Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanningen rond intocht Sinterklaas

  •  
17-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2018-11-17 at 12.57.02
De intocht van Sinterklaas is zaterdag niet overal vlekkeloos verlopen. Hoewel het in Zaandam, bij de landelijke intocht, rustig bleef, werden onder andere in Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden anti-Piet-activisten belaagd door voorstanders van Zwarte Piet. In Hoorn heeft de politie pro-Pieten weggehaald bij het demonstratievak van de tegenstanders omdat de sfeer er grimmig werd.
Rotterdam In Rotterdam is een man gearresteerd nadat hij op de Erasmusbrug een anti-Piet-activist aanviel. De activist van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werd daarbij geschopt of geslagen. Naderhand wees het slachtoffer op de rol van de politie die de veiligheid niet voldoende wisten te waarborgen: ‘Dit had niet mogen gebeuren’, zei hij door de megafoon. Aan de Erasmusbrug zelf is door activisten een groot spandoek gehangen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme.’ Voor het ophangen van dat doek is door de gemeente een vergunning afgegeven.
WhatsApp Image 2018-11-17 at 12.15.10

© Pro-piet-activist wordt aangehouden na een tegenstander te hebben mishandeld

Leeuwarden Nu.nl meldt dat in Leeuwarden de sfeer bij de intocht gespannen was. Supporters van voetbalclub Cambuur hadden zich daar opgesteld tegenover de activisten van KOZP. Nu.nl schrijft: ‘Toen de anti-Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuursupporters naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen.’ De ME vormde een barrière tussen de twee groepen. De burgemeester besloot met beide groepen in gesprek te gaan, daarna leek het aanvankelijk rustiger te worden. Uiteindelijk moest de ME alsnog charges uitvoeren op agressieve mensen uit het pro-kamp, waarna KOZP-activisten voor hun eigen veiligheid onder politiebegeleiding werden weggevoerd.
Hoorn In Hoorn verzamelde zich een menigte pro-pieten rond het demonstratievak van KOZP. Nadat die eerste groep steeds groter werd en racistische teksten naar de KOZP-activisten riepen, besloot de ME de pro-Pieters een steeg in te drijven.
Eindhoven Ook in Eindhoven was de sfeer grimmig. Anti-Piet-activisten werden uitgescholden en bedreigd vanuit het pro-kamp. Ook werd er met eieren naar de activisten gegooid. Dat meldt Omroep Brabant. Demonstranten voor Zwarte Piet probeerden door de politieafzetting te breken om bij de demonstranten van KOZP te komen. Er zijn ook mensen aangehouden. De actievoerders van KOZP zwegen en hielden protestborden omhoog.
Zwolle De gemeente Zwolle heeft de aangekondigde demonstratie tegen zwarte piet tijdens de Sinterklaasintocht verboden. Dat meldt RTV Oost. De gemeente kan de veiligheid van de demonstranten niet waarborgen.
Vrijdag kregen de actiegroepen nog toestemming voor de demonstratie maar de gemeente Zwolle laat zaterdag in een verklaring weten dat ze ‘op basis van recente informatie van de politie’ te hebben besloten de aangekondigde demonstratie toch af te blazen:
"Dit is een stevig besluit en zo’n besluit nemen wij dan ook pas wanneer er echt geen alternatieven meer zijn. Dat is nu het geval. De risico’s zijn op dit moment te groot."
Zaandam Hoewel het in Zaandam, bij de landelijke intocht, niet kwam tot confrontaties tussen het voor- en tegenkamp, waren de neonazi’s van de Nederlandse Volks Unie (NVU) wel in Zaandam aanwezig om hun steun aan de racistische figuur Zwarte Piet te betuigen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.