestaligen in gezelschap van iemand die geen Fries verstaat in het Fries met elkaar gaan praten.

Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 15:10

Zandb 27 maart 2017 at 13:24 "Ik beweer dan ook maar gewoon, dat Fries net zo min als Turks, Nederlands is" Applausje je voor jezelf. Je hebt de door dat Fries dus ook een andere TAAL is dan Nederlands. Gelukkig wist de rest van NL dat al. Wat is je punt? Fries is de officiële 2e taal in de provincie Friesland. Het is prima Turks als officiële taal te handhaven in de provincie Turkije. Ik begrijp dat je plannen voor uitbreiding hebt?

Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 16:20

FransAkkermans1947 27 maart 2017 at 13:49 "Wat is dat toch voor onverdraagzaamheid iemand te verbieden om zijn moerstaal te spreken?" Verbieden? Wie heeft het over verbieden? Moerstaal? Hoeveel generaties voordat we Nederlands van Nederlanders hun "moerstaal" noemen?

Zandb
Zandb28 mrt. 2017 - 8:44

Haastig De kern van mijn verhaal is, dat als je meent je SP kiezers te moeten vertegenwoordigen, dat het dan niet uitmaakt of je dat in het Fries of het Turks doet. Ook al is Fries officieel als tweede taal erkend. Dat vind ik. En zeg nu zelf, is dat nu een reden om zo te sneren?

Haastig
Haastig28 mrt. 2017 - 23:01

Zandb 28 maart 2017 at 10:44 "De kern van mijn verhaal is, dat als je meent je SP kiezers te moeten vertegenwoordigen, dat het dan niet uitmaakt of je dat in het Fries of het Turks doet." Nee Zand, de kern van je verhaal was dat Fries geen Nederlands was. Misschien moet je eens oefenen met omgekeerd reageren: je laatste reactie als eerste geven, dan zeg je tenminste wat je anders alleen in je eigen hoofd hebt. Wat in jouw hoofd zit kan ik niet lezen. Ik vind dat een SP-vertegenwoordiger best in een officiële taal van een land of regio mag spreken. Is ie in Friesland mag dat best Fries zijn, is dat in Turkije mag dat best Turks zijn. Is hij in Nederland, dan is het prettig als het in het Nederlands is. Wat mij betreft mag een SP-vertegenwoordiger zelfs in Nederland in het Turks spreken, al vind ik het onbeleefd als er niet-Turks-sprekenden bij zijn. En, inderdaad, ik ben zo nationalistisch dat ik het niét onbeleefd vind als we niet Turks gaan spreken in Nederland t.b.v. de ene Turk in de SP-zaal. Oh, ik vind het ook prima als Turkse campagneteams of debat-clubjes uitsluitend in het Turks hier campagne voeren voor de verkiezingen in Turkije (geen zendtijd voor politieke partijen!). Vind ik dat het "verboden moet" als iemand in het Turks een Nederlandse volksvertegenwoordiger met Turkse achtergrond in het Turks feliciteert? Nee. Maar afhankelijk van de situatie, de persoon, vind ik het treurig: als het de oma van Cem is, prima. Als het, net als Cem een 2e gen Nederlander is, is het triest dat het Nederlands kennelijk nog steeds niet goed is doorgedrongen. Mag het? Ja. Vind ik er wat van, ja. Ik vind het bedroevend dat 2e en 3e generatie Nederlanders nog steeds niet allemaal (nagenoeg) altijd Nederlands spreken of schrijven in Nederland. Ik heb het niet over de nieuwkomers, de 1e generatie, maar over diens kinderen en diens kinds kinderen. Websites staan er vol mee. Turks is geen Fries en ook geen Nederlands. Ik vind het bedroevend dat het als "racistisch" wordt aangemerkt als mensen gevraagd wordt Nederlands te spreken.

Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 23:18

Zo heb ik bijvoorbeeld een Spaans-Nederlandse vriendin op Facebook. Ik zat met haar op de middelbare school zo'n kleine 40 jaar geleden. Haar vader heeft zich hier in Nederland kapot gewerkt als een van de eerste gastarbeiders. Spreekt dus naast mijn lokale dialect & ABN natuurlijk ook vloeiend Spaans. Da's immers de taal van haar ouders. Als het aantal posts op Fb van haar in het Spaans - of de Spaanstalige reacties van familie/vrienden uit Spanje op haar Nederlandstalige posts - een indicatie zouden moeten zijn van de mate waarin zij geïntegreerd zou, of een bewijs van haar gebrek aan loyaliteit aan Nederland - arrgh!!! Wat een krankzinnige, kortzichtige, simplistische & stemmingmakende voorstelling van zaken zou dat dan niet zijn?

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 23:45

"of de Spaanstalige reacties van familie/vrienden uit Spanje" -> dan wel de Spaanstalige reacties van in Nederland bevriende Spaanse-Nederlanders

Piet de Geus
Piet de Geus26 mrt. 2017 - 23:07

Dus er zijn echt SP-leden die niet weten hoe de wind waait in die partij? Nog even en er valt er een van zijn stokje als hij erachter komt dat Jan een aanhanger is van klimaatontkenners.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2017 - 10:21

https://www.sp.nl/wij-sp/standpunten

Piet de Geus
Piet de Geus27 mrt. 2017 - 11:06

http://sargasso.nl/wvdd/jan-marijnissen-ontkent-rol-mensheid-opwarming-aarde/

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2017 - 15:35

'Is dat niet een klein beetje betrouwbaarder?' Ahum, misschien moet je even op de link drukken in die Sargasso link. Dan zie en hoor je het Marijnissen toch echt zelf zeggen..

Piet de Geus
Piet de Geus27 mrt. 2017 - 23:38

"en stopt het fragment" En zodra een fragment stopt ga jij het zo invullen dat het allemaal wel meevalt wat jouw heiland uitkraamt. Met gelovigen valt niet te discussiëren.

Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 22:57

Mag je van Marijnissen Facebook niet in het Turks gebruiken als je in Nederland woont? Wat een achterlijke .......

Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 22:53

Misschien is het Marijnissen ontgaan, maar Fb levert sinds jaar en dag een vertaalservice bij de schriftelijke inbreng die Faceboekers aller landen plaatsen. Ik heb Fb vrienden op vier continenten, en als zij iets plaatsen in hun moerstaal hoef ik slechts op 'vertaal' te klikken om op z'n minst een globale indruk te krijgen wat er gezegd wordt - niets aan de hand dus! De SP zou veel groter kunnen zijn als zij letterlijk de PVV links zouden laten liggen. Stop met dat vissen in de PVV-vijver en focus je op belangrijkere zaken...

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 23:28

"letterlijk de PVV links zouden laten liggen" -> ik bedoelde natuurlijk de PVV figuurlijk links laten liggen, dan wel letterlijk de PVV rechts laten liggen.

Puin Ruimer
Puin Ruimer26 mrt. 2017 - 22:26

Overtrokken reactie van het voormalige statenlid. Het lijkt me wel beter als Jan zich niet meer publiekelijk uitspreekt. Opa is duidelijk op zijn retour.

Stientje2
Stientje226 mrt. 2017 - 22:07

Wat een onzin verhaal. Goed, het is waar dat JM een wat onverstandige opmerking heeft gemaakt. Maar JM kennende, zal hij dit waarschijnlijk een beetje lacherig hebben op geschreven. Geschreven taal is vaak moeilijk te begrijpen omdat je de mimiek niet kan zien van de persoon. Maar..........het blijft natuurlijk onhandig wat hij schreef. Dat daarom mevr. Veerle Sleger, voormalig Statenlid/raadslid haar lidmaatschap heeft opgezegd, lijkt mij een uitstekende beslissing. Immers, wat moet je nou met zo'n raadslid dat zó gauw van slag is?

KeesV3
KeesV326 mrt. 2017 - 22:06

Los van de vraag of je het met Marijnissen eens bent... Dit kun je toch geen xenofobe uitspraak noemen? Dat is toch drie stappen te ver?

1 Reactie
Libertain
Libertain27 mrt. 2017 - 5:48

Zijn uitspraak is inderdaad drie stappen te ver in de richting ban Wilders.

thunderbird2
thunderbird226 mrt. 2017 - 21:59

Het is buitengewoon onbeschoft om een onderonsje te doen in een taal die de overige gespreksgenoten niet verstaat.

2 Reacties
Sardar2
Sardar227 mrt. 2017 - 7:54

@ thunderbird 26 maart 2017 at 23:59 Sociaal media is de plaats van hybride “onderonsjes”, de ware multicultuur. Ik ga ook niet mijn familie en vrienden in verschillende landen met hun plaatselijk taal aanspreken, omdat nu eenmaal in elk land mensen te vinden zijn die denken er moet in hun plaatselijk taal gecommuniceerd worden. Het is ook onmogelijk.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten27 mrt. 2017 - 10:24

U heeft volkomen gelijk. Ik vind ook dat alle twitteraars Nederlands moeten praten. Dat Engelse gedoe de hele tijd....

JohnVKR
JohnVKR26 mrt. 2017 - 21:52

De scheidslijn tussen de SP en de PVV is dun. Mede daarom heeft de SP niet geprofiteerd van het verlies van de PvdA. De PvdA- en Groen Links-achterbannen zien geen heil in de SP, dus de kiezersmarkt voor de SP bevindt zich primair bij de Wilders-sympathisanten. Als de SP die nog meer naar de mond gaan praten, zoals Marijnissen schijnt te willen, komt de SP, net als de PVV, nog verder alleen te staan. Het wereldbeeld van een Jesse Klaver staat nu al lijnrecht tegenover dat van Marijnissen.

Hertog2
Hertog226 mrt. 2017 - 21:46

Wat doet JM nu eigenlijk verkeerd?

1 Reactie
Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 22:59

Niets, hij moppert op Facebook en dat doen miljoenen mensen. Jan Marijnissen is een Facebook trol. Ach het kan slechter aflopen met iemand.

Marcus C
Marcus C26 mrt. 2017 - 21:46

Daar is de lange tenen brigade weer. Waarom ben je gelijk een moslimhater als je aangeeft dat je in Nederland zaken graag in je eigen taal zou willen lezen? Je kan je als SP lid afvragen of dit ook voor sociale media moet gelden maar dat gaan ze intern maar regelen. Kom op mensen, denk aan het hart....

KoningPruts
KoningPruts26 mrt. 2017 - 21:43

Hoe durft meneer Marijnissen te verwachten dat in Nederland gewoon Nederlands gesproken wordt. Wat een xenofoob. En ons maar afvragen waarom niemand de taal nog spreekt.

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 22:34

Kom, kom... niet zo hysterisch, Pruts. Ik heb een aantal tweetalige vrienden waarvan de ouders niet oorspronkelijk uit Nederland komen maar die het het Nederlands wel degelijk beheersen... moeten die nu altijd allemaal verplicht in het Nederlands met hun eigen etnische groep op Fb communiceren? NUTS !!!! Wat is het probleem nu eigenlijk?

Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 23:01

Volgens mij is Facebook niet aan grenzen gebonden, en zijn er vele talen gangbaar. Het kan zijn dat jij en Marijnissen dit niet wisten. Geloof me, het is echt waar.

John Boog
John Boog26 mrt. 2017 - 21:01

Dus als je vraagt de fatsoensnormen in acht te nemen ben je xenofoob? Je zou er bijna xenofoob van worden...

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk226 mrt. 2017 - 22:36

Welke fatsoensnorm is er gebroken dan, John?

Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 23:01

Sommigen zijn het zelfs al zonder enige aanleiding.

Wittemuis2
Wittemuis226 mrt. 2017 - 20:48

Om dan je lidmaatschap van je politieke partij ervoor op te zeggen vind ik best vreemd. Ga dan eerst minimaal het gesprek met hem aan en trek daarna je conclusie. Ik denk dat Jan de nieuwe politicus iets mee wilde geven, soort van advies, had hij nooit middels Twitter moeten doen dat doen populisten al genoeg.

1 Reactie
Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 23:03

Gesprek aangaan met Jan Marijnissen? Dat is net zoiets als met god praten. Je kunt lullen wat je wilt, maar er verandert niets.

Ver Bazing
Ver Bazing26 mrt. 2017 - 20:24

Het is op zijn zachtst gezegd niet erg wijs dat een ex-fractievoorzitter die niet meer formeel deelneemt aan de politieke besluitvorming zijn partij (niet de mijne overigens) schade aanbrengt door uitspraken die verkeerd kunnen worden geinterpreteerd. Ik ben er zelf niet van overtuigd dat de heer Marijnissen een xenofoob is. De spanning in de Turks-Nederlandse gemeenschap vind ook ik ernstige 'reden tot zorg'!! (N.B ik woon al 13 jaar als Nederlands staatsburger in Indonesie en volg de politieke ontwikkelingen in Nl nog steeds op de voet. Maar ik haal het niet in mijn hoofd mij als Nederlander ook daadwerkelijk in de Indonesische politiek te mengen). Het feit van een dubbel paspoort voor grote groepen met de Nederlandse nationaiteit en een migrantenachtergrond blijkt een blijvende bron van loyaliteitsconflicten te zijn die op de (plaatselijke) samenleving, tw de Rotterdamse en de Nederlandse, ontwrichtend werkt. Een kant-en-klare (internationaal-)politieke oplossing voor dit dubbele loyaliteitsprobleem zie ik helaas niet!

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mrt. 2017 - 22:26

[Een kant-en-klare (internationaal-)politieke oplossing voor dit dubbele loyaliteitsprobleem zie ik helaas niet!] Ik wel, de oplossing ligt bij de persoon die een probleem ziet. Een dubbele nationaliteit is nog geen dubbele loyaliteit, en een dubbele loyaliteit is nog niet per se een probleem. Dat besef lost alles op.

Ver Bazing
Ver Bazing27 mrt. 2017 - 8:21

@ Jansen en Jansen. Dus het probleem is niet reeel, maar zou als maatschappelijk probleem uitsluitend zijn toe te schrijven aan de Kantiaanse bril van de waarneme (subjectief)? Nou ja als dat echt uw werkelijkheidsbeeld is zal ik u uw illusie dat er geen objectief pobleem bestaat (relatie dubbel paspoort en dubbele loyaliteit) niet ontnemen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2017 - 14:46

[Dus het probleem is niet reeel] Inderdaad, het is een non-issue. Iemand met een enkelvoudige nationaliteit kan evenzogoed een dubbele loyaliteit hebben als iemand met een meervoudige nationaliteit. Het schoolvoorbeeld van ee kamerlid met twee loyaliteiten is al twee decennia wilders, Nederland-Israël, en die heeft echt maar 1 paspoort.

EricDonkaew
EricDonkaew26 mrt. 2017 - 20:21

Vergeet een ding niet en dat is: Jan Marijnissen is de SP en de SP is Jan Marijnissen. Of moeten we zeggen: was? Laat daar dan snel duidelijkheid over bestaan. Praktisch in zijn eentje stuwde hij de SP destijds op van twee naar iets van 25 zetels, met een gestroomlijnde en top-down geleide partij. Wat mij betreft is met dat laatste niets mis. Het enige wat hij niet goed heeft gedaan, is dat hij 'nieuwe aanwas' bestaande uit allerlei racismeroepers, studentikoze wereldverbeteraars, klimaatneuroten en gefrustreerde intellectuelen niet bijtijds de deur heeft gewezen. Allemaal personen die onder het mom van 'wat zijn we toch lekker groot met z'n allen' aan de inmiddels behoorlijk gesettelde partij zijn gaan kleven. En het resultaat is bekend: van 25 zetels stapsgewijs naar 14 bij een compleet onttakelde Partij van de Arbeid, toch de concurrent van de SP op links. Een dramatisch resultaat voor de SP en voor links. Als Jan terugkomt, zou ik sterk overwegen om weer eens SP te stemmen, zoals ik in 2012 ook heb gedaan (als niet-echte SP'er overigens). In zijn dochter heb ik eveneens wel enig vertrouwen. Ook Ron Meyer zegt volgens mij zinnige dingen, al kan ik hem zelden of nooit goed verstaan. Dus ondertiteling graag. Volgens mij is er op links sowieso veel behoefte aan een partij die wat kritischer is op het gebied van quadrupel-i, zonder meteen in de holle retoriek van Wilders te vervallen. Gewoon duidelijkheid wat mij betreft: wat doen we wel, wat doen we niet, wie laten we wel binnen en wie sturen we terug. De huidige SP 'duikt' als het ware onder het onderwerp dat veel mensen erg bezighoudt: de vluchtelingenproblematiek. In het partijprogramma, of althans op de website, is hierover nauwelijks of althans met heel veel moeite iets terug te vinden. Kiezers vertrouwen dat niet en ikzelf evenmin. Dus zoals gezegd graag meer duidelijkheid. Maar wellicht zijn er kansen als Jan terugkomt en/of Lilian zich naar voren weet te werken en/of het Ron Meyer lukt om zich in het vervolg verstaanbaar te uiten.

2 Reacties
Peetertje
Peetertje27 mrt. 2017 - 9:57

Ron Meyer stoot veel kiezers af omdat hij aan de leiband van de FNV loopt.

EricDonkaew
EricDonkaew28 mrt. 2017 - 9:42

@Peetertje ------------------- Waarom stoot dat zo af? De enigen die een aperte hekel aan de FNV hebben, zijn VVD-kiezers. Maar die zijn toch al niet van zins om op de SP te stemmen, wel of geen Ron Meyer.

Sardar2
Sardar226 mrt. 2017 - 19:15

Uiterst domme reactie van Marijnissen. Hij had kunnen ook vriendelijk reageren dat hij kon de reacties niet begrijpen. Dan zouden mensen anders reageren en ook behulpzaam zijn. Maar ik denk dat was ook niet de insteek van Marijnissen. Racisme is niet het probleem van arbeiders en werknemers in dienst, maar evenveel nationalisme is geen probleem van hen. Toch dient links ervoor zorgen dat racisme en nationalisme z.s.m. uit de politieke agenda verdwijnen. Natuurlijk niet door het ontkennen daarvan maar met juiste oplossing. De strijd tegen racisme is in principe de strijd van liberale rechts tegen ongelijkheid. Zonder het te niet doen van racisme is ook de klassenongelijkheid en discriminatie op arbeidsmarkt (voor autochtonen) niet te bestrijden. Waar racisme heerst verliezen arbeiders en werknemers in dienst als eerste hun verworven/opgebouwde rechten. Een voorman van SP dient het te weten. Bovendien onder een institutioneel aangerichte racisme heeft zo’n links niks aan te bieden aan migranten. Daar verdient zo’n links ook niks op te eisen van migranten. Dat moet ook een voorman van SP weten. De institutioneel racisme in Nederland komt juist door nationalistische opbouw van staat en haar instituties. Een conservatief links, zoals SP, moet juist meer dan welke politieke partij ook afstand nemen van nationalistische trekjes. Zo’n nationalisme misschien helpt een paar procent meer stemmen van een kudde binnen te halen maar het heeft enorme effect op het versterken van rechts ook onder de arbeiders en werknemers. Wat in langere termijn ook het karakter van zo’n linkse partij laat wankelen.

joke.p
joke.p26 mrt. 2017 - 18:49

De reactie van Marijnissen verbaast me niet. De SP heb ik altijd al gezien als de groep Wilders 'avant la lettre'.

1 Reactie
joke.p
joke.p27 mrt. 2017 - 12:49

@Peterrr Voor jou deze moeilijke woorden vertaald: 'avant la lettre' betekent 'voordat het begrip bestond'.

msj_meijerink
msj_meijerink26 mrt. 2017 - 18:45

Tja, de verkiezingen zijn geweest en de ware aard kan kennelijk worden getoond. Wat een tegenvaller voor Nederland dat 'the puppit-player' van de conservatief socialisten aantoont, dat hij nog steeds bij alle volgelingen over de schouder meekijkt. Ook al beweert hij telkens in alle toonaarden dat dit niet zo is.

StHuck
StHuck26 mrt. 2017 - 18:24

Volgens mij spreekt Marijnissen niet anders uit dat hij het "fijn" zou vinden dat in het openbaar in gezelschap van autochtone en andere Nederlanders de in dit geval door allen toegankelijke Nederlandse taal gebruikt wordt. Dus ook in gezelschap op Facebook wanneer je je bericht niet uitsluitend met Turks sprekenden deelt. Dat is toch zeker een verdedigbare mening? In een gezelschap van Nederlanders en buitenlandse gasten waarbij engels de enige gedeelde taal is vind men het vast ook fijn als er dan niet in de conversatie binnen dit gezelschap Nederlandsers onderling Nederlands gaan zitten spreken of de gasten een andere dan voor de Nederlanders verstaanbare taal. Niet meer dan fijn dat je elkaar allemaal verstaat ook al zeg je iets tegen gezelschapslid wat ook Nederlands spreekt.

Meta Foor3
Meta Foor326 mrt. 2017 - 18:03

Jan heeft 100% gelijk; ik weet niet wat voor stromingen er nu weer aan de gang zijn, maar de Turkse invasie wordt nu wel heel erg absurd.

Indisch4ever
Indisch4ever26 mrt. 2017 - 17:54

Jan , ik heb nog op je gestemd . Maar je zeurt. In Indische kringen spreekt men Nederlands als de dominante taal, maar vooral ouderen willen wel eens maleise woordjes er tussen door gooien. Dat is eigen aan Indische Nederlanders, en daarmee eigen aan hun soort Nederlandse identiteit. Natuurlijk kun je als Brabants getogene uitleg vragen, deed ik ook altijd als Brabants getogene. Niks mis mee. Maar ga nou niet irritant doen en mensen vermanen dat ze zich aan jou aanpassen nav een paar woordjes wat je niet snapt.Willen we samenleven, dan moet je anderen hun eigen wijze van communiceren accepteren tot een bepaalde grens. En in dit geval met een verjaardagswens is het mogelijk. En nu al..... voor 8 oktober aanstaande : Selamat Hari Ulang Tahun ps Audoe!!

Reltiet
Reltiet26 mrt. 2017 - 17:41

Ik heb er totaal geen problemen mee dat er van Nederlandse volksvertegenwoordigers wordt verwacht dat zij in (semi)publieke gelegenheden communiceren in het Nederlands. Daarentegen: Of een Facebook-pagina daaronder valt (en in hoeverre Dhr. Lacin 'schuldig' is, hij neemt immers alleen de felicitaties van anderen in ontvangst) is wel voer voor discussie.

1 Reactie
Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 23:05

Ik heb er geen probleem mee dat jij dat verwacht, maar ik vind dat Nederlanders, ongeacht beroep, in iedere taal die ze wensen op Facebook communiceren. Dat Marijnissen Facebook leest vind ik al een veeg teken. Hij zal zich vervelen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon26 mrt. 2017 - 17:40

Als de reactie op Facebook kwam van een 2e of 3e generatie Nederlander van Turkse komaf vind ik de reactie van Marijnissen allerminst xenofoob. Tikkeltje overdreven om het lidmaatschap op te zeggen naar aanleiding van deze opmerking, te meer omdat bij mij weten JM al lang niet meer actief is binnen de SP. Bovendien niet bepaald tactvol om te spreken over "hartkloppingen" gelet op de medische historie van JM.

NicoSchouten
NicoSchouten26 mrt. 2017 - 17:39

Wat er xenofoob is in de wens om voor de verstaanbaarheid in het Nederlands te schrijven wordt niet verduidelijkt. Een slag in de lucht dus. Ik zie graag dat er minder Engelse woorden worden gebruikt. Of is dat ook al xenofoob?

Dunya2
Dunya226 mrt. 2017 - 17:37

=Als het waar is wat Dilan Yesilgoz zegt, heeft ze een punt dat volksvertegenwoordigers debatten in het Nederlands moeten doen, Maar de manier hoe ze dat verwoord........ en waar haar functie bij de VVD alleen maar voor bedoeld is.

Juppé🎗
Juppé🎗26 mrt. 2017 - 17:27

Ik kijk hier in Frankrijk uit om Nederlands te blijven praten met Nederlanders (Vlamingen) als daar mensen bijkomen die dat niet spreken. Dat is heel vervelend voor de fransen, in hun eigen land. Zij schakelden voor mij en buren uit Nancy , Lyon en Geneve ook altijd over van het plaatselijke dialect op ABN frans als wij er waren. Nu lukt dat provençals wel en is zelfs mooier. Veel ex-engelsen en duitsers moet ik ook nog uitleggen, dat WIJ hier frans zijn. Hoe vaak ik niet mee maak dat in winkel of restaurant als het personel iets vraagt, men onderling gaat overleggen in Nederlands, Engels of Arabisch. Geen touristen, dus geen alibi, dus onbehoorlijk zonder excuses. Zo als Marijnesen moet je natuurlijk niet reageren, dus niet op facebook, maar even bellen of persoonlijk gesprek.

Jan Vries
Jan Vries26 mrt. 2017 - 17:05

En dan wordt je in Nederland met een dergelijke opmerking dood een bepaalde groep gelijk als xenofoob weggezet.

2 Reacties
Jan Vries
Jan Vries26 mrt. 2017 - 17:06

Sorry door een bepaalde groep.

Jeremius
Jeremius26 mrt. 2017 - 23:08

Nederlanders hebben de neiging anderen weg te zetten, meestal met onzinnige kwalificaties, of je bent islamiet of islamofoob, of links of rechts, Geert Wilders is absoluut kampioen wegzetter, maar Marijnissen is een goede tweede.

adriek
adriek26 mrt. 2017 - 16:59

Tsja, in Nederland wordt ook Fries gesproken. Voor de meeste Nederlanders haast net zo verstaanbaar als Turks. Waarom Fries dan erkennen en mopperen op Turks?

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mrt. 2017 - 22:19

Als Friezen in het gezelschap van niet-Friestaligen met elkaar Fries kan spreken is dat ook onbeleefd. Voorts is Fries een minoriteitstaal ( ouder zelfs dan het Nederlands) met de daar aan verboden rechten en is Turks een zg vreemde taal, net als Frans, Duits, Engels, Tagalog, Urdu, Maleis, Chinees, Grieks en wat er nog meer hier door sommige mensen gesproken wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mrt. 2017 - 23:49

kan= gaan & verboden =verbonden

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2017 - 9:48

minoriteitstaal = minderheidstaal minoriteitstaal = anglicisme. En heeft dus geen daaraan verbonden rechten. Dus Danielle, Op joop spreekt men Nederlands, hou je daar aan.

Haastig
Haastig27 mrt. 2017 - 11:31

AdrieK 26 maart 2017 at 18:59 Ja, Fries is de officiële 2e taal in de provincie Friesland. Het is prima Turks als officiële taal te handhaven in de provincie Turkije. Ik begrijp dat je plannen voor uitbreiding hebt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2017 - 21:38

Jansen%Jansen Van Dale Etymologisch woordenboek minoriteit [minderheid] {minoriteyt 1650} < frans minorité < middeleeuws latijn minoritatem, 4e nv. van minoritas [minderheid], van minor (vgl. minor).

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2017 - 0:10

Jansen & Jansen ik neem aan dat u bekend bent met het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden? Om erkend te worden gelden de volgende voorwaarden: De taal wordt van oudsher gesproken in Nederland. De taal wordt getalsmatig gebruikt door een minderheid van de bevolking in Nederland. De taal mag geen dialect van het Nederlands zijn. De taal is geen migrantentaal. Het Europees Handvest kent verschillende niveaus om talen te erkennen. Het Fries valt onder het hoogste niveau van erkenning. Dit geeft het Fries wel degelijk een groot aantal rechten.

Jansen &amp; Jansen
Jansen &amp; Jansen28 mrt. 2017 - 18:50

[... ik neem aan dat u bekend bent met het Europees Handvest...] Beste Danielle, je ziet over het hoofd dat "En heeft dus geen daaraan verbonden rechten.", jouw redenatie is, die ik uit cynisme klakkeloos volg. Een goed verstaander begrijpt dat mijn eigen mening wellicht een ander is, een kwestie van Dat inzien is niet moeilijker dan Nederlands leren begrijpen.

Joop Schouten
Joop Schouten26 mrt. 2017 - 16:52

Onzinverhaal.

3 Reacties
bakkwast
bakkwast26 mrt. 2017 - 20:09

leg uit!

Minoes2
Minoes227 mrt. 2017 - 3:47

Inderdaad. Spijkers op zeer laag water zoeken. Maar dat is hier niet vreemd!

Jeremius
Jeremius27 mrt. 2017 - 6:49

Helaas Joop, geen onzin, maar een regelrechte uitglijer.