Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Spekman zet aanval in op SP

  •  
03-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-spekman_300.jpg
Campagne nu dan echt begonnen?
PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft harde kritiek op de SP. Spekman noemt SP-leider Emile Roemer vandaag in het AD ‘een risico’. ‘Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende.’
In een tijd dat de crisis zo diep is, er zoveel faillissementen zijn en de baanonzekerheid zo groot is, heeft de SP de oplossingen niet. Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico.
Roemer moet daar kleur gaan bekennen. Want als je zo doorgaat als hij nu doet, dan kun je voorlopig nog wel met pensioen op je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag.
Spekman noemt zich desalniettemin wel een bondgenoot van Roemer:
Ik ben een echte bondgenoot van hem en hij ook van mij als het gaat om het strijden tegen het rechtse beleid dat de VVD voert. Maar anders is het als het gaat om het besef dat je het wel eerst met elkaar moet verdienen en dat Europa, hoe chagrijnig ik daar ook zelf van ben als we weer geld moeten geven, absoluut noodzakelijk is om uit deze crisis te komen. Ja, op die punten houdt-ie ’t toch allemaal een beetje in het midden.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (215)

Wobbel2
Wobbel23 aug. 2012 - 5:35

"Een kat in nood maakt rare sprongen" meneer Spekman! PVDA heeft tot nu er niks van gebakken. Laat het nu eens over aan de SP en dan later oordelen.

Meta Foor
Meta Foor3 aug. 2012 - 5:35

zwak hoor , om te benadrukken waar je tegen bent ipv waar je voor staat . wellicht in de hoop om proteststemmen te verzamelen , maar wie wil er tegenwoordi nog tegen de SP stemmen ? PvdA wedt weer eens op t verkeerde paard. De spin-dokter is zeker nog niet terug van vacantie.

Irmaatje
Irmaatje3 aug. 2012 - 5:35

Geen experimenten? Nee waar we nu zitten (mede dankzij de PvdA) is geweldig, gewoon doorgaan dan maar? Het geeft wel aan dat de kijk naar links van de PvdA puur voor de buhne is. Die valse beloften doen ze voor iedere verkiezing, maar de kandidatenlijst gaf dit keer al duidelijk aan dat ze gewoon doorgaan op de jaren geleden ingeslagen, veerloze weg. En als het grootste risico van Nederland zit in het niet werken van mensen boven de 65 dan hebben we al jaren een enorm probleem. Slechts 10% van de mensen boven de 50 werkt. Daar deed de PvdA onder Bos/Hamer niks aan. Beetje zielige poging van de PvdA.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

Dus Spekman denkt dat het wetenschappelijk bureau van de SP verkeerde analyses maakt (...). Hij geeft geen inhoudelijk argumenten, wijst denkfouten niet aan maar bezigt onderbuikgelul. En met zo'n gozer moet je 'de oorlog' winnen? Opmerkelijk dom en doorzichtig.

boswachter2
boswachter23 aug. 2012 - 5:35

Moet toch wel zuur zijn voor "Joop". Het blijkt dat de meesten forum- gangers hier SP aanhangers zijn en dat op een Site van de Vara ( lees PvdA ). Hun doelgroep heeft Joop waarschijnlijk niet bereikt.

Alila
Alila3 aug. 2012 - 5:35

Spekman wordt eindelijk wakker, maar hoe moet dat nu met die lijstverbinding?

jonh16144
jonh161443 aug. 2012 - 5:35

Het probleem van de ander aanvallen is dat je daarmee je eigen schandvlekken nog niet wegwerkt. De oud pvdA leden hebben net zo goed laten zien dat ze er allleen maar zijn voor de baantjes. En ook al kan je de huidige partij eigenlijk daar niet op afrekenen, het blijft een smet. Kortom, waar is het alternatief dan? Grooenlinks en D66 zijn elitepartijen (en tegenwoordig onderafdelingen van de VVD), Het CDA en de VVD zijn er alleen voor zichzelf en de 'hoog middeninkomens'. De pVV die het land wil uitleveren aan ultra-orthodox geld, de SGP zijn de Nlse taliban (minus de aanslagen). Christenunie dan?? Die bleken de afgelopen jaren een religeuze tak van de VVD.

wvdstraat
wvdstraat3 aug. 2012 - 5:35

Goed, links zet zichzelf weer buitenspel. Op naar een coalitie waarin vvd66 het land kapot gaat bezuinigen en flexibiliseren.... :-(

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

De PvdA is deze verkiezingen gewoon irrelevant, net als het CDA en GL trouwens... Dat doet blijkbaar erg pijn bij het kader.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch3 aug. 2012 - 5:35

Spekman heeft mij met dit interview weten te overtuigen. Mijn stem gaat naar de SP i.p.v. de PvdA.

trujac
trujac3 aug. 2012 - 5:35

" Roemer moet daar kleur gaan bekennen. Want als je zo doorgaat als hij nu doet, dan kun je voorlopig nog wel met pensioen op je 65ste, maar uiteindelijk jaag je Nederland zo over de kling dat je later misschien pas op je 85ste met pensioen mag. " Met zo'n populistische retoriek overschaduwt Spekman zelfs Wilders. Dit is puur en paniekerig inspelen op angst onder de mensen. Spekman heeft zijn gevecht met de neo-liberalen en de eurofielen in de PvdA verloren, daarom zoekt hij zijn vijanden nu buiten de deur. Het partijbestuur had, voordat de verkiezingslijs tot stand kwam, eerst Plasterk,Timmermans, etc. moeten lozen en niet volgzaam de bankiers in de EU moeten volgen. Deze mensen bepalen nu de rampzalige, kritiekloze EU koers waarvan iedereen weet dat ruim 2/3 van de Nederlanders het hardgrondig met die koers oneens zijn.

Alila
Alila3 aug. 2012 - 5:35

Lodewijk Asscher tweet: "Begrijp de opwinding http://t.co/LGxl7uHf niet zo, wie wist er nog niet dat Roemer risico voor economie is? #65blijft65”

rgeurtsen
rgeurtsen3 aug. 2012 - 5:35

De meest zinloze aanval op de SP is een aanval zonder gedetailleerde argumenten. De economie gaat niet op korte termijn naar de klote van uitstel pensioenmaatregelen, en overigens die zijn al ingevoerd, en de SP gaat die echt niet ongedaan maken. De aanval via de economie op de manier die de PvdA nu al tijden uitvoert gaat niet werken. In de pr moet je er namelijk wel je eigen argumenten tegenover durven te stellen. Je zult zien dat zelfs de VVD de aanval op de SP niet via de economie gaat voeren.

jmaldenhoven
jmaldenhoven3 aug. 2012 - 5:35

Geachte heer Spekman, U heeft uw kanon de verkeerde kant op staan. U kunt mijns inziens beter de aanval op de Kunduz-coalitie inzetten. Die vernielen namelijk in hoog tempo onze beschaving, door als beulen van de financiële wereld de "collectieve sector" op te doeken. Pak die liever aan dan een partij die de steeds groter wordende tweedeling in de maatschappij probeert terug te draaien. Ik zou het daarom prettig vinden als u in plaats van economen een stel filosofen het beleid zou laten aangeven. Economen zijn namelijk kwakzalvers. Er is uit die hoek nog géén énkele juiste voorspelling gedaan. Ze rekenen een hoop, al ze weten in het geheel niet waaraan, om er maar voor te zorgen dat aandeelhouders er beter van worden. Ze gebruiken al eeuwen een hoop woorden om dat feit te verdoezelen. De politiek treedt op als de aardappelwederverkoper die dat, met succes, aan klootjesvolk mag verkopen. PvdA, zo blijkt weer uit uw tactiek, incluis. Als u de sociale partij bent die u zegt te zijn, houdt u daar langzamerhand beter mee op.

EricWakker
EricWakker3 aug. 2012 - 5:35

Kuduz neoliberaal? Ik vindt Spekman's citaten veel meer die kant op gaan. In deze tijd van polarisering, waarom in godsnaam intern vechten? Gaan we nog eens 4 jaar neoliberale diefstal met open ogen toestaan? Links verdient het ook gewoon om te verliezen van de haaibaaien. Al die jaren miljarden in onderwijs gepompt, en dan nog bepalen laag opgeleiden opgeleiden de teloorgang van Nederland. Wow. We zijn een land van laag opgeleiden??

Jantje68
Jantje683 aug. 2012 - 5:35

Nou zo zien we dat graag. Niet-aanvalsverdrag op links blijkt geen stand te houden. GL zal nu ook wel volgen willen ze nog wat zetels over houden. Dat ze mekaar maar de tent uit vechten. Goed nieuws voor het CDA

Conundrum
Conundrum3 aug. 2012 - 5:35

Beste Willem Korenman, Ik overwoog door het aantreden van de nieuwe PvdA-top en een programma wat afstand nam van het neoliberalisme op de PvdA te gaan stemmen. Maar deze reactie van Spekman heeft mijn twijfel onmiddelijk weggenomen. Ik stem SP en zal mijn hele familie dat adviseren. Het treurige echter is, en dat zal je met mij eens zijn, dat in de kapersnesten Bloemendaal en Aerdenhout het hardste gelachen wordt!

denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

De invloed van die neoliberale griezel Wouter Bos die als zoon van Shell en leerling van Zalm, die hij later een leuk baantje bezorgde, is nog steeds erg groot en zolang dat nog het geval is zal het met die partij helaas niet beter gaan.

Monique Sparla
Monique Sparla3 aug. 2012 - 5:35

tjee wat flauw .... pfff Wat we nu nodig hebben is dat mensen hun schouders vanuit hun perspectief er onder willen gaan zetten en gaan samen werken om een verschil te willen gaan maken. Even voor de reminder: Er is een economische, ecologische en sociaal maatschappelijke crisis... kunnen de ego's dan even aan de kant! En als de pvdA achter ligt lijkt me dat ze de anderen die het goed doen niet naar beneden moeten trappen, dat is zo old school! Het betekent wel dat ze als partij nu moeten gaan opschakelen en dat lijkt me al een hele klus op zichzelf...toch?

Unweit
Unweit3 aug. 2012 - 5:35

Natuurlijk dient SPEKMAN inmiddels ROEMER wel aan te vallen want het is straks vooral de SP waaraan de PvdA kiezers gaat verliezen. Niet eens zo zeer omdat ROEMER voor iedereen de beste visie heeft maar veeleer omdat inmiddels ook de PvdA tot de partijen behoort die in elk geval niet echt een helder antwoord heeft op allerlei vragen die ontstaan over de euro en vooral over de rol van bankien in ons systeem. Inmiddels is het gewoon als vanouds handelen door de banken alweer normaal geworden en dienen wij er allemaal maar aan te wennen dat wij als gewone burgers moeten inleveren voor de winst en bonussen van bankiers, juist Wim KOK maakt dit op pijnlijke manier duidelijk en ook binnen de huidige PvdA hoor of lees ik niets omtrent een geheel andere omgang met banken. Logisch dan dat kiezers op 12 september zullen gaan denken: "Laat de SP het nu dan maar eens proberen", en ik kan me dat ook prima voorstellen.

calimero1
calimero13 aug. 2012 - 5:35

Het heeft niet meer zo veel zin om te speculeren om wat er gaat gebeuren. Het is namelijk redelijk makkelijk om te zien wat er gaat gebeuren. Alle politieke partijen hebben hun hakken in het zand gezet. Voor belangrijke hervormingen is dus geen meerderheid te vinden in Nederland. Het gevolg hiervan is stilstand..... SP wil niet praten over versoepeling arbeidsmarkt. VVD wil niet praten over HRA. Wij slaapwandelen dus naar een situatie die niet meer houdbaar is en iedereen die Nederland kan verlaten (lees: de benodigde capaciteiten heeft om bijv naar Singapore/ Australie te gaan) zal een fijn heenkomen zoeken er anders op deze planeet. Wat er nodig is dat de Nederlandse partijen eens over hun schaduw heenspringen... Het VVD-programma zal wat socialer moeten worden en het SP-programma zou wat mij betreft excelleren wat meer moeten belonen (want laten we wel wezen, het SP-programma is namelijk een one-ticket naar de zesjes-cultuur die al zo sterk in Nederland aanwezig is)

mrwonkish
mrwonkish3 aug. 2012 - 5:35

Ben blij dat ik pas 2 dagen voor verkiezingen terug ben van vakantie. Al dat retorisch getter gevolgd door nog meer retorisch en polariserend getter op internet. Ben benieuwd wie de meest succesvolle labelplakker van deze campagne wordt.

bruces
bruces3 aug. 2012 - 5:35

Dit soort onzin, jaagt nu de kiezers naar de tegenpartij.

geila
geila3 aug. 2012 - 5:35

Waarom slijmt Spekman en niet Samson zich naar CDA/VVD ? Zo SP aan macht komt wordt het m.i. soort Obama desillusie. Nl. SP kan zijn sociale beleid niet uitvoeren in een failliete boedel. Weliswaar was het juist SP die voor deze Oiro en privatiserings hysterie waarschuwde, maar nu CDA, P vvd A en hele paarse famielje hooghartig de andere kant uitjubelden, hetgeen tot ons failliet heeft geleid, zal ook SP zijn doelstellingen niet kunnen realiseren. Tenzij men die gevaarlijke gekken zoals Zalm Melkxt Vermeend Kok etc. etc. hoofdelijk aansprakelijk zou stellen. Dom ook om te roepen "wij zijn voor Oiropa" zonder daarbij te vermelden dat men het niet in die hysterische overhaaste en ondoordachte mate had gewild zoals ons is aangedaan.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

'Nederland gaat over de kling.' Ach ja. Over praatjes gesproken. (1914) 'Praatjes voor den vaak' d.w.z. onbetekenende, onbeduidende praatjes, zotteklap; eig. praatjes om den slaap uit de oogen te houden. Het land IS al naar de klote. De sociale fundamenten zijn verrot, de economische inzichten zijn verdeeld, we hebben sinds 1983 een verviervoudiging van armoede, miljarden achterstallig loon is vergokt en verdampt, de natuur holt achteruit, enz... De PvdA heeft kansen gehad en totaal verkloot. Hoeveel 'staatsschuld' zal Hans Spekman zijn aangepraat? Wie is 'de econoom' bij de PvdA?

geila
geila3 aug. 2012 - 5:35

Mijn moeder zei altijd al "arbeiders verraden en naaien elkaar"

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

Het ziet er naar uit dat de PVDA de werpmessen weer uit de kast heeft gehaald. Grote mond over G-L en zelf alle verantwoordelijkheid voor de mislukking van vele privatiseringsprojecten en een kansloze euro van je werpen. En de felheid waarmee gereageerd wordt door allerlei oppoppende PVDA reactie's lijkt het om een goed georchestreerde actie te gaan. En daarmee komt dan ook weer de vergelijking met het CDA om de hoek alles voor de macht. Al moet je je beste kans op een linkse coaltie daarmee opblazen. En je nog even met een glimlach op de mond en droge ogen ze probeert te liquideren. Spekman een weekend met Verhagen op stap geweest naar de kerk en zo? Het wordt steeds meer duidelijk dat de traditionele drie PVDA CDA en de VVD eigenlijk nooit met meer bezig zijn dan hun eigen kleine kring niets niet landsbelang alleen eigenbelang, en steeds meer mensen kotst daarvan. Steeds meer mensen voelen zich in de zeik genomen en vertrouwen de totale bestuursstructuur niet meer en volgen op wat moet om geen gezeur te hebben. De ophoping van scheve zaken in de overheid en daaraan verwante organisatie's begint steeds grotere vormen aan te nemen. De weigering om zaken realistisch weer te geven ook steeds meer worden we in de vorm van Amerikaanse politiek gedreven zodat we straks niet verder komen met welk wobverzoek dan ook omdat het of staatsgeheim is of gewist of verloren. De top van de uitvoerende macht heeft ook grote problemen met het huidige beleid maar kan daar door interne druk zich niet over uiten. Dit over een beleid van een minderheidskabinet wat invloed heeft op grote groepen mensen in de samenleving. Al met al een combinatie van factoren die tot vervelende gevolgen zou kunnen leiden. En misschien is dat ook wel de bedoeling zodat er nog meer repressieve maatregelen kunnen worden ingevoerd.

Xoral
Xoral3 aug. 2012 - 5:35

Alle politici houden elkaar ideologisch de hand boven het hoofd. Deze aanval is geen echte aanval. Het wordt allemaal gedaan om de kiezer om de vinger te winden. Dit is niets anders dan verkiezingspromotie, want men heeft zetels(macht) nodig, want heel Europa zie je dezelfde verkeerde kant opgaan, met Rusland als koploper.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 aug. 2012 - 5:35

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de pvda en de sp, dat is een gegeven, dat Spekman, die m.i. een hoog sp gehalte heeft de sp aanvalt vind ik op zich niet opzienbarend, wat hij, Spekman onder ogen moet zien is dat een deel van de kiezers geen boodschap heeft aan nuchtere feiten en in die zin kon het wel eens vechten tegen de Bierkaai blijken, als je uitgaat van de peilingen heeft de pvv nog redelijk wat stemmen ondanks dat duidelijk mag worden geacht dat het een geval van eens maar nooit meer is, als je diezelfde peilingen mag geloven stevent de sp subiet alle klippen omzeilend op het torentje af, laten we de verkiezingen afwachten, de ervaring leert dat recente verkiezingsuitslagen tot een onbestuurbaar land leiden, dat kleine partijen tot onevenredige machtsverhoudingen kunnen leiden, kijk maar naar het cda bij de afgelopen verkiezingsuitslag en in die zin denk ik dat de pvda een sleutelrol kan spelen, zowel bij een linkse coalitie als bij het slaan van een brug tussen links en rechts, mocht het niet zo zijn, geen man over boord, binnen 2 jaar zijn er nieuwe verkiezingen.

Wilbert2
Wilbert23 aug. 2012 - 5:35

Als uit je nek lullen een Olympische sport was, stonden we vanwege een aantal Jopers nu op eenzame hoogte bovenaan in de medaillespiegel. Eigenlijk had ik natuurlijk liever gezien, dat de linkse samenwerking nu eens een keer van de grond zou komen, maar ik heb geen moment gedacht, dat de PvdA dit keer daadwerkelijk een ruk naar links zou maken. Ik vroeg het me trouwens ook af, hoe ze die schijn op zouden willen houden, nadat hun lijst met neoliberalen moest worden ingeleverd. Het lijkt er op, dat ze zelf ook hebben ingezien, dat dat geen zin heeft, dus mikken ze maar op het electoraat, dat het allemaal niet zo volgt (op Joop, bijvoorbeeld) en er nog wel intrapt, in wat ze allemaal zeggen. Dit gaat niet over problemen oplossen, maar om het voortbestaan van de PvdA als gevestigde partij. (Dit keer, althans. De vorige keer, dat ik zoiets zei, ging het over GroenLinks. What's in a name?) Maar ik huldig het principe "change what you cannot accept, and accept what you cannot change". We gaan met de SP gewoon verder. Gezien de paniek bij anderen zijn we op de goede weg, welk predicaat iemand ons ook wil opplakken. Wie wil aanhaken, kan dat gewoon doen.

mees.
mees.3 aug. 2012 - 5:35

Na de verkiezingen totale chaos met dank aan PVV en SP....Nederland komt verder in een economische en morele spiraal naar beneden wat weer heel veel consequenties heeft voor ons allen. Moeilijke beslissingen verkopen is niet makkelijk,een groot leider,iemand met echte inhoud,weet het waarom van moeilijke beslissingen nemen heel duidelijk te maken,wat de PVV en de SP doen is mooie praatjes verkopen maar er niet bij vertellen wat voor consequenties dat voor ons heeft.

bruces
bruces3 aug. 2012 - 5:35

Hans een zeer zwak betoog. Net een trainer van een sub-topper. Wij waren de eerste helft de betere ploeg, waren zelfs in de tweede helft het meest aan de bal. Maar door fouten in de verdediging met 3-0 verloren.

OmeGerrit56
OmeGerrit563 aug. 2012 - 5:35

'Ondanks dat de bankschandalen zich opstapelen, kijken we apathisch toe' merkt Lars Anderson op in de Volkskrant. Lees dat eens en denk dan nog drie keer na voor je op de PvdA en dus op de bankenvrindjes van de VVD stemt of op de SP. Met Wouter Bos, Wim Kok, Lodewijk de Waal en ex-PvdA'er Gerrit Zalm heeft de PvdA de bankiers al vaak de helpende hand toegestoken. Hulde ook aan PvdA'er Duisenberg, die de euro erdoor drukte. We weten nu welke malversaties er zijn gepleegd om een aantal Zuid-Euopese landen erbij te krijgen. Lees het bekroonde boek van Marc Roche "La Banque: Comment Goldman Sachs Dirige Le Monde."

snug110
snug1103 aug. 2012 - 5:35

wat ik niet snap is dat mensen stemmen op mensen die er voor zichzelf zitten cda= baantjesjagers vvd= baantjesjagers elke politicus zit er voor zijn partij(belang) maar worden in mooie baantjes gezet zodra ze door de mand vallen. geen wonder dat pvda zich zo gedraagt, ze zien de bui hangen als de sp gaat regeren. Het moet eerlijker en socialer en een sp zit er voor de maatschappij te herverdelen in MENSEN en niet voor het grote geld. SP is eerlijk en de anderen niet daarom gaat mijn stem naar dezxe partij en niet naar de baantjesjagers wie het nu dun door de broek loopt. Het goede leven voor hen gaat ophouden

HenkDaalder2
HenkDaalder23 aug. 2012 - 5:35

Begrijpelijk deze PvdA actie, als je halve omvang van de SP hebt. Maar de SP zuigt lekker de dom rechtse PVV'ers op Laat de PvdA de rode CDA'ers opzuigen GroenLinks de groene VVD'ers Het gaat er om dat er een linkse meerderheid in de kamer komt Wel is het jammer dat de SP zo conservatief links is. Maar beter conservatief links dan conservatief rechts. Laat GroenLinks en PvdA maar inhoudelijk invullen van SP ministers gaan doen.

Charta46
Charta463 aug. 2012 - 5:35

[Het klinkt wellicht vreemd uit mijn mond, maar ik zie de VVD op dit moment als Progressiever als D66] Reactie op Ernst Anepool, di 07 augustus 11:31. Het klinkt zeker heel vreemd uit de mond van een SPer dat je de VVD progressief vindt. Je argumentatie daarvoor vind ik wat armoedig. Al jaren maak je de VVD uit voor neo-Liberalen nu zijn ze opeens weer progressief. Dus zoals de wind waait, waait je rokje.

Wouter3
Wouter33 aug. 2012 - 5:35

Wenkend tijdgeestperspectief. Het verwijt van PvdA-voorzitter Hans Spekman in het AD dat SP-fractievoorzitter Roemer geen realistische standpunten uitdraagt, is een schoolvoorbeeld van het spreekwoord: “De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”. Met zijn kwalificatie diskwalificeert Spekman in feite zichzelf, omdat hij daarmee aangeeft geen idee te hebben van de andere wind die al geruime tijd over het totale politieke landschap waait. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De nieuwe wind die alles te maken heeft met de geest van de tijd. Zoals het een geest betaamt is deze persoons- noch partijgebonden en daardoor ongrijpbaar. Desondanks beïnvloedt hij ons allemaal. De kernvraag is alleen waar die wereldomvattende tijdgeest naar verwijst. Voor de beantwoording daarvan kan er geen misverstand over bestaan dat hij zich richt op de alom onderschreven mensenrechten, waar onze tijd zo langzamerhand geheel van doortrokken is. Als gevolg daarvan ligt wereldwijd de democratische(!) roep om de mensenrechten te eerbiedigen nagenoeg op ieders lip. Het falen van de maatschappelijke vertaling daarvan - de VN- of wereldvrede - kan niet geweten worden aan een gebrek aan bank- en stembiljetten, dus is geen bank- of partijbons aan te rekenen. Dat neemt niet weg dat deze invloedrijke personen medeverantwoordelijk zijn voor het falen, als gevolg van het door hen aangehangen monetair-parlementair gedachtegoed dat wereldwijd het reilen en zeilen bepaalt. Bovendien dichten zij aan dat gedachtegoed een eeuwigheidswaarde toe. Een wereld zonder banken en politieke partijen valt simpelweg buiten het blikveld van onze bobo’s. Vandaar dat zij ook geen oog hebben voor de immateriële tijdgeest die naadloos aansluit bij het immateriële VN- of vredesideaal. Het ultieme politieke doel dat niet alleen niet te koop is, maar ook via verkiezingen niet in het vizier te krijgen is. Kortom, voor de juiste maatschappelijke vertaling van de - door het VN-/vredesideaal doortrokken - tijdgeest, voldoet het gangbare monetaire-parlementaire gedachtegoed niet. Vandaar dat de gevestigde monetaire-parlementaire orde, waar naast allerlei gerenommeerde economen ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer en PvdA-voorzitter Hans Spekman toe behoren, achter de feiten aanloopt. Euro-toppen en verkiezingen doen niets af aan deze moedeloos makende realiteit, alle grootschalige (en daarmee groot belang suggererende) media aandacht ten spijt. Desondanks is er geen reden om te somberen over de verwerkelijking van het alom onderschreven mensenrechten- of vredesideaal. Doemdenkers hebben met betrekking daartoe gelukkig niet het laatste woord, omdat tegen de boven de partijen staande ongrijpbare (want immateriële!) tijdgeest, de enige geest die op geweldloze wijze de tijd ten positieve doet veranderen, nu eenmaal geen kruid gewassen is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 aug. 2012 - 5:35

in reactie op Wilbert Boeijen, ma 06 augustus 2012 13:21 "Je zegt het verkeerd. Het is je goed recht om je onberedeneerde pesthekel aan de SP te ventileren, maar dat is wat anders dan kritiek uiten. Herhalen van uitgekauwde frames, die aantoonbaar niets met de realiteit van doen hebben, kan in elk geval geen kritiek worden genoemd." Onberedeneerd zeg je?, kijk eens wat ik kameraad van Bommel te melden had, om die reden alleen al heeft de sp voor mij afgedaan http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14464_tevredenheid_interventie_libie_is_onterecht/ Als je hoort hoe sociaal betrokken ze zijn zou je denken dat gelden verkregen uit de afdrachtsregeling aangewend zouden worden om zoveel mogelijk de nood van de allerarmsten te lenigen, de voedselbanken te bevoorraden, niets van dien, allemaal voor De Partij, gewoon volksverlakkerij dat sociale gezicht. "En als je je baseert op de gemiddelde SP'er, moet je eerst maar eens met concrete voorbeelden komen, want dat SP'ers fanatieker of overspannener zouden reageren dan niet SP'ers zie ik niet. Bovendien kan ik je als feit melden, dat de gemiddelde SP'er helemaal niet op Joop reageert, dus ook met zulke voorbeelden is je oordeel over de SP nergens op gebaseerd." Je zoekt spijkers op laag water, ik heb het over de reacties van gemiddelde sp ers waarmee ik hier op het forum wordt geconfronteerd, ik ga ze niet verder op het net opzoeken want ze interesseren me bar weinig, dat ze fanatieker en meer overspannen reageren bewijs jij al volgens mij, dat jij dat niet ziet kon wel eens te maken hebben met een gebrek aan zelfreflectie. "Verder wens ik je veel plezier met je afschuw." Dank je maar dat heb ik niet nodig, het komt uit de grond van mijn hart.

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

In alle reactie's van PVDAers op dit item zie nog geen enkele reden om toch PVDA te gaan stemmen. Er wordt door jullie( pvda"ers) älleen maar gewezen op punten die niets met inhoud maar met moddergooien te maken hebben. En daar wringt dan ook de schoen geen sterk verhaal en al helemaal geen excuses voor het gedane beleid. Gewoon sorry we zagen het verkeerd, nee alleen " Als je op de Sp stemt kies je voor de booggieman. De Sp is buitenspel gezet door de PVDA bij het laatste kabinet Balkenellende en ook al was dat een eis van het CDA de PVDA ging er maar wat graag in mee. Om vervolgens de schuld enkel bij het CDA te leggen, dus dat die meneer Poppe dat nu nog even fijntjes aanstipt is feitelijk juist. En dat vind ik dan weer grappig allemaal ongefundeerde beschuldigingen pareren met echte feiten en ook daarom stem ik deze keer SP.

dollen
dollen3 aug. 2012 - 5:35

en het draaien is weer begonnen, begint dat nu niet eens te vervelen,,eerst een verbinding aan gaan en dan weer afvallen,, tja vandaar dat veel sp kiezers voor 10 jaar terug nog pvd,a? stemmers waren,,maarja toen het sosiale weg was bij de pvd,a? en ze liever bij oorlogs misdadigers als vvd/cda en hun stemmers die op leugens gebaseerde oorlogen begonnen en steunen,,en martelen goed vinden,,loopt de partij leeg tja als de waarheid van cda/vvders en stemmers aan het licht komen,en je wild daar iever bij horen,,tja dan ga je weer draaien.

juubke
juubke3 aug. 2012 - 5:35

Spekman: "Het is nu geen tijd voor experimenten..." Nee, lekker op de oude voet verder gaan. Wat ons de ellende heeft gebracht, zal ons er ook wel uithalen. Niet bepaald vertrouwenwekkend, deze aanpak van de PvdA.

1 Reactie
mees.
mees.3 aug. 2012 - 5:35

Waren de leiders van banken vóór het ontstaan van de kredietcrisis politici? Één van de beste daden van afgelopen jaren zijn de acties van Wouter Bos geweest,hij heeft ons behoed door heel snel in te grijpen voor een nog grotere ramp...veroorzaakt door onverantwoord gedrag van financiele instellingen,een wereldwijd gebeuren

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Ik ben geen SP fan, maar volgens mij staan ze er in de peilingen nu zo goed voor omdat ze niet constant afgeven op andere partijen, maar gewoon rustig hun verhaal vertellen en ik denk dan ook dat de 'aanval' van de PvdA op de SP wel eens averechts kan gaan uitpakken...

1 Reactie
denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

He Al je zegt ook weleens verstandige dingen keep it up zou ik zeggen.

FransLenaen
FransLenaen3 aug. 2012 - 5:35

Ach. Campagnetijd. Ik heb niets met de SP. Ik vind het een domme populistische partij met onuitvoerbare ideeen, maar ik geloof geen enkel moment dat als de SP zou regeren dat dat een risico is. Ten eerste zal de SP een coalitie moeten vormen en ten tweede zit Nederland vastgebakken aan allerlei internationale verdragen. Het huidige succesvolle neo-liberale beleid zal misschien op details ietsiepietse aangepast kunnen worden. Ook met de SP in de regering zal er weinig veranderen. De SP-kiezer zou wel eens van een hele koude kermis thuis kunnen komen.

3 Reacties
nautica
nautica3 aug. 2012 - 5:35

Jammer ik dacht echt dat er een andere wind waaide door de PvdA. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Uiteraard zou er veel veranderen in een coalitie met SP. De oude PvvdA fractie zou definitief uitgespeeld zijn, verdere afbraak van publieke zaken zou gestopt worden, geen JSFs en nog wel meer dingen waar degenen die het blijkbaar nu in de PvvdA voor het zeggen hebben van dromen zullen dromen blijven. En uiteraard zal ook SP niet het gehele verkiezingsprogramma gerealiseerd kunnen krijgen (anders dan de VVD in het afgelopen jaar) maar er gloort wel een betere toekomst. Enfin, een ieder weet wat hem/haar te wachten staat.

rbakels
rbakels3 aug. 2012 - 5:35

"succesvolle neo-liberale beleid"? Hoebedoelu? Je hoeft geen socialist te zijn om te zien dat de VVD van alles kapotbezuinigt, zodat op het laatst moet gebeuren wat ze altijd wilden vermijden: lastenverzwaring, o.a. door een forse BTW-verhoging. De boekhouders van de VVD begrijpen niet dat je moet investeren - ze zouden ook niet weten hoe nu ondernemers de VVD de rug toekeren en ex-rechercheurs als Kamp en Teeven de VVD domineren. Vicieuze cirkel: het onderwijs is al zover uitgekleed dat hedendaagse politici niet meer weten dat "marktwerking" ALS HET GOED IS geen pretje is voor bedrijven, omdat die dan "de tucht van de markt" voelen!

denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"Het huidige succesvolle neo-liberale beleid" Zou je deze stelling ook eens kunnen onderbouwen?

pieterzji
pieterzji3 aug. 2012 - 5:35

Wat mij bevreemd is dat er nooit iets gezegd wordt over het geld dat door de vergrijzing vrij komt. Mijn buurman(nen) zijn met pensioen, consumeren door op hetzelfde pijl, en komen nooit een kopje suiker lenen die je vervolgens niet terug krijgt... Is de andere kant niet waar. Dat de gepensioneerden hun gespaarde geld naar veertig jaar eindelijk vrij krijgen en dat in de economie stoppen. Dat zij een arbeidsplaats vrijmaken voor de aanstormende jeugd waardoor de werkloosheid af zou moeten nemen? Is het probleem van de pensioenfondsen niet veroorzaakt door de regulering van de overheid en de maar voortdurende crisis? Buitenlanders die hier voor een habbekrats kunnen werken waardoor er geen concurrentie is op de salarissen zodat je inderdaad beter af bent met een uitkering dat iemand zich krom moet werken voor een droge boterham. Ook grappig dat het IMF nu vraagt aan Rusland om zijn economie wat af te koelen.. ( http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3295628/2012/08/02/IMF-roept-Rusland-op-tot-afkoeling-economie.dhtml ). Voor de omringende landen van Rusland is dat een boost en zal de werkgelegenheid daar toe nemen waardoor er minder mensen zin hebben hierna toe te komen. Zoals wel vaker heeft de SP gelijk. Alleen de tijd zal het weer moeten bewijzen. En daar is Spekman bang voor. Een man die vanwege zijn principes de politiek is ingegaan. Maar dan wel voor een riant salaris.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online3 aug. 2012 - 5:35

Sterk.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar3 aug. 2012 - 5:35

Bingo. Dankuwel, dit mag best vaker !

rbakels
rbakels3 aug. 2012 - 5:35

Spekman plaatst zijn Analyse tegenover de Aaibaarheid van Roemer, een volstrekt kansloze aanpak. En Spekman - de Sukkel - komt met een puur VVD punt: de SP gaat er met Roemer financieel een janboel van maken! Zou-t-ie het zelf geloven? Pensioenleeftijd is ook al zo'n sneu thema. Want wie er nu niet al lang voor zijn 65-ste wordt uit gekegeld wordt vaak al veel eerder "levend begraven", niet meer op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen, en mag zich naar zijn pensioen slepen, zich pijnlijk bewust dat ieder uur op kantoor verloren is en af gaat van de steeds kortere tijd die een oudere nog te leven heeft. Helemaal tragisch is dat briljante koppen in de PvdA als Samsom en Plasterk regelmatig erg dom uit de hoek komen. Denken ze daar populair mee te worden? Of begrijpt Plasterk niet dat hij als bioloog op nobelprijsniveau (hoor ik van insiders) nog een hoop moet bijleren over de financiën waar hij zich nu mee bezig houdt? Ook wie briljant is moet af en toe wat leren. Verder kan de PvdA de SP pakken op z'n Eurosceptische houding. Was het socialisme niet altijd een beweging van internationale solidariteit? Durft dan helemaal geen enkele politicus in Nederland hardop te zeggen dat de EU niet alléén maar een kosten-baten verhaal is?

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus3 aug. 2012 - 5:35

Sorry, maar de internationale en financiele kennis van Roemer komt niet in de buurt van Cohen, laat staan in de buurt van Samsom & Plasterk. Dit was een enorm punt bij de vorige verkiezingen en speelt bij Roemer geen rol?

Rode druppel
Rode druppel3 aug. 2012 - 5:35

Tja, het gaat beginnen. Verkiezingen. De Pvda en de overige pro Euro partijen , richten een enorme schade aan onze economie. Zij halen geld uit de reele economie en stoppen dat in de virtuele economie ( banken ). Want dat is in feite de Euro crisis. Steeds meer gemeenschapsgeld stoppen in de banken. Banken, die met gemeenschapsgeld NOOIT te redden zijn. En dan de pensioenleeftijd. Waarom vertellen de heren niet de waarheid. Waarom wordt de mensen niet vertelt dat over 10 jaar er geen pensioenen meer zijn. Kompleet verdampt in het ten onder gaan van financiele instellingen. Dit is het resultaat van jaren neo-liberaal beleid ( met ondersteuning van oa. de Pvda). Het moet anders, het is tijd voor de SP. Zodat ze nog iets van onze welvaart kunnen redden.

1 Reactie
cormol
cormol3 aug. 2012 - 5:35

"Zij halen geld uit de reele economie en stoppen dat in de virtuele economie ( banken )." Als je het bij de banken weghaalt (bv bankenbelasting) is er helemaal geen geld meer.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

De PvdA kiest kleur: BRUIN2 Dat gaat weer zoals de laatste 25 jaar voor de verkiezingen met veel beloftes de sociaal-democraat uithangen. Om na de verkiezingen, als ze deze keer mee mogen doen, zo snel mogelijk bij Kunduz te kruipen. Wie trapt daar nog in? De PvdA: betrouwbaar onbetrouwbaar. Spekman doet precies waar de PvdA al 25 jaar mee bezig is. Valt niet eens tegen, zo voorspelbaar

1 Reactie
7731BK11
7731BK113 aug. 2012 - 5:35

Als je rood met groen mengt, krijg je idd. BRUIN! Lijkt me niet gek. Hoewel ik geen PVDAer ben, geef ik Spekman groot gelijk wb. de SP.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Spekman heeft wel gelijk wat betreft onbetaalbare pensioenen in geval van SP's 65 en hun anti-Europese navelstaren, maar ja het gebrek aan verhaal bij SP klinkt zo goed. Geen bericht, goed bericht lijkt het devies...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

Spekman heeft géén gelijk wat betreft onbetaalbare pensioenen ! Je hebt niet opgelet; 'constante arrangementen' weet je nog wel ? (...) Een van de vele computermodellen die het CPB hanteert op voorspraak van de huidige regering en neoliberale 'vrinden' om haar gelijk te halen.

lembeck
lembeck3 aug. 2012 - 5:35

Tweet van Ineke van Gent van GroenLinks: Ineke van Gent ‏@inekevangent Altijd weer een "succes" de linkse samenwerking rond verkiezingen.Niet elkaar maar rechts bestrijden verstandiger. #samensterker #voorwaarts Hier sta ik helemaal achter. Verstandige woorden. Maar ook GL heeft behoorlijke bokken geschoten met het meedoen met Kunduz. Afijn, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Niet zoals Hans Spekman: beter ten halve gedwaald dan ten hele gekeerd. In plaats van blij te zijn dat sociaal een groeiende kans krijgt gaat hij de poten onder die stoel vandaan zagen. Inderdaad, onderbuik reactie. Humor vind ik de opmerking van Frans Lenaen dat het huidige neo-liberale beleid zo succesvol is gebleken. Getuigt van grote moed om zoiets doms te zeggen. Het aantal faillissementen is sinds het aantreden van 'Rutte' enorm gestegen. Niet verdubbeld, maar nog veel erger. En het gaat gewoon door. Het aantal ontslagen groeit ook nog elke dag. De zwaarste bezuinigingen zijn bij de zwaksten van onze samenleving gelegd, terwijl de echte rijken volledig buiten schot gebleven zijn. De armoede stijgt hierdoor razendsnel. Je ziet het wellicht niet direct, maar er lopen inmiddels meer mensen met goede tot zeer goede inkomens in de schuldhulpverlening dan mensen met een laag inkomen. Steeds meer mensen, hele gezinnen, kloppen bij de Voedselbank aan. Ook werkenden. Onder hen een snel groeiend aantal ZZP-ers. Door 'Rutte' is de hele woningmarkt tot stilstand gekomen. Waar er nog enigszins beweging in zat is effectief tot stilstand gebracht. Verder propageert 'Rutte' nog meer flexbanen en meer verplichting om een huis te kopen. Hoe tegenstrijdig kan je zijn? Het aantal mensen met dubbele lasten neemt toe. Het aantal mensen dat 'dan maar blijft wonen' ook en daarmee zitten veel van hen aan te hikken tegen te zware lasten, dus nog meer schulden. Jahoor, het neo-liberale beleid is zeer succesvol.... NIET tjongejonge

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief3 aug. 2012 - 5:35

"Je ziet het wellicht niet direct, maar er lopen inmiddels meer mensen met goede tot zeer goede inkomens in de schuldhulpverlening dan mensen met een laag inkomen." Dus het grootste deel van de lasten van de bezuinigingen zijn wel degelijk bij de hogere inkomens terecht gekomen.

Bouwman2
Bouwman23 aug. 2012 - 5:35

Het gaat natuurlijk niet om ruzie maar om principes en feiten. Wat de feiten betreft: als de SP doorgaat met zich in te graven door uiterst onwelwillend op te stellen tegen over Europa is dat riskant en zet de SP welvaart en harmonie op het spel. Spekman markeert de positie van de PvdA als partij die die onverantwoorde risico's niet wil nemen. De SP zet zich door de flirt met eurofobe sentimenten buitenspel en de PvdA heeft geen andere keus dan ondanks de lijstverbinding met de SP deel te nemen aan de grote coalitie die na de verkiezingen aantreedt. Zonder de SP.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

'... uiterst onwelwillend op te stellen tegen over Europa ...' Whuhh ? Je mag niet liegen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Ik vrees dat de verstandige woorden van Spekman aan dovemans oren gericht zijn, want de gemiddelde SP stemmer kijkt een stuk simpeler en kortzichtiger tegen de wereld aan. Die denkt ongeveer als volgt: "kijk jongens naar al die mooie spullen die die rijke kapitalistische ondernemer in zijn winkel heeft terwijl wij niks hebben, als we die winkel nou eens met zijn allen plunderen wordt de welvaart een stuk eerlijker verdeeld".

2 Reacties
bEngel2
bEngel23 aug. 2012 - 5:35

En ik maar denken aan die 21 biljoen die op spaarrekeningen in belastingparadijzen geparkeerd staat.

Irmaatje
Irmaatje3 aug. 2012 - 5:35

Als Spekman nou eens overtuigend kon uitleggen wat er zo slim is aan zijn eigen plannen, in plaats van alleen te hakken op anderen..... Ik ben blij dat de SP gewoon van haar eigen kracht uitgaat, van haar eigen overtuiging, van haar eigen analyses. Daarom hoor je Roemer nooit op de persoon spelen. Fatsoen!

Lucyfer
Lucyfer3 aug. 2012 - 5:35

Spekman, zelfs al zou je gelijk hebben: richt je pijlen op de rechtse partijen. Alsjeblíeft!! Anders komt er wéér niets terecht van een linkse meerderheid.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 aug. 2012 - 5:35

Hoe triest het ook is, zelfs als je aantoont dat alle rechtse politci een strafblad hebben als pedofiel of moordenaar, er komt geen linkse meerderheid. De reden daarvoor is simpel, de meerderheid van de Nederlandse bevolking is rechts, een daarom is der nog nooit een linkse meerderheid geweest en komt ie er niet. Wat Spekman doet maakt daarvoor echt niets uit.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
pieterzji
pieterzji3 aug. 2012 - 5:35

"Daarom zie ik liever dat de PvdA of de VVD de verkiezingen wint". Met gebrek aan historisch inzicht zou ik je zo steunen in dit standpunt. Helaas. Het verleden heeft geleerd dat juist toen deze twee partijen samen met D66 aan de macht waren ze het maar al te leuk vonden om de miljarden voordelen voor de schatkist (jaren negentig) aan het volk terug te geven ipv. het afbouwen van de staatschuld. Rutten en consorten roepennu om het hardst dat we negentig miljoen per dag kwijt zijn aan diezelfde staatschuld. En jij wilt van datzelfde laken nu weer een pak? De sp wil wél bezuinigen. Maar mischien niet op de manier die jou aanstaat.

nautica
nautica3 aug. 2012 - 5:35

Kijk, eindelijk Kunduz in 1 persoon. Uiteraard mag dat maar dat is zeker niet mijn keuze en gezien het verleden zou eigenlijk niemand voor zo'n optie moeten kiezen. En wie zegt dat de EU onwrikbaar is? Wie zegt dat er niet wat meer sociale elementen in de EU gaan komen en minder monetaire elementen wat zo dringend nodig is om het geheel bijeen te houden? Beste Erwin, geluk met je VVD maar wie niet leert van het verleden is de toekomst niet waard.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

"Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico." deze 'nu geen tijd' situatie is ontstaan door de neoliberale parallelweg experimenten van de PvdA. Spekman lijkt te hopen dat de kiezer dat vergeten is, en speelt de economische angstkaart. Bluffen werkt alleen als je eerst geloofwaardigheid opbouwd.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen3 aug. 2012 - 5:35

Ja, en dat neo-liberale beleid heeft ervoor gezorgd dat we ongekend rijk zijn geworden én de verdeling van deze welvaart goed gespreid is. Dat weet de SP ook wel en daarom zal er na de verkiezingen nauwelijks iets veranderen. Wat cosmetische ingreepjes, maar het succesvolle neo-liberale beleid van de afgelopen 30 jaar zal ook met de SP gecontinueerd worden.

phoosterhuis
phoosterhuis3 aug. 2012 - 5:35

Deze week gelezen van Marcel van Dam, tegenwoordig vooraanstaand SPer, "Het wordt te duur om oud te worden". En die SP houdt nog steeds vast aan die 65, om straks na de verkiezingen net zo'n draai te maken als die extreem rechtse club.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat3 aug. 2012 - 5:35

Volgens mij hebben maar zeer weinigen (u ook niet) het artikel van Van Dam begrepen...... Dat geldt evenzeer voor de reageerders op de VK-site... En natuurlijk moet die pensioenleeftijd op den duur omhoog, alleen eerst maar eens werkzoekenden van 45-plus aan werk helpen, echter. Want of ze nu AOW of bijstand krijgen op hun 66e ....

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Met wie wil de SP eigenlijk gaan regeren? Rutte wordt er zwetend wakker van bij het idee alleen al. En nu heeft de SP het dus ook al verbruid bij de PvdA door de kletspraatjes van Roemer. De SP van Roemer draait de kiezer een rad voor ogen zegt Spekman. En zo is het ook. Welke partij wil er nog met Roemer zijn SP in zee gaan? Roemer heeft zich nu al buitenspel gezet. Wat de SP vergeet, is dat zij de “good old” PvdA heel hard nodig heeft om te gaan regeren. Maar bovenal markeert Spekman de verkiezingsstrijd. De strijd om de grootste partij staat ter discussie. Jammer voor Roemer. De SP piekt te vroeg.

4 Reacties
peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Dat zullen we zien... De PvdA piekt in ieder geval helemaal niet.

FransLenaen
FransLenaen3 aug. 2012 - 5:35

Tja, de paradox is dat hoe groter de SP gaat worden, des te groter is een kans op een rechtse regering. Een prima vooruitzicht.

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Dat men hier op Joop Spekman afbrand is te verwachten, maar ook op het neutralere nu.nl zijn de reacties niet mals. Eigenlijk is de stelling overal hetzelfde: de PvdA heeft zelf er mede zo'n puinhoop van gemaakt, dus moeten ze nu niet doen alsof ze het beter weten dan de SP. Als alle PvdAers eens beginnen de helft van hun salaris in de partijkas te storten, dan kijken we daarna wel wie er nog over gebleven zijn. Dat zijn de mensen die het uit idealisme doen en niet voor het geld en de baantjes...

TheBigLebowski
TheBigLebowski3 aug. 2012 - 5:35

De SP vergeet dat ze de PvdA nodig heeft, lol. Het is onderhand eerder andersom. De SP staat mijlenver boven het nietige PvdA.

wilmpas
wilmpas3 aug. 2012 - 5:35

Spekman vergeet waarom kiezers overlopen van de PvdA naar de SP, volges mij heeft de PvdA zelf de idealen verkwanseld. Verder denkt iedereen te weten waar de SP voor staat in de reacties echter 65 blijft 65 is niet geheel waar, priroiteit bij de SP is om eerst de jongeren en 50+ aan werk te helpen. Daarna te kijken naar 65+ met uitzondering van de zware beroepen iets wat de Kunduzpartijen incl PVV niet kennen. Verder is de SP niet eurosceptisch maar euro-kritisch, met kritiek kun je de zaak verbeteren en niet als een schaap achter europa aan te lopen.

1 Reactie
trujac
trujac3 aug. 2012 - 5:35

Helemaal mee eens.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Zowel de SP als de PvdA willen maar niet inzien dat het €urosysteem gebroken is. Zelfs al zouden we alle schulden van de PIIGS en Frankrijk kwijtschelden, dan nog komen ze jaarlijks geld tekort. Beiden denken dat als je maar genoeg €uro's in het systeem pompt dmv noodfondsen icm belastingverhogingen dat het allemaal wel goed komt, en dat is een misvatting. De Nederlandse democratie is niet meer dan distributie van rijkdom, en uiteindelijk de vernietiger ervan, een systeem dat de belastingbetaler opzet tegen de belastingeters.

2 Reacties
trujac
trujac3 aug. 2012 - 5:35

Dank zij de invoering van de Euro zijn we nu wat besteedbaar inkomensniveau betreft weer terug in 1997. ( Volkskrant vandaag) Het enige wat de Euro gebracht heeft is een inkomens transfer van de modale burger naar de rijke bovenlaag toe.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

'Zowel de SP als de PvdA willen maar niet inzien dat het €urosysteem gebroken is...' Dat zien ze wel. Het is onmogelijk de huidige situatie plotsklaps om te toveren. Het roeien met de riemen die je hebt tot je deze kan vervangen (...). De PvdA houd vast aan een Vierde Weg.

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Ik moet nog altijd denken aan die merkwaardige TK-verkiezingen van september 1982. Ik zat toen, dertig jaar geleden, in het POLKA-team van Joop den Uyl. De PvdA dreigde de derde partij van het land te worden (na CDA en VVD). In de laatste 2 campagneweken ging Joop in winkelcentra op de zeepkist. De PvdA won 7 á 8 zetels terug en werd de grootste partij. Het bezegelde ook het lot van Dries van Agt, die prompt aftrad als CDA-leider. Zoiets kan nu weer gebeuren, maar dan met de SP. Roemer heeft al zijn pionnen op ”het torentje” of regeringsdeelname gezet. De kans dat hem dat lukt is zeer klein. Bovendien wordt het elke dag nog kleiner met een hossende SP, die de werkelijkheid uit het oog is verloren. Dan heeft over een half jaar niemand het meer over Roemer.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch3 aug. 2012 - 5:35

Hij blijft mooi: "In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst"

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Zoals ik al eerder op deze site heb aangegeven: De PvdA is aan het voorsorteren op regeren met CDA en VVD. De regenten hebben elkaar nodig om hun EU hobby in stand te houden.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Vertel mij maar eens, wat de PvdA aan zou moeten met Roemer in het Torentje. De SP heeft gewoon voor de verkeerde lijsttrekker gekozen. Als de SP Agnes Kant of Ewout Irrgang naar voren had geschoven. Ja daar had de PvdA zaken mee kunnen doen. Maar Roemer in het Torentje? Nederland staat wereldwijd voor Jan met de korte achternaam. Zeg maar dag met Nederland.

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Ik moet nog altijd denken aan die merkwaardige TK-verkiezingen van september 1982. Ik zat toen, dertig jaar geleden, in het POLKA-team van Joop den Uyl. De PvdA dreigde de derde partij van het land te worden (na CDA en VVD). In de laatste 2 campagneweken ging Joop in winkelcentra op de zeepkist. De PvdA won 7 á 8 zetels terug en werd de grootste partij. Het bezegelde ook het lot van Dries van Agt, die prompt aftrad als CDA-leider. Zoiets kan nu weer gebeuren, maar dan met de SP. Roemer heeft al zijn pionnen op ”het torentje” en regeringsdeelname gezet. De kans dat hem dat lukt is zeer klein. Bovendien wordt het elke dag nog kleiner met een SP, die de werkelijkheid uit het oog is verloren.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch3 aug. 2012 - 5:35

Zie: Social Darwinist, vr 03 augustus 2012 12:07 Twee keer hetzelfde verhaal bied nog steeds geen garantie voor de toekomst..;)

Opinius
Opinius3 aug. 2012 - 5:35

ach wat als het weer eens om het" pluche",het ikke,de macht en haar spellen en het voordeel eruit gaat,.is elke "ooit geedeelde" moraal foetsj. verraad rest ! en hoe een psychologie zo oud als de mensheid die zich hier slaaf van maakt.. het zijn slechts enkelingen ,die dát achter zich hebben kunnen laten in de ..weg naar,.. kom eens met wat nieuws this is boring

1 Reactie
Opinius
Opinius3 aug. 2012 - 5:35

PS,..hoe vermoeiend dat is ,verraad , laat deze foto zien .ik zie het weleens op meer foto's waar vanalles zich leuk in wil "etaleren"(lees zichzelf als waarachtig wil verkopen ) de kramp waar dat in gebeurd wekt bijna medelijden . tis wat.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar3 aug. 2012 - 5:35

Lang verhaal, wat lijkt alsof het inhoud heeft. Maar het is *weer* hetzelfde liedje; SP=bangmakerij=slecht=ofzo. Zo verschrikkelijk zwak, het is namelijk nog erger dat er constant dit soort ellenlange alinea's geschreven moeten worden waarin de schrijver denkt dat hij/zij de SP lekker argumentatief afvalt, terwijl er helemaal niks instaat. Moet dat nou allemaal van zich afgeschreven worden, of is men zo wanhopig dat men maar achter Spekman aan moet hobbelen en wild om zich heen moet slaan??

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

"..maar de SP vergeet dat kapitalistische landen nog altijd het best scoren op welvaart en geluk". Het kapitalisme heeft veel ellende ( denk aan de industriële revolutie, aan het kolonialisme, aan de uitbuiting vande Derde Wereld in de vorige eeuw), maar ook veel goeds gebracht ( een snelle ontwikkeling van massaproductie en het stimuleren van nieuwe technieken en producten). Maar dat was in een tijd waarin er nauwelijks schaarste was aan grondstoffen in relatie tot het aantal mensen op aarde. Die tijd is voorbij: er begint schaarste te ontstaan aan voedsel, water, fossiele energiebronnen, schoon milieu, simpel omdat het aantal mensen op aarde toe blijft nemen, terwijl de aarde eindig is. Die mensen doen door de ontwikkeling van de economieën ook nog eens gemiddeld per mens ook een groter beroep op wat de aarde kan bieden. De vrijheid van ondernemen komt op zeker moment in conflict met de behoeften van de wereldbevolking. Kapitalisme is gebaseerd op het recht van de sterkste. Bij toenemende schaarste betekent dit, dat de zwaksten er onderdoor gaan. Denk aan een reddingboot met schipbreukelingen. Als de sterksten de rantsoenen kunnen inpikken, blijven zij het langst in leven, de rest komt om van honger en dorst. Als er iemand is, die de rantsoenen eerlijk verdeelt, blijft de groep als geheel het langst in leven, met de grootste kans op redding. Dit betekent, dat wereldwijd afspraken gemaakt moeten worden over wat ,waar en hoe het beste geproduceerd kan worden. Dat heeft tot gevolg een vergaande regulering en controle door overheden, waardoor het efficiënter wordt dat overheden zelf steeds meer de productie in handen gaan nemen. Als voorbeeld: als banken beter in staat zijn slimme mensen aan te trekken (door hen veel geld te bieden)voor het bedenken van hun producten, dan de overheid mensen in dienst kan nemen om die banken te controleren, dan is het beter dat de overheid zelf de banken gaat runnen, dus een monopolie krijgt op het bankwezen. Wij zitten in een overgangssituatie van kapitalisme naar een systeem waarin democratische overheden in hoofdlijnen over de productie beslissen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

nou, zo te zien gaat Spekman lekker uitgerust en gebruind de strijd in ; die kan niet meer verliezen , temeer daar straks P&W en DWDD weer mee gaat doen campagne voeren

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Kijk, jij snapt hoe op 12 september de PvdA de grootste partij wordt. Niet voor niets schreeuwen al die SP-ertjes hier op Joop moord en brand.

ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2012 - 5:35

Wat een ontzettende misser zeg... Kijk nou wat je probeert, denk je dat dat zin heeft? Nu heeft links 84 zetels volgens TNS Nipo, 82 volgens de Hond, en 79 volgens Synnovate... Worden dat er meer als je ze van de SP probeert af te troggelen met laster en smaad Campagnevoering ? Denk na, waar kun je nu het beste je energie insteken, als je kijkt welke kiezers het meeste zweven? De Twee Partijen met de meeste dolende kiezers zijn op dit moment Groen-Links 65% dolend (6 zetels) en het CDA 32% dolend (7 zetels) Daar kun je dus met weinig energie, relatief gemakkelijk mensen overtuigen dat oprechter bent dan hun eigen (eveneens dolende) partij. Bij Groen Links wegsnoepen is verreweg het simpelst, maar daarmee veroorzaak je dan wel een verdere verrechtsing van Groen-Links als je daar de progressieven weghaalt... Het CDA daarentegen zal nog minder moeite kosten, en ook nog het bijkomende positieve effect hebben dat een "VVD-CDA+gedoogcollaborateurs" Kabinet onmogelijk word. Kortom beste Hans, laat je niet door neo-conservatieve Lobbyisten gek maken, maar denk zelf even na over wat Wijsheid is, om jouw gedroomde Tolerant Sociaal Nederland vorm te kunnen geven ? Hier heb je alvast wat Datamining om over na te denken: De mogelijke Coalities op basis van de verschillende peilingen in makkelijk te lezen grafiekjes uitgebeeld. NIPO Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/Nipo-Coalities.jpg De Hond Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/De-Hond-Coalities.jpg Synnovate Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/Synnovate-Coalities.jpg Je ziet in deze grafieken gelijk wat de BEVOLKING op dit moment echt wil ! Denk vooral daar ook goed over na als je de PvdA weer in de Rails wilt krijgen... Wij horen tijdens het Buurten in de Buurt in ieder geval dat de mensen het moddergooien van de afgelopen jaren, echt meer dan ZAT zijn, stop daar dus mee. Daarmee doe je vooral de PvdA schade toe, en dat is echt doodzonde ! Het is veel slimmer om je verstand te gebruiken... Inplaats van je oor zo blind te luister te leggen, op de onderbuik van de xenofobe partijbonzen, toch?

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 aug. 2012 - 5:35

[Nu heeft links 84 zetels volgens TNS Nipo, 82 volgens de Hond, en 79 volgens Synnovate...] We gaan uit wanhoop de definitie van links/rechts veranderen zodat we centrum (D66 met 15) en centrumrechts (CU met 8) kunnen meetellen om maar een linkse meerderheid te krijgen? Btw, denken dieren links of rechts?

calimero1
calimero13 aug. 2012 - 5:35

Wow, we hopen tegenwoordig op een 6 partijen kabinet. Ik maakte me al geen zorgen maar nu maak ik me helemaal geen zorgen meer. Er blijft dus na de formatie niets meer over van het SP partijprogramma. Laatste tijd toevallig gecheckt wat de standpunten van die andere partijen zijn???

ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2012 - 5:35

Wat een ontzettende misser zeg... Kijk nou wat je probeert, denk je dat dat zin heeft? Nu heeft links 84 zetels volgens TNS Nipo, 82 volgens de Hond, en 79 volgens Synnovate... Worden dat er meer als je ze van de SP probeert af te troggelen met laster en smaad Campagnevoering ? Denk na, waar kun je nu het beste je energie insteken, als je kijkt welke kiezers het meeste zweven? De Twee Partijen met de meeste dolende kiezers zijn op dit moment Groen-Links 65% dolend (6 zetels) en het CDA 32% dolend (7 zetels) Daar kun je dus met weinig energie, relatief gemakkelijk mensen overtuigen dat oprechter bent dan hun eigen (eveneens dolende) partij. Bij Groen Links wegsnoepen is verreweg het simpelst, maar daarmee veroorzaak je dan wel een verdere verrechtsing van Groen-Links als je daar de progressieven weghaalt... Het CDA daarentegen zal nog minder moeite kosten, en ook nog het bijkomende positieve effect hebben dat een "VVD-CDA+gedoogcollaborateurs" Kabinet onmogelijk word. Kortom beste Hans, laat je niet door neo-conservatieve Lobbyisten gek maken, maar denk zelf even na over wat Wijsheid is, om jouw gedroomde Tolerant Sociaal Nederland vorm te kunnen geven ? Hier heb je alvast wat Datamining om over na te denken: De mogelijke Coalities op basis van de verschillende peilingen in makkelijk te lezen grafiekjes uitgebeeld. NIPO Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/Nipo-Coalities.jpg De Hond Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/De-Hond-Coalities.jpg Synnovate Coalities: http://www.rodereus.nl/pics/Synnovate-Coalities.jpg Je ziet in deze grafieken gelijk wat de BEVOLKING op dit moment echt wil ! Denk vooral daar ook goed over na als je de PvdA weer in de Rails wilt krijgen... Wij horen tijdens het Buurten in de Buurt in ieder geval dat de mensen het moddergooien van de afgelopen jaren, echt meer dan ZAT zijn, stop daar dus mee. Daarmee doe je vooral de PvdA schade toe, en dat is echt doodzonde ! Het is veel slimmer om je verstand te gebruiken... Inplaats van je oor zo blind te luister te leggen, op de onderbuik van de xenofobe partijbonzen, toch?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen3 aug. 2012 - 5:35

Nu heeft links 84 zetels volgens TNS Nipo, 82 volgens de Hond, en 79 volgens Synnovate... Niet dus... D'66 behoort niet bij links, 'dat sulle ze wel wille' maar daarom is he nog nie zo. Het is een progressieve neoliberale partij, die ook streeft naar minder overheid.

ColorHugo949
ColorHugo9493 aug. 2012 - 5:35

Voorbarige negatieve profilering. Het zal mij benieuwen of dat de PvdA zetels oplevert. De CPB doorrekeningen van de SP is nog niet gepubliceerd. Bij negatieve resultaat krijgen parijen meestal met CPB advies en huiswerk kans e.e.a. bij te stellen. Nog even geduld. De SP had bovendien al aangegeven dat pensioenleeftijd niet heilig was. Ik wacht alle CPB cijfers rustig af en heb nog niet al mijn maatschappelijke en privé belangen afgewogen. Voor mij is een maatschappelijk kernpunt om de fin. sector hard aan te pakken en te renoveren. Dan komt slechts een parij in zicht. Kernpunt 2 is keiharde opstelling jegens de EU, anders bereikt NL niks in de onderhandelingen die nu gaande zijn. Dan komt slechts een partij in zicht.

1 Reactie
Jantje68
Jantje683 aug. 2012 - 5:35

Hier heb je geen doorrekening van het CPB voor nodig, die zal ongetwijfeld kloppen. Op papier dan wel te verstaan. In de praktijk zal het SP beleid desastreus uitpakken voor Nederland. Maar dat gaat niet gebeuren. Als SP al aan de macht komt zal dat in een coalitie met VVD, CDA, D66 moeten zijn. SP en PvdA samen zullen rechtse partijen domweg nooit accepteren. Wat er dan over blijft van de mooie plannen van SP is een bleek PvdA sausje. Jij en je mede SP-ers zullen gruwelijk teleurgesteld zijn en weer overstappen op PVV of een andere nieuwe populistische overlaad om na vier jaar weer teleurgesteld terug ter rennen naar de SP en zo voort en zo verder.

Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

Walgelijk verraderlijke, machtsbeluste, partijpolitieke demagogie van pseudolinks, van een partij die haar principes perverteert en dan aan de hoogste bieder verkoopt. Zo kenden we de PvdA al, en zo kennen we de PvdA weer. Overgaar gebakken, zoutloze regenten die hun smakeloosheid met vieze kruiden trachten te verhullen, wat maar niet wil lukken, want sommige mensen kunnen nog proeven, zo ook de onsmakelijke verneoliberalisering van de eens sociaal-economisch progressieve partij. Daarom stem ik al wat jaren op een echt sociaal-economisch progressieve partij: de SP, oftewel het betere recept.

2 Reacties
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Met dit soort scheldpartijen schiet je ook niets op. Het laat alleen jou onmacht zien.

vaclavklaus
vaclavklaus3 aug. 2012 - 5:35

Dat is niet echt een inhoudelijke reactie op wat Spekman te melden heeft. Het is te makkelijk de PvdA weg te zetten als regenten. Als ergens geen verloop is, dan is het bij de SP. Daar is nog veel meer een ons-kent-ons sfeer met minder ruimte voor eigen meningen. SP kan alleen regeren als zij tijdens de bewindsperiode alle standpunten ter linkerzijde van de PvdA inleveren. Als je een haalbaar links programma wilt en je politici wilt met de compententie om (internationaal) punten binnen te halen; dan stem je PvdA.

ColorHugo949
ColorHugo9493 aug. 2012 - 5:35

Spekman kan zijn pijlen beter op banken en Brussel richten, die bepalen de begroting. http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2459171-de-eu-schrijft-ons-de-begroting-voor

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen3 aug. 2012 - 5:35

@Hugo Brussel schrijft niet de begroting voor. Niet de beleidsmatige keuzes en niet de omvang van de begroting, maar wel de verhouding van de omvang van de begroting ten opzichte van andere economische kengetallen. Overigens de gezamenlijke regeringen menen ook dat ze elkaar de maat kunnen nemen t.a.v. welk soort sociaal en economisch beleid een land mag/moet voeren zodat er meer eenheid in economie gaat ontstaan. Alsof dat nuttig is. of dat past bij het huidige monetaire beleid, is nog maar de vraag. Maar dit soort geneuzel is de prijs voor zogenaamde hang naar nationale souvereineteit.

MichelReiziger
MichelReiziger3 aug. 2012 - 5:35

PvdA is zich pas sinds 2 maanden weer aan het profileren als een sociale (linkse) partij. Na jaren van grijs gedraai en geen noemenswaardige stelling in nemen mbt tot de (Euro)crisis komt Henk 'wollig' Spekman - u weet wel van die partij die tijdens het kunduzakkoord niets zeggend heerlijk grijs stond uit te stralen en geen stelling nam. PvdA - ook de partij die de PVV groot heeft gemaakt met haar grijze politiek gaat even uitleggen dat de SP tevens een risico vormt. Ik heb ook gelezen in de Rotterdamse Telegraaf (AD) Wat me als eerste opviel in het foto vullende artikel, Spekman zit op een rode ipv grijze bank...spekman heeft kleding adviezen geregen....toepasselijk ook die 'New 'Balance' schoenen... en ook leuk dat zijschrift bij de foto: "Spekman: Sociaal kan ik het ontzettend goed met Roemer vinden." Ze zullen elkaar echt nodig hebben, dat is als de PvdA ook werkelijk wil mee-regeren. In deze zeer onzekere tijd is dat een risico natuurlijk. Hoop zelf nog steeds op een sociaal kabinet, met op links de SP en PvdA, op rechts D66 als aanvulling.

Conundrum
Conundrum3 aug. 2012 - 5:35

Dit is het toppunt! De PvdA heeft jarenlang samen met de VVD neoliberale hervormingen doorgevoerd en de werkenden in dit land in de steek gelaten en nu moet de SP zich neoliberaal tonen om samen de VVD te bevechten. Hoe kun je het bedenken!

2 Reacties
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

De SP wil toch zo graag regeren, niet waar Gerrit? Laten ze het dan een met de VVD proberen.

Jantje68
Jantje683 aug. 2012 - 5:35

Ik zie ook werkelijk geen andere optie dan dat de SP zal moeten regeren met de VVD? Komt dat als een verassing dan? Geef we wat alternatieve rekensommetjes die op 76 zetels uit komen. Ohh ja probeer er rekening mee te houden dat die andere partijen in dat lijstje dan ook moeten willen. Op de kernpunten van het SP beleid zijn dat er waarschijnlijk 0, tenzij de SP zijn kernpunten (wat de SP onderscheidt van de PvdA) laat varen: - Afstand nemen van Europa, banken aan pakken (en ander populistisch geneuzel). Onbespreekbaar voor andere partijen en kan ook helemaal niet, krijg je nooit rond in Europa. - Pensionleeftijd niet verhogen, Onbespreekbaar voor andere partijen, kan niet - Geen hervormingen in ontslagrecht en andere gebieden. Onacceptabel voor andere partijen en nog het meest voor D66 die voor het gemak bij links worden gerekend. Samenvatten twee opties: 1 Vasthouden aan kernpunten en in oppositie blijven 2 Alle essentiële kernpunten weg geven en mee regeren Welke kies je?

hallohierharry
hallohierharry3 aug. 2012 - 5:35

Onmacht van Spekman, verraad van Bos die de SP terzijde schoof om met Balkenende afbraak beleid te voeren. Daarvoor hadden we Kok en Melkert van die twee mocht er niet gepraat worden met de SP. Maar al die jaren bleef de SP groeien en groeien, het neoliberale beleid o.a mogelijk gemaakt door PVDA is een puinhoop gebleken. Van de ene naar de andere crisis de PVDA heeft altijd dat beleid gesteunt samen met VVD en D66 , maar nu is er een ommekeer "volgens Spekman" te laat de kiezer vertrouwdt de PVDA niet meer. Te lang zijn ze meegegaan in marktwerking en afbraak politiek.

1 Reactie
boeie
boeie3 aug. 2012 - 5:35

We hebben het ook zo slecht in nederland, zonder echt significante grondstoffen toch een van de landen met de beste sociale en medische voorzieningen in de wereld.. Waardeloos dat sociaal/liberale beleid van de PVDA/VVD..

JAWEH
JAWEH3 aug. 2012 - 5:35

Stel je toch eens voor de Wilders zijn standpunt over moslims los zou laten. Dan was er een opeens een links machtsblok waar rechts tot in lengte van jaren niets zou tegen kunnen beginnen. Niets is onmogelijk op politiek gebied.

1 Reactie
Opinius
Opinius3 aug. 2012 - 5:35

behalve als een daarvan binnen zijn partijgedoegeda en het theatralgetralala financieel aan de rechtse infuus ergens hangt ,teneinde zo een partij overend te houden . grinn

ErikDoes
ErikDoes3 aug. 2012 - 5:35

Waarom is de PvdA campagne toch zo verdomd slecht de laatste jaren? Ik zou er bijna SP van gaan stemmen. Natuurlijk is er genoeg reden om de aanval op de SP te openen. Zeker als je verloren zetels vooral daar zitten. Maar doe het dan goed en niet met dat rare verhaal over doorwerken tot je 85ste. De SP kan die bal op een eenvoudige manier terug kaatsen: "Zorg eerst eens dat er meer mensen van boven de 55 weer aan het werk komen voordat je de pensioenleeftijd verhoogt" en bovendien zoals elders hieronder opgemerkt, de besluiten over langer doorwerken zijn al genomen. Al jarenlang heb ik het gevoel dat de sociaal democratie niet meer door de juiste vertegenwoordigers wordt uitgedragen. Hier en daar loopt er nog een rond bij de PvdA en af en toe heb je weer een sprankje hoop, maar men maakt er in het algemeen een zooitje van. Als ik dan toch met zoveel tegenzin PvdA zou gaan stemmen, kan ik toch net zo goed met tegenzin strategisch SP gaan stemmen? Sociaal democratische Joop-ers, help me!

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

Nou, ik zou zeggen, volg je eigen logische gedachtegang en stem dan ook op de SP! Strategischer kán niet!

Irmaatje
Irmaatje3 aug. 2012 - 5:35

Voorkom Rutte II, stem SP !

Opinius
Opinius3 aug. 2012 - 5:35

er rest enkel: (zie foto) in volledige vertwijfeling " in oververmoeidheid door onaflatend politiek verraad onderling ,het naar je eigen kop grijpen " vele zullen hem volgen en velen gingen hem recent voor,.hierbij denk ik aan Bos die moest zonodig ineens terug naar kroost,denk ik aan a kant die ze kapot aan het systeem kapot ging ,die hoog klm vliegende cda ér emieltjeventieltje voor zijn relatie. ziet eens hoe schoon het geruimd wil of werd . die gooser op die foto dhr spekman pvda,man ga naar huis,.. gelijk dat hele zooitje politiek den haag,..die nu de rotzooi moeten gaan verkopen uit een eeg ,waar we allang aan zijn verkocht ,in/en dattemetoffejongeszijndatwildenweweten endaaromkomenwijoveral dan komt ook maar. en dan nu echt overal. wel,. sterkte aan het politiek gezoks den haag de komende verkiezingen, het zal opnieuw loos gaan ,waar alles de "hoer"uit hing de ene partij zich verkocht aan de ander ,de ander de ene afzeikte hoeveel voorbeelden nog daaruit alleen al het laatste jaar? foei ! en op zowat wordt een "stem "gevraagd ? van wie?

1 Reactie
Opinius
Opinius3 aug. 2012 - 5:35

PS en die democraat D 66 e'r gladde pech olt niet uitgezonderd ,ik zou 'm niet willen vergeten in de rij ,..der rookbomwerpers. die is allang ver weggerukt van het "potje"van wat ooit zijn mentor was, (van mierlo) ..enge gladde vent in een gespleten tong die een slang ook nodig heeft in overleven . maar toch niet een echte vent. ook zoiets ,..wederom : en zoiets vraagt een stem ? op wat?

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
nautica
nautica3 aug. 2012 - 5:35

Fijn dat je mijn keuze coor de SP niet zo vreemd vind. Echter jouw woorden doen mij zo erg aan recente slinkse akkoorden denken waar de PvdA de banvloek over uitsprak dat ik moet aannemen dat je tot de andere vleugel behoort. Ik dacht dat die met de Noorderzon vertrokken was maar niets blijkt minder waar. Het wordt een harde strijd om de juiste coalitir partners te vinden voor Roemers mocht het er ooit van komen maar dat geldt evenzeer voor de PvdA leiding. Maar ergens ben ik bang dat de formatie al lang achter de rug is....

Bakoe
Bakoe3 aug. 2012 - 5:35

Kijk Erwin, we hebben momenteel een heleboel problemen. Problemen die ontstaan zijn tijdens regeringen met PvdA/CDA/D66/VVD. En nu ga jij vertellen dat digene die er altijd voor gewaarschuwd heeft geen oplossing voor de problemen heeft, en dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor die problemen ze moeten gaan oplossen. Volgens mij zou je zelfs op Dirk Scheringa stemmen.

denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"De SP is net als de PVV goed in het maken van problemen maar heeft geen realistische en betaalbare oplossingen." Je hebt weer als een braaf schooljongetje goed naar je held Mark Rutte geluisterd zie ik weer.

Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

Het is wel veelzeggend, dat je zo'n nietszeggende oneliner veel vindt zeggen, want dat kan eigenlijk niets anders betekenen dan dat je eigenlijk niets te zeggen hebt, maar het als veel doet voorkomen, iets waar aangehaalde pedante "heer" ook erg bedreven in is gebleken te zijn. Ergo, ik kan de motieven achter de pretentie dus wel plaatsen.

wvdstraat
wvdstraat3 aug. 2012 - 5:35

Kunt u dan even terugtwitteren dat "Het (grijze) midden floreert bij de crisis, ten koste van velen !" ? ! Aan de heer SvHB graag...

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

De tijd van de brede middenpartijen is gewoon voorbij: CDA en PvdA zijn daardoor teveel vleesch-noch-visch geworden. Onduidelijk voor wie ze precies opkomen, iedereen te vriend willen houden en daardoor geen duidelijk profiel (meer). De SP is gewoon duidelijk, daar stem je op als je geen graaiende bankier of manager bent. Die stemmen zelf weer VVD als ze euro-kritisch zijn of D66 als ze eurofiel zijn. De PVV is gewoon helemaal tegen wat op zich ook duidelijk is maar wat voor veel mensen dan toch te ver gaat. Het probleem is dat veel middengroepen ten onrechte denken dat ze ook 'manager' zijn of kunnen worden. Daarom stemmen ze VVD of D66 terwijl zeveel beter af zouden zijn bij de SP. Gewoon omdat die partij de middengroepen ook ontziet en het bij de topinkomens haalt, daar waar het geld zit. De PvdA heeft de afgelopen jaren dit geroepen maar haalde het dan toch weer bij die middengroepen en liet de banken ermee weg komen. Zie Bos, Kok en De Waal. Dat vergeten mensen straks echt niet meer, zeker nu Roemer een echt alternatief is.

1 Reactie
EricWakker
EricWakker3 aug. 2012 - 5:35

Mee eens. Zelf houd ik het op GL, omdat SP een mager duurzaamheidsprofiel heeft.

kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

We krijgen paars, de positie van de PvdA ten opzichte van de SP is niet zo interessant. De VVD wordt via paars gedwongen om mee te gaan in afbouw van de HRA, en de PvdA wordt via paars gedwongen om het begrotingstekort in de schmiezen te houden. De SP mag samen met de PVV verder gaan met filibusteren, zij hebben zichzelf tot kleuterpartij gedegradeerd. En of ze nou 50 of 60 zetels hebben samen, heel veel verschil maakt dat niet.

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

"De SP mag samen met de PVV verder gaan met filibusteren, zij hebben zichzelf tot kleuterpartij gedegradeerd." is uiteraard een Jip-en-Janneke/Henk-en-Ingrid projectie van de eerste orde. Denk je erboven te staan, schiet je eronder. Poseer maar lekker trendy verder.

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Als het aan Wiegel ligt, wordt de PVV gewoon omgeruilt voor de SP. Roemer als het linkse paard van Troie.

Laroi
Laroi3 aug. 2012 - 5:35

Wat is er nou eigenlijk aan de hand? Spekman stipt een paar verschillen aan die er nu eenmaal zijn tussen twee partijen, en het AD schrijft met kolossale letters dat hij de SP de OORLOG verklaart. Kan het nog subtieler? Iedereen weet dat het AD slechts twee procent minder rechts is dan de Telegraaf. Dit is dus niets anders dan ophitsen. Partijen tegen elkaar uitspelen. VERDELEN OM TE KUNNEN HEERSEN. kortom: gewoon een Telegraaf-kop. Dat vind ik. Het heeft al eeuwen zo gewerkt en het wordt tijd dat te beseffen. Twee of drie overbrugbare verschilletjes, terwijl de verschillen met alles wat regeert honderd keer zo groot in aantal zijn.

1 Reactie
Jantje68
Jantje683 aug. 2012 - 5:35

Ik begrijp heel goed dat je de boel wil bagatelliseren maar Spekman heeft de woorden bij Het Journaal nog eens herhaald. Hij wil gewoon de confrontatie aan gaan met de SP want we hebben bijna verkiezingen. Alle woorden op een goedschaaltje gelegd en dat weet het campagne team. Dit gewoon bedacht en strategie. GL zal ook nog wel komen. Zij moeten wel want op recht is niks te halen en verder is het voor hun van belang de aandacht weg te houden van hun interne problemen. Van vriendschap tussen de linkse partijen is nooit sprake geweest. Hooguit naar buiten toe gespeeld. Ze kunnen mekaars bloed wel drinken Gaat gewoon om macht, want als Roemer daar zit met kornuiten zit de PvdA er niet. Het zijn net gewone mensen.

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Iedereen die zegt dat het niets uitmaakt: 75 of meer zetels voor SP, PVV, CU, SGP, PvdD en wellicht de Brinkman partij en het is over en uit met de euro en de profiterende bankiers... Zo onrealistisch is dit echt niet. Het zou wat zijn als wij op 12/9 deze waanzin zouden kunnen stoppen.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Beetje veel onrealistisch lijkt mij. Zie jij ze soms vliegen? Het vrome SGP en CU samen met de PVV en de al even populistische SP? Kom Peter ga eens met beide benen op de grond staan. Maar het is wel duidelijk, waar de Roemerse aanhang over denkt.

Matjan2
Matjan23 aug. 2012 - 5:35

Vlàk vóór de verkiezingen verschil van mening bij links!

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger3 aug. 2012 - 5:35

Vlak....vlak voor de verkiezingen is een paar dagen, er zal nog zoveel veranderen in de peilingen.

Jensbos
Jensbos3 aug. 2012 - 5:35

Precies, het "geld" trekt zich daar niets van aan, die betaalt "markt conform"... Daarom is het zo belangrijk dat we in Nederland (en Duitsland) links kiezen...uiteindelijk doen we (de Euro zone) het als reele economie beter dan de Britten en de Amerikanen. We moeten weer gaan sturen, de waarden van de klassieke sociaal democratie met behulp van de hersenspinsels van Keynes, maar dan ...volledig...v,anwege de niet acceptatie door de VS in Bretton Woods 1944 van delen van het gedachtegoed van Keynes zijn de grote verschillen in de wereldeconomie bij globalisering onaangepakt gebleven. Helaas heeft het kapitaal daar geen boodschap aan, dat wil in de financiele economie via het nemen van "future" posities en het downgraden van de "zwakke broeders" (ze hebben te veel geleend) ons van onze spaarcenten en pensioenen (via om laag gedrukte koersen) laten inleveren opdat men daarmee en via hoge rentes wat terug kan verdienen van de genomen verliezen op de subprime markt in de VS. En de reele economie daar tracht men door steeds weer van stuivertje te wisselen zoveel mogelijk profijt te trekken uit de arbeid hier (zie Hema) en de voordelen voor de aandeelhouder via de aanbodeconomie en globalisering optimaal tot hun recht laten komen. Uiteindelijk levert het steeds minder op want ieder onderbiedt elkaar, het zal zo dus ook streeds moeilijker worden om opnieuw te beginnen.

Jensbos
Jensbos3 aug. 2012 - 5:35

Onvoorstelbaar, dit is de VVD in de kaart spelen, die ziullen zich wel weer in hun handen wringen. Ook ik had hoop dat met het aantreden van wat naar ik dacht een –sociaal- duo de teloorgang van de PvdA een halt toegeroepen zou worden, maar niets van dit alles. Het neo liberale virus blijft kennelijk onuitroeibaar, dat experiment moet z.s.m. achter slot en grendel en het experiment van de SP moet alle ruimte krijgen …ook Europees… Ik hoop nu dat degenen die nog op de PvdA zouden gaan stemmen hun keuze op de SP laten vallen, in die zin kan deze stomme stellingname nog enig sociaal-politiek succes opleveren. Ik noteerde in 2006: “16 November in het nieuws, Milton Friedmann overleden, de grote guru achter de monetaristische economische politiek, die als één van de leidraden mag gelden voor de huidige mix van economisch handelen. De door Thatcher (Conservatief, rechts) en door Reagan (Republikein, rechts) en in feite al hun opvolgers en navolgers, sinds de jaren tachtig, ter rechter en ter linkerzijde in de politiek geadopteerde trendy liberale economische politiek is hierop en op de absolute vrijhandel, resulterend uit het “supply-side” denken, (theorieën van de achttiende-eeuwse econoom Adam Smith) terug te voeren.” In een recente column bij een belangrijke nieuwsbron over de “strijd” van Obama tegen de 1% (die in VS een kleiner deel van hun inkomen aan belasting betalen dan “Joe the plumber” en die waarschijnlijk grotendeels achter de 21 duizend miljard dollar zitten die in belasting paradijzen gestald zijn.) noemde ik dit nog eens: His or her (in dit geval van de president) record is – in my opinion- in this case …..the record of the opposition. Would the GOP have accepted the presidents plans about infra structure and green energy as he laid them out at the start of his term, a lot of Americans would actually have benefitted by the money printed by the Fed., there would have been more jobs. That would have been far better then as basically happened now, beafing up the trade deficit in the favor of others and so looking after the profits of the 1 percent (and a lower cost price of luxury goods,..if that is an advantage,.. one might doubt that) in stead of creating jobs. Then, he (like the current UK government always blames the labour predecessors for which is mainly a flaw in the capitalist system…recreated by the extreme liberties regiven to the banking sector by Reagan and Thatcher..) cannot be blamed for these systemic failures, nor can any current politician, the main reason is within the current primitive system, greed. He cannot help that, by means of subprime mortgages and their derivatives, the casino capitalist system has made all democracies pay for their (the 1 percent) errors. Add to this the foul play of banks which becomes more and more apparent and it is very clear for me which side I should definitely not vote for. The total cost of Iraq and Afghanistan were until recently about 2000 billion dollars, still quite a bit of money if you put that against the money that the president was going to spend on infra structure and a fairer health system. (men vond die kosten niet zo hoog) Redistributing wealth is probably the right word, if you give society back what GWB took out of it by handing out large tax deductions to the super rich, whom do not seem to have spent there money here……and which Romney even seems to want to increase…..” Wanneer leren we nu eens in te zien, dat de “ruecksichtlose” aanbod / monetaristische economie, die ons de afgelopen 25 jaar uit liberale hoek is opgedrongen z’n “sell by date” al lang gepasseerd is. Supply side en globalisering hebben daarvoor sinds medio jaren ’90 voor gezorgd. We moeten uit de doos denken en de enige, die dat doet in Nederland is de SP, geld drukken om fictief geld (opgebouwd met de handel in vertrouwen/derivaten) te vereffenen lijkt me een logische zaak. Het levert geen extra werk op dus ook geen inflatie, het vult alleen de gaten op die geslagen zijn met in de schoot geworpen centen (Bull/Bear trading), er wordt niets aan de werkelijke economie onttrokken.. Ander punt is inderdaad dat werk en daarom moeten we ook een halt roepen tegen het “verdelen van de schaarste” zoals het liberalisme dat predikt en door Spekmnan beaamd wordt, en onze volledige aandacht richten op het creeren van arbeid voor die vele “vrijgestelden” (een groot deel van WW, WAO, WIA, Wajong en Bijstand gerechtigden) Bij voorbeeld door het in de Westerse wereld heffen van aanzienlijke rechten op de export van werk voor onze markten, als uitgevoerd door “onze” multi nationals. (via jaarlijks bij te stellen invoerrechten, gebaseerd op verschil in de kosten van levensonderhoud tussen produicerend en consumerend land. Ook moet het in dienst nemen van uitzendkrachten ZZP’ers voor de inhuurder zwaarder belast worden, ten einde ook voor die mensen de opbouw van pensioenen e.d. te faciliteren.

1 Reactie
denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"Ook moet het in dienst nemen van uitzendkrachten ZZP’ers voor de inhuurder zwaarder belast worden, ten einde ook voor die mensen de opbouw van pensioenen e.d. te faciliteren." Kan me helemaal vinden in je betoog Jens maar wat zou je er van vinden deze ZZPers een fatsoenlijk arbeidscontract aan te bieden zoals we die al kennen?

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Hans Wiegel zei vanavond in Half8Live, dat VVD en CDA prima met de SP kunnen regeren. Kijk, dat bedoel ik nou. De SP is gewoon het "linkse" paard van Troie. Als de SP maar regeren kan, dan duikt Roemer met Jan rap z'n maat de koffer in.

2 Reacties
denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"Hans Wiegel zei vanavond in Half8Live, dat VVD en CDA prima met de SP kunnen regeren." Dat hij dat zegt is prima maar vervolgens sla je wat mij betreft een beetje door, door te doen alsof Hans Wiegel de SP in eigen persoon is. Dat doe je door op basis van deze uitspraak van een VVD fossiel of anders gezegd, mastodont te stellen dat: "Als de SP maar regeren kan, dan duikt Roemer met Jan rap z'n maat de koffer in." Heb je dat Roemer horen zeggen?

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

"Hans Wiegel zei vanavond in Half8Live, dat VVD en CDA prima met de SP kunnen regeren" Dat Wiegel dit zegt wil nog niet zeggen dat Roemer er net zo over denkt. Wel een beetje zindelijk blijven redeneren Willem !

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

Heeft Spekman geen gelijk? Ook nu weer is geen SP'er instaat tot het inhoudelijk ingaan op de klacht van Hans Spekman. Het wordt ook eens tijd dat de SP kenbaar maakt hoe haar financieel beleid voor Nederland in elkaar steekt. 20 jaar parlementaire journalistiek heeft geen inzicht gebracht hoe de SP haar pensioenen, zorg en onderwijs betaalbaar houdt. Altijd maar weer horen we dat er geld bezuinigd kan worden op managers in ziekenhuizen en zorginstellingen, wat een paar miljoen bespaard op de miljarden oplopende zorgkosten. En ook nu weer hoor ik de aanklacht op het neoliberalisme. Alsof Wim Kok de privatisering zelf heeft uitgevonden en die ons niets dan ellende zou hebben bezorgt. Dat de geprivatiseerde overheidsbedrijven er destijds niet in erbarmelijke staat bij stonden en nu makkelijk ontkent kan worden. De privatisering heeft ons ook veel overheidsgeld bespaard dat er telkenmale in KPN gepompt werd, maar dat is blijkbaar een ongemakkelijke waarheid. Wat me zo argwaant is dat zo weinig SP kiezers zelf de vraag durven te stellen hoe het allemaal betaald wordt. Alle kritiek is naar buiten gericht, niemand durft te vragen hoe de SP haar eigen beleid realiseerbaar denkt te maken. Kom op SP'ers, durf eens kritisch op de eigen partij te zijn. Dat hoort bij een echte politieke partij. Of staat er een omerta op Financiën? Nee toch hoop ik.

3 Reacties
denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"Altijd maar weer horen we dat er geld bezuinigd kan worden op managers in ziekenhuizen en zorginstellingen, wat een paar miljoen bespaard op de miljarden oplopende zorgkosten." Je snapt blijkbaar niet dat deze maatregelen niet bedoeld zijn om kosten te drukken maar om onrecht te bestrijden. Denk daar maar eens even over na.

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

"Wat me zo argwaant is dat zo weinig SP kiezers zelf de vraag durven te stellen hoe het allemaal betaald wordt". Die SP kiezers wachten eerst tot ze de doorberekening van het CPB hebben gezien. Zou jij ook moeten doen.

Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

"Ook nu weer is geen SP'er instaat tot het inhoudelijk ingaan op de klacht van Hans Spekman." Het geciteerde, en de rest van je verhaaltje niet minder, berust nu juist op het verhullen van je eigen gebrek aan inhoud, en dat gebrek tracht je, weinig effectief, te projecteren op een beweging die je niet aanstaat, maar die wel degelijk inhoud en argumenten heeft, zoals een ieder zelfstandig kan constateren, en zo eenvoudig is dat. Waarom zou een SP-er zich onderwerpen aan jouw normen, als het met het niveau van deze zo slecht gesteld is, achter de camouflage van pedanterie, waar niemand intrapt. En hetzelde geldt voor álle demagogische leugens richting de SP. Deze gaat haar eigen gang, vaart haar eigen koers, en met succes. Meelopen, meewaaien, naar de mond praten en napraten, is voor populisten, conformisten en opportunisten.

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

In reactie op Willem Korenman (reageren stuurt me steeds nu naar de mobiele site die niet werkt): Ik denk zeker niet dat alle euro-critici en tegenstanders in een regering gaan zitten, integendeel. Wel denk ik dat een meerderheid voor euro-reddingen, nieuwe ESMs of extra geld voor zuid europa wel eens heel lastig kan gaan worden. 42+20+7+3+3=75 (zomaar een schatting)

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Aha, de optelsom met behulp van de spookpeilingen van de Hond. Jongen doe mij een lol. Ga eens met beide benen op de grond staan. Zo maak je je alleen zelf belachelijk.

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

Eerlijk gezegd zag ik Spekman wel zitten. Eindelijk weer een links geluid binnen de PvdA. Met deze laaghartige aanval op de SP valt hij voor mij totaal door de mand. Dat de voorzitter van een partij, die de mond vol heeft van linkse samenwerking (zelfs een lijstverbinding is aangegaan met de SP)zo fel te keer gaat tegen een 'broederpartij' i.p.v de strijd aan te gaan met partijen als VVD en PVV is onvergeeflijk. Bovenal is het ook nog gewoon verschrikkelijk dom, omdat hij de kiezers onderschat. Kiezers houden niet van ruziemakers binnen eigen gelederen. Het is gewoon kinnesinne omdat de SP hoger in de peilingen staat. Wie het belang van de eigen partij vooropstelt boven het belang van een hechte linkse samenwerking is voor mij asociaal bezig. Een ander woord kan ik er niet voor vinden.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

"Wie het belang van de eigen partij vooropstelt boven het belang van een hechte linkse samenwerking is voor mij asociaal bezig. Een ander woord kan ik er niet voor vinden." Ik ook niet. Het is het enige juiste woord ervoor.

robheus2
robheus23 aug. 2012 - 5:35

Het moddergooien is begonnen zie ik. Zou de PvdA soms veel kiezers verliezen aan de SP?

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger3 aug. 2012 - 5:35

Dat niet alleen, de PvdA zit waarschijnlijk het liefst weer met de VVD en het CDA al dan niet D66 in een kabinet. Dat is veel makkelijkere politiek voeren...polder politiek heet dat.

kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

"Zou de PvdA soms veel kiezers verliezen aan de SP? " Heel wat, ik denk dat de SP winst grotendeels uit de PvdA komt. Dit is slecht nieuws voor de SP. Het betekent dat de PvdA stemmers die over zijn niets met de SP te maken willen hebben.

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Volgens Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) heeft Roemer laten weten, niet op Spekman te willen reageren, want de verkiezingen gaan tussen links en rechts. Roemer bedrijft struisvogelpolitiek en verkoopt een broodje aap. Als zelfs de lijsttrekker van de SP niet met beide benen op de grond staat, kun je dat ook niet van zijn aanhangers verwachten. De “slag om het Torentje” gaat nu dus tussen de PvdA en de VVD. De SP staat buitenspel.

8 Reacties
denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"De “slag om het Torentje” gaat nu dus tussen de PvdA en de VVD. De SP staat buitenspel." Aldus Willem Korenman, waarbij de wens de vader van de gedachte is. Keep on dreaming you fool

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

De wens is de vader van de gedachte. Roemer negeert het geschimp van een teleurgestelde Spekman. Wijze man.

Jantje68
Jantje683 aug. 2012 - 5:35

Strategisch wel uitermate slim van Roemer. Die blijft zich profileren als staatsman en wil zich niet verlagen tot gekissebis. Met een stampvoetende PvdA tegenover zich zal hij alleen maar meer groeien. Niet dat ik er op zit te wachten maar de SP heeft wel meer mijn sympathie. Ik ben het niet eens met hun standpunten maar ze maken zich wel meer druk om zaken die ergens over gaan ipv drammen, symboolpolitiek(aanpassing van Art 1) en intellectuele discussies waar geen enkele burger iets aan heeft.

Sternenstaub
Sternenstaub3 aug. 2012 - 5:35

Jij verkoopt het broodje aap, dat overigens niemand lust, met die vieze bruine saus erop, en trouwens wie wil er nu een broodje van de firma Apenrots, en gedraagt je als een struisvogel, en niet Roemer, die juist helemaal niet aan struisvogelpolitiek doet, of wil doen, maar gelijk heeft met hoe hij het doet, maar ook met wat hij laat.

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

Buiten dat je bezig bent met een ziekelijk machtsspel, heb je ook nog niet eens in de gaten dat door deze zet te doen de PVDA zich weer in het Jolande Sap kamp nestelt. Hebben jullie op het partijburo wel opgelet de laatste maanden? Dachten jullie werkelijk dat er ook maar 1 Sp stemmer nu op Samson gaat stemmen? In het achterhoofd houdende dat ook jullie net zoveel schuld hebben aan de bestuurscrisis als de VVD en het CDA? En dat, dat voor heen hoop Sp stemmers kraakhelder is? Wat een hoop mensen al vermoeden is dus werkelijkheid de rechtse vleugel in de partij heeft de macht weer naar zich toe getrokken. Ik wens ze veel succes samen met G-L stelletje matennaaiers zijn jullie.

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Ik vraag me echt oprecht af of u het meent of dat u zit te trollen... Hoe kan je nu nog serieus denken dat het over 2 maanden tussen Rutteven Samsom zal gaan? Alsof de SP opeens niet meer relevant zal zijn en 15(!) zetels terug zouden gaan naar de PvdA... Mensen zijn de traditionele partijen echt zat, kijk naar alle reacties vandaag op Spekman (hier en juist ook op andere plekken). Men kiest vaak niet eens zozeer 'voor' de SP maar echt 'tegen' de PvdA of het CDA. Is het niet verstandiger om eens goed naar het verhaal van de SP te luisteren dan er zo op af te geven? Denken dat het vanzelf weer goed komt gaat echt niet werken, het is geen 1982 meer...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 aug. 2012 - 5:35

Bij de huidige peilingen gaat de slag om het torentje tussen de VVD en de VVD. Er is geen enkele coalitie denkbaar zonder de VVD, en dús geen enkele met de SP. De VVD wordt de grootste coalitiepartner, en er wordt behalve de SP wellicht, geen enkele andere partij groter dan de VVD.

Rode druppel
Rode druppel3 aug. 2012 - 5:35

Voor sommige mensen is het moeilijk als hun partij afgerekent wordt op behaalde resultaten uit het verleden. Zo wil ik uw reacties omschrijven. Een PVDA die de belangen van gewone burgers heeft verkwanselt , aan het neo-liberaal deel in de partij. Ga gerust zo door, u bereikt hoogstens het tegendeel , van wat uw doel is. Mensen zijn niet dom.

Irmaatje
Irmaatje3 aug. 2012 - 5:35

@Willem Korenman, vr 03 augustus 2012 22:41 Normaal op mensen reageren lukt nog steeds niet.... "Volgens Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) heeft Roemer laten weten, niet op Spekman te willen reageren, want de verkiezingen gaan tussen links en rechts." Ik zal het u even uitleggen..... dit is een beleefde manier om te zeggen dat Roemer zich niet wenst te verlagen tot het niveau van Spekman.

1 Reactie
kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

Het niveau van Roemer en Spekman is niet zo interessant. Het gaat om standpunten. Roemer/SP gaat slecht om met de begroting, althans, dat is hun plan. Ze willen de economie laten floreren op geleend geld. Grieken kunnen je vertellen dat dat een slecht plan is.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

Wiegel oreert dat VVD, SP en CDA een mogelijke toekomstige regeringssamenstelling kan zijn. Heel apart.

2 Reacties
WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Roemer zegt dus: We buigen niet naar links maar slaan rechtsaf

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Vergeet Wiegel, die is allang over de houdbaarheiddatum. Even los van het feit dat straks de SP en de VVD samen genoeg zullen hebben voor een meerderheid. Ik zie het niet gebeuren, maar het blijft altijd een optie zeker als alle andere combinaties uit 5+ partijen die fors verloren hebben zou moeten bestaan. Jezou dan kunnen bedenken dat voor 2 partijen er meer individueel te halen valt zonder al die splinters...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 aug. 2012 - 5:35

Lollig dat de partijpolitiek belangrijker is dan het belang van links of rechts bestuur van het land. De PVDA heeft liever stemmen van de SP omdat hij daar een reële kans op maakt. Goede argumenten tegen de VVD leveren onze heer Speckman niets op. Dan maar oogsten in eigen gelederen. Wat ik persoonlijk betwijfel ik denk dat de SP gematigder gaat worden en de PVDA opslokt. De PVV doet het zelfde hij valt ook de SP aan in Elsevier vertelde Wilders dat daar wat te halen valt. Dus kunnen we D66 en de VVD horen en de CU SGP en het CDA. Ik wens ze allemaal veel succes. Jammer enkel dat BV Nederland hier helemaal niets aan heeft.

2 Reacties
kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

"Lollig dat de partijpolitiek belangrijker is dan het belang van links of rechts bestuur van het land." Land besturen gebeurt na de verkiezingen. Voor de verkiezingen moet je stemmen winnen. Dat is altijd zo. Je ziet de SP dan ook stevig van leer trekken tegen de PvdA, en omgekeerd. Dat hoort allemaal bij het campagne voeren. Welkom in een democratie.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 aug. 2012 - 5:35

[Lollig dat de partijpolitiek belangrijker is dan het belang van links of rechts bestuur van het land.] Spekman doet dit niet uit pertijpolitieke overwegingen hij waarschuwt voor de SP in de hoop dat er een verkiezingsuitslag komt die het land bestuurbaar maakt, daarmee gaat het dus om het landsbelang.

ColorHugo949
ColorHugo9493 aug. 2012 - 5:35

Was het niet de PvdA die klakkeloos voor het ESM heeft gestemd? Zat de PvdA ook niet in het JSF project, Afghanistan en staat de PvdA al weer niet trappelen om in Syrië "iets" te betekenen als haantje de voorste? De EURO op krediet, BANKEN op krediet en OORLOGEN op krediet en risico van belastingbetalers, verpakt onder misleidende propaganda. De PvdA slikt alles als machtspartij. De SP heeft al aangegeven dat pensioenleeftijd niet heilig is en zich aan begrotingsafspraken van Brussel zal houden. Spekman moet gewoon even wachten totdat het CPB met de doorrekening van het SP programma komt. Roemer beantwoordt wat vragen: http://www.sp.nl/nieuwsberichten/12403/120803-tien_vragen_aan_emile_roemer.html

1 Reactie
kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

"Was het niet de PvdA die klakkeloos voor het ESM heeft gestemd?" Niet klakkeloos, maar na beraad.

OmeGerrit56
OmeGerrit563 aug. 2012 - 5:35

Ik heb alleen maar diepe minachting voor deze perverse aanval van Spekman en zijn achterbakse Pv.dA. Het is niet Roemer geweest die de economie 'in de ellende' heeft gebracht (leer eens Nederlands), maar de rechtse bankenvrindjes van Spekmans beoogde coalitiepartner VVD. En laten we ING commissarissen Wim Kok en Lodewijk de Waal even niet vergeten, hoeders der bankiersbonussen. Meneer Spekman en zijn PvdA hebben niet de schone handen waarmee Roemer deze verkiezingen ingaat en van moddergooien zullen ze zeker niet schoner worden. De zoveelse smet op het blazoen van de door baantjesjagers gecorrumpeerde PvdA. Wat lijkt het lang geleden dat Joop den Uyl voor mijn raam hing.

2 Reacties
kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

"door baantjesjagers gecorrumpeerde PvdA" Wat is er mis met werken?

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Leer eens goed lezen. Met Roemer komt Nederland ng meer in de ellende terecht.

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

Eigenlijk zei Spekman gisteren niets nieuws en wie wist nog niet, dat Roemer (en de SP) een risico voor de economie vormt. Roemer is al meerde malen gevraagd nu eens uitleg te geven. Daar hebben de kiezers recht op. Het is strategisch ook niet slim, om als beoogd MP het zwijgen er toe te doen en te verwijzen naar een links-rechts verkiezingsstrijd. Het gaat niet om de “SP voor ons eigen”. Het gaat er om oplossingen te bieden, hoe Nederland een crisis weer te boven kan komen. Roemer geeft er meer blijk van leider te zijn van een populistische partij, die wat te verbergen heeft. Daarmee vervreemd Roemer (en de SP) zich van de PvdA. Dat is jammer. Een staatsman wordt je niet door je een blauw confectiepak en een blauwe stropdas van de Wibra aan te meten. Dat wordt je door je kiezers met open vizier tegemoet te treden.

2 Reacties
imalama
imalama3 aug. 2012 - 5:35

Vervelend hè? Wakker worden met een kater..

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

U gooit er nog maar wat verdachtmakingen bij? U reageert op niets en roept maar wat uit angst voor zetelverlies. De PVDA heeft haar kiezers verkocht voor de macht. Ik kan me nog een Irakonderzoek herinneren wat bij de coalitieonderhandelingen met het CDA niet belangrijk genoeg was om je poot stijf te houden. De pvda heeft verantwoording voor de puinhopen bij de woningcoöperaties ,bij het spoor in de ZORG. Jij kunt verdachtmakingen uiten wat je wil maar het bewijst alleen maar de geniepigheid die zich meester heeft gemaakt van jullie partij. Je verraadt eerst de kiezers en daarna geef je een ander de schuld. Jullie hebben te lang met het CDA geregeerd en denken nu dat dit gedrag normaal is. Dat je op deze manier met het algemeen belang om kunt gaan,wel dat heb je mis. Voor zover jullie op rechts al worden uitgekotst begint dit op links ook grotere vormen aan te nemen en blijft er straks niet meer over dan de 10 a 12 zetels waar jullie recht op hebben. Als je ook maar iets van socialiteit in je had gehad dan zou je nooit zo handelen,ergo je bent een salonsocialist die graag zijn baantjesmachine wil behouden,of je bent net als veel anderen in je partij alleen maar uit op macht en dat is net zo ziekelijk.

nico1943
nico19433 aug. 2012 - 5:35

Spekman heeft in de NRC de VVD als een a-sociale partij neergezet. Ik hoor hier niets over? Is de nondiscussie rond de SP alleen interressant?

2 Reacties
boswachter2
boswachter23 aug. 2012 - 5:35

Spekman heeft in de NRC de VVD als een a-sociale partij neergezet. Dat deed hij alleen om zijn rare aanvallen op de SP te verbloemen.

dino_radja
dino_radja3 aug. 2012 - 5:35

de VVD heeft zichzelf al jaren neergezet als asociale partij, dus daar is geen discussie over.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2012 - 5:35

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
kloek1
kloek13 aug. 2012 - 5:35

"Daar wint de SP wellicht de verkiezingen mee" Naar mijn mening winnen de partijen die na de verkiezingen de regering vormen de verkiezingen.

nautica
nautica3 aug. 2012 - 5:35

Met de SP hebben we kans dat datgene waar we vaar gekozen hebben uitgevoerd wordt. De ervaring van de afgelopen jaren is dat dit bij de PvvdA niet zo is. En een oplossing van de huidige problemen zie ik niet in verdere uitgebreide bevoegdheden voor Europese instellingen. Europa dient hervormt te worden, zdat de kapitalistische basis wegvalt en een beter, socialer samenwerkingspact tot sand komt. Tot dan geen verdere integratie.

denmol
denmol3 aug. 2012 - 5:35

"De SP is onder Roemer een degelijke sociale partij geworden, maar is nog steeds een protestpartij." Volgens mij was dat onder Marijnissen al het geval maar jij gaat waarschijnlijk nog net zo lang mee om dat te kunnen weten.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

'De SP ..... is nog steeds een protestpartij' Het SP-protest wordt goed beargumenteerd. Kritiek op de SP zou met deugdelijke argumenten gevoerd moeten worden. Spekman heeft ze niet. Jij ook niet. Spekman gebruikt onderbuik-termen als 'experimenten' en 'over de kling jagen'. Populistentaal in de negatieve zin van het woord. Kortom, suggestief gelul a la Kwantumkop. Wat je vergeet te melden is dat de SP ook de oplossingen aanbieden; geen neoliberalistische uitgangspunten, een eerlijke verdeling van lusten en lasten, een degelijk sociaal vangnet, goede zorg, een pensioenstelsel gebaseerd op zuivere rekenmethodes, behoud van onze 'edelstenen' de kunst en cultuur en last but not least, een goede samenwerking met Europa en de rest van de wereld. De PvdA en de SP baseren zich beide op sociaal-democratische gedachtegoed. De SP bedacht geen Derde Weg, maar ageerde daartegen. En terecht naar achteraf bleek (zoals vaker). Armoede is sinds 1983 verviervoudigd. Sluipenderwijs. De achtergrond verschilt ook. Het is een 'regentenpartij' versus de 'praktijkpartij'. Moge de SP nog veel terechte kritiek spuien.

Bakoe
Bakoe3 aug. 2012 - 5:35

De PvdA is onder Samson een echte liberale partij geworden, maar is nog steeds een regentenpartij . Daar wint de Pvda wellicht de verkiezingen niet mee, en met deze regentenhouding worden de problemen niet opgelost. De PvdA is tegen eerlijke integratie in Europa, terwijl een democratische politieke unie het beter mogelijk maakt om problemen op te lossen. De PvdA is voor het ESM, terwijl het ESM niet nodig is om de euro te handhaven. De PvdA is voor bezuinigen op de publieke sector, terwijl bezuinigen de slechtste manier is om het begrotingstekort weg te werken. Ik denk dat de eurocrisis en het begrotingstekort vragen om een eensgezinde en sociale regering. Dat gaat niet lukken met de PvdA aangezien de neo liberalen veel oplossingen zullen blokkeren. Daarom hoop ik dat de PvdA niet opkrabbelt zodat er een stabiel sociaal kabinet te vormen is tussen waarbij de SP de grootste is

johnnysisko
johnnysisko3 aug. 2012 - 5:35

Roemer met de SP is niet tegen verdere integratie van Europa. Maar wel tegen een Europa die zich ontwikkelt zonder steun en draagvlak van de burgers. Nu hebben ze een unie alleen gebouwd op financiele argumenten. Zonder dat de mensen zich verbonden voelen met de EU. Eerst zal je de mensen warm moeten maken of in ieder geval draagkracht ontwikkelen en dan pas verdere integratie. Je moet niet gelijk zomaar een standpunt roepen van de SP als je hem niet kent

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Volgens mij is het heel simpel: De PvdA heeft allang besloten dat ze nooit in een regering onder premier Roemer zal stappen. Dit vanwege het euro standpunt maar ook omdat ze dan in zo'n constructie de rechter vleugel zal moeten zijn wat electorale zelfmoord is (zover dat nog mogelijk is). Blijft over een VVD, D66, CDA en PvdA coalitie. GL zal zo klein zijn dat die al niet meer meedoen. In deze coalitievorming is een grote PvdA nodig om een zo links mogelijk resultaat neer te zetten. Een grote SP is een zwakke PvdA en us een sterk VVD/D66 blok. Strategisch stemmen is dan ook PvdA in dit scenario alleen durft niemand in de partij dat hardop te zeggen. Want de SP uitsluiten kan niet als je tegelijk een lijstverbinding aangaat en zegt voor dezelfde zaak te vechten. PvdA wees eerlijk naar de kiezer: sta je open voor een echt linkse (euro kritische) regering onder de SP? Of doe je maar alsof...

2 Reacties
Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

"Dit vanwege het euro standpunt maar ook omdat ze dan in zo'n constructie de rechter vleugel zal moeten zijn wat electorale zelfmoord is (zover dat nog mogelijk is)." Laten we uitgaan van de meest waarschijnlijke coalitie over links: SP - PvdA - GL - CU - CDA (D'66 is te rechts om hieraan mee te doen) Hierin staat de PvdA zeker niet op de rechtervleugel. Het zou een mooie gelegenheid zijn om toe te werken naar een fusie tussen SP en PvdA.

ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2012 - 5:35

Volgens mij ben je iets te simpel bezig, want de coalitie die je voorstelt heeft door de leegloop van zowel CDA als PvdA lang geen meerderheid. Hier heb je ze allemaal bij elkaar, kun je zelf kijken wat de mogelijkheden zijn, kortom de aktie van SPekman is wat we in Rotje knor vroeger heel helder en duidelijk omschreven: Trekken aan een dood paard. Voor de PvdA is er maar 1 oplossing, en dat is stoppen met draaien, 1 koers kiezen, en die met hart en ziel uitdragen, dat hinken op twee benen, maakt Spekman alleen maar instabiel... En dat Moddergooien is zo ongelooflijk zelfbevlekkend als je nu de Social Media een beetje pollt, dat hij maar beter heel snel zijn excuses voordie smaad en laster kan gaan aanbieden, en vooral zijn campagne strateeg even uitleggen dat reaganomics in Nederland sowieso niet werkt, want hier kiest men juist voor de aangevallene, dat heb je met de onverwacht goede uitslag van de PVV kunnen zien. Dat uitgerekend de PvdA nu inzet op 50+ers langer werkeloos te laten zijn, had ik echt nooit verwacht, zijn ze dan helemaal vergeten dat het succes van Paars hem juist in de VUT zat, waardoor de verloren generatie van Lubbers alsnog een kans kreeg? Terwijl de AOW problematiek zoooo simpel is op te lossen... Maar dat zal ik even in een los berichtje zetten, anders word dit wel heel lang...

WillemKorenman
WillemKorenman3 aug. 2012 - 5:35

De PvdA voelt zich in de steek gelaten door Roemer en de SP. De SP wilde graag een lijstverbinding met PvdA en GL. Daar hebben Spekman en Samsom hun nek voor uitgestoken. Zo kwam er een lijstverbinding tot stand. Enige dagen later sloot Roemer met Rutte, de lijsttrekker van de kapitalistische VVD, een accoord over de verkiezingsstrategie van beide partijen, de VVD en SP, die zouden strijden voor de grootste partij. Als de SP de grootste partij wordt gaat dat ten koste van de PvdA. Dat de SP de “linkse zaak” geen goede dienst heeft bewezen is duidelijk. En daar is menig PvdA-er, ik incluis, diep teleurgesteld en verbitterd over.

5 Reacties
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

Je blijft maar liegen en bedriegen. Het enige wat je doet is een heel weekend proberen met weer een andere leugen of verdachtmaking bovenaan de pagina te komen. De PVDA voelt zich in de steek gelaten laat me niet lachen jullie hebben de kiezers in de steek gelaten en daarvoor betalen jullie nu de prijs. Historisch zetelverlies PVDA en CDA zo zullen de koppen luiden op 13 sept.

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

'Dat de SP de “linkse zaak” geen goede dienst heeft bewezen.' De “linkse zaak” ? Bedoel je De Vierde Weg ?

peterh2
peterh23 aug. 2012 - 5:35

Ik snap je frusteratie, maar zou de PvdA niet precies hetzelfde gedaan hebben denk je niet? De strategische stem bepaald al jaren de uitkomst en de winnaar. Bos heeft hier in 2003 erg veel profijt van gehad en ook Cohen heeft genoeg zetels bij de SP weg getrokken twee jaar geleden. Mag Roemer nu een keer deze bonus incasseren?

Simbro
Simbro3 aug. 2012 - 5:35

"Enige dagen later sloot Roemer met Rutte, de lijsttrekker van de kapitalistische VVD, een accoord over de verkiezingsstrategie van beide partijen, de VVD en SP, die zouden strijden voor de grootste partij". Sorry Willem, dat ik je steeds moet betrappen op het opschrijven van de grootst mogelijke onzin. Elke politieke partij wil natuurlijk de grootste worden, daarover hoef je geen akkoord te sluiten. Zelfs jouw PvdA is zo doortrapt, dat die partij ook de grootste wil worden, vandaar de dolksteek van Spekman in de rug van de SP. Het zal je niet ontgaan zijn, dat in Nederland het gebruikelijk is, dat de grootste partij de formatie mag starten. Dat lijkt me een goede reden om de grootste te willen worden. Op het moment dat de SP daar de grootste kans op heeft (gezien de peilingen) moet de PvdA zich in de campagne niet tegen de SP richten. Dat leidt er automatisch toe dat de VVD de grootste partij wordt. Als dat een bewuste keuze is van de PvdA (om samen met de VVD te kunnen regeren), dan is jouw partij wel het toppunt van hypocrisie, nadat ze eerst te kennen hebben gegeven een koerswending naar links te maken (en een lijstverbinding met de SP zijn aangegaan). Als de PvdA opnieuw gaat regeren met de VVD (na de onvergeeflijke blunder van Paars met de uitverkoop van publieke diensten)) gaat de SP bij de volgende verkiezingen zeker de grootste partij worden.

toshiba
toshiba3 aug. 2012 - 5:35

Die samenwerking is al jaren een illusie en de PVDA heeft wat dat betreft aardig wat boter op zijn hoofd. GL heeft in voorgaande jaren regelmatig aangedrongen op meer linkse samenwerking maar kreeg elke keer de deur in haar gezicht. De PVDA heeft meerdere malen tactisch de SP buitenspel gehouden bij coalitieonderhandelingen. Maar ook de SP vaart liever onder eigen vlag als dat haar beter uitkomt. Opportunisme is Links niet vreemd. Wat ik wel vreemd is dat men op Links maar blijft reppen over de Linkse samenwerking, terwijl het eigenlijk een dooddoener is. Waarom elke dat gedoe erover? Linkse partijen weten van elkaar dat zij makkelijk met elkaar rond de tafel kunnen op vele dossiers. Laat het daarbij en ga niet elke keer die mislukte paringsdans uitvoeren in de aanloop naar verkiezingen. Links krijgt in totaliteit er geen zetel extra door. Elke partij staat, als t goed is, voor haar eigen maatschappelijke opvattingen. Draag die uit, verwerf steun en kijk dan na de verkiezingen welke coalitie en samenwerking mogelijk is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 aug. 2012 - 5:35

Als ik zie hoe de gemiddelde sp er reageert dan begin ik echt te denken dat we met een politieke sekte te maken hebben, stijl Noord Korea, een fanatisme als ware het een fundamentalistische godsdienstige groepering, kan m.i. nooit gezond zijn, als ik kritiek op een pvda er heb zal ik het niet onder stoelen of banken steken, zie ik niet gauw gebeuren bij de sp, ik zie het voor me als Jan M. de pijp uit gaat de sp aanhang jankend over straat gaat. Ik wil best zien wat de mooie beloften in de praktijk waard zijn, of onze armeren betere tijden zullen kennen, of voedselbanken zullen verdwijnen, maar durf te stellen dat in coalitieland er flink zal worden ingeleverd, zo werkt dat nou éénmaal, dan is de glans er gauw af, zolang je niets bewezen hebt is het makkelijk roepen, bovendien is de beer nog niet geschoten en vermoed ik dat de uitslag een bijzonder moeilijke regeringsvorming zal opleveren, het is geen gelopen race.

1 Reactie
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

je begint met " Als ik zie hoe de gemiddelde sp er reageert dan begin ik echt te denken dat we met een politieke sekte te maken hebben, stijl Noord Korea, een fanatisme als ware het een fundamentalistische godsdienstige groepering, kan m.i. nooit gezond zijn, als ik kritiek op een pvda er heb zal ik het niet onder stoelen of banken steken, zie ik niet gauw gebeuren bij de sp, ik zie het voor me als Jan M. de pijp uit gaat de sp aanhang jankend over straat gaat." En dan verwacht je na dit propaganda praatje nog een serieuze discussie te voeren? Misschien kun je eerst een discussie beginnen en dan pas je tegenpartij tot op het bot beledigen? Al met al begint de kritiek op de SP pathetische vormen aan te nemen.

Charta46
Charta463 aug. 2012 - 5:35

Voor alle SPers hier die janken over de handelwijze van Spekman wil ik even het volgende bij ze in herinnering brengen. Twee weken geleden gaf Renske Leijten een interview in de NRC, daarbij zei ze dat het verschil tussen de PvdA en de SP er in is gelegen dat de SP gaat voor de eigen verantwoordelijkheid van de mens en dat de PvdA meer uitgaat van de overheid die alles regelt. Hiermee plantte ze een mes in de rug van haar partijgenoten van de SP en van Spekman. Dat zegt een 2e Kamerlid van de SP, juist de SP, de partij die de overheid als middelpunt ziet. Dit is voorwaar een neo-liberaal standpunt van Renske, het leidde dan ook tot verbijstering van vele SPers op JOOP die zich afvroegen wat het verschil dan nog is tussen de SP en de VVD. Ook vonden een aantal SP dat ze nu net zo goed op de VVD kunnen stemmen.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2012 - 5:35

Nee, Ruud dat was niet wat ze zei, en dat weet je best, ik snap dat het voor jullie manier van Campagne voeren "take no prisomers" erg vervelend is dat de SP zich niet tot het op de man spelen laten verlagen... Echter dat je nu uitgerekend Renske zulke laaghartige intenties in de mond probeert te leggen is echt te triest voor woorden. Vooral omdat iedereen hier op Joop kan lezen wat ze wel zei, kortom wat wil je nu eigenlijk bereiken met je lastercampagne, de PvdA een slechte naam bezorgen ? Denk eerst eens na voor je iets schrijft, want voorlopig bijft Progressief Paars vrolijk doorstijgen, de meest oevtuigende Coalitie uit slechts 3 partijen heeft nu in de Honds Peiling op 83 zetels volgens TNS Nipo 84 zetels, en volgens Synnovate zelfs een 87 zetels Laatste peiling de Hond 5 Augustus: http://rodereus.nl/pics/De-Hond-Coalities.jpg

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

De 'eigen verantwoordelijkheid' waar Renske op doelt is gespeend van neoliberalisme en geeft mensen een keuze. Je suggereert dat mensen in de steek worden gelaten. Niets is minder waar.

Charta46
Charta463 aug. 2012 - 5:35

[want voorlopig bijft Progressief Paars vrolijk doorstijgen,] @Reactie op Ernst Anepool, ma 06augustus 19.58. Ernst, je hebt het over Progressief Paars dat maar blijft doorstijgen, uit welke partijen bestaat Progressief Paars? Aan het aantal zetels te zien reken je de VVD daar ook bij, sinds wanneer is de VVD voor de SP een progressieve partij? Ik zie de VVD meer als een zeer conservatieve club.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2012 - 5:35

Als je nu eerst de grafiekjes had bekeken had je het geweten :-) Er staat ook namelijk Conservatief paars bij, dat is met D66 die immers terug willen naar een Middeleeuws Feodaal systeem waar de van Boxtels bepalen of je nog betaald krijgt voor je werk of gewoon als Slaaf te werke gesteld gaat worden in de Kassen. Het klinkt wellicht vreemd uit mijn mond, maar ik zie de VVD op dit moment als Progressiever als D66, omdat ze ondanks de Campagne Retoriek, intern wel bereid zijn rekening te houden met de minder bedeelden, waarschijnlijk omdat er best nogal wat AWBZ gevallen bij de VVD zitten... EN zie de Jongste peiling van de Hond, de Progressieve Paars Coalitie blijft doorstijgen :-) Inmiddels een zeer solide meerderheid van 83 Zetels. http://www.rodereus.nl/pics/De-Hond-Coalities.jpg Ik stond echt te kijken van Nieuwsuur gisteren, waarin die andere Coalities die mogelijk zijn met de PvdA en SP gewoon straal genegeerd werden, hetlijkt wel STaatstelevisie in Wit-Rusland zo lanhgzamerhand.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 aug. 2012 - 5:35

in reactie op sneeuw witje, ma 06 augustus 2012 12:30 "Dus voor de SP zijn staat gelijk voor jou als lid zijn van een Stalinistische dictatuur in Zuidoost-Azië." Staat gelijk aan zou ik niet willen zeggen, het is een vergelijking, één die in het oog springt. "En dat vindt jij dan geen belediging voor die mensen dat vindt jij een constatering." Voor mij een constatering, voor jou een belediging, zoiets? "Welke partij heeft in de laatste 30 jaar in de regering niet concessie's gedaan die te ver afstaan van de beginselen van de partij en zo de kiezers vervreemd?" Andersom, nadat de pvda de arbeiders had geëmancipeerd, uit de klauwen van de bazen had gered tot een menswaardiger bestaan keerden ze zich af van diezelfde pvda en richten ze zich op rechts, vaak wordt als reden genoemd de multiculturele samenleving, de waarheid ligt echter anders http://sargasso.nl/archief/2010/01/05/de-massa-immigratie-allemaal-de-schuld-van-links-toch-2/ "Als trackrecord kun je van de Sp zeggen dat ze in ieder geval consequent blijven waar het fundamentele standpunten betreft." Als je nog niets bewezen hebt is dat natuurlijk makkelijk, los van of dat waar is, misschien gaan ze leren dat we in coalitieland leven en niet in Noord Korea. "Dat het niet fijn is voor veel andere partijen dat de bekende riedels niet meer werken ligt bij hun en niet de Sp." Inderdaad populisme doet het goed tegenwoordig. "Als je kijkt naar de marktwerking in de Zorg,de privatisering van de energiemarkt ,het spoor,alles gaat naar de klote en wordt alleen maar duurder terwijl er steeds meer bonussen worden uitgeschreven en de topsalarissen omhoog gaan." Als het om marktwerking gaat vind ik inderdaad dat Kok een Jorritsma teveel de vrije hand liet, mogelijk het resultaat van onderhandelingen die tot paars leidde, wat overigens een uitstekend kabinet opleverde, mensen als Hans Dijkstal, Els Borst, Wim Kok, stuk voor stuk mensen van statuur, zie ik niet bij de sp. http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2002-2003/De-formatie-van-Paars-1-een-heidens-karwei.html Maar om dat alles op het conto van de pvda te schrijven lijkt me eerder moddergooien zoals jij dat noemt, ooit gehoord van zelfreflectie? Als het om zorg gaat moet je toch aantonen dat de pvda daarvoor verantwoordelijk was, ik lees heel wat anders, http://www.pvda.nl/standpunten/zorg/Gezondheidszorg Tenzij je een absolute meerderheid hebt of denkt het te kunnen klaarspelen op z’n Noord Koreaans zou het misschien kunnen, geldt voor alle partijen en alle onderwerpen, of misschien als de sp met de pvv gaat regeren, hier kan je Leijten met haar vriendin Agema in een vraaggesprek bewonderen. http://nos.nl/video/308082-studio-den-haag-over-de-toekomst-van-de-zorg.html "Zo meteen is een van de beste investeringen een ziekenhuis want iedereen wordt ziek gaat dood en daar valt aan te verdienen." Typisch een overspannen populistische reactie. "De PVDA die hier vrolijk aan mee heeft gewerkt kan het nu nog niet uit de strot krijgen dat ze fout zaten en probeert nu met valse beschuldigingen een aanval op de Sp te lanceren, tja dat je dan wat felle reactie's kan verwachten is een afspiegeling van de woede die dat opwekt zeker als het van een partij als de PVDA afkomt." Ik hoor het alweer, het wordt een behoorlijke kluif om tot een coalitie met de sp te komen, die willen koste wat het kost dat hun partijprogram onverkort wordt uitgevoerd, ze moeten denk ik nog veel leren of een exit strategie bedenken, zoals Marijnissen, de grootste politieke lafaard in 2006 liet zien, met 26 zetels kwam hij zichtbaar opgelucht vertellen dat de onderhandelingen waren mislukt. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1502496/2006/12/12/informatie-Marijnissen-wilde-SP-niet-in-kabinet-hebben.dhtml De sp kiezers voelden zich genaaid en prompt kelderde de sp van 26 naar 10 zetels als ik me niet vergis, geen wonder dat de pvda de sp niet vertrouwt denk ik. "Zielige mensen zonder inhoud die op macht en invloed uit zijn zonder aan het landsbelang te denken,kan het met het CDA dan het CDA, kan het met de VVD dan maar met de VVD, en zo houden deze 3 partijen elkaar en de hele bevolking al jaren voor de gek en ons land politiek in de houdgreep." Soms heb je het niet voor het kiezen, zeker als je erger wilt voorkomen, hopelijk voor jou zal de sp die les, voor zover aan de orde gauw leren, met dogma’s kom je niet ver in coalitieland, daarbij heeft de pvda veel moeten slikken van m.n. het cda die liever de vvd had tot het tot een breuk kwam, het resultaat cda, vvd met gedoogpartner hebben we mogen ervaren, van kwaad tot erger, je kan er natuurlijk ook voor kiezen lekker vanaf de zijlijn zonder enige verantwoordelijkheid populistisch te roepen, ik denk de beste oplossing uiteindelijk voor die wereldvreemde populisten club.

1 Reactie
Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje23 aug. 2012 - 5:35

" Voor mij een constatering, voor jou een belediging, zoiets? " Nee want dan moet je dus met bewijzen komen. iets met een leger een strafkamp heb je dat? "Andersom, nadat de pvda de arbeiders had geëmancipeerd, uit de klauwen van de bazen had gered tot een menswaardiger bestaan keerden ze zich af van diezelfde pvda en richten ze zich op rechts, vaak wordt als reden genoemd de multiculturele samenleving, de waarheid ligt echter anders" Ik weet niet of je wel helemaal leest maar ik had het nergens over massaimmgratie ik had het over privatiseren, oorlog voeren en mensen die de wet overtreden ermee laten wegkomen doormiddel van een lullig onderzoekje door Davids. Iets met ons een oorlog in rommelen. "Als je nog niets bewezen hebt is dat natuurlijk makkelijk, los van of dat waar is, misschien gaan ze leren dat we in coalitieland leven en niet in Noord Korea." hierop hoef ik niet te reageren want hier ben je gewoon een kinderachtig mannetje. " Inderdaad populisme doet het goed tegenwoordig." en dat geldt voor deze ook. " Als het om marktwerking gaat vind ik inderdaad dat Kok een Jorritsma teveel de vrije hand liet, mogelijk het resultaat van onderhandelingen die tot paars leidde, wat overigens een uitstekend kabinet opleverde, mensen als Hans Dijkstal, Els Borst, Wim Kok, stuk voor stuk mensen van statuur, zie ik niet bij de sp." Nee gelukkig niet want deze mensen zijn te samen verantwoordelijk voor heel veel ellende doormiddel van hun privatiseringsdrift. Alles zou beter worden goedkoper ,en het werd slechter en duurder. kok die gulzig zijn zakken vulde bij de ING . LOL je bent niet goed man en dan snap je niet dat de PVDA geen meer zetels heeft. " Als het om zorg gaat moet je toch aantonen dat de pvda daarvoor verantwoordelijk was, ik lees heel wat anders, " oooh dus de zorg werd niet tijdens Paars geprivatiseerd en de maatschappen ontstonden ook niet tijdens een regeerperiode van de PVDA. Die standpunten zijn nog steeds gebasseerd op een private verzekering of wil de PVDA ook terug naar het Ziekenfonds ik kan het nog niet ontdekken in al die stujkken van je. En als je dan over Agema begint om dat meisje van de SP te framen ben je weer kinderachtig bezig. " Soms heb je het niet voor het kiezen, zeker als je erger wilt voorkomen, hopelijk voor jou zal de sp die les, voor zover aan de orde gauw leren, met dogma’s kom je niet ver in coalitieland, daarbij heeft de pvda veel moeten slikken van m.n. het cda die liever de vvd had tot het tot een breuk kwam, het resultaat cda, vvd met gedoogpartner hebben we mogen ervaren, van kwaad tot erger, je kan er natuurlijk ook voor kiezen lekker vanaf de zijlijn zonder enige verantwoordelijkheid populistisch te roepen, ik denk de beste oplossing uiteindelijk voor die wereldvreemde populisten club." ook hier weer met je populisme is dat je stopwoordje. als de Sp een plan heeft is het poulisme? Snap je dan niet dat mensen er niet meer intrappen, je moet niet mensen waarschuwen voor de ander je moet uitleggen dat je zelf beter bent en dan kiezen de mensen en als ze jouw partij niet zien zitten als grootste dan wordt jouw partij dat niet. Oh en PS. ik ben geen lid van geen een partij ik stem altijd anders en deze keer SP. Dus met dat sektarische valt het ook wel mee. Of is het dat ze vrijwillig salaris inleveren omdat 7000 euro per maand veel te veel is?

JoopSchouten
JoopSchouten3 aug. 2012 - 5:35

SP-prominent Remi Poppe: 'We mogen ons niet weer door PvdA buitenspel laten zetten' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3297922/2012/08/08/SP-prominent-We-mogen-ons-niet-weer-door-PvdA-buitenspel-laten-zetten.dhtml

1 Reactie
calimero1
calimero13 aug. 2012 - 5:35

Zou natuurlijk moeten zijn: "wij weten dat wij door onze extreme niet uitvoerbare plannen (zie Europese agenda) net zoals de PVV buitenspel staan".

Charta46
Charta463 aug. 2012 - 5:35

[SP-prominent Remi Poppe: 'We mogen ons niet weer door PvdA buitenspel laten zetten'] Wat een armoedige en doorzichtige poging van mastodont Poppe om te proberen medelijden voor de SP op te wekken. Zo te zien heeft de man nog nooit gevoetbald anders zou hij moeten weten dat als je buitenspel staat het gewoon je eigen schuld is en dat gegeven geldt ook in de politiek.

2 Reacties
dollen
dollen3 aug. 2012 - 5:35

ik weet niet bij wat voor klei trappers jij gezeten hebt,,maar buiten spel gezet worden is je eigen schuld??? 3 tegen standers stappen gelijk tijdig naar voren,toch, en zo deed de pvd,a? het ook,,slijm slijm,maar toen vlak voor dat de bal werd getrapt stapte ze naar voren,, immers wij zijn een volk wat alleen maar pvd,a?- vvd-cda- en wat dorps gewoonten die cu stemmen.,,maarja die twee laatsten met d666 en groen rechts doen nu eenmaal verschrikkelijke dingen wat mensenrechten aangaat,nogmaals,, het martelen en valse oorlogen voeren en steunen,en bij de laatste verkiezingen was dit allemaal bekent dus zegt een heleboel over de bliepe gedachten van hun stemmers,en wat voor gevaarlijke gekken nederland herbergt. of vergeten we even irak,zins de inval meer als een miljoen doden,vergeten we even guantanamo,,meer als 90% niet bewezen/onschuldig,vergeten we dat cda/vvd hier vliegtuigen met onschuldigen dus alleen verdachten,lieten tussen stops maken,om elders te worden gemarteld. en nogmaals dat was allemaal bekent bij de vorige verkiezingen.en nog stemmen ze er op,, vraag zijn alle duitsers van 40-45 wel allemaal weg getrokken??of is dat liberaal,over lijken gaan.

nautica
nautica3 aug. 2012 - 5:35

Wat een belachelijk commentaar. Natuurlijk werd de SP door de toenmalige PvvdA buitenspel gezet ook al had zij gewonnen. Want toen reeds was de groep die de top vormde van de vroegere Arbeiderspartij vastbesloten dat zij met links absoluut niets te maken wilde hebben. Het is pas van de laatste tijd dat er in de PvdA positievere geluiden richting SP kwamen, met dank aan Cohen en Samsom. Op 12 september zal blijken hoe de vlag er voor hangt. Wint de SP inderdaad met de grote cijfers die voorspeld worden? Dan wordt het wel erg moeilijk om de SP links te laten liggen zoals dus eerder gebeurde. Want om in voetbaltermen te blijven, zonder een goede linkervleugel lukt het echt niet meer ub Nederland. Dat is niet te verkopen.