Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spekman: 'Nieuwe Kamerleden voortaan beter trainen'

  •  
01-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spekman_01.jpg
PvdA-partijvoorzitter wil politieke nieuwelingen voortaan beter voorbereiden op wat ze te wachten staat
Nieuwe Kamerleden die van buiten de politieke komen moeten voortaan beter worden getraind. Daar pleit PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman in een uitzending van Nieuwsuur voor. De Kamerleden kunnen dan in de toekomst beter omgaan met ‘de harde werkelijkheid van de Kamer’, aldus Spekman.
De partijvoorzitter reageert hiermee op het in korte tijd opstappen van twee PvdA-Kamerleden. Hij steekt de hand vooral in eigen boezem. “Ik reken het ook mijzelf aan. Ik ben verantwoordelijk voor de lijst”, aldus de partijvoorzitter.
Voorts stelt Spekman dat een fractievoorzitter niet voetstoots moet aannemen wat iemand binnen de fractie zegt en vice versa. “Het uitgedaagd worden door de fractievoorzitter is ook goed. De debatten in de fractie horen door te gaan. Ik heb een heleboel vertrouwen in Diederik Samsom.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

boswachter2
boswachter21 sep. 2013 - 9:41

Ik heb een heleboel vertrouwen in Diederik Samsom. aldus Spekman. Maar waarschijnlijk niet het volste vertrouwen. Spekman sprak gisteren bij Nieuwsuur expliciet uit dat hij "veel vertrouwen" heeft in Samsom als partijleider en fractievoorzitter. Als dat gebeurt, dan weet je dat het foute boel is. De fractie is niet meer in bedwang te houden. Wie is de volgende in het rijtje slachtoffers van het autoritaire bewind van het duo-Samsom/Spekman?

Jensbos
Jensbos1 sep. 2013 - 9:41

Voorbereiden op de neo-liberale "status quo"?

Rode druppel
Rode druppel1 sep. 2013 - 9:41

De signalen die de twee opgestapte kamerleden afgaven door op te stappen, zijn een gevolg van zich niet kunnen vinden in het standpunt. Deze mensen krijgen dus niet genoeg lucht voor hun standpunten. En dat moet men de fractievoorzitter aanrekenen. Een fractie die geen leider van compromissen sluiten heeft, loopt daar tegenaan. Een fractievoorzitter zorgt voor consensus, zodat zijn fractie als een geheel optreed. Dat is de herder Samsom schijnbaar niet gegeven. Zijn schaapjes lopen weg en geen hond die ze tegen kan houden. Samsom heeft met dit gebrek ook niets als leider te zoeken in de politiek. Immers als premier zijn deze kwaliteiten ook gevraagd. En Spekman kan praten wat hij wil, ik blijf de fout bij Samsom zien.

Thom Holterman
Thom Holterman1 sep. 2013 - 9:41

Beter trainen in gehoorzaamheid, je als backbencher weten te gedragen, je als onderdeel van een applausmachine opstellen, dat kan maken dat Kamerleden niet zo snel het pluche verlaten. En als mensen zich in een structuur, die door dat soort elementen is opgebouwd, niet thuis voelen, dan zijn ze niet geschikt voor het parlementaire werk in PvdA-verband. Dat lijkt wat Spekman vooral voorheeft mee te delen. En in zijn patroon van partijpolitiek denken, dat al van een heel oude signatuur is, juist gezien natuurlijk. Want wie een fundamenteel kritische kijk op de ons omringende maatschappij heeft, weet van te voren dat hij of zij niets in het parlement te zoeken heeft. Een partijvoorzitter van een partij als de PvdA doet er dus goed aan daar eerst de mensen op uit te selecteren en wie dan overblijft daarna in willigheid te trainen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 sep. 2013 - 9:41

Natuurlijk zou ze trainen naar een rechts van het midden model met een totaal gebrek aan inleving voor de zwakke van deze samenleving. En natuurlijk een buitensporig alertheid als het gaat over banen te vergeven aan mede kader uit de partij. Voor de rest gewoon knikken naar de grote leider en alles slikken. Wanorde of tegenspraak zal direct vastgelegd worden en besproken door de heer Spekman en de grote leider.

clipper1
clipper11 sep. 2013 - 9:41

Ze willen dus alleen stemvee bij de PvdA?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 sep. 2013 - 9:41

[PvdA-partijvoorzitter wil politieke nieuwelingen voortaan beter voorbereiden op wat ze te wachten staat] Het hele en eerlijke verhaal van Spekman zou zijn als ie zou uitleggen dat iedereen met enige politieke interesse die op een willekeurige kieslijst komt dondersgoed begrijpt hoe het er in de kamer aan toegaat in relatie tot het realiseren van persoonlijke belangen. Spekmans eerlijke verhaal zou na die uitleg zijn, "Ik ga nu een overbodige "betere" voorbereiding voorstellen in de hoop dat de partij niet verder schade oploopt in de publieke opinie. Maar ik ga op geen enkele manier voorkomen dat dit soort dingen in de toekomst opnieuw gebeuren."

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 sep. 2013 - 9:41

Hij wil van te voren iedereen die zich niet als een mak schaap zal gedragen er uit werken?

Woeki Hypo
Woeki Hypo1 sep. 2013 - 9:41

Spekman: 'Nieuwe Kamerleden voortaan beter trainen'. “De harde werkelijkheid” is dat een neoliberale economie en een sociaal democratie onverenigbaar zijn. (oneindig + 0)/2 = oneindig Geen midden (0) dus. Trainen? Weer de INHOUDELIJKE keuze tussen neoliberale economie en sociaal democratie uit de weg gaan? Het wordt nooit meer wat met de PvdA waar ik (heel) vroeger ook op gestemd heb. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

tomaat70
tomaat701 sep. 2013 - 9:41

Laat ik het eens een keer opnemen voor de PvdA. Iedere partij heeft kadaverdiscipline, zeker ook mijn partij, de SP en denk ook even terug aan de moeilijke periode waar het CDA in zat met die 2 nep dissidenten Ferrier en Koppejan. Wat ik wel weer vreemd vind, is dat de PvdA kamerleden confronteert met hun eerdere standpunten door een bandje af te spelen waaruit blijkt wat ze eerder op een bepaald onderwerp hebben gezegd. Alsof je nooit van standpunt zou kunnen veranderen?

Bakoe
Bakoe1 sep. 2013 - 9:41

5 maanden heeft Samsom nog. 5 maanden waarin hij de peilingen weer naar een aanvaardbare hoogte kan brengen. Alle steun zal hij krijgen van P&W DWDD en andere Talking Heads, maar als het niet omslaat is het een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen bye bye zwaai zwaai. Thats it. En hij weet dat.

MichelReiziger
MichelReiziger1 sep. 2013 - 9:41

Partijmarketing ipv partij idealen. Alle grijze neuzen dezelde kant op, die kant is niet links, heeft noch iets met sociaal te maken. Iemand met een echt rode neus en mogelijk met werkelijk kennis van zaken, iemand dus die niet zijn kuch...carriere heeft gemaakt binnen de politiek maar uit de echte kenniswereld komt en mogelijk uit idealisme in de politiek gaat moet nu van een wollen trui zonder idealen een cursus volgen hoe smerig de werkelijke (PvdA) achterkamertjespolitiek in elkaar steekt. Dit is de harde werkelijkheid van de PvdA tegenwoordig. Ulterste eensgezindheid afdwingen en er in rammen om als partij te kunnen overleven. Dat kennen we ook van een andere 'partij' die begint met 1 P.

Bakoe
Bakoe1 sep. 2013 - 9:41

Maar... alhoewel ik het toejuich dat het afbranden van de PvdA plaatsvind, please hou nog wat over als de gemeenteraadsverkiezingen beginnen. De ruggengraat van die partij ligt in de grote gemeentes. Raak ze daar en het bouwwerk van Tammany Hall stort in. En misschien dan eindelijk kunnen we datgene wat al zolang verleden tijd is achter ons laten. Wie het dan moet doen? Komt tijd komt raad, maar je blijft toch ook niet met die versleten auto door rijden omdat je geen keuze voor een nieuwe kunt maken?

tomaatnet
tomaatnet1 sep. 2013 - 9:41

Gek eigenlijk toch..........alle PvdA kamerleden zijn gekozen op basis van het verkiezingsprogramma van die PvdA en niét op die van de VVD. Waarom mogen zij dan niet voor dié standpunten uitkomen? Samsom de alleenheerser dus...............wie niet vóór hem is die is tégen hem!

rbakels
rbakels1 sep. 2013 - 9:41

Solistische activisten passen slecht in een grote Kamerfractie, ant die moet toch liefst als een organisatie functioneren. Ik denk dat Spekman eigenlijk bedoelt dat zijn partij moet nagaan of asprirant-kamerleden een realistisch verwachtingspatroon hebben. Activisten kunnen zich beter verdienstelijk maken bij allerlei NGOs, al was het maar voor een tegenlobby tegen de vaak door het bedrijfsleven gedomineerde lobbies.

JoWe62
JoWe621 sep. 2013 - 9:41

Als je nou gewoon eens begint om geen klungels op deze posities neer te zetten. Personen die bij de minst of geringste tegenslag de kop laten hangen en er de brui aan geven. Dan kom je al een heel end. Maar ja bij gebrek aan kwaliteit moet je soms wel overgaan tot noodgrepen.

JoWe62
JoWe621 sep. 2013 - 9:41

Ach bij de PvdA geldt al jaren dat je jou politieke positie moet gebruiken om er uiteindelijk beter van te worden. Van sociaal gedrag is al lang geen sprake meer. Grootste zakkenvullers zijn naar mijn mening: Kok, Bos Melkert, Herfkens, Verbeek en zeker niet te vergeten Wallage. Gewoon even een voorbeeld waarbij ik zeker niet volledig ben geweest. Ik zie Kok nog op het zeepkistje staan als voorzitter van de FNV. Hij riep toen keihard: "het geld moet naar de arbeiders". Ja, dat hij zo zijn eigen idealen zou verloochenen, had niemand verwacht. Of was dit toch het uiteindelijke doel? Menige PvdA'er volgde dit voorbeeld. Daarom zeg ik altijd weer dat dit een partij is als een wolf in schaapskleren. Dat kun je overigens ook van Rutte zeggen echter dat is een andere discussie.

Gerardsz
Gerardsz1 sep. 2013 - 9:41

Wat is de verwantschap van de huidige PVDA met de arbeiders? Hier wil toch geen arbeider op stemmen dus wie stemt er dan wel op deze partij? Of neem ik de "A" te letterlijk? Ik ben zo benieuwd naar de antwoorden.

ElChe
ElChe1 sep. 2013 - 9:41

Pavlov hondjes.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 sep. 2013 - 9:41

Trainen? dan moet je voor en bij de landelijke verkiezingen zeggen en niet tijdens de verkiezingen jullie spierballen laten zien die na de verkiezingen alle die spierballen leeglopen? Voor de verkiezingen zie ik vaak ook PVDA-ers met overhemden met korte mouwen en sportschoenen, na de verkiezingen alles wordt glimmend bij onze politici, van de schoenen tot met rare dure pakken.

Klapschaats2
Klapschaats21 sep. 2013 - 9:41

Trainen? Ja en amen zeggen tegen voorstellen van de fractieleider? Is dat trainen? Lees tussen de regels door waarom deze leden afscheid namen. Het kleinste beetje idealisme keert zich tegen je, en je bent aan de partijbonzen overgeleverd. Dan liever de eer aan jezelf houden.

Bakoe
Bakoe1 sep. 2013 - 9:41

Ah het gestaalde kader dus.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Te hopen dat dit 'gestaalde kader' boterzacht blijkt te zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

Ik hoorde het Spekman zeggen, en ik vond het heel flauw. Het is even een trap na van Spekman, want deze kamerleden zouden volgens hem dus niet capabel genoeg zijn. Het geeft ook aan dat de sfeer dus niet zal gaan verbeteren.

1 Reactie
peterh2
peterh21 sep. 2013 - 9:41

Peilingen zien er ook niet goed uit: vandaag nog maar 12 dus dat zal ook wel niet zo lekker zijn voor de sfeer...

clara51
clara511 sep. 2013 - 9:41

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, Hans? Begin gewoon met Diederik te leren dat hij beter moet luisteren naar zijn fractie en zijn achterban. Hij kon ook leren om rustiger te praten, dus dit moet voor hem een eitje zijn.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Dat lijkt me inderdaad heel zinvol, Clara. Zelf heb ik ervaring met de heer Spekman. Beloofde van alles en bleek uiteindelijk nergens voor 'thuis' te zijn. Oftewel, letterlijk: "Jammer, Raven. Pech gehad." Ik heb sindsdien een ietwat andere kijk op deze meneer.

JoopSchouten
JoopSchouten1 sep. 2013 - 9:41

De maakbaarheid van partijdiscipline (...). Hoezo 'vrijheid' ? Op naar de totale controle. Idioten. ... En straks Asschers 'licht' over werkeloosheid. Dat wordt weer kotsen.

2 Reacties
boswachter2
boswachter21 sep. 2013 - 9:41

Op naar de totale controle. Ja, Joop daar kan men nog veel leren van de SP.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 sep. 2013 - 9:41

[En straks Asschers 'licht' over werkeloosheid.] Het licht laten schijnen over werkeloosheid is meer iets wat VVD-ers gewoon zijn te doen. Ik vermoed dat Asscher het over werkloosheid heeft gehad.

JoopSchouten
JoopSchouten1 sep. 2013 - 9:41

Wat is Spekman's definitie van 'de harde werkelijkheid van De Kamer'? (...)

1 Reactie
steppewolf
steppewolf1 sep. 2013 - 9:41

De harde werkelijkheid in de pvda is dat de partij in de praktijk vvd-light is en dat de pr machine blijft brullen dat ze socialisten zijn. Die spagaat koste wat kost volhouden is de harde vermoeiende pvda werkelijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Hansje heeft gelijk: drillen dus. Of, zoals ik het noem: Boot camp ergens op een hei of zo. Volledig weg drillen van eigen inbreng.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

Beter drillen, bedoelt ie.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Boot camp?

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

Overigens net ademloos naar Asscher gekeken in Buitenhof. Ik kreeg niet eens de indruk dat hij ZELF in zijn verhaaltje gelooft. Ik kreeg ook niet het idee dat iemand hem geloofde.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Aah, jij dacht hetzelfde dus als ik. Arme Lodewijk... maar ondertussen gaf hij aan dat er nieuwe 'Zekerheden' op ons af gaan komen. Zekerheden waar ik grote twijfels bij heb.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

Samsom en Spekman schieten nu wel heel erg door in het isolement van het grote eigen gelijk. Kamerleden met een mening moeten een cursus volgen. Dat is de overtreffende trap van de kiezer die het beleid nog een keer uitgelegd moet worden, want als hij het snapt dan kan het niet anders of hij is het er mee eens. Dan ben je echt op geen enkele manier meer vatbaar voor kritiek en is het hoog tijd om afscheid te nemen voordat je de boel nog verder kapot maakt met je opgeblazen ego.

2 Reacties
denmol
denmol1 sep. 2013 - 9:41

"Samsom en Spekman schieten nu wel heel erg door in het isolement van het grote eigen gelijk." Klopt ik heb al eens eerder gezegd dat sinds deze jongen pakken inclusief een benauwd zittende das is gaan dragen hij veranderd is als een blad aan een boom. Hij oogt krampachtig en zeer gemaakt en dat doet hem althans wat mij betreft zichtbaar geen goed en de partij zelf heeft hij ook niet naar groteter hoogten kunnen tillen en daarnaast schijnt hij ook vervreemd te zijn van zijn gezin.

Rootman
Rootman1 sep. 2013 - 9:41

Dit gaat erg hard in de richting van 'gedoe', wat soms gekeerd kan worden (VVD-Verdonk), (D66- L. vd Laan- ik vond haar een topvrouw!), maar vaker niet: GL en CDA! Dat de PvdA concessies moet doen in een coalitie begrijpt iedereen, maar als de hoofdkoers onvervalst neoliberaal wordt en dit door fractiediscipline wordt afgedwongen krijg je vele dissidenten. Er zijn nog een paar kansen: geen inmenging in Syrie, afwijzen van het TTIP verdrag, en kortingen op het laagste 1/3 inkomen/vermogen segment bestrijden. Desnoods met zeer zwaar verlies breken. Nu is het uitsluitend een weg naar beneden (= zelfdestructie). Dit alles zal wel doordringen wanneer een menigte gemeentebestuurders op straat komt te staan. De PVVers die er dan komen maken er uiteraard een totale rotzooi van. Daarna is er een wankel equilibrium, met wat kansen voor de winner.

GingerTed
GingerTed1 sep. 2013 - 9:41

Hahahaha...! "Nieuwe kamerleden" terwijl ze in de opiniepeilingen van 32 naar 12 kamerleden gaan?

1 Reactie
GingerTed
GingerTed1 sep. 2013 - 9:41

Correctie: Van 38 naar 12 zetels.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

Functie omschrijving voor kamerleden : http://managementscope.nl/opinie/tweede-kamer-parlement-economen-verkiezingen

1 Reactie
Grozny
Grozny1 sep. 2013 - 9:41

En gooi er nu werkervaring in de private sector bij en er blijft helemaal niets over.

lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Grappig, die peilingen van Maurice de Hond. Bij "vertrouwen in fractievoorzitters' blijkt Emile Roemer bovenaan te staan. Sinds 23 september vorig jaar is 0.9 punt achteruit gegaan, maar zijn Rutte, Zijlstra en Samsom hard achteruit gegaan. Wilders is zelfs wat gestegen, hetgeen ik toeschrijf aan de populistische uitroepen van afgelopen week. https://n0.noties.nl/peil.nl/

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 sep. 2013 - 9:41

Maar het wordt de PVV ook wel erg makkelijk gemaakt. De pvv is niets meer dan een waarschuwingsmeter. Slaat de meter zo ver uit als nu, dan doe je het als kabinet verschrikkelijk slecht.

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2013 - 9:41

neem, een voorbeeld aan de SP. Doet niet anders en terecht.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 sep. 2013 - 9:41

Klopt. De cursussen van de SP zijn heel breed en laten genoeg ruimte over voor vragen en opmerkingen. Mocht de SP zelf ergens iets vergeten zijn, of er kan iets beter en een cursist komt daarmee, dan wordt dat ingevoerd in de cursus. Zoals eerder gezegd: ook bij de SP, zoals bij ALLE politieke partijen vanaf raadsleden is een fractiedoctrine en een partij mores. Op zich is dat niet slecht. Het wordt pas zo, als mensen hun eigen inbreng niet meer mogen teruglezen voordat de volgende vergadering begint en ze dan pas geconfronteerd worden met wat ze ooit zeiden. Elke nieuwe politicus/politica zal naast de eigen inbreng ook het partijgeluid moeten laten horen/lezen. En daar achter kunnen staan. Zo'n mes moet aan twee kanten snijden. Maar dat doet het niet bij de PvdA en dat is nu duidelijk geworden.