Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spelersbond eist dat Joe Biden 'alles doet' om Amerikaanse profbasketballer uit Russische cel te halen

  •  
29-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1300 keer bekeken
  •  
ANP-447984186

De spelersbond van de WNBA, de Amerikaanse profcompetitie voor vrouwelijke basketballers, vraagt aandacht voor speler Brittney Griner die kort voor de Russische invasie van Oekraïne in een Russische cel belandde. Na honderd dagen is ze nog altijd niet op vrije voeten. De bond wil dat president Joe Biden ‘alle beschikbare middelen’ inzet om Griner vrij te krijgen. 

Terwijl de dreiging rond een eventuele invasie van Oekraïne toenam, besloten veel buitenlanders in Rusland het land te verlaten. Zo ook Griner die buiten het Amerikaanse seizoen om voor een Russische ploeg speelt. Op het vliegveld werd de topsporter aangehouden omdat ze een vape-pen bij zich had met een paar cartridges met CBD-olie, een hennepextract dat onder meer wordt gebruikt om lichamelijke klachten te verlichten. 

De Russische autoriteiten grepen het bezit van de cartridges aan om Griner te arresteren en te berechten voor drugssmokkel. Vermoed wordt echter dat Rusland Griner achter de hand houdt als troef om haar op een later moment als ruilmiddel in te zetten tegen iets wat Rusland van Amerika wil. In de tussentijd is het voorarrest van Griner al meermaals verlengd en wordt het de Amerikaanse ambassadeur in Moskou geregeld verboden om haar te spreken. 

Behalve de onmiddellijke vrijlating van Griner, eist de WNBA-spelersbond nog een andere maatregel. Namelijk dat er nu eindelijk eens een gesprek op gang komt over het verschil in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters. Ze wijzen erop dat als de WNBA-spelers een eerlijker loon zouden krijgen, ze niet net als Griner hun gezondheid en veiligheid op het spel hoeven zetten door het hele jaar door professioneel te spelen om rond te kunnen komen.

Behalve Griner, die uitkomt voor Phoenix Mercury en de nationale ploeg, zijn er nog veel andere WNBA-spelers die zodra het seizoen in de VS afloopt naar een competitie in een ander land vertrekken. ‘We wijzen erop dat de onrechtmatige aanhouding van een van ons een kwestie van loonongelijkheid is. We kunnen het niet ontkennen of verdraaien. We moeten dat erkennen, want hoe eerder we dat doen, hoe dichter we bij de oplossing van het probleem komen,’ aldus de bond. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Ch0k3r
Ch0k3r30 mei 2022 - 5:14

"Namelijk dat er nu eindelijk eens een gesprek op gang komt over het verschil in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters." Verlaag idd het salaris maar van de mannelijke basketballers. Het is ronduit belachelijk dat mensen tientallen miljoenen krijgen omdat ze met een bal kunnen spelen. 'maar Ch0k3r, ze verdienen zoveel omdat er heeeeel veel mensen naar kijken en daarvoor willen betalen.' Als dat het geval is, dan lijkt er dus geen hond naar vrouwenbasketbal en verdienen ze daarom minder.

1 Reactie
Safiyah
Safiyah30 mei 2022 - 9:17

"The NBA on ABC package averaged 3.03 million viewers, a 13 percent increase, while games on ESPN averaged 1.4 million viewers, a 17 percent increase." "2019 the regular season WNBA viewership across ESPN and ABC networks averaged a combined 246,000 viewers. The 2020 regular season averaged 205,000 viewers across ESPN, ESPN2 and ABC (37 telecasts), down 16% from last year (246K)." Het verschil in salaris is dus duidelijk te verklaren, de NBA is zeer populair en de WNBA beduidend niet.

Greendutch
Greendutch29 mei 2022 - 20:53

een USA-vrouw die aan echt niets en info kan komen stapt met een vape-pen in een vliegtuig in Rusland ??? als je zo onkundig bent dan....

1 Reactie
wittecisnoot
wittecisnoot30 mei 2022 - 7:06

Klopt al komt het Putin wel erg goed uit...

wittecisnoot
wittecisnoot29 mei 2022 - 20:36

"Ze wijzen erop dat als de WNBA-spelers een eerlijker loon zouden krijgen, ze niet net als Griner hun gezondheid en veiligheid op het spel hoeven zetten door het hele jaar door professioneel te spelen om rond te kunnen komen". Dat Biden "alles" moet doen, is dwaasheid. Lekker Rusland de Oekraïne laten inpikken dus en een paar buurlanden naar keuze, wat dat valt ook onder 'alles'. Dit alleen omdat iemand het onderste uit de kan wil en, door zelf verkozen risico's, de deksel op haar neus krijgt. Tja, ik heb even salarissen gegoogled van deze mevrouw. Dan zit je op zo'n 220k dollars. Dan moet je echt na je werk daklozen krantjes verkopen of in landen gaan werken waar de rechtstaat onzeker is. Onzin natuurlijk. Ook was het al duidelijk dat de rechtstaat in Rusland dat niet is. Ook dat het land al op spanning kwam met de VS, dat was al toen de Krim werd ingenomen. Of je hebt onder een steen geleefd of je kiest er voor om een risico te nemen als je daar blijft. Dus om maar te roepen dit komt door het salarisverschil, is een stokpaard wat er bij gesleept wordt. Er had ook gekozen kunnen worden om in een ander land bij te beunen (met een echte rechtstaat) of genoegen te nemen met die 220k$ (wat een rotleven heb je dan). Dit was een zakelijk risico waarbij ze lokale wetten naast haar neer legde en zo Rusland de stok gaf om de hond te slaan.

1 Reactie
Safiyah
Safiyah30 mei 2022 - 9:21

"Ze wijzen erop dat als de WNBA-spelers een eerlijker loon zouden krijgen, ze niet net als Griner hun gezondheid en veiligheid op het spel hoeven zetten door het hele jaar door professioneel te spelen om rond te kunnen komen." Niet rond kunnen komen met een salaris van $220.000? Lijkt me dat deze mevrouw beter een budgetcoach kan inhuren dan basketballen in Rusland..

Meta  Foor
Meta Foor29 mei 2022 - 17:30

Om de spelers vrij te krijgen is alleen de VN benodigd. Biden als tussenpersoon is een garantie voor totale mislukking. Strafvermeerdreing en siberie als resultaat.