Joop

Spanningen lopen op in Stille Oceaan vanwege vergaand veiligheidsverdrag tussen China en Solomoneilanden

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
822 keer bekeken
  •  
6123510563_68a51415f9_k

© cc-foto: United Nations Photo

Eilandstaten in de Stille Oceaan en landen als Australië, Nieuw-Zeeland en de VS zijn zeer bezorgd over een veiligheidsverdrag dat de regering van de Solomonseilanden wil sluiten met China. Volgens Australië verandert het verdrag de militaire situatie in de regio en zullen de Australische strijdkrachten veranderingen moeten aanbrengen in de manier waarop ze op zee en in de lucht opereren. De Chinese marine zou het Australisch veel dichter gaan naderen als gevolg van het verdrag.

Australië is een nauwe bondgenoot van de Solomonseilanden en traint onder meer de politie van de ruim 600.000 inwoners tellende eilandstaat. Afgelopen herfst kwam het er tot hevige onlusten, vooral in de Chinese buurt, waarbij verschillende doden vielen. Aanleiding was onder meer de toenadering tot China door premier Manasseh Sogavare, een Zevendedagsadventist, en het verbreken van de banden met Taiwan.

De Solomoneilanden worden regelmatig geteisterd door onrust. In een concept van het verdrag dat deze week werd gelekt staat dat de regering van de Solomoneilanden de hulp kan inroepen van de Chinese politie en militairen om de orde te handhaven. Ook kunnen Chinese marineschepen in de havens terecht voor logistieke operaties en mogen de Chinese strijdkrachten op het eiland de Chinese projecten beschermen. 

De president van het buurland Federatie van Staten van Micronesië, David Panuelo, heeft Sogavare opgeroepen af te zien van het verdrag. Hij vreest dat de eilanden in de regio daardoor het middelpunt worden in een toekomstig conflict tussen de wereldmachten. Daarnaast waarschuwt hij dat de gezamenlijke inspanningen van de eilandstaten om klimaatverandering tegen te gaan in gevaar komen. Sogavare noemt de kritiek op het verdrag "beledigend" en is niet van plan zijn koers te wijzigen. Hij beweert met iedereen vrienden te willen zijn.\

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

EenMening3
EenMening31 apr. 2022 - 11:12

Op een zet volgt onvermijdelijk een tegenzet. Australie en ook Nieuw-Zeeland zullen hun defensie versterken. Ook zullen ze nog nauwer gaan samenwerken met de VS, het VK en met andere bondgenoten in de regio. Je ziet nu al een Aziatische NAVO in de steigers.

nDialectics
nDialectics31 mrt. 2022 - 19:49

Aan het eind van het filmpje: A Chinese military force in the Solomon Islands would essentially block the way between Australia and its ally the United States. De VS hebben het initiatief genomen voor het vormen van AUKUS (Australië, VK, VS). De ASEAN landen zijn door de VS uitgenodigd tot het vormen van de 'Indo Pacific Alliance'. Tegenbod van China is een een kernwapenvrije zone en economische samenwerking (met ASEAN). De aanwezigheid van China op de Solomoneilanden is lelijke streep door de rekening van de VS.