Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Speech Rutte was schandalig en Kee zegt sorry tegen D66

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1456 keer bekeken
  •  
kee jole 5634547

Het duo Kee & Van Jole bespreken bij De Nieuws BV wekelijks de Haagse actualiteit. Zoals de speech van die Rutte gaf aan de Universiteit van Leiden. Een verkorte versie daarvan werd afgedrukt in NRC. Kee constateert dat de VVD-leider deze campagne zichzelf presenteert als staatsman die boven de partijen staat. Met dat media-offensief probeert hij de aandacht weg te trekken bij de concurrentie. "Dat deed hij bij vorige verkiezingen ook."

Van Jole bestudeerde de speech en constateert dat die schandalig is. Het laatste deel is weliswaar mooi, vindt hij omdat Rutte daarin de democratie prijst maar in het eerste stuk gaat het mis. "Hij prijst de frontiergedachte, dat is een 19e eeuws concept waarin voorbij gegaan wordt aan de genocide op de oorspronkelijke bevolking en is er op gebaseerd dat je steeds grenzen moet verleggen. Eigenlijk wat Poetin nu doet." Van Jole heeft ook geen goed woord over voor de lofzang op Reagan. Niet alleen schond die de rechtstaat met het Iran-Contra schandaal, hij had ook een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. "En hij is de man van de gedachte dat de overheid het probleem is en niet de oplossing. Door die manier van denken zitten we nu in de problemen."

Daarna gaat het over de brandende fakkels die minister Sigrid Kaag opwachtten tijdens een bezoek aan Twente. Kee ontboezemt dat hij het waagde een grapje te maken over de situatie tegenover D66'ers maar dat hem al snel duidelijk werd dat er bij de partij een grote vrees leeft voor de gevolgen van dit extremisme. "Ik zeg hierbij dan ook nog eens sorry. Wij parlementair journalisten zien de politiek nogal eens te veel als politiek spel."

Kijk het item terug op de site van NPO Radio 1 of beluister de podcast hieronder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger23 feb. 2023 - 10:34

Ach Rutte… campagnetijd toch? Wat betreft Reagan… in die tijd was de rol van de overheid te ver doorgeschoten. Nu is deze de andere kant uit doorgeschoten. Time for change again?

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew23 feb. 2023 - 14:43

@Polisario: Wat betreft Reagan… in die tijd was de rol van de overheid te ver doorgeschoten. ------------------------- Was dat zo? In de VS nog wel? Ik waag het te betwijfelen.